παιδικό παιχνίδι

Λίγες είναι οι μελέτες εκείνες που έχουν διερευνήσει σε βάθος τη διαδικασία και την έκβαση των ψυχοδυναμικών θεραπειών που αφορούν ασθενείς παιδικής ηλικίας. Μεταξύ του περιορισμένου αυτού αριθμού μελετών, ορισμένες έχουν στρέψει την προσοχή τους στο παιχνίδι και στη λεκτική παραγωγή, καθώς πρόκειται για θεμελιώδεις πτυχές κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της παιδικής ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Πρόσφατα, φαίνεται να έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την αξιολόγηση των δεικτών που ορίζονται ως λειτουργικοί στη διαδικασία της ψυχοδυναμικής θεραπευτικής διαδικασίας με σκοπό την ανακούφιση της αναστάτωσης και της αγωνίας που βιώνει το παιδί (Delgado, 2008), υπογραμμίζοντας τη σημασία της θέσπισης ορθά επικυρωμένων και τυποποιημένων ερευνητικών μέσων για τη μελέτη κλινικών διαδικασιών (Midgley και Kennedy, 2011 - Yanof, 2013).

Η εμπειρική υποστήριξη της ψυχοδυναμικής θεραπείας σε άτομα παιδικής ηλικίας είναι αρκετά περιορισμένη σε σύγκριση με αυτή που αφορά τους ενήλικες (Abbass κ.ά., 2013). Οι έρευνες που έχουν επικεντρωθεί στη διαδικασία και στα αποτελέσματα της παιδικής ψυχοδυναμικής θεραπείας είναι ελάχιστες, και ακόμα λιγότερες εκείνες που έχουν δώσει βαρύτητα σε μεθοδολογικά ζητήματα (Weisz και Hawley, 2002 - Kennedy, 2004), συμπεριλαμβανομένων των μεικτών εμπειρικών στοιχείων (Abbass κ.ά., 2013).

Παιδική Ψυχοδυναμική Θεραπεία

Στην παιδική ψυχοδυναμική θεραπεία, η έμφαση δεν τοποθετείται μόνο στη λεκτική επικοινωνία, αλλά και στη μη λεκτική επικοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το παιδί, με σκοπό να διευκολυνθούν οι θεραπευτικές σχέσεις μέσω του παιχνιδιού, της ζωγραφικής αλλά και του διαλόγου (Shirk και Karver, 2003 - Kernberg κ.ά., 2012).

 

Παιχνίδι και Θεραπευτική Διαδικασία

Η ανάπτυξη του παιδικού παιχνιδιού αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την παιδική ηλικία. Το παιχνίδι λοιπόν, υποστηρίζεται πως κατέχει καίριο ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία, καθώς προσφέρει στο παιδί τον απαραίτητο χώρο, που χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, φροντίδα, προστασία και εμπιστοσύνη, για να φτάσει στο σημείο να αναδημιουργήσει τον εαυτό του και τις επώδυνες εμπειρίες που έχει περάσει στη μέχρι τώρα ζωή του μέσα από μία διαδικασία αυτοΐασης (Winnicott, 1942 - Erikson, 1963 - Landreth, 2002 - Bratton κ.ά., 2005 - Campbell και Knoetze, 2010).

Ως εκ τούτου, το παιχνίδι θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για το παιδί που το βοηθά να εκφράσει διάφορες πολύπλοκες έννοιες, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του (Kernberg κ.ά., 1998 - Halfon κ.ά., 2016), καθώς και να μετριάσει τους φόβους και τις αγωνίες του (Harris, 2000 - Russ, 2004 - Yanof, 2013).

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα Παιχνιδιού

Βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παιχνιδιού είναι:

  • η φαντασία,
  • ένα επίπεδο οργάνωσης και
  • ένα τυπικό στοιχείο άνεσης (Russ, 2004 - Yanof, 2013).

Η χρήση της φαντασίας είναι μία βασική συμπεριφορά του παιδιού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η οργάνωση βοηθά το παιδί να δομήσει και να διαχειριστεί τη διαδικασία του παιχνιδιού σαν μια εξελισσόμενη ιστορία και να χρησιμοποιήσει τη λογική της αιτίας και του αποτελέσματος, και, τέλος, η άνεση που μπορεί να αισθανθεί το παιδί χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ευκολίας και της ευχαρίστησης που πηγάζει από τη συμμετοχή στο παιχνίδι.

Κατά συνέπεια, γίνεται εύκολα κατανοητός ο λόγος που το παιχνίδι έχει θεωρηθεί ως ο προτιμότερος τρόπος για την εξερεύνηση του εσωτερικού κόσμου του παιδιού στο πλαίσιο της ψυχαναλυτικής διαδικασίας, από το 1930 ακόμα, όταν η Melanie Klein και η Άννα Φρόιντ χρησιμοποιούσαν τεχνικές παιχνιδιού για να βοηθήσουν τους μικρούς πελάτες τους να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους.

Υπό το πρίσμα αυτών των διαπιστώσεων, το παιχνίδι έχει θεωρηθεί ως:

  • ένα πρωτογενές εκφραστικό μέσο για την παιδική ψυχοθεραπεία το οποίο λειτουργεί ως μία ουσιαστική θεραπευτική αξία (Bratton κ.ά., 2005 - Barish, 2009 - Campbell και Knoetze, 2010) καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας,
  • ένα φυσικά δομημένο μέσο που συνδράμει στην καλλιέργεια της επικοινωνίας ανάμεσα στο παιδί και τον θεραπευτή και ως μία
  • χρήσιμη θεραπευτική τεχνική που δύναται να βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί διάφορα στρεσογόνα συναισθήματα (Russ, 2004 - Yanof, 2013). 

Παρόμοια με το παιχνίδι, η ζωγραφική και η λεκτική επικοινωνία αποτελούν φυσικούς τρόπους έκφρασης κατά την παιδική ηλικία, που προσφέρουν τον απαραίτητο χώρο στο παιδί για να αισθανθεί άνετα (Brems, 2008 - Midgley κ.ά., 2009 - Pace κ.ά., 2015 - Capella κ.ά., 2016), να μπορέσει να εκφραστεί και να επικοινωνήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με ευκολία και επιτυχία.

Πηγή έρευνας: Το παρόν άρθρο πηγάζει από την επιστημονική εργασία των Silvia Salcuni, Daniela Di Riso, Diana Mabilia και Adriana Lis (Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία) για το ρόλο που διαδραματίζει το παιχνίδι στην παιδική ψυχοθεραπεία.
1η δημοσίευση: journal.frontiersin.org 

 

Συγγραφή Άρθρου

Έλλη Γκαλτέμη
Συνεργάτιδα του psychology.gr
Συγγραφή άρθρων, μετάφραση και απόδοση ξενόγλωσσων επιστημονικών άρθρων.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η αλήθεια πίσω από το ναρκισσισμό
Ναρκισσισμός

Έχω ασχοληθεί με πολλούς ναρκισσιστές. Φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί από αυτούς στον κόσμο. Με έχουν κάνει να αμφισβητήσω τη λογική μου και γενικά μου έχουν συμπεριφερθεί σαν να ήμουν παρακατιανός. Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει συμπεριφορές όπως αυτή.

Έρευνα: Ταχύτερη εγκεφαλική γήρανση σε ασθενείς με ψυχωσικές διαταραχές
Ψυχωσικές διαταραχές

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι ασθενείς με ψύχωση παρουσιάζουν ταχύτερη γήρανση δύο εγκεφαλικών δικτύων σημαντικών για τη γενική γνωσιακή λειτουργία του ανθρώπου, το μετωπιαίο βρεγματικό δίκτυο (frontoparietal network, FPN) και το δίκτυο πρόσθιας Nήσου Reil και υπερμεσολόβιου έλικας (cingulo-opercular network, CON).

Αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης στην έγκαιρη ανίχνευση της πρώιμης νοητικής εξασθένισης
Νοητική εξασθένηση

Οι ερευνητές των τμημάτων Φαρμακευτικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου CEU UCH στη Βαλένθια συνεργάστηκαν στο σχεδιασμό δύο αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνουν την εξέταση θετικών περιπτώσεων στην έγκαιρη ανίχνευση νοητικής εξασθένισης. Αυτοί οι αλγόριθμοι καθιστούν επίσης δυνατό τον εντοπισμό των κύριων παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη κάποιου τύπου άνοιας στο μέλλον.

Η νευροβιολογία του τραύματος
Μετατραυματικό στρες

Η γνώση της νευροβιολογίας του τραύματος μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική θεραπεία και ανάκαμψη του ατόμου. Η ανεπίλυτη διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να αφήσει τον άνθρωπο συναισθηματικά πολύ φορτισμένο και να τον κάνει να κλειστεί στον εαυτό του. Συνεπώς είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζει κανείς όχι μόνο γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares