Σας έχει συμβεί να έχετε αποφασίσει να αλλάξετε μια συμπεριφορά που σας ενοχλεί, είτε αυτό είναι να σταματήσετε το κάπνισμα,είτε να χάσετε βάρος αλλά να μην το κατορθώνετε;
Και βεβαίως αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορείτε. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι ο συνειδητός νους έχει μεν πάρει αυτή την απόφαση, αλλά το υποσυνείδητο λειτουργεί με συγκρουόμενες πεποιθήσεις, άγνωστες για το συνειδητό νου.

Υπάρχει διαφωνία μεταξύ τους, και όσο υπάρχει αυτή η διαφωνία είναι αδύνατη και η προσδοκώμενη αλλαγή. Εδώ έρχεται η ύπνωση να μας βοηθήσει να ενώσουμε το συνειδητό με το υποσυνείδητο, να αρχίσουν επιτέλους να επικοινωνούν μεταξύ τους, να λειτουργούν αρμονικά έτσι ώστε να γίνουν οι επιθυμίες πράξεις.

Πολλοί αναρωτιούνται αν η ύπνωση είναι ύπνος. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως είναι κάτι το μυστηριώδες, ή παραψυχολογικό.

Η απάντηση, όμως, είναι πως η ύπνωση δεν είναι τίποτα άλλο από μια βαθιά χαλάρωση, σωματική και νοητική. Μια λειτουργία του εγκεφάλου που μπορεί να μετρηθεί και να εντοπιστεί επιστημονικά. Όλοι οι άνθρωποι και ιδιαιτέρως τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την ικανότητα αυτή. Όλοι μας έχουμε βιώσει να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου και του χώρου στην πλοκή ενός βιβλίου, να χανόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή κοιτάζοντας από το παράθυρο του τραίνου, ή να μας έχουν απορροφήσει τόσο οι σκέψεις, ώστε φτάνοντας στον προορισμό μας να απορούμε πως φτάσαμε ως εκεί.

Όταν ο εγκέφαλος μας λειτουργεί σε μια τέτοια κατάσταση, παύει πλέον να λειτουργεί το συνειδητό και ο κριτικός μας νους, και παίρνουμε πλέον το δρόμο για το υποσυνείδητο.

Το υποσυνείδητο είναι ο αυτόματος αυτός πιλότος, η τεράστια αυτή πηγή γνώσης και ικανοτήτων, που διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες του σώματός μας, των συναισθημάτων και των πράξεων μας. Είναι θα λέγαμε η βιβλιοθήκη που έχει αποθηκεύσει και καταχωρήσει όλες μας τις προσωπικές γνώσεις, πεποιθήσεις και τα βιώματα κατά τη διάρκεια της ζωής μας, και όπως υποστηρίζει ο γνωστός ψυχίατρος Α. Γιούνγκ, ακόμη και αυτές των προπατόρων μας. Όταν οι μνήμες αυτές είναι θετικές μας οδηγούν σε δημιουργικές πράξεις, ευχάριστα αισθήματα και σκέψεις.

Δυστυχώς, όμως, μας έχουν περαστεί και πολλά αρνητικά μηνύματα για το ποιοί είμαστε και ποιές είναι οι ικανότητές μας. Αυτές είναι οι αρνητικές πεποιθήσεις, άγνωστες και συγκρουόμενες με αυτές του συνειδητού μας νου, που γίνονται εμπόδια στο να επιτύγχουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε, και γενικότερα στην εξέλιξη μας, τη δημιουργικότητά μας και τη ψυχική μας υγεία.

Η ύπνωση λοιπόν είναι μια θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται απο ειδικευμένους ψυχολόγους και ψυχίατρους για να βοηθήσουν ένα άτομο να αλλάξει αυτές τις βαθιά ριζωμένες αρνητικές πεποιθήσεις, οι οποίες είναι εμπόδια στη ψυχική του υγεία και στην εξέλιξή του. Περνώντας καινούργια μηνύματα εν υπνώσει αλλάζει πλεόν και η συμπεριφορά, οι σκέψεις, οι αντιλήψεις και τα συναισθήματα, ώστε ο υπνωτιζόμενος να μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή μέσα από ένα καινούριο και δημιουργικά σενάριο.
Το άτομο δεν χάνει τον έλεγχο του, μα ούτε και την επίγνωση της ταυτότητάς του. Απλά είναι τελείως απορροφημένο με αυτά που βιώνει εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Οι εφαρμογές της υπνοθεραπείας είναι άπειρες και όλοι μπορούν να τις εκμεταλλευτούν.
Η ύπνωση έχει βιώσει μια αναγέννηση απο την εποχή του Μέσμερ και του Φρόυντ. Διδάσκεται σε επίσημα αναγνωρισμένους φορείς και ιατρικές σχολές. Εφαρμόζεται όχι μόνο στη ψυχοθεραπεία, αλλά και στην αναισθησιολογία, οδοντιατρική, και μάλιστα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία ανά την Ευρώπη και την Αμερική.

Η ύπνωση είναι εφαρμόσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό, είναι λιγότερο χρονοβόρα, και η αλλαγή συμπεριφοράς άμεσα αισθητή. Ως απώτερο αποτέλεσμα, μια πιο οικονομικά προσιτή λύση, σε ένα ευρύτερο κοινό στους καιρούς της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Έχουμε άριστα αποτελέσματα με την εφαρμογή ύπνωσης για την καλυτέρευση επίδοσης μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις, παιδιά με βραδινή ενούρηση, απαλλαγή από το κάπνισμα, απώλεια βάρους, αϋπνίες, χρόνιοι πόνοι, παρενέργειες και προβλήματα χημειοθεραπείας.


Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελίδου Κυριακή
Ψυχολόγος
B.A. (Hons) Dev. Psy. University of Sussex Msc. Ed. Psy. University of Strathclyde
Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία – Reich Institute Oslo