Ακρόαση άρθρου......

Ένα απο τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ανθρώπων που ζουν στο δυτικό κόσμο, είναι πως προσανατολίζονται στο να αντιλαμβάνονται τη ζωή νοητικά και αναπτυγμένοι κυρίως στη διανοητική τους δυνατότητα.

Όλα τα ζητήματα προσπαθούν να τα προσεγγίσουν και να τα τακτοποιήσουν μέσα απο διεργασίες νοητικές. Ακόμα και διαδικασίες χαλάρωσης και συγκέντρωσης οδηγούνται απο νοητικές προτάσεις.

Η ανάπτυξη της νοητικής δυνατότητας του ανθρώπου φυσικά και είναι απαραίτητη και έχει ωφέλη, αλλά όταν υπερεκτιμάται και σκιάζει άλλες πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού, τότε λειτουργεί ενάντια στην προσωπική ανάπτυξη.

Η αντιμετώπιση και η αντίληψη του εαυτού και του κόσμου μέσα απο την σκέψη και την ορθολογική ανάλυση δημιουργεί η ίδια ενα μόνιμο στρες στον οργανισμό.

Επιπρόσθετα σημεία του ψυχισμού που περιέχουν συναισθήματα με υψηλή ενέργεια, όπως είναι ο πόνος, ο φόβος, η αγάπη, δεν μπορούν να προσεγγιστούν αληθινά μέσα απο την αναλυτική διαδικασία.

Τραύματα και συναισθήματα που έχουν απωθηθεί είναι αδύνατον να δουν το φως της συνειδητότητας μας μέσα απο την νοητική διεργασία, η οποία περιέχει όλα τα μοντέλα λογοκρισίας που έχουμε συγκροτήσει στην πορεία της ζωή μας.

Έτσι όλο και συχνότερα συναντάμε στο χώρο της ψυχοθεραπείας ανθρώπους που έχουν αναλύσει στο γνωστικό επίπεδο αρκετά πράγματα αλλά παρόλα αυτά δεν νιώθουν ειρήνη με τον εαυτό τους, ταλαιπωρούνται απο σωματοποιήσεις και χρόνιο στρες.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει στο χώρο της ψυχοθεραπείας είναι με ποιο τρόπο θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να αφήσουν την ανάλυση που τόσο εμπιστεύονται και ακολουθούν για καιρό και να υιοθετήσουν άλλους τρόπους προσέγγισης του εαυτού, οι οποίοι απο την μια πλευρά δεν θα μάχονται την διανοητική τους συνήθεια και απο την άλλη θα τους δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση και γνώση για πιο πρωτογενή σημεία του εαυτού τους.

Πως θα μπορέσουν να αφεθούν σε τρόπους οι οποίοι θα τους δώσουν επίγνωση για το σώμα τους, για τα συναισθήματα τους και για την ψυχοσωματική έκφραση τους;

Η θεραπεία μέσω των ρυθμών – Drum Healing

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ένα απο τα σημαντικότερα και δυσκολότερα σημεία στην σωματική και εναλλακτική -θα τολμήσω να πω ψυχοθεραπεία- είναι να καταλάβει κάποιος με όλες τις αισθήσεις του και την συνείδηση του, τι αισθάνεται και πως το αισθάνεται.

Μέσα απο αυτήν την κατανόηση θα φτάσει στην αυτογνωσία, η οποία θα προσφέρει ανακούφιση, γαλήνη και χαρά.

Η θεραπεία μέσω των ρυθμών – Drum Healing- είναι μια εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας που μπορεί να προσφέρει αυτά τα ωφέλη.

Χρησιμοποιεί τον ρυθμό, ενα στοιχείο που υπάρχει τόσο σε κάθε άνθρωπο όσο και σε ολόκληρο το σύμπαν. Μέσα απο τον ρυθμό δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να χαλαρώσει, ενώ είναι ενεργητικός.

Η χαλάρωση έχει συνδυαστεί στο μυαλό των περισσότερων σαν μια κατάσταση που χρειάζεται ακινησία και σιωπή για να συμβεί. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αντίθετα στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι όταν μπαίνουν σε κατάσταση ακινησίας και σιωπής, τότε βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να σκέφτονται. Δεν έχει καμία σημασία αν σκέφτονται ευχάριστα πράγματα. Το θέμα είναι οτι βρίσκονται στην ίδια λειτουργία, η οποία τελικά τους απομακρύνει απο τη χαλάρωση.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Η θεραπεία μέσω ρυθμών (Drum Healing) κρατά τους ανθρώπους σε μια προσωπική ενεργητικότητα, καθώς τους προτείνει να παίξουν ρυθμούς είτε με την φωνή τους και το σώμα τους είτε σε τύμπανα, και μέσα σε αυτήν την ενεργητικότητα οι άνθρωποι χαλαρώνουν πραγματικά χωρίς να χρειαστεί να σκεφτούν την χαλάρωση ή χωρίς να μιλήσουν γι’αυτήν.

Όταν η χαλάρωση συμβεί τότε οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα συναισθήματά τους και από εκεί και πέρα αρχίζει η θεραπεία για κάθε πρόσωπο σύμφωνα με αυτό που χρειάζεται.

Η θεραπεία μέσω των ρυθμών (Drum Healing) μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε άνθρωπο. Είναι ιδιαίτερα βοηθητική στους ανθρώπους που έχουν δυσκολία να εκφραστούν σε λεκτικό επίπεδο, σε ανθρώπους με χρόνια κατάθλιψη και χαμηλη αυτοεκτίμηση και βέβαια σε ανθρώπους που είναι υπεραναλυτικοί, στρεσαρισμένοι και αποκομμένοι απο το συναισθημά τους.

Η εμπειρία μέσα σ’αυτήν την θεραπευτική διαδικασία γεννάει και ενισχύει την αλήθεια που ισχύει για όλους τους ανθρώπους,πως η απλότητα μαζί με την γνησιότητα είναι η λύση.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου

sevastiana koutroumpanouΨυχολόγος-Σωματική ψυχοθεραπεύτρια - Κρανιοθεραπεύτρια
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Θεραπείας και Εκπαίδευσης Χρυσαλλίδα.