Ακρόαση άρθρου......

Κάποτε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τάγματος των Ροδόσταυρων μου είπε μια μεταφορά για να κατανοήσω τα επίπεδα Συνείδησης και Επίγνωσης. Την ονόμασε «το βουνό της συνείδησης».

Εάν βρίσκεστε στους πρόποδες του βουνού, δεν μπορείτε να δείτε πολύ μακριά. Η οπτική σας είναι περιορισμένη, και δεν μπορείτε να δείτε τι είναι μπροστά σας ή πίσω από οποιαδήποτε γωνία. Και για αυτό υπάρχει μεγάλος φόβος για το άγνωστο.

Καθώς ανεβαίνετε στο βουνό αρχίζετε να παρατηρείτε αλλαγές. Η οπτική σας για τη ζωή επεκτείνεται καθώς ανεβαίνετε ψηλότερα, επειδή μπορείτε να δείτε πιο μακριά, τι υπάρχει πίσω από κάποια πράγματα που εμπόδιζαν το βλέμμα σας στο κάτω μέρος του βουνού. Τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά από λίγο πιο ψηλά, και ενώ εξακολουθείτε να φοβάστε, δεν είστε τόσο φοβισμένοι όσο ήσασταν όταν βρισκόσασταν στην κοιλάδα.

Ακόμη πιο ψηλά στο βουνό, η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική, η βλάστηση είναι διαφορετική και μπορείτε να δείτε πολύ πιο μακριά από ό,τι πριν.

Η ζωή μοιάζει διαφορετική, και επειδή μπορείτε να δείτε πράγματα που κρύβονταν πριν, ο φόβος για το άγνωστο μειώνεται.

Όταν φτάσετε στην κορυφή του βουνού, μπορείτε να δείτε τα πάντα. Το βλέμμα σας για τον κόσμο και πέρα από αυτόν έχει διευρυνθεί πλήρως προς κάθε κατεύθυνση. Μπορείτε να δείτε τους ανθρώπους στην κοιλάδα και την περιορισμένη οπτική τους, και ξέρετε, ότι δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να φοβούνται.

Μπορείτε επίσης να δείτε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδρομής τους, καθώς ανεβαίνουν το βουνό, και τους διάφορους περιορισμούς της οπτικής τους. Και από το σημείο όπου στέκεστε, στην κορυφή του βουνού, μπορείτε να δείτε την εξαιρετική ομορφιά και την τελειότητα των πάντων.

Βλέπετε ότι τα πάντα είναι στη θέση τους και δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ανησυχεί ή να φοβίζει τους ανθρώπους. Το θέαμα, το θαύμα και το μυστήριο της ζωής που αποκαλύπτεται μπροστά σας είναι υπέροχο, και όταν οι άνθρωποι στην κοιλάδα δουν τη μεγαλοπρέπεια που απολαμβάνετε εσείς, θα είναι και εκείνοι ελεύθεροι.

«Σε υψηλότερο επίπεδο συνείδησης, κανένα από αυτά τα προσωπικά θέματα του μυαλού δεν έχει την παραμικρή σημασία, επειδή στέκεστε στην υψηλότερη κορυφή της δική σας ύπαρξης, και όσα βρίσκονται από κάτω σας είναι σύννεφα που περνούν. Φτάνετε σε ένα σημείο όπου τίπτοα δεν έχει σημασία! Τα πάντα είναι μόνο τελειότητα». Μούτζι

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Τώρα που ξέρετε ποιος είστε, έχει ξεκινήσει για εσάς η διαδικασία της αφύπνισης! Το μόνο εμπόδιο για να είστε μόνιμα αυτός/αυτή που είστε είναι ο νους.

Ο νους σας είναι η μεγαλύτερη δύναμή σας στον υλικό κόσμο, γιατί θα δημιουργήσει οποιοδήποτε υλικό πράγμα, γεγονός ή περίσταση θέλετε, αλλά εάν πιστεύετε τις αρνητικές του σκέψεις, θα χρησιμοποιήσει τη δημιουργική του δύναμη εναντίον σας.

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον νου σας, γίνεται ενοχλητικός μόνο όταν πιστεύετε ότι είστε αυτό που σας λέει πως είστε.

Όταν ο νους σας προσπαθεί να μιλήσει εκ μέρους σας, θυμηθείτε ότι δεν είναι εσείς.

Ο νους σας δεν είναι καν μια πραγματική οντότητα, αλλά μια διαδικασία. Είναι απλώς ένα σύνολο από σκέψεις, που προέρχονται από προγράμματα που σχηματίζονται από τις πεποιθήσεις σας και διατηρούνται στο υποσυνείδητό σας. Το υποσυνείδητο είναι η αποθήκη των πεποιθήσεών μας, της μνήμης, των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, των αυτόματων διαδικασιών και των συνηθειών, και η λειτουργία του δεν διαφέρει από τη λειτουργία ενός υπολογιστή. Είναι εντελώς μηχανική.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Το υποσυνείδητο λαμβάνει πληροφορίες από τον συνειδητό νου, που είναι ο σκεπτόμενος νους σας, και δέχεται όλα τα δεδομένα που θέτει ο σκεπτόμενος νους. Το υποσυνείδητο δεν κάνει διακρίσεις σε καμία από τις πληροφορίες που μπαίνουν μέσα του, αλλά αποδέχεται ό,τι πιστεύει ως αληθινό ο σκεπτόμενος νους.

Άρα, το μυαλό μας ουσιαστικά ανακυκλώνει σκέψεις σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας και μας κρατά δέσμιους με αυτές τις σκέψεις περιορίζοντας αυστηρά τη ζωή μας -μέχρι να ξυπνήσουμε και να δούμε ότι οι σκέψεις και το μυαλό μας δεν είναι αυτό που είμαστε!

«Προτιμώ να παίζω το παιχνίδι του περιορισμού ή να είμαι ελεύθερος; Αυτή η απλή ερώτηση είναι το κλειδί για να εγκαταλείψουμε την εμμονή μας να είμαστε περιορισμένοι στο σώμα/νου μας. Εάν νομίζετε ότι είστε το σώμα/νους σας και πιστεύετε τις ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας και σε άλλους ότι είστε αυτό το σώμα/νους, τότε προτιμάτε να παίξετε το παιχνίδι του περιορισμού». Χέιλ Ντουόσκιν

Το πρώτο βήμα προς την ελευθερία είναι η στιγμή που θα καταλάβουμε ότι οι σκέψεις μας δημιουργούν τη ζωή μας. Αυτό που σκέφτεστε είναι αυτό που υλοποιείται. Δεν θα έχετε τη ζωή που θέλετε εάν δίνετε την προσοχή σας σε σκέψεις που αφορούν αυτά που δεν θέλετε. Και θα έχετε τη ζωή που θέλετε εάν δίνετε την προσοχή σας μόνο σε σκέψεις που αφορούν αυτά που θέλετε!

Όταν το κατανοήσετε πλήρως, αρχίζετε να έχετε μεγάλη επίγνωση των σκέψεών σας, και αυτό σας βάζει στο δρόμο της αφύπνισης, επειδή η επίγνωση σας για τις σκέψεις σας όχι μόνο σας εμποδίζει να πιστεύετε αρνητικές σκέψεις, αλλά σημαίνει ότι γίνεστε πιο συνειδητοί.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Το υπέρτατο μυστικό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.