Οι ψυχικές διαταραχές είναι διαταραχές που μπορούν να επιδράσουν στην διάθεση, τις σκέψεις και την συμπεριφορά ενός ατόμου. Οι σοβαρές ψυχικές παθήσεις συμπεριλαμβάνουν μια σειρά ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, οι διαταραχές πανικού, η ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή ή η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Αν και μπορούν να είναι ιδιαίτερα τρομακτικές ακόμη και στο άκουσμά τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε πως πρόκειται για ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Άτομα που πάσχουν από κάποια από τις ασθένειες αυτές μπορούν να ζήσουν κανονικά, να ζήσουν μία όμορφη ζωή, ειδικά εάν αναζητήσουν την θεραπεία όπως απαιτείται.

Το να διαγνωστεί κανείς με μία σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορεί να αποτελέσει ένα σοκ - τόσο για το άτομο που έχει διαγνωστεί με την ασθένεια όσο και για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του. Από την άλλη πλευρά, το να έχεις κανείς την τελική διάγνωση στα χέρια του καθώς και το πλάνο θεραπείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να μειωθεί το στρες στον οικογενειακό κύκλο καθώς και τον ασθενή ο οποίος μπορεί πλέον να ξεκινήσει να ανακτά πίσω την ζωή του. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να αποτελέσουν μια ανεκτίμητης αξίας πηγή βοήθειας σε όσους έχουν διαγνωσθεί με σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Μαθαίνοντας περισσότερα για την ασθένεια του συγγενικού σας προσώπου, μπορείτε να τον-την βοηθήσετε τόσο στη φάση της διάγνωσης όσο και στα μετέπειτα στάδια. 

Ενθαρρύνετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να ζητήσει βοήθεια
Αν και τα συμπτώματα ανάμεσα στις σοβαρές ψυχικές ασθένειες μπορούν να διαφέρουν σημαντικά, ορισμένα σημάδια που είναι ιδιαίτερα κοινά είναι τα ακόλουθα:

  • Κοινωνική απόσυρση
  • Δυσκολία του προσώπου να «λειτουργήσει» στο σχολείο ή την εργασία
  • Προβλήματα μνήμης και/ή σκέψης
  • Αίσθημα αποκοπής από την πραγματικότητα
  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, του φαγητού και της υγιεινής
  • Κατάχρηση ουσιών όπως αλκοόλ και / ή ναρκωτικά
  • Ακραίες αλλαγές στην διάθεση
  • Σκέψεις και / ή τάσεις αυτοκτονίας

Εάν τα παραπάνω σημάδια είναι ορατά σε ένα φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο, προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Είναι πολύ εύκολο να σκεφθείτε το χειρότερο σενάριο, ωστόσο τα σημάδια των ψυχικών ασθενειών μπορούν συχνά να συμπέσουν με άλλα προβλήματα. Σκεφθείτε αν υπάρχουν περιστάσεις οι οποίες ενδεχόμενα επηρεάζουν την διάθεση ή την συμπεριφορά του ατόμου. Μήπως το πρόσωπο έζησε πρόσφατα κάποιο σοκ, όπως για παράδειγμα ενός αγαπημένου προσώπου; Μήπως έχασε πρόσφατα τη δουλειά του ή ξεκίνησε ένα νέο σχολείο;

Ανεξάρτητα από τις απαντήσεις που θα δώσετε στις ερωτήσεις αυτές, μην αφήσετε τον φόβο μιας πιθανής διάγνωσης να σας εμποδίσει από το να ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ζητήσει βοήθεια. Ξεκινήστε μιλώντας του. Εκφράστε την ανησυχία και το ενδιαφέρον σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε κινδυνολογία ή επίπληξη στον λόγο σας. Μπορείτε να πείτε «πρόσεξα πως είσαι πιο αγχωμένος από ότι συνήθως, τελευταία» ή «Πρόσεξα πως δεν είσαι ο εαυτός σου το τελευταίο διάστημα». Εν συνεχεία στηρίξτε αυτές τις φράσεις με γεγονότα που αποδεικνύουν τις αλλαγές στην συμπεριφορά του ατόμου.

Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να μιλήσει με κάποιον έμπιστο ειδικό ψυχικής υγείας. Αν είναι επιφυλακτικός-ή να επισκεφθεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας όπως π.χ. έναν ψυχολόγο, προτείνετε μία επίσκεψη σε έναν παθολόγο. Προσφερθείτε να τον-την συνοδέψετε στο ραντεβού με τον ειδικό, εάν το επιθυμεί.

Εαν θεωρείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του-της ή κάποιον άλλον, αυτό αποτελεί ένα επείγον περιστατικό. Μη διστάτε να καλέσετε βοήθεια.

Η αναταραχή των συναισθημάτων σας
Είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώσετε μια αναταραχή στα συναισθήματά σας όταν ένα αγαπημένο ή συγγενικό σας πρόσωπο διαγνωστεί με μία σοβαρή ψυχική πάθηση. Ενοχές, ντροπή, φόβος, θυμός, θλίψη, είναι όλα συναισθήματα και αντιδράσεις ιδιαίτερα κοινές. Η αποδοχή μπορεί να πάρει χρόνο, τόσο για το πρόσωπο που έχει διαγνωστεί με την πάθηση όσο και για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του. Η αποδοχή λαμβάνει χώρα με διαφορετικό ρυθμό από άτομο σε άτομο. Να είστε υπομονετικοί τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τους άλλους γύρω σας.

Μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε ένα μέλος της οικογένειάς σας με σοβαρή ψυχική πάθηση είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας. Όσο περισσότερα μάθετε για την ασθένεια και το τι θα πρέπει να περιμένετε, τόσο πιο εύκολη θα έιναι η παροχή της σωστής υποστήριξης και βοήθειας στο συγγενικό σας πρόσωπο.

Σωστή υποστήριξη
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον έλεγχο των συμπτωμάτων αρκετών σοβαρών ψυχικών παθήσεων. Μα μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου μια φαρμακευτική αγωγή ξεκινήσει να είναι αποτελεσματική ενώ από μόνη της δεν είναι ικανή να κρατήσει υπό έλεγχο τέτοιες παθήσεις. Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να εκμεταλλευθεί και άλλες μεθόδους όπως ομάδες υποστήριξης ή ατομική / ομαδική ψυχοθεραπεία όπως για παράδειγμα η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Συγγραφή Άρθρου

Αλεξ Γκαλτέμης
Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Περί Διπολικής

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος με βιολογική αιτιολογία που...

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ειρήνη Παταργιά

patargia-eiriniΣυνεργάτης του psychology.gr -Συγγραφή άρθρων
Επικοινωνίαirenepatargia@gmail.com 

Η Ειρήνη Θ. Παταργιά είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Το Ινστιτούτο είναι μέλος της European Association of Βehavioral and Cognitive Therapy (EABCT). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ολοκλήρωσε κύκλο μαθημάτων που αφορούν στην Οικογενειακή Θεραπεία στο Πανεπιστήμιο της California, Pacifica Graduate School USA. Έχει ολοκληρώσει κύκλο μεταπτυχιακών Σεμιναρίων πάνω στην Ψυχολογική Αξιολόγηση παιδιών και ενηλίκων και στην Συμπεριφοριστική Αξιολόγηση και Παρέμβαση.

Εργάστηκε Pacific Shores Hospital, California, USA, όπου και ειδικεύτηκε στην θεραπεία διατροφικών διαταραχών, την σωματική και συναισθηματική κακοποίηση και τη δυσλειτουργία οικογένειας.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α' Ψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, στο τμήμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.

Έχει συμμετάσχει σε έρευνες και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας σε ενήλικες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και διαταραχές προσωπικότητας. Επιπλέον έχει παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους ή στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Το 2013, δημιούργησε το δικτυακό τόπο "SelfCare.gr". Στόχος είναι η ενημέρωση, η στήριξη και η επικοινωνία ατόμων που υφίστανται συναισθηματική κακοποίηση και ατόμων που υποφέρουν από διαταραχές διατροφής.

Psychologist at International Rescue Committee (Lesvos)

find job01The Psychologist will be responsible for conducting case identification, appropriate referrals and perform psychological consultations to people in need of psychological support with a focus on vulnerable population, specifically but not limited to separated and unaccompanied children, separated families, survivors of gender based violence, and people with serious security and medical concerns.

Ειδικός Παιδαγωγός ή Ψυχολόγος στην Ε.ΨΥ.ΜΕ (Κερατσίνι Αττικής)

find job01Ζητείται παιδαγωγός ή ψυχολόγος με εμπειρία στον αυτισμό για θέση ειδικού/ης παιδαγωγού στο Κ.Ημ.Α Ι (Κέντρο Ημέρας για παιδιά ηλικίας 2-14 ετών στο φάσμα του αυτισμού) της Ε.ΨΥ.ΜΕ στο Κερατσίνι Αττικής.
Η θέση αφορά σύμβαση ορισμένου χρόνου (έως Ιούλιο 2016).

Ψυχολόγος στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

find job01Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς, ζητά την πρόσληψη ειδικότητας Ψυχολόγου ΠΕ για την κάλυψη της θέσης του Επιστημονικά Υπευθύνου του Κέντρου Ημέρας.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν την ειδικότητα Ψυχολόγου καθώς και τεκμηριωμένη εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) χρόνων στη διεύθυνση εξωνοσοκομειακών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ή Μονάδων και Προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επαγγελματικής επανένταξης ή τουλάχιστον πέντε (5) έτη εργασιακή εμπειρία σε ανάλογες Μονάδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares