Ακρόαση άρθρου......

Έχεις ξεχάσει εκείνο το παιδί. Εκείνο που έβαζε τα χέρια στη μέση και χαμογελούσε υπερήφανο με τα κατορθώματά του, Εκείνο που άπλωνε τα χέρια ψηλά και έστρεφε το πρόσωπο προς τον ουρανό, που θύμωνε, που έκλαιγε και μετά χαμογελούσε πάλι, τόσο αληθινά, τόσο διάφανα, τόσο από τα βάθη της ψυχής του.

Το εσωτερικό παιδί

Εκείνο το παιδί που δεν έμενε στα προηγούμενα, εκείνο που ζούσε τη στιγμή και μόνο μπροστά μπορούσε να κοιτάξει και δε φοβόταν να ονειρευτεί. Εκείνο που θα γινόταν αστροναύτης, εφευρέτης, που θα έφτιαχνε τον κόσμο από την αρχή. 

Εκείνο που έπεφτε, κουλουριαζόταν, και ύστερα, όρθιο, γινόταν τεράστιο, διεκδικούσε με πάθος, ήταν παντοδύναμο, δε σταματούσε μέχρι να πάρει εκείνο που ήθελε. Εκείνο που από όπου περνούσε άφηνε αποτυπώματα τα χαμόγελά του.

Θυμίσου. Εκείνο το παιδί ζούσε το τώρα με κάθε του αίσθηση, με κάθε του κύτταρο, ήταν ολοκληρωτικά εκεί στην κάθε στιγμή, παρατηρούσε τα πάντα, την κάθε λεπτομέρεια, τα σημαντικά και τα ασήμαντα και δύσκολα. Του κρυβόσουν.

Αποκτήστε το βιβλίο Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Έχεις τη δύναμη να ορίζεις το ποιος είσαι

Είχαμε κάνει μια συζήτηση πριν λίγο καιρό για το που κοιτάς. Ήταν τότε που είχες κολλήσει σε εκείνο το παρελθόν και πίστευες πως είχε ήδη ορίσει το παρόν και το μέλλον σου και τίποτα δεν μπορούσες να αλλάξεις πια. Ένιωθες ανήμπορος. Θυμάσαι, έπειτα, εκείνη τη μέρα που ήρθες και είχαν όλα αλλάξει μέσα και έξω σου, όταν μια και μόνο στιγμή του χρόνου σου απέδειξε, πως έχεις τη δύναμη να ορίζεις το ποιος είσαι;

Σου είχα πει να κρατήσεις τη σοφία που σου χάρισαν τα προηγούμενα και να μην κοιτάξεις ξανά πίσω. Να σου χαμογελάσεις, να προχωρήσεις ελεύθερος και εκείνες τις σπασμένες αλυσίδες που μόνος σου είχες βάλει στην ψυχή σου να τις πετάξεις. 

Η επιστροφή στα παλιά

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, ήρθες και μου μίλησες πάλι με εκείνο τον ίδιο τρόπο. Ήσουν θυμωμένος με εσένα. Σου χαμογέλασα. Σου είπα για τα παιδιά που πολλές φορές ξαναγυρνούν για λίγο στις παλιές συνήθειες και μετά πάλι επανέρχονται στα νέες με μοναδική σταθερότητα.

Με κοίταξες παράξενα όταν σου έλεγα για το πως κόβεται η πιπίλα στα βρέφη ή την ιστορία της κόρης μου όταν λέρωνε το εσώρουχό της καιρό μετά αφού είχε αφήσει εκείνη την παλιά ρουτίνα.

Ένα χρόνο μετά είσαι σε εκείνο το σημείο που για λίγο γυρνάς στα περασμένα. Είναι φυσικό. Είναι το σημείο που όταν το περάσεις, η αλλαγή θα σταθεροποιηθεί. Μην τα βάζεις με εσένα. Μη σου θυμώνεις. Εκείνο το παιδί δε θα το έκανε.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Εσύ, σήμερα, σοφότερος και δυνατότερος, μπορείς να επιλέξεις. Kαι αν μερικές φορές επιλέγεις να κοιτάς το παρελθόν, αν σκέφτεσαι τα περασμένα, έχε στο μυαλό σου πως αν υπάρχει κάτι που αξίζει να μείνει, τότε είναι εκείνο το παιδί.

Αξίζει γιατί είναι αληθινό, γιατί δεν έχει όρια, γιατί τίποτα δεν το σταματά. Γύρνα για λίγο εκεί, συνάντησέ το και μάθε ξανά. Ναι, ίσως πρέπει να ξεμάθεις και να μάθεις από την αρχή, πιο συνετά αυτή τη φορά, πιο γεμάτα, πιο ελεύθερα. Ίσως πρέπει να ξεχωρίσεις τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις. Ξέρεις, κάποιες φορές μαζί με εκείνα όλα τα άχρηστα πετάς και μερικά πολύτιμα.

Άλλαξε τον κόσμο σου

Γύρνα και κοίτα εκείνο το παιδί, τον αστροναύτη, τον ταξιδευτή, τον ιππότη, το μάγο, το ζορό. Ύστερα, δες τα όλα με εκείνα τα μάτια που διαπεραστικά έλαμπαν και άλλαξε τον κόσμο.

Άλλαξε τον κόσμο γιατί μόνο εσύ μπορείς. Μπορείς μέσα από τις ιστορίες που έπλαθες, εκείνες τις γεμάτες φώς, εκείνες που φόβος δεν τις σκίαζε. 

Ρίξε το πιο αποφασιστικό βλέμμα στον καθρέφτη σου και χαμογέλασε. Και μη σταματάς να σου χαμογελάς ό,τι και να έρθει. Το χαμόγελο είναι νερό στη δίψα, κουβέρτα στη φωτιά, δύναμη στην αδυναμία, δρόμος στο αδιέξοδο.

Να σου χαμογελάς

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Όταν καταφέρνεις πράγματα, όσο μικρά και να τα ονομάζεις, να σου χαμογελάς.

Όταν βλέπεις την αφθονία της φύσης γύρω σου, να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί είσαι ένα με εκείνη και είσαι η αφθονία.

Όταν οι γύρω σου είναι ευτυχισμένοι, να σου χαμογελάς γιατί είσαι μέρος του κόσμου και παρασύρεσαι από τις δονήσεις του.

Όταν νομίζεις πως η αποτυχία σου χτύπησε την πόρτα, να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί μόνο εσύ ξέρεις πως θα την μεταλλάξεις.

Όταν στενάχωρα νιώθεις να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί ξέρεις να ζεις και τη στεναχώρια σου και την τιμάς και την αφήνεις ύστερα. Όπως εκείνο το παιδί.

Όταν νιώθεις πως είσαι μόνος, πως όλοι σε έχουν εγκαταλείψει, να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί έχεις εσένα. Εσένα δε θα σε χάσεις, δε μπορείς να σε χάσεις. 

Όταν ο νους σου θολώνει, να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί το συναίσθημα έχει μεγάλη δύναμη πιο μεγάλη από τη λογική.

Όταν κάνεις το σωστό σου, να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί σε τίμησες. Μα και όταν κάνεις το λάθος σου, πάλι να σου χαμογελάς γιατί και πάλι σε τίμησες, τίμησες την ανθρώπινη ύπαρξή σου και κέρδισες γιατί έμαθες.

Όταν οι μέρες είναι βροχερές να σου χαμογελάς γιατί μπορείς να νιώσεις τις σταγόνες στη σάρκα σου και όταν οι μέρες είναι ηλιόλουστες να σου χαμογελάς γιατί γεμίζεις φως. Και μη φορέσεις γυαλιά. Τα μάτια σου δεν είναι φτιαγμένα για γυαλιά.

Τα μάτια σου είναι φτιαγμένα για να γεύονται το φως. 

Όταν μπορείς να προσφέρεις, να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς για τα δώρα που κάνεις και όταν νιώθεις ανήμπορος, πάλι να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί δίνεις τη σκυτάλη σε κάτι πιο μεγάλο, πιο σοφό.

Όταν προετοιμάζεσαι για κάτι καινούργιο να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς για τα μονοπάτια που γνωρίζεις. 

Όταν έχεις όλα όσα πραγματικά χρειάζεσαι να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί είσαι πλήρης και όταν δεν τα έχεις όλα, πάλι να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί έχεις την ευκαιρία να τα αποκτήσεις.

Όταν μπορείς να ξαναγίνεσαι να γίνεσαι παιδί, να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί βλέπεις τις δυνατότητές σου και όταν νομίζεις πως βάρη έχεις στην πλάτη σου και δε σε αφήνουν να γυρίσεις στην αλήθεια, να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί μπορείς να τα πετάξεις και να έχεις πάλι ανάλαφρο βήμα.

Όταν μια νέα μέρα ξημερώνει να σου χαμογελάς. Να σου χαμογελάς γιατί μπορείς να κάνεις μια νέα αρχή, να γίνεις ό,τι θέλεις, να κάνεις ό,τι θέλεις, να δημιουργήσεις, να μοιραστείς, να πετάξεις, να δεις τον κόσμο από ψηλά, να τον χρωματίσεις όπως εσύ θέλεις, όπως μόνο εσύ μπορείς.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.