Ακρόαση άρθρου......

«Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να μαθαίνουμε ποιοι είμαστε μέσα από τα προβλήματα και τις εμμονές μας, που η αφυπνισμένη επίγνωση, η οποία είναι η αληθινή φύση μας και η βασική μας αρετή, είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή ως η αληθινή ταυτότητά μας» Λοκ Κέλλι

«Αφυπνισμένη Επίγνωση» είναι το όνομα που χρησιμοποιεί ο Λοκ Κέλλι για την Επίγνωση, και είναι μόνο ένα από τα πολλά ονόματα που χρησιμοποιούν οι δάσκαλοι, σύγχρονοι και παλιότεροι, για να περιγράψουν αυτό που είστε: Επίγνωση, Συνείδηση, Κοσμική Συνείδηση, Ύπαρξη, Φύση του Βούδα, Χριστιανική Συνείδηση, Θεϊκή Συνείδηση, Πνεύμα, ο Εαυτός, Άπειρο Ον, Άπειρη Νοημοσύνη, Απεριόριστο Ον, Αληθινή Φύση, Αληθινός Εαυτός, Παρουσία του Θεού, Παρουσία, Αγνή Συνείδηση, Αγνή Επίγνωση, και πολλά άλλα.

Όλες αυτές οι λέξεις περιγράφουν το ίδιο ακριβώς πράγμα - την Επίγνωση που είστε εσείς.

«Είμαστε τόσο έξυπνοι και οι ζωές μας είναι τόσο περίπλοκες, που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η απλή ανακάλυψη της αφυπνισμένης επίγνωσης θα μπορούσε να είναι η λύση στα δεινά μας. Είναι εξίσου δύσκολο να πιστέψουμε ότι η πιο σημαντική ανακάλυψη είναι ήδη εδώ, μέσα μας. Δεν χρειάζεται να περάσουμε μια οδύσσεια για να τη βρούμε, να την κερδίσουμε». Λοκ Κέλλι

Το μεγαλύτερο αστείο είναι η απλότητα του πράγματος. Είναι πολύ αστείο επειδή αυτό που είμαστε στα αλήθεια, που είναι κοντά μας όσο και η ίδια μας η ανάσα, διαφεύγει των περισσότερων ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Έχουμε χάσει την πιο απλή και υπέροχη ανακάλυψη, επειδή οι σκέψεις μας έχουν υπνωτιστική επίδραση επάνω μας, που μας διατηρεί απαθείς απέναντι στην Επίγνωση.

Συνήθως εστιάζουμε αποκλειστικά στις σκέψεις που κάνει ο νους μας και σε ό,τι αντιλαμβανόμαστε μέσω των αισθήσεων, και, με την προσοχή μας διασπασμένη, χάνουμε αυτό που είναι πάντα παρόν - την Επίγνωση.

«Δεν είναι πως κάτι πάει στραβά με το σώμα ή τον νου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ταυτίζουμε μαζί τους τη μαρτυρία της παρουσίας μας, τη συνείδησή μας. Όσο το κάνουμε αυτό, δεν υπάρχει χώρος ώστε η παρουσία αυτή να αποκαλυφθεί σε όλη της τη δόξα». Φρανσίς Λουσίλ

«Το να πιστεύουμε ότι ο Εαυτός μας -η φωτεινή, ανοιχτή, κενή Επίγνωση- μοιράζεται τα όρια και το πεπρωμένο του νου και του σώματος είναι σαν να πιστεύουμε ότι η οθόνη μοιράζεται τα όρια και τη μοίρα ενός χαρακτήρα σε μια ταινία». Ρούπερτ Σπίρα

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Οι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι ένα ανθρώπινο ον, όμως είναι Άπειρο Ον. Έχουν κάνει λάθος για την ταυτότητά τους, αλλά ο πραγματικός εαυτός τους ουδέποτε τους εγκατέλειψε και είναι πάντα παρών.

Το μυαλό σας εμφανίζεται μόνο όταν έχετε μια σκέψη και χάνεται μετά τη λήξη της σκέψης. Αλλά η Επίγνωση ουδέποτε εμφανίζεται και χάνεται. Η Επίγνωση είναι πάντα παρούσα, ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Υπάρχει η αίσθηση πως η Επίγνωση χάνεται όταν πηγαίνετε για ύπνο και εμφανίζεται ξανά όταν ξυπνάτε, όμως ξέρετε πότε έχετε κάνει έναν υπέροχο ύπνο, επειδή λέτε κάποιες φράσεις όπως «Κοιμήθηκα πολύ καλά, σαν μωρό».

Πώς το ξέρετε ότι κοιμηθήκατε σαν μωρό; Το ξέρετε επειδή η Επίγνωση το γνωρίζει και ήταν παρούσα όλη την ώρα που εσείς κοιμόσασταν.

Όταν κάνετε στον εαυτό σας την ερώτηση: «Έχω επίγνωση;», αμέσως η Επίγνωση γίνεται αντιληπτή. Δεν εμφανίζεται εκείνη τη στιγμή. Ήταν πάντα εκεί. Απλώς τραβήξατε την προσοχή σας από τη σκέψη, και έτσι αποκτήσατε επίγνωση συνειδητά.

Καθετί εκτός από την Επίγνωση στο τέλος τελειώνει ή πεθαίνει. Όλα ανεξαιρέτως τα υλικά πράγματα έρχονται και φεύγουν, εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Κάθε ξεχωριστό πράγμα πάνω στη Γη -σώματα, πόλεις, χώρες, ωκεανοί- εμφανίζεται και εξαφανίζεται.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Τα σώματά μας γερνούν, αλλά όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν, λένε ότι δεν αισθάνονται ότι έχουν γεράσει. Θα παραδεχτούν ότι νιώθουν το σώμα τους να έχει βαρύνει, αλλά αυτό που νιώθουν πως υπάρχει βαθιά μέσα τους δεν το αισθάνονται να έχει γεράσει καθόλου. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, νιώθουν τη διαχρονική Επίγνωση, που είναι η πραγματική τους φύση.

Όλοι μας είμαστε σε άμεση επαφή και έχουμε στην κατοχή μας μια Άπειρη Ύπαρξη που είναι απολύτως τέλεια, παρούσα, χαρούμενη και αιώνια. Όλοι μας είμαστε σε άμεση επαφή μαζί της, τώρα! Αλλά εξαιτίας πραγμάτων που έχουμε διδαχτεί λάθος, θεωρώντας, με την πάροδο των αιώνων, δεδομένες πολλές περιοριστικές ιδέες και κοιτάζοντας προς τα έξω, θολώσαμε την οπτική μας.

Έχουμε καλύψει αυτό το άπειρο ον που είμαστε με έννοιες όπως «Είμαι το υλικό σώμα» ή «Είμαι αυτό το μυαλό».

Με πολλούς τρόπους, η αλήθεια της ζωής και του εαυτού μας είναι το τελείως αντίθετο από αυτό που έχουμε διδαχθεί. Αντί να ψάχνουμε στον έξω κόσμο για ευτυχία, πληρότητα, απαντήσεις και αλήθεια, πρέπει να γυρίσουμε και να κοιτάξουμε προς τα μέσα, γιατί μόνο εκεί θα βρούμε ό,τι αναζητούμε.

Ο συναρπαστικός μας κόσμος και ό,τι υπάρχει σε αυτόν έχει δημιουργηθεί με σκοπό να τον απολαύσουμε στο έπακρο, αλλά η ευτυχία, η χαρά, η αγάπη, η ειρήνη και η ελευθερία που είναι η Επίγνωση- η ίδια η φύση σας- μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα σας.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Το υπέρτατο Μυστικό που κυλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.