υπαρξιακά ερωτήματα

Επίμονη κινητοποίηση σκέψεων, εγκλωβισμός μέσα στο σπίτι, υπερένταση, θυμός, ιεροτελεστίες καθαριότητας, άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον, αδυναμία ελέγχου ή πρόβλεψης όσων πρόκειται να συμβούν, οικονομικές ανησυχίες, εμμονική παρακολούθηση ειδήσεων και αίσθημα ανηδονίας για κάποιους.

Υπαρξιακά ερωτήματα

Και για άλλους απενεχοποίηση της εσωστρέφειάς τους, παραμονή στο σπίτι με αίσθημα ασφάλειας και απενοχοποιημένα, χωρίς να νιώθουν ότι θα κριθούν αρνητικά γι’αυτήν.

Και κάπου ανάμεσα σε αυτές τις (ορισμένες φορές αντιφατικές και χωρίς ισορροπία μεταξύ τους) συμπεριφορές:

  • Εμφανίζονται υπαρξιακά ερωτήματα
  • Επηρεάζεται ο καθρέφτης μας
  • Επικρατεί ο θυμός μας για όσα έχουμε χάσει ή αλλάζουν, για εμάς που αλλάζουμε ή που προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσα είχαμε... άλλοτε γιατί τα επιθυμούμε και άλλοτε γιατί δεν θέλουμε να βιώσουμε την απώλεια.

Τα σημαντικά μαθήματα από τον κορωνοϊό

Τι είναι σημαντικό για τον καθένα μας; Ίσως το πιο σημαντικό μάθημα που μπορεί να μας αφήσει ο κορωνοϊός είναι η σημαντικότητα της ίδιας της ζωής, η αξία των πραγμάτων που θεωρούσαμε δεδομένα. Και ίσως αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε όταν υπάρξει η χαλάρωση των μέτρων είναι ο καθρέφτης μας, αυτά τα οποία μας ανάγκασε να δούμε ο κορωνοϊός, αυτά τα οποία αποκάλυψε ή έφερε στην επιφάνεια, αυτά που για αρκετό καιρό αποφεύγαμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε ή δεν θέλαμε να παραδεχτούμε.

Συνθήκες αβεβαιότητας και άγχος

Θα θέλαμε να είχε γίνει πιο ομαλά η μετάβαση. Υπάρχουν φορές που θα θέλουμε να φωνάξουμε... που θα νιώθουμε θυμό, θυμό γιατί στερούμαστε αυτά που παλέψαμε να κατακτήσουμε. Στερούμαστε εκείνες τις απλές καθημερινές στιγμές που τώρα θεωρούνται πολυτέλεια, τις στιγμές με τους φίλους σε εκείνα τα κυριακάτικα τραπέζια, τις ταινίες στον κινηματογράφο, τις καλοκαιρινές συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις, τις ομιλίες αγαπημένων μας συγγραφέων, τα αγαπημένα μας εστιατόρια.

Και προφανέστατα νιώθουμε φόβο και άγχος, επειδή δεν ξέρουμε πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, φόβο ή άγχος όταν έρχεται κάποιος κοντά μας, που δεν τον γνωρίζουμε, γιατί το σώμα μας νιώθει απειλή. Γι’ αυτό νιώθεις θυμό με τον κορονοϊό, γιατί σε έκανε να νιώθεις καχυποψία, υπερένταση, εκνευρισμό και γιατί σου στέρησε πράγματα, σου αφαίρεσε δικαιώματα κατεκτημένα.

Αποκτήστε το βιβλίο Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα.

Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του.

Τα θετικά των αλλαγών στη ζωή μας

Υπάρχουν πράγματα και δραστηριότητες που θέλουμε να κρατήσουμε και μετά την χαλάρωση των μέτρων; Η αλήθεια είναι ότι τώρα αναγκαστήκαμε να παραμείνουμε σπίτι και να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε το χρόνο ή που παραπονιόμασταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε. Μήπως, όμως, τελικά κάποια από αυτά αξίζει να γίνουν προτεραιότητά μας;

Μήπως κάποια από αυτά δεν επιλέγαμε να τα εντάξουμε ως προτεραιότητα στη ζωή μας, χαμένοι στους ρυθμούς και στις απαιτήσεις; Απαιτήσεις που εμείς ή οι άλλοι άραγε θέταμε; Μήπως αξίζει να αναλογιστούμε, αν αυτή η βίαιη ομολογουμένως αλλαγή, μπορεί να μας κάνει πιο σοφούς, πιο ώριμους;

Με όλα αυτά... με την αλλαγή, με το πένθος, με την παραμονή στο σπίτι, με την αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες, με τα νέα οικονομικά δεδομένα, με το αίσθημα της παγκόσμιας κρίσης, ο κορωνοϊός μας έδωσε και απαντήσεις... Ίσως και να μας δίνει ακόμα απαντήσεις σε ερωτήματα για τις σχέσεις μας, γι’ αυτούς που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας, για τις επιλογές μας, για τον καθρέφτη μας, για τα λάθη μας. Και ίσως να έχουμε γίνει πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας και άλλοτε πολύ ειλικρινείς. Και άλλες φορές μπορεί να νιώθουμε ότι θέλουμε να φωνάξουμε, δυνατά, πολύ δυνατά... και άλλες φορές να νιώθουμε μία ηρεμία… μία ηρεμία που συχνά μπορεί να μας φοβίζει..

Διαβάστε στην Πύλη μας το άρθρο Σύγχονες καταστάσεις και ψυχική υγεία - Covid-19, του συνεργάτη της Πύλης μας Νεκτάριου Κοσμά

Αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων

Υπάρχει άραγε ιδανική διαχείριση; Δεν υπάρχει ιδανική διαχείριση. Υπάρχει, όμως, διαχείριση της κατάστασης και της καθημερινότητας που μπορεί να γίνει πιο εύκολη όταν βασίζεται σε ένα πρόγραμμα, σε μία σταθερότητα, σε κάποιες καθημερινές συνήθειες, στις προτεραιότητές που εμείς οι ίδιοι πρέπει να θέσουμε…

Μέσα σε όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να υπάρχει και η ελπίδα, τα σχέδια, τα όνειρα, για τις στιγμές που θα θέλουμε να βιώσουμε, όταν αρχίσει να αλλάζει η καθημερινότητά μας.

Γράψτε πέντε πράγματα, λοιπόν, που θα θέλατε να ξεκινήσετε ή να κάνετε όταν υπάρξει χαλάρωση των μέτρων. Πέντε δραστηριότητες, πέντε στιγμές, βάλτε πέντε στόχους, πέντε ασχολίες.

Δώστε στον εαυτό σας το αίσθημα της ελπίδας. Και αν δεν μπορείτε μόνοι, ζητήστε βοήθεια, αναζητήστε συμμάχους μέσα σε αυτό το κλίμα της αλλαγής. Και αν θέλετε να φωνάξετε, φωνάξτε δυνατά ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην ελπίδα και στη Ζωή, γιατί αξίζει να την γράφουμε με Ζ κεφαλαίο!

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παλεύοντας μόνιμα για την αποδοχή των άλλων
αποδοχή

Αποδέχομαι εμένα, την αξία μου, αυτά που καταφέρνω, αποδέχομαι τα ελαττώματά μου αλλά και τα προτερήματά μου. Αποδέχομαι την γυμνή εικόνα μου μπροστά στον καθρέφτη και νιώθω όμορφη/όμορφος, νιώθω αίσθημα ικανοποίησης για εμένα και τα επιτεύγματά μου, χωρίς να υπάρχει το «αλλά» στην πρότασή μου, που ουσιαστικά θα ακυρώσω τον ίδιο μου τον εαυτό.

Ψυχοσωματικά, καθημερινότητα & Κορωνοϊός
ψυχοσωματικά συμπτώματα

Μία περίοδος αλλαγών... μια στρεσογόνα περίοδος, που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει. Μια περίοδος η οποία θα φέρει πολλούς στα όρια των ψυχικών τους αντοχών. Μια περίοδος κατά την οποία θα μείνουμε μέσα στο σπίτι και πιθανώς θα επιβαρύνει τις σχέσεις μας, την οικονομική μας κατάσταση.

Άγχος και κορωνοϊός
Άγχος κορωνοϊός

Κορωνοϊός COVID-19... Ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ένας ιός, που όπως κάθε ερέθισμα το οποίο δεν γνωρίζουμε μπορεί να προκαλέσει απουσία ελέγχου, έντονο άγχος, φόβο για το μέλλον.

Η κατάθλιψη μέσα από τα μάτια της Billie Eilish
κατάθλιψη

Διαταραχές διάθεσης, ανηδονία, άγχος, αίσθημα αναξιότητας... Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, σωματική δυσμορφία... Μέσα από τα μάτια, τα τραγούδια και τις συνεντεύξεις της η Billie Eilish δε διστάζει να μιλήσει για το παρελθόν της και να κινητοποιήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους να μιλάνε και να μην φοβούνται να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares