Ας μιλήσουμε λίγο για τον φόβο… Ο φόβος είναι ένα ναρκωτικό που πάντοτε κυλούσε στις φλέβες της ύπαρξής σου. Δεν είναι ποτέ φόβος για κάτι συγκεκριμένο.

Είναι απλώς φόβος. Και είσαι πια εθισμένος σε αυτόν.

Το συναίσθημα του φόβου

Σε αντίθεση με ό,τι γενικά πιστεύουν οι άνθρωποι, ο φόβος έρχεται πρώτος και μετά επιλέγουμε το αντικείμενο του φόβου μας.

Πολύ νωρίς στη ζωή του μέσου ανθρώπου, οι αμφιβολίες, οι φόβοι και ο πόνος καθορίζουν τα όριά του, τον περιχαρακώνουν σε έναν ληθαργικό και μη πραγματικό χώρο, μέσα στον οποίο ο ίδιος αισθάνεται ασφαλής, σαν να βρισκόταν κλεισμένος σ’ ένα γιγάντιο οχυρό, κατά το ήμισυ καταφύγιο και κατά το ήμισυ φυλακή.

Η εγκατάλειψη του φόβου αποτελεί το πρώτο βήμα προς την πληρότητα, προς την ενότητα της ύπαρξης. Τίποτα δεν μπορείς να οικοδομήσεις με θεμέλιο τον φόβο, ούτε σου αφήνει περιθώρια να χρησιμοποιήσεις τη διάνοιά σου.

Η αφοβία είναι ο πρώτος κανόνας του μαχητή. Είναι ο φόβος που σε κάνει να εξαρτάσαι από μια δουλειά και σε ωθεί να αναζητάς καταφύγιο στην ασθένεια, όπως έκανες στο παρελθόν.

Φόβος και αγάπη

Τι μπορείς να κάνεις; Μετάτρεψε τον φόβο σε ευκαιρία! Δύο μονάχα είναι τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος: ο φόβος και η αγάπη. Μην ξεγελιέσαι, δεν είναι αντίθετα, είναι το ίδιο πράγμα, το οποίο όμως εκδηλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα της ύπαρξης.

Ο φόβος είναι υποβαθμισμένη αγάπη, η αγάπη είναι φόβος που τον έχουμε υπερβεί.

Ο φόβος και η εξάρτηση είναι ένα και το αυτό. Εξαρτάται κάποιος, επειδή είναι γεμάτος φόβο, και φοβάται επειδή ζει σε κατάσταση εξάρτησης. Δεν υπάρχει πόλεμος πιο ιερός από το να πολεμήσεις και να νικήσεις αυτόν τον περιορισμό. Από το να νικήσεις τον φόβο και να τον εξοστρακίσεις από την ύπαρξή σου…

Η Σχολή των Θεών

Αυτά και πολλά ακόμη, αναφέρονται στη «Μη - διδασκαλία του Dreamer», στο βιβλίο Η Σχολή των Θεών του Elio D’ Anna. Κι αυτό το βιβλίο είσαι εσύ.

Αποκτήστε το βιβλίο Η Σχολή των Θεών, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Με όλες σου τις αμφιβολίες και τις βεβαιότητες, τις αλήθειες σου και τα ψέματα, τους φόβους, την αγάπη. Με όλα αυτά που κρύβεις βαθιά μέσα σου και καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος αν θέλεις να γίνεις ένας άνθρωπος δημιουργικός και ενορατικός, ο οποίος ζει σε έναν κόσμο διαφορετικό και υπέροχο.

Η Σχολή των Θεών είναι ένας χάρτης και ένα σχέδιο απόδρασης. Θέλει να σου δείξει το μονοπάτι που ακολούθησε ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος, προκειμένου να απομακρύνει από τη σκέψη του μια υπνωτισμένη οπτική για τον κόσμο και μια ερμηνεία της ύπαρξης βασισμένη σε κατηγορίες και μεμψιμοιρία, ώστε να κατορθώσει τελικά να αποδράσει από τον φαύλο κύκλο ενός προδιαγεγραμμένου πεπρωμένου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr