Το έμβρυο που μεγαλώνει στη μήτρα, αντιλαμβάνεται, αισθάνεται και βιώνει όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες της μητέρας του μέσα από τα ίδια του τα κύτταρα. Το έμβρυο έχει μνήμη και απομνημονεύει, «καταγράφοντας» στα κύτταρά του, τις σκέψεις της μητέρας του, τα μηνύματα που εκείνη του στέλνει, τη στάση και τη φιλοσοφία της απέναντι στη ζωή, τη νοοτροπία της, τα ιδανικά, τις αξίες και τους στόχους της.

Για παράδειγμα, στον νέο άνθρωπο μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση ως προς την ταυτότητα του φύλου, αν η μητέρα του επιθυμούσε ένα παιδί του αντίθετου φύλου.

Η αρνητική, δηλαδή, στάση του ενός ή και των δύο γονέων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραύμα στο μωρό και παρεμποδίζει την ομαλή φυσική και ψυχική του ανάπτυξη και, εκτός από τις σωματικές «ατέλειες» και αδυναμίες που ενδέχεται να δημιουργήσει, μπορεί να μειώσει την επιθυμία του για ζωή και επικοινωνία με τον κόσμο όπου προορίζεται να ζήσει.

Από την άλλη, τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θαυμασμός, η γαλήνη και η αισιοδοξία, που επίσης «καταγράφονται» στα κύτταρα του εμβρύου, μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην υγιή, ομαλή και αισιόδοξη σωματική, συναισθηματική και ψυχική του ανάπτυξη.

Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, ότι το έμβρυο είναι ένα ζωντανό πλάσμα με νοημοσύνη, συνειδητότητα και συναισθήματα. Οι πρώτες εμπειρίες που βιώνει μέσα από τη μητέρα του είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αν η εμπειρία που δέχτηκε είναι δυσάρεστη, αν δεν δέχτηκε την αγάπη των γονιών του, σχηματίζει την ιδέα ότι η ζωή είναι δυσάρεστη, ότι οι γονείς του, οι άνθρωποι δεν το αγαπούν και ότι ο κόσμος που θα ζήσει δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός προς αυτό. Αν, αντίθετα, δέχτηκε αυτή την αγάπη και θετικά βιώματα, σχηματίζει μια κοινωνική, αξιαγάπητη και αισιόδοξη προσωπικότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα ήταν καλό η μέλλουσα μητέρα, να προτιμά να συναναστρέφεται με ανθρώπους με τους οποίους έχει καλές σχέσεις, σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, σχέσεις αγάπης, με ανθρώπους που την εμπνέουν και έχουν μια ηθική ποιότητα. Ας κάνει η μέλλουσα μητέρα μια συνειδητή προσπάθεια να ανακαλύπτει σε κάθε άνθρωπο την καλή του πλευρά, τις αρετές και τα χαρίσματά του και να παραβλέπει τις όποιες αδυναμίες ή ελαττώματα.

Οι μέλλοντες γονείς ας συνειδητοποιήσουν το θαυματουργό έργο που συντελείται στη μήτρα της γυναίκας, που από ένα πρωταρχικό κύτταρο, πλάθονται εκατομμύρια διαφοροποιημένα κύτταρα που συμπλέκονται σε όργανα, ιστούς, σε έναν υπέροχο, ολοκληρωμένο, πλήρη άνθρωπο. Ας βιώσουν την ευτυχία, το σεβασμό, τον θαυμασμό, την απέραντη ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το υπέροχο δώρο. Ας μετατρέψουν οι γονείς την εγκυμοσύνη στην πιο όμορφη, αισιόδοξη και θετική περίοδο της ζωής τους, βιώνοντας την αγάπη και την αρμονία σε όλο τους το μεγαλείο, χαρίζοντας στο παιδί τους τα πιο πολύτιμα δώρα.

Βιβλιογραφία:

  • Chopra D., Simon, D., Abrams, V., (2006). Τέλειο ξεκίνημα, Ευτυχισμένη ζωή. Εκδόσεις: Έσοπτρον
  • Μάρη, Ι. (2004). Ευγονία: Προγεννητική Αγωγή. Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη. Εκδόσεις: Πύρινος Κόσμος

 

Συγγραφή Άρθρου

Νίκη Λιώτη

lioti niki1Η Νίκη Λιώτη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύεται στη Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.

Δραστηριοποιείται στην Ειδική Αγωγή, στη Δραματοθεραπεία, σε θέματα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το τρίτο πρόσωπο σε ένα γάμο: Καταστροφή ή σωτηρία;
ζευγάρι απιστία

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως σε ένα γάμο είτε ο ένας σύζυγος είτε και οι δύο καταφεύγουν στη δημιουργία νέων γνωριμιών, στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ή ακόμα και στησύναψη μιας άλλης ερωτικής σχέσης. Τι ωθεί πραγματικά τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων εκτός του γάμου τους αλλά και τι αποτελέσματα μπορεί αυτό να έχει στη συντροφική σχέση;

Ποιος είμαι εγώ πραγματικά;

Κατά πόσο είμαστε σίγουροι για το ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα, ποιος είναι ο εαυτός μας; Έχουμε αναπτύξει πλήρως το δυναμικό μας; Ή έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια; Αισθανόμαστε σύγχυση αναφορικά με την πορεία που ακολουθούμε στη ζωή μας;

Οι λακκούβες της εμπιστοσύνης

Πόσο εύκολα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας; Πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας αν αυτή προδοθεί; Πώς διαχωρίζουμε τους αξιόπιστους από τους αναξιόπιστους ανθρώπους και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού στη ζωή μας και στις σχέσεις με τους γύρω μας;

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας ή η ιστορία του δεν μπορώ
ο αλυσοδεμένος ελέφαντας

Μετά την παράσταση, τον θεόρατο και πανίσχυρο ελέφαντα του τσίρκου τον δένουν σε έναν μικροσκοπικό πάσσαλο. Ο πάσσαλος είναι μπηγμένος σε ελάχιστο βάθος στο έδαφος, αλλά ο τεράστιος ελέφαντας δεν φεύγει, παρόλο που μπορεί να ξεριζώσει και δέντρα. Αληθινό μυστήριο τι τον κρατάει… Γιατί δεν το σκάει; H απάντηση απλή:

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares