Ακρόαση άρθρου......

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η θετική στάση συνεπάγεται ισορροπία στην καθημερινότητα τους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η θετικότητα είναι ο οδηγός για μια θετική ζωή, με βάση τον οποίο δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα το καθημερινό άγχος.

Η θετική στάση φέρνει αισιοδοξία και διευκολύνει την αποφυγή ανησυχιών και αρνητικών σκέψεων, βελτιώνοντας την ποιότητα πολλών πτυχών της ζωής, όπως είναι η εργασία, η υγεία και οι κοινωνικές σχέσεις. 

Οι άνθρωποι που έχουν αρνητική οπτική για τον τρόπο που πάνε τα πράγματα, θα πρέπει να θυμούνται ότι η θετική στάση είναι το βήμα από το οποίο ξεκινάμε για να φτάσουμε σε μια καλή ζωή και αυτό που βοηθά σε πρώτη φάση να ξεπεραστούν τυχόν ανησυχίες.

Η υιοθέτηση μιας θετικής στάσης ως τρόπου ζωής μπορεί να οδηγήσει σε εποικοδομητικές αλλαγές, αυξάνοντας το επίπεδο ευτυχίας, πληρότητας και επιτυχίας.

Η σημασία της θετικής στάσης

Όσο ένα άτομο διατηρεί μια θετική νοοτροπία και αντιμετώπιση απέναντι στα πράγματα, θα παρατηρεί συχνά θετικές αλλαγές στη ζωή του. Η θετική στάση βοηθά το άτομο να αναπτυχθεί, τόσο από φυσικής, όσο και από ψυχολογικής άποψης και προσδίδει οφέλη στην καθημερινή του ζωή, όπως την ικανότητα διαχείρισης του άγχους ή του στρες.

Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να εκτίθεται στην αρνητικότητα ενός άλλου ατόμου, επομένως ένας άνθρωπος με θετική στάση γίνεται αυτομάτως περισσσότερο αρεστός από τους άλλους.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι ωφέλιμο οι άνθρωποι να υιοθετήσουν μια θετική στάση στην καθημερινότητα τους:

1. Αύξηση των επιπέδων ευτυχίας 

Με την υιοθέτηση ενός θετικού πνεύματος, η ευτυχία εγκαθίσταται αυτόματα, γιατί δεν εξαρτάται απαραίτητα από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά προέρχεται από τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου. Μια θετική προοπτική για την αντιμετώπιση καθημερινών προσδοκιών θα οδηγήσει στην ευτυχία, ενώ η αρνητικότητα θα υποβαθμίσει την ψυχική ευημερία και θα προκαλέσει δυστυχία ή δυσάρεστα συναισθήματα. Μια θετική στάση είναι ένα υπέροχο χαρακτηριστικό που θα παρακινήσει οποιοδήποτε να προχωρήσει με αισιοδοξία προς την κατεύθυνση που επιθυμεί.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Μια θετική ψυχική κατάσταση είναι το κίνητρο για να πετύχετε και να αποκτήσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα που αναζήτατε, ισορροπώντας  με αρμονία στις καθημερινές προκλήσεις. Με αυτό το τρόπο οι θετικοί άνθρωποι θεωρούν πάντα ότι λαμβάνουν πολλά περισσότερα από όσα περίμεναν, και αυτό οδηγεί σε ένα αυξημένο επίπεδο ευτυχίας.

2. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης 

Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους να δουν τον εαυτό τους με θετικότητα, καθώς αυτό θα αυξήσει αυτόματα την αυτοεκτίμηση τους. Συνισταται, επίσης, να αποφεύγετε να ανησυχείτε για τις αρνητικές γνώμες που μπορεί να έχουν οι άλλοι για εσάς. Όταν εμείς οι ίδιοι σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και εκφραζόμαστε με εκτίμηση και σεβασμό προς τον εαυτό μας, αυτό γίνεται αντιληπτό από τους άλλους. Έτσι και οι γύρω μας θα σχηματίσουν αντίστοιχη γνώμη και θα εκδηλώνουν περισσότερο σεβασμό προς το άτομό μας.

3. Βελτίωση της υγείας

Οι άνθρωποι που σκέφτονται θετικά έχουν συνήθως μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας και είναι πιο υγιείς από τους ανθρώπους που σκέφτονται αρνητικά, γεγονός που επιβεβαιωνεί το ότι η ευτυχία και η καλή διάθεση συνδέονται άμεσα και επηρεάζουν θετικά την υγεία. Το μυαλό έχει ισχυρή επίδραση στο σώμα και την υγεία, και τα άτομα με θετική σκέψη θα παρατηρήσουν ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα πολύ πιθανό να είναι ισχυρότερο, σε σχέση με τα άτομα που επιτρέπουν στις αρνητικές σκέψεις να τα καταλαμβάνουν.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

4. Βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να υιοθετήσουν μια θετική στάση, είναι ότι αυτή έχει ευεργετική επίδραση στις σχέσεις που δημιουργούνται με άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι τείνουν να μένουν περισσότερο γύρω από τα θετικά και να κρατούν μεγαλύτερη απόσταση από τα αρνητικά. Επιθυμούν, από τη μία, να έχουν γύρω τους ανθρώπους που θα τους μεταδίδουν χαρά και θα τους δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα, και από την άλλη να γίνονται αρεστοί και αποδεκτοί, κάνοντας το ίδιο για τους άλλους.

5. Προσέλκυση θετικών ευκαιριών

Όσον αφορά στις ευκαιρίες, οι άνθρωποι με θετική στάση είναι πιο πιθανό να συναντήσουν άτομα υψηλού κύρους ή σημασίας, εφόσον συνήθως είναι ευδιάθετοι και συνεπώς περισσότερο συμπαθείς και ελκυστικοί. Επιπλέον, είναι πολύ πιο ανοιχτοί στη διεύρυνση του κοινωνικού τους κύκλου, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές ευκαιρίες.

Η θετική στάση βοηθά το άτομο να συμπεριφέρεται και να ανταπεξέρχεται πολύ καλύτερα σε κάθε τομέα της ζωής του. Η θετικότητα βοηθά στην εκτέλεση καθηκόντων, αυξάνοντας την απόδοση.  Η σταθερή πίστη στις ικανότητες συνοδεύεται από μια θετική στάση και η παραγωγικότητα θα αυξηθεί, ενώ η επιτυχία θα ακολουθήσει σύντομα.

Πώς μας επηρεάζει η στάση των γύρω μας;

Η διάθεση και η στάση ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει πολύ τους ανθρώπους γύρω του και πολλές φορές αυτό δεν γίνεται καν αντιληπτό. Ένα σύντομο παράδειγμα που μπορεί να δοθεί, είναι η επιρροή που ασκείται στα άτομα συχνά στον χώρο εργασίας τους. Σε περιβάλλοντα όπου οι εργοδότες έχουν ψυχρή συμπεριφορά και αρνητικές προοπτικές, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά ολόκληρη η ομάδα. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παρουσιάζουμε συμπεριφορές που θα θέλαμε να δεχθούμε από τους γύρω μας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η εξέλιξη των προοπτικών ενός ατόμου, εξαρτάται κατά 90% από τη στάση που έχει και το υπόλοιπο 10% από τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον.

Είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα στην εποχή μας, να έχουμε συσσωρευμένες ανησυχίες, άγχος και νευρικότητα. Ωστόσο, θα έχετε παρατηρήσει πως, συνήθως, όπου υπάρχει αρνητική στάση και σκέψη, εξαπλώνεται και επηρεάζει κι άλλα άτομα να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο.

Προκειμένου να βάλουμε την θετικότητα στη ζωή μας, ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα, με -όσο γίνεται- θετική σκέψη και στάση προς τον εαυτό μας και τους άλλους, ευγένεια και σεβασμό, ελπίζοντας πως μια θετική αντανάκλαση θα γίνει το συντομότερο δυνατό.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Έλενα Χριστίνα Μπούρκα

elena christina bourka bΦοιτήτρια Ψυχολογίας.
Σπουδάζει στο Wrexham Glyndŵr University.