Ακρόαση άρθρου......

Ghosting ονομάζεται όταν κάποιο πρόσωπο εξαφανίζεται από τη ζωή μας χωρίς εξηγήσεις, έτσι απλά χάνεται. Γιατί, όμως, συμβαίνει τόσο έντονα στην εποχή μας;

Ghosting

Είναι μια κατάσταση της σημερινής εποχής, η οποία είναι φοβερά ενοχλητική. Γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο, οι άνθρωποι να εξαφανίζονται από τη ζωή μας χωρίς καμία κουβέντα, λες και δεν παίρνουμε σοβαρά ο ένας τον άλλον, σαν να μην υπάρχει κανένας σεβασμός στο πρόσωπο του άλλου.

Συνήθως, συμβαίνει αφού έχεις έρθει σε μια επαφή με το άλλο πρόσωπο, ίσως έχεις μιλήσει και λίγο πιο ανοιχτά, έχει εμφανιστεί οικειότητα μεταξύ σας και ξαφνικά δεν υπάρχει πουθενά.

Διακόπτει την επικοινωνία χωρίς καμία απολύτως εξήγηση και σε αφήνει να αναρωτιέσαι «μα τι έκανα», «εγώ φταίω», «δεν αξίζω ούτε μια κουβέντα;»

Δυστυχώς, οι εποχές έχουν αλλάξει και αυτό το τραγικό φαινόμενο είναι τόσο συχνό που πλέον δεν μας φαίνεται καθόλου περίεργο. Ίσα ίσα, έχουμε ξεχάσει πώς είναι οι φυσιολογικές σχέσεις. Όταν ο άλλος δείχνει καθαρά τι θέλει από εσένα και δεν σου δίνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Και γιατί, θα με ρωτήσεις, να σου δώσει; Μάλλον γιατί έτσι μάθαμε. Αυτή είναι η εποχή μας... Ή μήπως όχι;

Αποκτήστε το βιβλίο Η Σχολή των θεών, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Η ψυχολογία αυτού που κάνει ghosting

Πώς γίνεται όμως κάποιος άνθρωπος να φερθεί έτσι; Μαζί δεν μιλούσατε, δε σου έλεγε ότι του αρέσει, δεν μπορεί να τα φαντάστηκες όλα αυτά. Άραγε είναι κάποιου είδους ικανοποίηση του εγώ μας, παίρνουμε επιβεβαίωση και ευχαρίστηση με το να πληγώνουμε τον άλλον; Έχουμε γίνει απλά ρομποτάκια χωρίς κανένα συναίσθημα;

Θεωρούμε πως όλα είναι απλά ένα παιχνίδι, τι συμβαίνει; Θα πω πως, απλά, πως είναι θέμα χαρακτήρα και ανθρώπου.

Γιατί απλά δεν δίνεις στον άλλον να καταλάβει ότι δεν ενδιαφέρεσαι αλλά προτιμάς να τον πληγώσεις έτσι; Γιατί να παίξεις έτσι με τα συναισθήματα και την ψυχολογία του;

Και αν όντως δεν σου άρεσε κάτι και δεν ήθελες να το συνεχίσεις, αναρωτιέμαι γιατί το συνέχισες; Γιατί μπήκες σε αυτή τη διαδικασία; Το να δείχνεις κάτι άλλο από αυτό που θέλεις και είσαι στην πραγματικότητα δηλώνει ανασφάλεια και άλυτα θέματα.

Δυσκολία εμπιστοσύνης

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Δυστυχώς αυτή η κατάσταση κάνει πολύ κακό στο άτομο που την υφίσταται, καθώς δεν καταλαβαίνει που και αν έφταιξε, αν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Η αδιαφορία δεν βοηθάει να κάνεις την ανασκόπηση σου και να πας παρακάτω. Πάντα κάτι θα σε τρώει, ακόμη και αν προχωρήσεις. Τι θα γινόταν αν;

Σε γεμίζει ανασφάλειες και αβεβαιότητα, κάνεις τρελά σενάρια και στο τέλος γίνεσαι κυνικός και δεν αφήνεις τίποτα να σε προσεγγίσει.

Μπορεί όσοι διστάζουν να σχηματίσουν σχέσεις ή τις αποφεύγουν εντελώς, να έχουν θέματα με την εμπιστοσύνη. Ίσως γι' αυτό χρησιμοποιούν περίεργες τακτικές για να τερματίζουν τις σχέσεις τους. Είναι επίσης πιθανόν τα άτομα αυτά να έχουν τρομερές ανασφάλειες και να φοβούνται να αντιμετωπίσουν στα ίσια τους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Κατά την προσωπική μου άποψη, οι άνθρωποι που εξαφανίζονται έτσι απλά είναι δειλοί.

Είναι πολύ λογικό δύο άνθρωποι να μη τα βρίσκουν μεταξύ τους. Όμως η συμπεριφορά αυτή είναι ανήθικη και απαράδεκτη. 

Αντιμετώπιση ghosting

Το σημαντικό, λοιπόν, για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση είναι να είσαι ο εαυτός σου. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά. Σημασία έχει εσύ τι κάνεις.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Δεν μπορεί να αλλάξεις κανέναν, μονάχα τον εαυτό σου και σε αυτόν πρέπει να επικεντρωθείς. Αντί να θεωρείς πως το πρόβλημα βρίσκεται σε σένα, κατάλαβε ότι και οι άλλοι έχουν θέμα, δεν φταις πάντα μόνο εσύ. Άσε, λοιπόν, να το λύσουν μόνοι τους, εσύ προχώρα τη ζωή σου και λύσε τα δικά σου θέματα.

Με άλλα λόγια, κάνε ό, τι περνάει από το χέρι σου και προχώρα όσο πιο γρήγορα μπορείς. Διατήρησε την αξιοπρέπεια σου, μάθε να ξεχωρίζεις πιο γρήγορα, σκέψου καλύτερα τα ζητούμενα σου. Κάνε focus στην ευτυχία και τα μελλοντικά σχέδια σου και άσε τον καθένα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δικής του ανωριμότητας. Γιατί μπορεί να φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι, όμως στην πραγματικότητα είναι βουλιαγμένος στη μοναξιά ο άνθρωπος αυτός.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Στεργίου

stergiou eviΖω στα Ιωάννινα και έχω σπουδάσει Νοσηλευτική. Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα βιβλία, ο χορός, η μόδα και η ενασχόληση με τη συγγραφή.
Μέσα από το γράψιμο μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα. Μου φτιάχνει τη διάθεση και αντιμετωπίζω πιο αισιόδοξα την καθημερινότητα.