Ακρόαση άρθρου......

Με τα ποσοστά των διαζυγίων να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι δεδομένο ότι η κατάκτηση μίας δυνατής και ολοκληρωμένης σχέσης προϋποθέτει την επιλογή του σωστού συντρόφου, για τους σωστούς λόγους και στο σωστό χρόνο. Απαιτεί επομένως υπευθυνότητα, ωριμότητα, ειλικρίνεια και βεβαίως συνειδητοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων σας.

Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν έχει καμία σχέση με το πως, για παράδειγμα, επιλέγουμε  έναν σύντροφο για μία εφήμερη καλοκαιρινή περιπέτεια. Μερικά από τα κριτήρια που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας είναι τα εξής:

Μην αφήνετε τους φόβους σας να θολώσουν τις επιλογές σας.

Πολλοί άνθρωποι είτε επιλέγουν κάποιο σύντροφο είτε μένουν σε μία αποτυχημένη σχέση λόγω των φόβων και της ανασφάλειας τους. Η πιο πιθανή αιτία είναι ο φόβος της μοναξιάς. Είναι προτιμότερο να μείνετε μόνοι παρά να προχωρήσετε βεβιασμένα σε μία σχέση λόγω της ανασφάλειάς σας επειδή η απόφασή σας αυτή θα σας προκαλέσει σύγχυση, ανησυχία, αγωνία και τελικά θα βιώσετε αυτό που αρχικά φοβόσασταν, δηλαδή μοναξιά.

Μη Δεσμευτείτε άμεσα σε μία σοβαρή σχέση με κάποιον για τον οποία έχετε παράφορα συναισθήματα.

Φροντίστε να γνωριστείτε καλύτερα γιατί όσο περνάει ο καιρός μπορεί να διακρίνετε κάποια βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του που δεν σας ταιριάζουν. Είναι σημαντικό πέρα από τα ρομαντικά συναισθήματα να χρησιμοποιήσετε και τη λογική σας προτού προχωρήσετε σε μία σχέση ζωής.

Αναζητήστε τα ποιοτικά στοιχειά που είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης και μην αναλώνεστε σε ασήμαντες λεπτομέρειες.

Η συναισθηματική ταύτιση, η ακεραιότητα, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, η συναισθηματική γενναιοδωρία είναι κάποια από τα ουσιώδη στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το σύντροφό σας και όχι για παράδειγμα αν του αρέσει ή όχι κάποια δραστηριότητα που εσείς προτιμάτε.

Μην ελπίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε ότι δε σας αρέσει.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Όσο περισσότερο χρόνο μένετε σε μία αποτυχημένη σχέση που δεν ταιριάζει με τις προσωπικές σας αρχές και αξίες τόσο περισσότερο εγκλωβίζεστε και χάνετε άλλες ευκαιρίες. Ξεκαθαρίστε τι μπορείτε να δεχτείτε και τι όχι σε μία σχέση για να  μπορέσετε να λάβετε τη σωστή απόφαση.

Αποφασίστε ποια είναι  τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ο ιδανικός σύντροφος πρέπει να έχει.

Για παράδειγμα μπορεί να είναι η ευγένεια, η συναισθηματική σταθερότητα και η αξιοπιστία. Είναι σημαντικό αυτά τα στοιχεία να χαρακτηρίζουν και εσάς διότι οι σύντροφοι λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν τις ίδιες αξίες.

Σκεφτείτε ποιο είναι το είδος της ζωής που ο σύντροφος σας επιθυμεί.

Αναζητήστε τα κοινά πράγματα που απολαμβάνετε να κάνετε μαζί. Αναρωτηθείτε πόσο μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο της ζωής σας για χάρη του συντρόφου σας.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας.

Θα πρέπει να  είστε ξεκάθαροι σχετικά με τους στόχους και τις ανάγκες σας καθώς και με τις μελλοντικές σας προτεραιότητες. Για παράδειγμα αν το να τελειώσετε το μεταπτυχιακό σας, είναι σημαντικό για σας θα πρέπει να το ανακοινώσετε στο σύντροφό σας. Οι σχέσεις προϋποθέτουν σεβασμό και αν ο σύντροφος είναι ο κατάλληλος για εσάς με διάλογο θα καταλήξετε σε μία επιθυμητή λύση.

Αναζητείστε τα στοιχεία μιας υγιούς σχέσης ανάμεσα σε σας και το ταίρι σας.

Μερικά από τα στοιχεία αυτά είναι:

  • Το ζευγάρι να μοιράζεται τις ίδιες αξίες.
  • Η ύπαρξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης
  • Η ύπαρξη ρεαλιστικών απαιτήσεων, να σέβεται ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και πάνω από όλα και οι δύο να διατηρούν τις προσωπικότητες  τους μέσα στη σχέση.
  • Να ενθαρρύνει ο κάθε σύντροφος  τις προσπάθειες του άλλου.
  • Να υπάρχει σεβασμός στις φιλίες του συντρόφου αλλά και στην  οικογένεια του.
  • Να περνούν ποιοτικό χρόνο σα ζευγάρι.

Γνωρίστε τον εαυτό σας.

Βεβαιωθείτε για τις ανάγκες σας, τις αξίες και τις προτεραιότητες σας και σκεφτείτε πως θέλετε να οργανώστε τη ζωή σας. Μη προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε το σύντροφο σας παρουσιάζοντας μία ψεύτικη εικόνα. Η αυτογνωσία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν μπορείτε να συμβιώσετε με κάποιον. Θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι με τη ταυτότητα σας γιατί έτσι θα προσελκύσετε το άτομο που θα σας κάνει ευτυχισμένους και όχι ένα άτομο που θα σας καλύψει τις επιφανειακές σας ανάγκες.

Σιγουρευτείτε ότι ταιριάζετε.

Η σεξουαλική έλξη είναι ουσιαστικό στοιχείο μίας σχέσης, όχι όμως το μοναδικό. Είναι σημαντικό να συμβαδίζετε σαν προσωπικότητες και οι ομοιότητες να είναι περισσότερες από τις διαφορές σας.

Φανταστείτε το σύντροφό σας στο μέλλον.

Αν όντως θέλετε να είστε μαζί του ενώ μεγαλώνει και γερνάει, αν θέλετε να κάνετε παιδιά μαζί του, αν τον θεωρείτε συνοδοιπόρο στη ζωή σας, τότε έχετε συναντήσει το ιδανικό ταίρι για σας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).