Ακρόαση άρθρου......

Η αυτο-αντανάκλαση ή αλλιώς ενδοσκόπηση ή αυτοπροβληματισμός είναι μια διαδικασία με την οποία αυξάνετε την κατανόησή σας για το ποιος είστε, ποιες είναι οι αξίες σας και γιατί σκέφτεστε και ενεργείτε όπως κάνετε.

Είναι μια μορφή προσωπικής ανάλυσης που σας επιτρέπει να ευθυγραμμίσετε τη ζωή σας με αυτό που θέλετε πραγματικά να είναι. 

Η σημασία της αυτο-αντανάκλασης

«Το ταξίδι στην αγάπη προς τον εαυτό και την αποδοχή του εαυτού πρέπει να ξεκινήσει με αυτοεξέταση. Μέχρι να κάνετε το ταξίδι της αυτο-αντανάκλασης, είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθείτε ή να μάθετε στη ζωή». (Lyanla Vanzant)

Η αυτο-αντανάκλαση είναι ένα μέσο παρατήρησης και ανάλυσης του εαυτού μας για να αναπτυχθoύμε.

Αυτή η ανάπτυξη είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στον προσωπικό μας προβληματισμό.

Κατανοώντας ποιος είστε τώρα και ποιος θα θέλατε να γίνετε, βοηθάτε στον προσδιορισμό των βημάτων που πρέπει να κάνετε σε αυτό το ταξίδι.

Ο προβληματισμός σχετικά με το πώς συμπεριφέρεστε και ποιες σκέψεις μπαίνουν στο μυαλό σας ως απάντηση σε γεγονότα στον κόσμο γύρω σας, σας επιτρέπει να δείτε με τι χρειάζεστε να εργαστείτε.

Τα οφέλη της αυτο-αντανάκλασης

Βελτιωμένες σχέσεις

Μπορείτε να κάνετε αλλαγές που οδηγούν σε πιο αρμονικές σχέσεις.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Εάν υπάρχουν δυσκολίες σε μια σχέση - είτε ρομαντική είτε πλατωνική - μπορείτε να αξιολογήσετε την κατάσταση, να ρωτήσετε τι ρόλο παίζετε σε αυτές τις δυσκολίες και να βρείτε τρόπους να τις ξεπεράσετε.

Ο αυτο-προβληματισμός σας δίνει την ευκαιρία να δείτε πώς αισθάνεστε πραγματικά για το άλλο άτομο και να λάβετε υπόψη την αξία που φέρνει η σχέση.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να εκτιμήσετε περισσότερο αυτό το άτομο, το οποίο στη συνέχεια επηρεάζει τον τρόπο που αλληλεπιδράτε μαζί του.

Μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης

Η ενδοσκόπηση σε δεύτερο χρόνο παρέχει την ευκαιρία να σκεφτείτε κάτι με μια πιο ορθολογική έννοια χωρίς να θολώνει το μυαλό σας από τα συναισθήματα που βιώνετε όταν αλληλεπιδράτε σε μια κατάσταση.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Αναγνώριση των πραγματικών σας αξιών

Θα δυσκολευτείτε να γνωρίσετε πραγματικά τον εαυτό σας μέχρι να αφιερώσετε χρόνο στο να σκεφτείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς.

Όταν σκέφτεστε τον εαυτό σας, μπορεί να δείτε πράγματα που κάνετε ή νομίζετε ότι έρχονται σε αντίθεση με αυτό που πραγματικά θέλετε να είστε.

Αυτό μπορεί να προκαλεί ακόμη και ηθικά ζητήματα, ή μπορεί απλώς να σας βοηθήσει να καταλάβετε τις κατευθυντήριες αρχές που θα θέλατε ιδανικά να ζήσετε.

Η αυτο-αντανάκλαση είναι το μέσο με το οποίο η ηθική πυξίδα σας μπορεί να διαμορφωθεί και να βελτιωθεί, ώστε να είστε σε θέση να ενεργείτε πιστά σε αυτό σε ό, τι κάνετε.

Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο χαμένοι στη ζωή και πιο δυνατοί για να δημιουργήσετε ένα μέλλον που αντικατοπτρίζει τις βασικές σας πεποιθήσεις.

Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων

Όταν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις στη ζωή, ένας μικρός προσωπικός προβληματισμός είναι ανεκτίμητος.
Μας πάει παλι πίσω στο να έχεις διαύγεια σκέψης και επίγνωση των πραγματικών σου αξιών.
Με αυτά τα δύο πράγματα, μπορείτε να πάρετε αποφάσεις που σας βάζουν στο βέλτιστο δρόμο για μεγαλύτερη ευημερία.
Αυτό σημαίνει λιγότερες τύψεις ή χαμένες ευκαιρίες και περισσότερη ψυχική ηρεμία γνωρίζοντας ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή.

Καλύτερος ύπνος

Όταν αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα κοιτάζοντας πίσω τα γεγονότα και πώς ανταποκριθήκατε σε αυτά, μπορεί να κλείσει κάθε ανεπίλυτο συναίσθημα.
Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά και να έχετε έναν πιο ξεκούραστο βραδινό ύπνο γενικά.

Λιγότερο άγχος

Ένα από τα βασικά αποτελέσματα της αντανάκλασης του εαυτού και της γνώσης του εαυτού σας από κοντά είναι να γίνετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και τις ενέργειές σας.
Βρίσκετε περισσότερη βεβαιότητα σε αυτόν τον αβέβαιο κόσμο επειδή βασίζεστε στην αίσθηση του εαυτού σας.
Με μεγαλύτερη βεβαιότητα έρχεται λιγότερο άγχος.
Ανησυχείτε λιγότερο για το «τι θα γινόταν» και εστιάζετε περισσότερο στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ευθυγραμμίσετε καλύτερα τις ενέργειές σας με αυτές τις κατευθυντήριες αρχές για τις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω.

Έτσι ανησυχείτε λιγότερο για το τι μπορεί να πιστεύουν οι άλλοι για εσάς και τις επιλογές σας, επειδή γνωρίζετε ότι κάνετε αυτό που σας ταιριάζει.

Πώς να κάνετε ενδοσκόπηση

Ρωτήστε «Γιατί;»

Το «γιατί» είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε.

Γιατί ενεργείς όπως ενεργείς;

Γιατί σκέφτεστε όπως νομίζετε;

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο γεγονός εκείνη την ημέρα ή θα μπορούσε να είναι ένα γενικότερο μοτίβο συμπεριφοράς;

Ορισμένα «γιατί» είναι εύκολο να απαντηθούν. Μπορεί να έχετε φωνάξει στο παιδί σας επειδή εσείς και ο σύντροφός σας είχατε μαλώσει λίγο πριν.

Μερικά «γιατί» όμως είναι πιο περίπλοκο να απαντηθούν.

Ρωτήστε «Τι;» «Πού;» Και «Ποιος;»

Οι επόμενες ερωτήσεις που θα θέλετε να κάνετε και να απαντήσετε μετά το αρχικό σας «γιατί» είναι αυτές που σας ενημερώνουν για τον τρόπο που θα θέλατε να σκεφτείτε ή να ενεργήσετε στο μέλλον.

Περιστρέφονται γύρω από αυτές τις 3 βασικές ερωτήσεις:

Τι θα έκανα διαφορετικά;

Πού θέλω να φτάσω;

Ποιος θέλω να είμαι;

Αυτά είναι τα θεμέλια των ευρύτερων, πιο ακριβών ερωτήσεων που θα θέλετε να θέσετε στον εαυτό σας.

Ορίστε μερικά παραδείγματα:

- Τι έπρεπε να είχα κάνει όταν το αφεντικό μου με επέκρινε μπροστά στους συνομηλίκους μου;

- Πού θέλω να βρίσκομαι όσον αφορά τη σχέση μου τα επόμενα χρόνια;

- Ποια πρέπει να είναι η απάντησή μου σε ένα άτομο που μου φέρεται άσχημα λόγω της φυλής μου;

Ρωτήστε «Πώς;»

Μόλις εντοπίσετε κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε, σκεφτείτε γιατί το κάνατε έτσι μέχρι τώρα, ποιο είναι το ιδανικό σημείο στο οποίο θέλετε να φτάσετε και με τι τρόπο μπορείτε να το καταφέρετε αυτό.

Με άλλα λόγια, ποιος είναι ο χάρτης πορείας για να σας μεταφέρει από το Α (όπου βρίσκεστε τώρα) στο Β (εκεί που θα θέλατε να είστε);

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο, αλλά να ξέρετε πότε να σταματήσετε.

Η διαδικασία του αυτο-προβληματισμού ενέχει τον κίνδυνο του μηρυκασμού.

Όταν αφήνουμε μια σκέψη να περνάει από το μυαλό μας ξανά και ξανά χωρίς προφανή τρόπο επίλυσής της, χάνουμε όλα τα οφέλη του εσωτερικού προβληματισμού και απλά αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια.

Επομένως, είναι σημαντικό να θέσετε ένα όριο σ΄αυτό...

Γράψτε τις σκέψεις σας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν χρήσιμο να σημειώνουν τις σκέψεις τους καθώς αντανακλούν τον εαυτό τους.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο εάν δυσκολεύεστε να ξεφύγετε από μια συγκεκριμένη σκέψη. Μόλις γραφτεί και «αποθηκευτεί» με ασφάλεια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μυαλό μπορεί να το εγκαταλείψει πιο εύκολα χωρίς την «απειλή» να το ξεχάσει.

Τι γίνεται αν δεν τα καταφέρνω;

Ένα υγιές επίπεδο αυτο-στοχασμού συνήθως ενδυναμώνει και δίνει ενέργεια σε ένα άτομο καθώς βλέπει τρόπους να βελτιώσει τον εαυτό του.

Αυτό όμως δεν θα ισχύει για όλους.

Εάν δυσκολεύεστε πραγματικά να αντιμετωπίσετε τη διαδικασία ή διαπιστώσετε ότι εγείρει κάποια δύσκολα ζητήματα από το παρελθόν, το καλύτερο είναι πιθανώς να μιλήσετε σε έναν θεραπευτή.

Δεν έχετε αποτύχει εάν πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Έχετε καταφέρει να συνειδητοποιήσετε ότι έπρεπε.

Ένας άνθρωπος πρέπει να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του. Ο χρόνος είναι αυτό με το οποίο περνάμε τη ζωή μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, βρίσκουμε άλλους να τον ξοδεύουν για εμάς.

Η αυτο-αντανάκλαση είναι η πύλη της ελευθερίας. - Dzigar Kongtrul Rinpoche

Αναδημοσίευση από: A conscious rethink

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Βουρλιώτου - Ψυχολόγος

Μαρία Βουρλιώτου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη στον τομέα της υγείας. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το στο τμήμα ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειμαι υποψήφια φοιτήτρια μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη φιλοσοφία.