Που είσαι ντροπή?
Είμαι μέσα στη σκέψη σου, στο μυαλό σου, σε όλο σου το “είναι”. Είμαι παντού. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπάρχω από την πρώτη κιόλας στιγμή, από όταν πρωτοήρθες στον κόσμο και θα είμαι δίπλα σου μέχρι να “φύγεις”.

Μπορεί να με ξεχνάς για λίγο και να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να ξεμυτίσει και να κάνει τα δικά του. Ειδικά όταν νιώθεις ότι είσαι σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ταμπουρωμένος πίσω από τα κιγκλιδώματα του λόγου ύπαρξης σου, ειδικά στο περιβάλλον της δουλειάς. Ναι βέβαια εκεί αξίζει να υπάρχεις. Τώρα είναι ξεκάθαρο, είσαι κάποιος!

Αλήθεια; Αναρωτιέμαι πόσο εύκολο είναι να εκτίθεσαι μπροστά σε δεκάδες, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ανθρώπους; Να συναναστρέφεσαι μαζί τους με δεξιότητα και με τρόπο που πολλοί θα ζήλευαν; Και ίσως, λέω ίσως (δεν ξέρω), να ήθελαν να σου μοιάσουν έστω και λίγο… Μα καλά με τόση ευκολία να βγαίνεις μπροστά σε κόσμο και να κάνεις μία παρουσιάση;

- Χα! Η καρδούλα μου το ξέρει…

Είδες; Ακόμα και τότε που νομίζεις ότι έχω φύγει, εγώ είμαι παρούσα. Θυμάσαι την αναπνοή σου που είναι ρηχή, κοφτή, απότομη; Τον ιδρώτα; Τα χέρια σου που τα νιώθεις πότε να παγώνουνε και πότε να καίνε; Ο χώρος να είναι ψυχρός, ο κόσμος να παραπονιέται για την χαμηλή θερμοκρασία κι εσένα να σε λούζει κρύος ιδρώτας… οι σφυγμοί σου να μοιάζουν σαν να έτρεχες σαν δρομέας σε μία κούρσα. Και το στομάχι; Έχει σφίξει σα σφουγγάρι κι ένα τρέμουλο στη φωνή…

- Όχι Όχι. Θα το καταπολεμήσω. Θα βάλω τα δυνατά μου, θα φορέσω το πιο ζεστό μου χαμόγελο, θα βγω μπροστά και θα νιώσω και πάλι δυνατός!

Που είσαι ντροπή; Είσαι εδώ; Με βλέπεις; Είμαι εδώ μπροστά σε τόσο κόσμο και τα πάω περίφημα. Χα! Δεν θα τα καταφέρεις να με καταρρακώσεις αυτή τη φορά. Έστω και για λίγο σε νίκησα… ή έτσι νομίζω; ή μήπως τελικά νιώθω τόση ντροπή να πω στον εαυτό μου ότι ντρέπομαι;

Ντρέπομαι, Ναι ντρέπομαι… Ντρέπομαι για αυτό που είμαι ή αυτό που νομίζω ότι είμαι. Ουφ κουράστηκα. Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η ντροπή; Ναι ξέρω. Τώρα πλέον ξέρω. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μου, θα κρύβω περίτεχνα πίσω από το χαμόγελο, την εξωστρέφεια και την ευγένεια μου,  την ντροπή μου.

Ντρέπομαι… Που είσαι ντροπή; Ντρέπομαι…

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Συντονιστής ομάδων σχολών γονέων. Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συμβουλευτικής (E.A.C.). Ατομική Συμβουλευτική εφήβων κι ενηλίκων. Συμβουλευτική ζεύγους, Ομάδες αυτογνωσίας, Ομάδες σχολών γονέων.