Tags: Όρια  

Τα σωστά όρια και κανόνες όταν τεθούν στα παιδιά τότε αποτρέπουν τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα και βοηθούν την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη τους, γιατί τα βοηθούν να νιώθουν ασφαλή,  να έχουν αυτοπεποίθηση και σκοπό, να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους, να προστατεύουν τον εαυτό τους, καθώς και του μαθαίνουν εμπρακτα αξίες όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.

Ένας από τους λόγους που τα παιδιά παραβιάζουν τα όρια που τους τίθονται είναι για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με τους μεγάλους συχνά για κάποια αδικία.

Γιαυτό τα όρια που βάζουμε πρέπει να είναι σαφή, ξεκάθαρα, χωρίς αντιφάσεις, δίκαια και σταθερά, ώστε το παιδί να να τα κατανοήσει, να τα δεχτεί και να μπορεί να τα εφαρμόσει και να συμβαδίζουν με την εξέλιξη του παιδιού τις ανάγκες της ηλικίας του.

Δηλαδή το ναι μας να ειναι ναι, και το όχι μας να είναι όχι. Αυτό σημαίνει πως όταν λέμε είτε ναι είτε όχι, πρέπει να το πιστεύουμε και τα εφαρμόζουμε και εμείς οι ίδιοι, αλλίως το παιδί θα λάβει διπλό μήνυμα από την συμπεριφορά μας και θα μπερδευτεί.

Είναι πολύ σημαντικό τα όρια να είναι δίκαια, δηλαδή να μην αδικούμε ή υπερεκτιμούμε το παιδί σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Τα όρια είναι να μην είναι ελλειπή ή υπερβολικά (δηλαδή να μην απαγορέουμε ή επιτρέπουμε τα παντα) ή πολύ στενά ή πολύ χαλαρά, για να μην αντιδράσει υπερβολικά εναντίον μας,  να μην δείξει απείθια ή συναισθηματικά προβλήματα.

Επίσης είναι ευεργετικό για το παιδί να εκδηλώνουμε και ποιά όρια σηκώνουν διαπραγμάτευση και ποιά όχι και όταν τιμωρούμε ή επιβραβέουμε το παιδί πάντα να δίνουμε και σαφή εξήγηση με λίγα, απλά και κατανοητά λόγια γιατί δίκαια το τιμωρίσαμε ή το επιβραβέυσαμε.

Υπομονή, και αφιέρωση χρόνου χρειάζεται λοιπόν για να εγκαθυδρίσουμε τα θεμέλια της αγωγής και ανάπτυξης των παιδιών που είναι τα όρια.

Συγγραφή Άρθρου

Δημήτρης Τσουκάλης
Ψυχολογος,
Msc εφηρμοσμενη παιδοψυχολογια,
Msc  Υπαρξιακη ψυχοθεραπεια
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο Έλληνας, η οικονομική κρίση και οι ψυχικές δυσκολίες του: Αιτίες και συμβουλές αντιμετώπισης
ψυχικές δυσκολίες

Κάθε άνθρωπος βλέπει και βιώνει διαφορετικά την σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Όσο πιό ψυχικά γεμάτος και ευέλικτος είναι ένας άνθρωπος και όσο λιγότερες αλλαγές και δυσκολίες του έφερε η νέα κατάσταση, τόσο λιγότερο αρνητικά θα την βιώσει. Οι ψυχολογικές δυσκολίες των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων (όταν δεν υπάρχει ψυχιατρική νόσος και βιολογικό υπόβαθρο) έχουν διαφορετικά αίτια το καθένα, σε κάθε άνθρωπο.

 

Πως να δώσουμε αυτοεκτίμηση στα παιδιά

Aπάντηση : Με το να αποδεχτεί ο γονιός τα παιδιά έτσι όπως είναι, με σκοπό να μάθουν τα παιδιά να αποδέχονται τον εαυτό τους. Δηλαδή όταν ο γονέας αγαπάει το παιδί χωρίς να ζητάει από το παιδί να αλλάξει τον εαυτό του. Ο γονέας δηλαδή να αγαπαει το παιδί γιατί είναι αυτό, όπως λέει και το τραγούδι “σ'αγαπώ γιατί είσαι εσύ”.

Ζώντας με άνθρωπο με σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μία διαταραχή από την οποία πάνω από 1% στην Ελλάδα υποφέρουν και η οποία υποστηρίζεται πως έχει βιο-ψυχο-κοινωνικό υπόβαθρο αλλά οι αιτίες της ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί. Από ψυχολογικής καθαρά άποψης, οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν έχουν καμία σχέση με το πως τους παρουσιάζει η τηλεόραση, δεν είναι πολλαπλές προσωπικότητες, δεν είναι περισσότερο επιθετικοί από τον καθημερινό απλό μέσο άνθρωπο, αλλά στην πραγματικότητα υποφέρουν πολύ και είναι πολύ ευαίσθητοι.

Άγχος:Ψυχολογική, φιλοσοφική και κοινωνική ανάλυση

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα από το οποίο οι τωρινές γενιές υποφέρουν σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές και για το οποίο πολλοί επιστήμονες και φιλόσοφοι έχουν ερευνήσει και γράψει. Το άγχος τώρα πιά πιστεύεται πως δεν πρέπει να ξεριζωθεί ή να κατευναστεί, αλλά να γίνει προσαρμοστικό ώστε να βοηθήσει τον άνθρωπο. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares