διαταραχές Μυοσπαστικών, παιδιά

Οι διαταραχές των μυοσπασμάτων ή αλλιώς τα τικ είναι διαταραχές που εκδηλώνονται με ακούσιες και στερεότυπες κινήσεις ή ήχοι που επαναλαμβάνονται χωρίς να έχουν κάποιο σκοπό και μιμούνται στοιχεία φυσιολογικών σχετικών συμπεριφορών. Τα μυοσπάσματα διαρκούν το πολύ ένα δευτερόλεπτο αλλά σε κρίσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα εκατό ανά λεπτό. Η ένταση των μυοσπασμάτων μειώνεται όταν το παιδί βρίσκεται σε χαλάρωση ή όταν κοιμάται.

Είδη διαταραχών μυοσπασμάτων

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών (DSM-IV) oι διαταραχές των μυοσπασμάτων διακρίνονται σε 4 είδη:

  • Η διαταραχή Tourette
  • Η χρόνια διαταραχή κινητικών ή φωνητικών μυοσπασμάτων
  • Τα παροδικά απλά μυοσπάσματα,
  • Η διαταραχή μυοσπασμάτων μη προσδιοριζόμενη αλλιώς.

Τα ήπια μορφής μυοσπασμάτων εμφανίζονται περίπου στο 10% των παιδιών και μπορούν να εμφανιστούν αλλά και να εξαφανιστούν ξαφνικά. Η εμφάνιση των μυοσπασμάτων παρουσιάζει μια υπεροχή στα αγόρια αναφορικά με τα κορίτσια σε αναλογία περίπου 3:1.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των μυοσπασμάτων (τικ)

Τα πιο συνηθισμένα είναι τα κινητικά τικ όπως για παράδειγμα οι απότομες κινήσεις του χεριού ή του ποδιού ή οποιουδήποτε μέρους του σώματος, το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, των φρυδιών, το τίναγμα του κεφαλιού, το ανασήκωμα του ώμου ή μορφασμοί του προσώπου (γκριμάτσες). Κάποια όμως τικ μπορούν να είναι πιο σύνθετα και στερεοτυπικά όπως το άγγιγμα κάποιων αντικειμένων ή ορισμένων μερών του σώματος, το δάγκωμα των δακτύλων, οι χειρονομίες, τα πηδήματα, οι ηχοπραξίες καιτο μύρισμα.

Εκτός από τα κινητικά μυοσπάσματα εμφανίζονται και τα φωνητικά. Τέτοια παραδείγματα μπορούν να είναι το ρούφηγμα της μύτης, ο βήχας ή το καθάρισμα του λαιμού, διάφοροι ήχοι που παραπέμπουν σε ήχους ζώων, το ουρλιαχτό και γενικότερα τους ήχους που παράγονται με τη γλώσσα. Κάποια όμως φωνητικά τικ μπορούν να είναι πιο σύνθετα και στερεοτυπικά όπως η επανάληψη συλλαβής ή ολόκληρης λέξης, η παλιλαλία δηλαδή η επανάληψη της τελευταίας λέξης που έχει πει το άλλο παιδί σαν συνομιλητής και η ηχολαλία δηλαδή η επανάληψη ενός ήχου ή μια λέξης που έχει μόλις ακουστεί κάπου στο χώρο που βρίσκεται το παιδί.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης των μυοσπασμάτων (τικ)

Έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις που αφορούν στην αιτιολογία εμφάνισης των μυοσπασμάτων που αναφέρονται σε γενετικούς, νευρολογικούς και νευροβιολογικούς παράγοντες όπως επίσης και σε παράγοντες που συνδέονται με την ατομική ψυχοπαθολογία και το επίπεδο άγχους στο παιδί και στην οικογένεια. Το άγχος φαίνεται να είναι ένα από τα πιο σημαντικά αίτια σε παιδιά χωρίς κληρονομικότητα, καθώς σε καταστάσεις όπου το παιδί βιώνει έντονο στρες, η κίνηση ή ο ήχος που κάνει το παιδί γίνεται πιο έντονο και συχνό.Έτσι λοιπόν ο συνηθέστερος ένοχος που μπορεί κανείς να αναζητήσει είναι οι χρόνιες αγχώδεις καταστάσεις. Επίσης, τα παιδιά με τικ δεν έχουν μειωμένη διανοητική ικανότητα, ούτε μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή ψυχική πάθηση.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις των μυοσπασμάτων (τικ)

Η θεραπευτική παρέμβαση είναι εξιδανικευμένη για το κάθε παιδί. Αρχικά πρέπει να περιλαμβάνει ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις στην οικογένεια και στο σχολείο. Σκοπός είναι η οικογένεια να αντιληφθεί και να υποστηρίξει το παιδί με τικ χωρίς να το εκθέτει σε συχνούς και παράλογους στρεσογόνους παράγοντες. Για παράδειγμα οι γονείς δεν πρέπει να επιπλήττουν ή να τιμωρούν το παιδί όταν κάνει μυοσπάσματα γιατί δεν τα κάνει επειδή το θέλει και να μην προσπαθούν να σταματάνε το παιδί από το να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ήχους επειδή αυτό θα επιφέρει επιπλέον στρες στο παιδί και θα χειροτερεύσει τα τικ αλλά το καλύτερο είναι η αδιαφορία ως προς τα τικ.

Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν με το παιδί τους καθημερινά αναφορικά με τις δυσκολίες που τα τικ επιφέρουν στο παιδί. Στο σχολείο, το παιδί πρέπει να υποστηρίζεται και να προσαρμόζεται ομαλά, ο δάσκαλος και οι συμμαθητές θα πρέπει να ενημερωθούν για την κατάσταση του παιδιού και να το βοηθούν στην προσπάθεια που κάνει για να τα διαχειρίζεται.

Επίσης, η ψυχοθεραπεία και ιδιαίτερα η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία βοηθά το παιδί ώστε να διαχειρίζεται τα μυοσπάσματά του. Τεχνικές όπως η «αυτορύθμιση», η «ανταγωνιστική εκπαίδευση» και η «συστηματική χαλάρωση» έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Περαιτέρω η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει (αλοπεριδόλη, πιμοζίδη, ρισπεριδόνη, ολανζαπίνη κ.α.) όμως η μακρά χρήση της ενέχει κινδύνους γι αυτό απαιτείται συστηματική ιατρική παρακολούθηση.

Πηγές:

1. Τσιάντης, Γ. & Ξυπολιτά-Ζαχαριάδη, Α. (2001). Ψυχοσωματικά προβλήματα παιδιών. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη,

2. Chowdhurry, U. (2004). Tics and Tourette Syndrome: A handbook for parents and professionals. London: Jessica Kingsley.

Συγγραφή Άρθρου

Ασημίνα Αγγελίδου

ashmina angelidouΨυχολόγος (Α.Π.Θ.), Παιδοψυχολόγος (Msc, NL), Ψυχολόγος Υγείας (Msc., NL)
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT., NL), Συμβουλευτική (ER., UB), Μαθησιακές Δυσκολίες (Co., UK)

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Maziboroume.gr

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το άγχος στα παιδιά
άγχος

Μπορεί ένα παιδί να έχει άγχος; Το άγχος έχει περιγραφεί σαν ένας διάχυτος φόβος ή κίνδυνος ο οποίος ξεκινά από μικρή ηλικία και μπορεί να γίνει χρόνιο. Το άγχος με την μορφή του φόβου, είναι μία φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπου και αποτελεί μία προσαρμοστική αντίδραση σε μία επικείμενη απειλή.

Ποιοτικός χρόνος με το παιδί μου
Ποιοτικός χρόνος

Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι περνούν πολύ χρόνο με το παιδί τους μέσα στην ημέρα και δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναφέρουν ότι περνούν όλη την ημέρα με το παιδί τους. Όμως, αυτός ο χρόνος για τον οποίο αναφέρονται είναι ποιοτικός; Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι γονείς που έχουν ελάχιστο χρόνο μέσα στην ημέρα τους, θα μπορούσαν να τον αξιοποιήσουν κατάλληλα για τα παιδιά τους;

Η προσκόλληση και το άγχος του αποχωρισμού
Προσκόλληση

Το βρέφος ήδη από τον 7ο μήνα της ζωής του αναπτύσσει ένα ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με την μητέρα του δηλαδή μία έντονη προσκόλληση η οποία είναι σημαντική και φυσιολογική. Αποτέλεσμα αυτής της έντονης προσκόλλησης είναι το άγχος του αποχωρισμού όταν η μητέρα του φεύγει π.χ. για τη δουλειά της και το παιδί φοβάται ότι θα το εγκαταλείψει. Το άγχος του αποχωρισμού κορυφώνεται μεταξύ του 13ου και 18ου μήνα και μετά υποχωρεί σταδιακά.

Το Διαδίκτυο και οι Ψυχοσυναισθηματικές Επιπτώσεις στα παιδιά
Διαδίκτυο και Ψυχοσυναισθηματικές Επιπτώσεις

Το Διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο και αναπόφευκτο μέρος της ζωής των παιδιών και αφιερώνουν πολλές ώρες στον υπολογιστή, στο κινητό ή στο τάμπλετ. 

Τι σημαίνει εθισμός στο Διαδίκτυο και ποια συμπτώματα παρουσιάζουν τα παιδιά;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares