Τα σωστά όρια και κανόνες όταν τεθούν στα παιδιά τότε αποτρέπουν τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα και βοηθούν την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη τους, γιατί τα βοηθούν να νιώθουν ασφαλή,  να έχουν αυτοπεποίθηση και σκοπό, να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους, να προστατεύουν τον εαυτό τους, καθώς και του μαθαίνουν εμπρακτα αξίες όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.

Ένας από τους λόγους που τα παιδιά παραβιάζουν τα όρια που τους τίθονται είναι για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με τους μεγάλους συχνά για κάποια αδικία.

Γιαυτό τα όρια που βάζουμε πρέπει να είναι σαφή, ξεκάθαρα, χωρίς αντιφάσεις, δίκαια και σταθερά, ώστε το παιδί να να τα κατανοήσει, να τα δεχτεί και να μπορεί να τα εφαρμόσει και να συμβαδίζουν με την εξέλιξη του παιδιού τις ανάγκες της ηλικίας του.

Δηλαδή το ναι μας να ειναι ναι, και το όχι μας να είναι όχι. Αυτό σημαίνει πως όταν λέμε είτε ναι είτε όχι, πρέπει να το πιστεύουμε και τα εφαρμόζουμε και εμείς οι ίδιοι, αλλίως το παιδί θα λάβει διπλό μήνυμα από την συμπεριφορά μας και θα μπερδευτεί.

Είναι πολύ σημαντικό τα όρια να είναι δίκαια, δηλαδή να μην αδικούμε ή υπερεκτιμούμε το παιδί σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Τα όρια είναι να μην είναι ελλειπή ή υπερβολικά (δηλαδή να μην απαγορέουμε ή επιτρέπουμε τα παντα) ή πολύ στενά ή πολύ χαλαρά, για να μην αντιδράσει υπερβολικά εναντίον μας,  να μην δείξει απείθια ή συναισθηματικά προβλήματα.

Επίσης είναι ευεργετικό για το παιδί να εκδηλώνουμε και ποιά όρια σηκώνουν διαπραγμάτευση και ποιά όχι και όταν τιμωρούμε ή επιβραβέουμε το παιδί πάντα να δίνουμε και σαφή εξήγηση με λίγα, απλά και κατανοητά λόγια γιατί δίκαια το τιμωρίσαμε ή το επιβραβέυσαμε.

Υπομονή, και αφιέρωση χρόνου χρειάζεται λοιπόν για να εγκαθυδρίσουμε τα θεμέλια της αγωγής και ανάπτυξης των παιδιών που είναι τα όρια.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δημήτρης Τσουκάλης
Ψυχολογος,
Msc εφηρμοσμενη παιδοψυχολογια,
Msc  Υπαρξιακη ψυχοθεραπεια