ψυχοθεραπεία και όρια

Πολύ συχνά, άνθρωποι που προσέρχονται στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή ξαφνιάζονται από τον αριθμό των ορίων που τίθενται προκειμένου να προστατεύσουν την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή- θεραπευόμενου. Γιατί χρειάζονται όλα αυτά τα όρια; Γιατί ο θεραπευτής μου δεν αποκαλύπτει προσωπικές του πληροφορίες; Γιατί δε μπορώ να κάλώ τον θεραπευτή μου όσο συχνά θέλω; αναρωτιούνται συχνά.

Μάλιστα, είναι πολύ συχνό οι θεραπευόμενοι να προσπαθούν να διαρρήξουν τα όρια, να παραβούν τους "κανόνες". Ακόμα πιο συχνά, αισθάνονται απογοήτευση ή και θυμό για την έλλειψη αμοιβαιότητας που χαρακτηρίζει τη σχέση τους με το θεραπευτή, στον οποίο εκείνοι αποκαλύπτουν τις πιο κρυφές τους σκέψεις και συναισθήματα ενώ εκείνος παραμένει φειδωλός. Όλες αυτές οι ιδέες στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι δικαιολογημένες εφόσον δε γνωρίζουμε τη βαθύτερη σημασία και θεραπευτική επίδραση των ορίων.

Στην πραγματικότητα, από τι μας προστατεύουν τα όρια και γιατί χρειάζεται να είναι τόσο αυστηρά στη θεραπεία;

Αρχικά, όπως στη θεραπεία έτσι και στη ζωή, υπάρχουν ρόλοι με σαφή όρια και ιδιότητες, όπως η σχέση γονέα-παιδιού, εργοδότη-υπαλλήλου ή ιατρού-ασθενή κτλ. Πολλές φορές, η σύγχυση των ορίων ανάμεσα στις σχέσεις επιφέρει προβλήματα τόσο στις σχέσεις καθαυτές όσο και στα μέλη που τις αποτελούν. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί θα υιοθετήσει το ρόλο του γονέα και θα μετατραπεί σε γονεϊκό παιδί, τότε, τόσο η σχέση όσο και το ίδιο το άτομο, θα υποφέρουν. Η ψυχοθεραπεία, μέσα από τα όρια που επιβάλει, προστατεύει την ψυχοθεραπευτική σχέση όπως και το ίδιο το άτομο από την ενδεχόμενη τάση του να παραβιάζει τα όρια στις σχέσεις εν γένει. Με αυτόν τον τρόπο, τα ίδια τα όρια της ψυχοθεραπείας, αποτελούν ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή του ατόμου έτσι ώστε να μάθει να σέβεται τα όρια τόσο των άλλων όσο και τα δικά του.

Από την άλλη, στις περιπτώσεις που κάποιος αισθανεται άβολα με τη θέσπιση ορίων, μια πολύ σημαντική συνειδητοποίηση θα ήταν να ανακαλύψει το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Κάποιες φορές, ένα άτομο δεν αισθάνεται ασφάλεια μέσα σε ό,τι αντιλαμβάνεται πως περικλείεται στα όρια του εαυτού του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μία αίσθηση μοναχικότητας που ενδεχομένως είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Ωστόσο, εντός των πλαισίων της ψυχοθεραπείας είναι δυνατή η σύναψη μιας ασφαλούς σχέσης με τον θεραπευτή και κατ επέκταση με τον εαυτό και τους άλλους.

Ακόμα, είναι δυνατόν κάποιος να απειλείται από τα όρια όταν αισθάνεται ο αποδέκτης όλης της προσοχής και της φροντίδας του θεραπευτή. Αυτό είναι πιθανό είτε να ασκεί ψυχολογική πίεση, καθώς δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς θέμα όταν επιθυμεί να αποφύγει μία σκέψη ή συνειδητοποίηση ή ακόμα και να προκαλεί αισθήματα ενοχής που το άτομο δε μπορεί να ανταποδώσει τη φροντίδα με τον τρόπο που τη λαμβάνει. Πολλοί θεραπευόμενοι αποφεύγουν να κλάψουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να μην επιβαρύνουν το θεραπευτή ή ακόμα του κάνουν δώρα προκειμένου να τον φροντίσουν.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντική η συνειδητοποίηση ότι στη θεραπευτική σχέση εισερχόμαστε προκειμένου να ανακαλύψουμε πλευρές του εαυτού μας που μας εμποδίζουν να αισθανόμαστε λειτουργικοί σε όλες τις πτυχές της ζωής και να αναγνωρίσουμε σκέψεις και συναισθήματα που προκαλούν άγχος και άλλα συμπτώματα. Όλος ο χρόνος είναι αφιερωμένος σε εμάς και το αντάλλαγμα είναι το οικονομικό αντίτιμο το οποίο είναι μία σημαντική παράμετρος του ψυχοθεραπευτικού πλαισίου.

Όπως επισημαίνει και ο Irvin Yalom η ίδια η θεραπευτική σχέση πολλές φορές καταλήγει να είναι πιο σημαντικό θεραπευτικό όπλο απ όσο οι θεραπευτικές τεχνικές και παρεμβάσεις.

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού

alvanou annaΨυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους
παιδική κατάθλιψη

Λιγότερα από τριάντα χρόνια πριν, η κατάθλιψη θεωρούταν πως αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες. Τα παιδιά θεωρούνταν ανώριμα αναπτυξιακά προκειμένου να μπορούν να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κακή διάθεση των εφήβων θεωρούταν ως φυσιολογική διάθεση στο συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους προς την ενηλικίωση.

Πώς η προσωπικότητά μας επηρεάζει τον τρόπο που ονειροπολούμε
προσωπικότητα και ονειροπόληση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ονειροπόλησης και της φαντασίας ως ταυτόσημες. Η ονειροπόληση είναι μία νοητική διαδικασία που περιλαμβάνει ένα είδος φαντασιωσικής δραστηριότητας αλλά πέρα από αυτό, οι θεωρητικοί έχουν ορίσει την ονειροπόληση ποικιλοτρόπως.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή και οι επιπτώσεις της
κοινωνικό άγχος

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή αλλιώς κοινωνική φοβία αφορά σε ένα έντονο και επίμονο άγχος ταπείνωσης ή αμηχανίας κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή επιτέλεσης ενός έργου ενώπιον τρίτων ενώ ταυτόχρονα, συνυπάρχει η επίγνωση από το άτομο που βιώνει τα συμπτώματα πως ο φόβος του είναι υπερβολικός ή παράλογος.

Μεταβίβαση στη θεραπευτική σχέση: ένα παράθυρο στον ψυχισμό του ατόμου
θεραπευτική σχέση

Η μεταβίβαση όπως ορίστηκε από τον Φρόυντ το 1912, είναι η ασυνείδητη ανάπτυξη συναισθημάτων, συμπεριφορών και στάσεων προς το πρόσωπο του θεραπευτή που δε δικαιολογούνται από την θεραπευτική συνθήκη. Για πολλά χρόνια η έννοια της μεταβίβασης γινόταν δεκτή αποκλειστικά από τους κόλπους της ψυχανάλυσης ενώ οι πιο σύγχρονοι θεωρητικοί αποδέχονται πως αντανακλά μία γενικότερη στάση του ανθρώπου στο να ερμηνεύει τα πρόσωπα γύρω του μέσα από παρελθοντικές σχεσιακές εμπειρίες.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares