Ακρόαση άρθρου......

Στα πλαίσια της ενότητας Συνεντεύξεις Ειδικών Ψυχικής Υγείας έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Επιστημονική Συνεργάτιδα, Αναστασία Πατρώνα. Η κα Πατρώνα μίλησε στην Psychology.gr και στην Χρύσα Πράντζαλου, για το Life Coaching και την ειδίκευσή της ως Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με την πρώτη συνεδρία και συζητήσαμε μαζί της μια ποικιλία θεμάτων γύρω από αυτό το πλαίσιο.

Παρακάτω, θα βρείτε τις ερωτήσεις που της υποβάλαμε, αλλά και τις απαντήσεις της ειδικού.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς κα Πατρώνα...

Ονομάζομαι Αναστασία Πατρώνα, είμαι 36 ετών και η καταγωγή μου είναι από Λάρισα. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχοντας πάρει και την πιστοποίηση του τμήματος Ειδικής Αγωγής στον τομέα των Μαθησιακών Δυσκολιών. Από το 2007 παραδίδω μαθήματα στην ιδιωτική εκπαίδευση και συνήθως η συνεργασία με τους μαθητές μου είναι πολυετής.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα του Life Coaching;

Ο ψυχικός κόσμος των ανθρώπων πάντα μου τραβούσε την προσοχή και την περιέργεια για εξερεύνηση πόσο μάλλον των παιδιών που ο ψυχικός πλούτος είναι άπλετος και τα διακατέχει θα μπορούσα να πω μια ώριμη αθωότητα. ‘Εχω πάντα τη διάθεση να ακούω, να αφουγκράζομαι, να πιάνω τους παλμούς του συνομιλητή μου χωρίς εγωισμό και χωρίς βιασύνη. Άλλωστε πολλές καταστάσεις της ζωής μου ήταν δυσκολες σε πολλούς τομείς κι αυτό μου επιτρέπει να εισχωρώ βαθιά στο πρόβλημα.

Η εκπαίδευση είναι ένας χώρος που πραγματικά αγαπώ και θέλω να βλέπω τα παιδιά πάντα ευτυχισμένα. Έτσι, θεώρησα πως μπορούσα να προσφέρω περισσότερα από μια απλή διδασκαλία ακολουθώντας το δρόμο της ψυχολογίας. Επίσης, δεν μπορώ να παραλείψω πως η βοήθεια που έχω λάβει προσωπικά από τον χώρο του Life coaching είναι κάτι που σίγουρα θα το έχουν πολλοί άνθρωποι ανάγκη.

Τι μπορεί να καταφέρει το Life coaching στη ζωή κάποιου;

Η βασική μου ιδιότητα σ’ αυτόν τον τομέα είναι ως Life Coach (σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης) και ως Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Δε θεωρείται τομέας της ψυχολογίας ούτε τομέας της ψυχοθεραπείας, αλλά μέσα από προσωπική εμπειρία μπορεί σίγουρα να βοηθήσει έναν άνθρωπο να αποκτήσει αυτογνωσία, να πετύχει τους στόχους του, να βελτιώσει τις σχέσεις με τον εαυτό του, αλλά και με τους γύρω του και το σημαντικότερο απ’ όλα, το οποίο τονίζω συνέχεια, είναι πως μπορεί να βρει τον πραγματικό σκοπό της ζωής του κι αυτό τον οδηγεί στην αισιοδοξία και την ευτυχία.

Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή την προσέγγιση. Για ποιο λόγο την επιλέξατε; Ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής;

Είναι μια διαδικασία που πραγματικά δύσκολα μπορεί να οριστεί, αλλά αποτύπωνεται σίγουρα στην καρδιά του καθενός. Το coaching έχει διαφορά από το mentoring, το οποίο κι αυτό εξασκώ ως σύμβουλος. Το coaching δε στηρίζεται καθόλου σε συμβουλές παρά μόνο σε ερωτήσεις στοχευμένες. Όταν ο πελάτης έρχεται να βοηθήσει τον εαυτό του, τότε ο coach μέσα από την ενσυναίσθηση και την προσοχή που δίνει, κάνει τις απαραίτητες ερωτήσεις, ώστε να γεννήσει από μέσα του όλη την αλήθεια.

Είναι μία αλήθεια που μόνο εκείνος ξέρει και μόλις την ξαναθυμηθεί τότε κάνει τα πιο ωραία βήματα για τον εαυτό του. Ανακαλύπτει την αλήθεια μόνος του και γι’ αυτό δεσμεύεται για την υλοποίηση της. Είναι πραγματικά μια μαγική διαδικασία κι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματά της. Για να έχει όμως επιτυχία, πρέπει οπωσδήποτε ο πελάτης να το θέλει από μόνος του για να προχωρήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα κι αυτή την προσέγγιση. Μέσα από αυτή γνώρισα καλύτερα τον ευατό μου, τις δυνατότητές μου και τον σκοπό ζωής μου. Αφού πέτυχε σε μένα, γιατί να μην πετύχει και στους άλλους;

Διαβάστε στην Πύλη του Psychology.gr τα άρθρα της Ειδικής Συνεργάτιδας - αρθρογράφου Αναστασίας Πατρώνα

Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα το «στίγμα» ή οι άνθρωποι απευθύνονται άφοβα στους ειδικούς;

Σίγουρα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με προηγούμα χρόνια και όλο και πιο συχνά οι άνθρωποι απευθύνονται σε ειδικούς, αλλά χωρίς να έχει εξαλειφθεί τελείως το «στίγμα» της ενοχής. Υπάρχει δηλαδή η μερίδα ανθρώπων που θα πουν εύκολα πως πήγαν σε κάποιον ειδικό, αλλά υπάρχει κι εκείνη η μερίδα που το θεωρούν ίσως υπερβολικό και κατακριτέο.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία ή Life coaching;

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Πρώτα απ’ όλα θα ήμουν εγώ προσωπικά ένα ζωντανό παράδειγμα και βλέποντας τα αποτέλεσμά μου θα του φαινόταν πιο φυσιολογικό. Οι άνθρωποι θέλουν να τους καταλαβαίνουν και να μη νιώθουν διαφορετικοί επειδή θα χρειαστούν στη ζωή τους κάποιον ειδικό. Στη συνέχεια θα του εξηγούσα πόσο ευεργετικό και πόσο γρήγορα θα τον οδηγήσει στην εξέλιξη, αν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/πελάτες.

Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και γι’ αυτό άλλοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι κι άλλοι λιγότερο με αυτή τη διαδικασία. Στην αρχή ίσως κάποιοι αισθανθούν άβολα και ίσως λίγο ενοχικά, αλλά πολύ γρήγορα νιώθουν «σαν το σπίτι τους», πολύ οικεία.

Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο πολύ ιδιαίτερο ή παράξενο περιστατικό που συνέβη στη δουλειά σας;

Αν και το ιδιαίτερο ή παράξενο είναι υποκειμενικό, σίγουρα έχουν συμβεί κάποια ιδιαίτερα γεγονότα, όπως για παράδειγμα μια κοπέλα που είχε αυτοκαταστροφικές τάσεις κι εκεί ομολογώ πως με τον τρόπο μου την παρέπεμψα αλλού, διότι δεν ήταν της ειδικότητάς μου.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος;

Επειδή ο τομέας μου αφορά γενικά τις σχέσεις και επάγγελμα, οι λόγοι είναι αρκετοί. Οι συνηθέστεροι όμως είναι η αυτοπεποίθηση εφήβων, η διαχείριση άγχους, οι τοξικές σχέσεις και ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Επιγραμματικά, τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητά του;

Να επικεντρωθεί στην αφθονία που υπάρχει γύρω του, εύρεση πηγών άγχους για να αντιμετωπιστούν, απόκτηση αυτοπεποίθησης, αντιμετώπιση αναβλητικότητας.