ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μαγικό ταξίδι, ένας δρόμος που βοηθάει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, μία σχέση με τον θεραπευτή του, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ουσιαστική επικοινωνία..

Η ψυχοθεραπεία όμως, συχνά αποφεύγεται από τους φόβους του θεραπευόμενου, τις αποφυγές και τα άγχη του..

Τι φοβόμαστε άραγε συχνά, πριν πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία;

Αποκτήστε το βιβλίο Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι από το εξεδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας Psychology.gr

Ο φόβος της έκθεσης

Οι ερωτήσεις όμως δεν είναι δύσκολες, αν το σκεφτούμε καλύτερα. Οι ερωτήσεις απλά κρύβουν τις δικές μας αποφυγές, που συντηρούνται από τα δικά μας λάθη..

Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα και αν αποφεύγουμε την ψυχοθεραπεία, αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγουμε τα λάθη προφανέστατα. Απλά αποφεύγουμε χρονικά τη συνειδητοποίηση τους και αποφεύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας.

Αυτό πρακτικά, όμως, μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με χαμηλή αυτό-εικόνα, με σωματοποίηση λόγω άγχους, με θλίψη γιατί θεωρούμε ότι μένουμε στάσιμοι και με ένα φαύλο κύκλο συμπεριφορών.

Ο φόβος της αντιμετώπισης του εαυτού μας

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και η αλήθεια είναι ότι η ψυχοθεραπεία θα μας βοηθήσει να δούμε τα θετικά μας, τις αδυναμίες μας, τα λάθη μας. Ο λόγος που απλά εμείς την φοβόμαστε είναι γιατί δεν είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε..

Ας σκεφτούμε όμως ότι «ακόμα και αν τους ξεγελάσουμε όλους, υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που τον εαυτό μας δεν μπορούμε να τον ξεγελάσουμε, όσο και αν προσπαθήσουμε». Είναι οι στιγμές που ερχόμαστε ουσιαστικά αντιμέτωποι με τις λάθος επιλογές μας..

Ο φόβος του θεραπευτή και της κριτικής

Υπάρχουν φορές που μας συστήνουν έναν θεραπευτή, άλλες που μπορεί να τον δούμε στα social media ή να διαβάσουμε ένα άρθρο του, αλλά δεν τον ξέρουμε, δεν τον ξέρουμε ουσιαστικά.. Δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει θεραπευτική συμμαχία, φοβόμαστε ότι θα μας κρίνει και πως θα σχολιάσει τις επιλογές μας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο θεραπευτής δεν βρίσκεται απέναντί μας για να μας κρίνει. Στην πραγματικότητα είναι δίπλα μας και βρίσκεται εκεί για να μας ακούσει και να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα λάθη μας και να μας βοηθήσει στην αυτό-βελτίωσή μας..

Γιατί αυτό είναι η ψυχοθεραπεία.. χτίσιμο της αυτό-εικόνας μας, δημιουργία υγιών συμπεριφορών και διαχείριση των λαθών μας..

Ο φόβος της λήψης αποφάσεων και της αλλαγής

Συχνά την αποφεύγουμε την ψυχοθεραπεία γιατί φοβόμαστε ότι θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση και να αλλάξουμε.. Άλλες φορές φοβόμαστε ότι κανένας δεν αλλάζει, ακόμα και με την ψυχοθεραπεία..

Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι τρόποι για να αποφύγουμε την ψυχοθεραπεία..

Ο θεραπευτής δεν βρίσκεται σε αυτό το ταξίδι για να καθοδηγήσει κάποιον στη λήψη μιας απόφασης, που δεν είναι έτοιμος να πάρει, ούτε θα πάρει εκείνος την απόφαση για τον θεραπευόμενό του.

Στην πραγματικότητα ο θεραπευτής βρίσκεται εκεί για να ακούσει και να δει πράγματα που ο θεραπευόμενος δεν μπορεί να δει ή να εντοπίσει.

Ο φόβος της δημόσιας εικόνας μας

Συχνά φοβόμαστε ότι η ψυχοθεραπεία θα πλήξει τη δημόσια εικόνα μας, θα μας προσδώσει ένα στίγμα και μπορεί να νιώθουμε ότι απολογούμαστε σε κάποιον μιλώντας για την ψυχοθεραπεία.

Στην πραγματικότητα όμως η ψυχοθεραπεία είναι ένα όπλο.. ένα όπλο για την καθημερινότητα και την αυτοεικόνα, ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα λάθη μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα όπλο που συχνά αποφεύγουμε και μεταθέτουμε χρονικά και για το οποίο περιμένουμε μία αφορμή για να το ξεκινήσουμε: έναν χωρισμό, ένα πένθος, μία σωματοποίηση..

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι, στο οποίο θα έχουμε έναν σύμμαχο, το θεραπευτή μας, και θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας και θα κατανοήσουμε τις συμπεριφορές των άλλων και του εαυτού μας..

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Οι σκέψεις των κρίσεων πανικού
κρίσεις πανιικού

Κρίσεις πανικού...ένα συχνό εμπόδιο στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, μία αιτία για να είμαστε δυσλειτουργικοί, μία αιτία για να κινητοποιούνται σκέψεις, αισθήματα αβοηθησίας, ανασφάλειας, απόγνωσης, αναξιότητας και φόβοι.

Πλήττεται η αυτοεικόνα μας, νιώθουμε ανίκανοι να διαχειριστούμε καταστάσεις, νιώθουμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και όταν αρχίζουμε μετά από κόπο να το κάνουμε, νιώθουμε ενοχές και προσπαθούμε να αποδεικνύουμε μόνιμα την αξία μας στους άλλους...

Επιβιώνοντας από την απόρριψη
απόρριψη

Απόρριψη... Μία λέξη, με πολλές συνέπειες, που δημιουργεί πολλές σκέψεις και πολλά περαιτέρω συναισθήματα… φόβους, άγχη...

Πόσες φορές δεν έχουμε μιλήσει για ανθρώπους που μεγάλωσαν σε απορριπτικό περιβάλλον και ανέπτυξαν συμπεριφορές άμυνας, χαμηλή αυτό-εικόνα, φόβο απόρριψης, φόβο εγκατάλειψης, φόβο μοναξιάς.

Ο αγχώδης σου εαυτός
Αγχώδης εαυτός

Όσα άρθρα και αν γράψουμε για το άγχος, νομίζω ότι λίγα θα είναι καθώς για πολλούς από μας είναι ένας ύπουλος εχθρός, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε, κάτι που μας προκαλεί φόβο, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και των σκέψεών μας.

Υπογονιμότητα και Ψυχολογικές Διαστάσεις
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα.. Μία πολύ συχνή κατάσταση, πολύ πιο συχνή από ότι πολλά ζευγάρια θέλουν να παραδεχτούν, με την οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο ένα ζευγάρι.

Το 10-15% των ζευγαριών σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας (Deka & Sharma, 2010), με ένα επιπλέον 20% να αντιμετωπίζει αναίτια υπογονιμότητα (Anderson et al, 2010).

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares