Ο λόγος δεν είναι μόνο ένας ήχος ή ένα γραπτό σύμβολο. Ο λόγος είναι ισχύς, είναι η δύναμη που έχετε για να εκφράζεστε και να επικοινωνείτε, για να σκέφτεστε και, συνεπώς, να δημιουργείτε τα γεγονότα της ζωής σας.

Έχετε συνειδητοποιήσει τη δύναμη του λόγου σας;

Η δύναμη των λέξεων

Σταθείτε για μια στιγμή και αναλογιστείτε τη δύναμη ορισμένων λέξεων που είχατε ακούσει ως παιδί. Μπορείτε να θυμηθείτε μια περίσταση στην οποία κάποιος που γνωρίζατε να σας «μάγεψε» με τη δύναμη του λόγου του; Πόσο επηρέασαν εκείνα τα λόγια τη ζωή σας;

Τώρα σκεφτείτε ένα πιο πρόσφατο περιστατικό, στο οποίο εσείς ή κάποιος γνωστός σας χρησιμοποίησε τη δύναμη του λόγου του με σκοπό να σκορπίσει συναισθηματικό δηλητήριο.

Πρέπει να καταλάβετε τι είναι και τι κάνει ο λόγος. Μια λέξη είναι η δόνηση ενός ήχου που έχει την τάση να εκδηλώνει κάποιο φυσικό του ισοδύναμο.

Κι όπως ένας σπόρος εμπεριέχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ολόκληρο δάσος, έτσι και η λέξη εμπεριέχει τη δυνατότητα να ριζώσει στο μυαλό σας και αυτομάτως να παράγει μορφές σκέψης παρεμφερών δονήσεων. Τελικά, το προσωπικό σας όνειρο θα αντικατοπτρίζει το είδος των «σπόρων» που έχουν φυτευτεί στο μυαλό σας.

Αφιερώστε τα επόμενα είκοσι λεπτά σ' αυτό το συλλογισμό. Αν έχετε ένα λεξικό ή μια εγκυκλοπαίδεια, αναζητήστε την ετυμολογία και την έννοια των αγαπημένων σας λέξεων. Καταγράψτε τις μετά σε μία λίστα και αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει στον ήχο και τη σημασία τους. Παρατηρήστε πόσο μπορούν οι διάφορες λέξεις να επηρεάσουν τα συναισθήματά σας, πώς μερικές φορές σάς φτιάχνουν τη διάθεση και άλλες φορές σάς τη χαλάνε.

Κάνετε ξανά και ξανά στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: Τι είναι μια λέξη; Συλλογιστείτε το ερώτημα αυτό μέχρι να εντοπίσετε και να αισθανθείτε τη δύναμη που κρύβεται μέσα σε μια λέξη. Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε πλήρως τη δύναμη του λόγου, θα σας είναι πιο εύκολο να διαλέγετε με προσοχή τις λέξεις σας, να μιλάτε με ευθύτητα και να λέτε μόνο ό,τι πραγματικά εννοείτε.

Ενημερωθείτε για το ασύγχρονο σεμινάριο Η ψυχική δουλειά στην αυτοπεποίθηση από την πλατφόρμα του PSYVERSITY

Πώς μιλάτε στον εαυτό σας;

Κάθε έθνος έχει τις δικές του εκφράσεις, παροιμίες και γνωμικά που οι άνθρωποι μαθαίνουν από πολύ νωρίς και κατόπιν, ασυλλόγιστα, επαναλαμβάνουν. Καθώς οι συνηθισμένες σκέψεις και λέξεις τείνουν να έχουν ένα ισοδύναμό τους με φυσική μορφή, θέλουμε στ' αλήθεια να ενισχύουμε τέτοιου είδους μηνύματα;

Βρείτε τέσσερα τουλάχιστον πράγματα που ακούτε τους άλλους να λένε επανειλημμένα, και τα οποία στρέφονται εναντίον τους.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

  • Δεν είναι αυτά τα πράγματα για την ηλικία μου.
  • Έχω σιχαθεί πια να το κάνω αυτό.
  • Πεθαίνω για..
  • Δεν μπορώ...

Βρείτε τέσσερα τουλάχιστον πράγματα που λένε οι άνθρωποι χωρίς σκέψη στους άλλους και τα οποία στρέφονται εναντίον τους.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

  • Μου έχεις γίνει κακός μπελάς...
  • Θα σε σκοτώσω.
  • Δεν πας στο διάολο;
  • Άντε να χαθείς.

Συνηθίζετε κι εσείς να χρησιμοποιείτε παρόμοιες εκφράσεις; Βρίζετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, όταν νιώθετε απόγνωση ή θυμό;

Η ακεραιότητα του λόγου σας μαρτυρά την αγάπη για τον εαυτό σας

Ρίξτε μια ματιά στις λίστες σας και υποσχεθείτε στον εαυτό σας να κάνετε μια κάθαρση στο λόγο σας. Σκουπίδια πετάτε, σκουπίδια παίρνετε πίσω. Δηλητήριο χύνετε, δηλητήριο εισπράττετε. Ψέματα ξεστομίζετε, ψέματα δέχεστε. Αγάπη δίνετε, αγάπη παίρνετε. Σε ό,τι αφορά το λόγο τα ομώνυμα έλκονται.

Μπορείτε να υπολογίσετε την ακεραιότητα του λόγου σας από το επίπεδο της αγάπης για το εαυτό σας. Το πόσο πολύ αγαπάτε τον εαυτό σας και πώς αισθάνεστε γι' αυτόν, είναι ευθέως ανάλογα με την ποιότητα και την ακεραιότητα του λόγου σας.

Φανταστείτε πώς θα μιλούσατε σε κάποιον που αγαπάτε και σέβεστε απεριόριστα. Αν έχετε ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι που λατρεύετε, πώς του μιλάτε συνήθως; Τώρα, σκεφτείτε πώς μιλάτε στον εαυτό σας. Τι λέτε στον εαυτό σας κάθε μέρα, όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη, όταν κάνετε μπάνιο, όταν ντύνεστε, όταν κάνετε τις καθημερινές δουλειές σας; Αν απευθύνεστε στον εαυτό σας με επικριτικό τρόπο, το κάνετε επειδή έτσι σας έμαθαν κάποιοι άλλοι. Συμφωνήσατε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας έτσι, κι έπειτα εξασκηθήκατε στη συνήθεια αυτή ώσπου την κατακτήσατε.

Τώρα που έχετε αντιληφθεί τη συμφωνία αυτή, μπορείτε να επιλέξετε να την ακυρώστε, λέγοντας: «Δεν συμφωνώ πλέον να φέρομαι στον εαυτό μου με ασέβεια. Κάθε φορά που μου έρχεται στο νου μια επικριτική σκέψη, θα συγχωρώ τον Κριτή και θ' αντικαθιστώ τη σκέψη αυτή με λόγια επαίνου, εκτίμησης και αγάπης».

Κάνετε μία λίστα με τέσσερα τουλάχιστον πράγματα που λέτε στον εαυτό σας σχετικά με τον εαυτό σας κάθε μέρα. Επανεξετάστε, μετά, τη λίστα σας και αποφασίστε αν τα λόγια αυτά είναι τρυφερά, στοργικά, γεμάτα σεβασμό. Φερθείτε στον εαυτό σας όπως θα φερόσασταν σ' ένα βασιλιά ή μια βασίλισσα, σε ένα αθώο παιδιάκι ή στο αγαπημένο ζωάκι σας. Επιλέξτε να είστε άμεμπτοι στη χρήση του λόγου σας. Η αγάπη για τον εαυτό ξεκινά από την αυτοεκτίμηση.

Όταν γίνεστε άμεμπτοι στη χρήση του λόγου σας, το μυαλό σας θα πάψει ν' αποτελεί γόνιμο έδαφος για αρνητικές λέξεις. Αντί γι' αυτό, θα είναι έδαφος εύφορο για λέξεις που πηγάζουν από την αγάπη.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Οι τέσσερις συμφωνίες- Το εγχειρίδιο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr