Το άρθρο της ημέρας

Μηχανισμοί άμυνας του Εγώ (Freud)

Μηχανισμοί άμυνας του Εγώ (Freud)

Το Εγώ, για να ελέγξει και να αναστείλει την ικανοποίηση των εσωτερικών ενορμήσεων, παράγει άγχος ως σήμα κινδύνου. Γι αυτό το σκοπό, εκτός από τους μ...

ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

κλινική αξιολόγηση ψυχοθεραπείας

05-08-2020 By Ελένη Τράγου

Τι είναι η κλινική αξιολόγηση στην ψυχοθεραπεία και ποιοι είναι…

Η κλινική αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο το οποίο αποσκοπεί στη συγκέντρωση πληροφοριών με τη μορφή λήψης ιστορικού και παρατήρησης της λεκτικής και της μη λεκτικής συμπεριφοράς του ατόμου που βρίσκεται υπό αξιολόγηση, με σκοπό την ερμηνεία και ανεύρεση στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων που το απασχολούν.

Έρευνες Ψυχολογίας & Ψυχικής Υγείας

άνοια αλτσχάιμερ

Αισιόδοξη έρευνα δείχνει ότι η άνοια εμφανίζει συνεχή πτωτική τάση σε Ευρώπη και Η.Π.Α

Ο κίνδυνος άνοιας εμφανίζει διαχρονικά σταθερή πτωτική τάση κατά τα τελευταία 25 χρόνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αν και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως η Ασία και η Ν. Αμερική η τάση είναι ανοδική, σύμφωνα με μια νέα...

comfort zone

Όσο και αν μας ξεβολεύει, η έξοδος από τη ζώνη άνεσής μας, είναι το μέρος όπου βρίσκουμε ανάπτυξη. Η παραμονή εκεί που αισθανόμαστε άνετα, μας οδηγεί συχνά στο να χάσουμε σημαντικές ευκαιρίες, κρατώντας μας παράλληλα παγιδευμένους στην ίδια ρουτίνα. Εάν έχετε αφήσει για καιρό τους φόβους σας να κατευθύνουν τη ζωή σας, τότε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.

Παρακάτω είναι κάποιες τεχνικές που σας βοηθούν να κάνετε ακριβώς αυτό.

Οι πρακτικές που θα βοηθήσουν

Ορίστε τι φοβάστε

Ένα σημαντικό βήμα για να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας είναι να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που σας κρατά πίσω. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να γράψετε τους φόβους σας.

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο 10 λεπτών στο τηλέφωνό σας, απομακρύνετε όλους τις περισπασμούς και εκφράστε με λόγια τι σας ανησυχεί στο να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Η καταγραφή των φόβων μας στο χαρτί βοηθά ώστε να τους απελευθερώσουμε από μια αέναη σκέψη στο μυαλό μας.

Εκλογικεύστε τους φόβους σας

Τώρα που έχετε τη λίστα σας από ό,τι σας τρομάζει, το επόμενο στάδιο είναι να εκλογικεύσετε αυτά τα συναισθήματα. Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για να βοηθήσει αυτούς που υποφέρουν από σοβαρό άγχος να δουν τις σκέψεις τους πιο λογικά.

Εξετάστε τα στοιχεία υπέρ και κατά στον φόβο σας και λογικά αποφασίστε πόσο πιθανό είναι ότι το χειρότερο σενάριο που σκέφτεστε θα επιτευχθεί. Μειώνοντας τα αρνητικά πρότυπα σκέψης, μπορείτε να προετοιμάσετε το δρόμο για να κάνετε το πρώτο βήμα έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Σκεφτείτε τι θα θέλατε να κερδίσετε όταν βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας

Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσετε τι θα κερδίσετε όταν σπάσετε τη ρουτίνα σας. Σκεφτείτε τι θέλετε να επιτύχετε βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσής σας κι αυτό θα κάνει την έξοδό σας πιο εύκολη. Με μια σαφή εικόνα των πλεονεκτημάτων που θα έχετε από την αποχώρηση, από τη συνήθη ρουτίνα και τα πρότυπα συμπεριφοράς σας, κάνει την έξοδο από τη ζώνη άνεσής σας πιο ελκυστική.

Ξεκινήστε με κάτι εύκολο

Δεν χρειάζεται να μεταβείτε στο άλλο άκρο αν θέλετε να αφήσετε τη ζώνη άνεσής σας. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να ορίσετε μικρούς στόχους ως μέρος ενός σχεδίου για να φτάσετε στον επιθυμητό προορισμό σας.

Αν φοβάστε να μιλήσετε δημόσια, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να υποχρεώσετε εξ αρχής τον εαυτό σας να μιλήσετε σε ένα συνέδριο. Μια πολύ καλύτερη ιδέα είναι να οργανώσετε δοκιμαστικές εκδηλώσεις με ανθρώπους που εμπιστεύεστε για να συνηθίσετε να μιλάτε μπροστά σε άλλους. Στη συνέχεια, μπορείτε να προετοιμάσετε σταδιακά τον εαυτό σας μέχρι τον τελικό σας στόχο.

Μάθετε από τις εμπειρίες σας

Όταν βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας και κάτι πάει στραβά, μπορεί να κάνουμε το λάθος να αφήσουμε αυτήν την ατυχία να καταστρέψει όλα τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει ως τώρα. Μια αποτυχία είναι καλό να την λαμβάνουμε ως μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι για την επόμενη φορά. Η απομάκρυνση της ζώνης άνεσής σας είναι από μόνη της ένα επίτευγμα και είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό.

Δοκιμάστε ένα νέο περιβάλλον

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας είναι να αλλάξετε το οικείο περιβάλλον σας. Η ρουτίνα σημαίνει να πηγαίνετε στα ίδια σημεία, τα οποία μπορούν να καταπνίξουν την έμπνευση και τον αυθορμητισμό σας.

Ακολουθήστε διαφορετικές διαδρομές για το σπίτι, δοκιμάστε διαφορετικά είδη καφέ, επισκεφθείτε νέες πόλεις ή εξερευνήστε άλλα άγνωστα μέρη. Τα νέα περιβάλλοντα θα προκαλέσουν νέους τρόπους σκέψης και θα μας ενθαρρύνουν να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές συνήθειες μας.

Μιλήστε με κάποιον που θαυμάζετε

Δεν βοηθάει πάντα να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, καθώς συχνά μπορεί αυτό να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε, ο οποίος έχει επιτύχει ορισμένα από τα πράγματα που φοβάστε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι και αυτοί έπρεπε να εγκαταλείψουν τη ζώνη άνεσής τους για να επιτύχουν τους στόχους τους. Μιλώντας σε κάποιον που βρίσκεται πιο μπροστά στο ταξίδι, μπορείτε να κερδίσετε χρήσιμες συμβουλές για το δικό σας ταξίδι.

Τι θα κερδίσετε βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσής σας

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα για να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας θα συμβάλλετε στη δημιουργία σημαντικών αλλαγών στη ζωή σας. Η παραμονή όπου αισθανόμαστε άνετα μας κάνει απίστευτα αντιπαραγωγικούς. Αγκαλιάζοντας την αλλαγή, μπορεί να μας δώσει τη δυναμική για να κάνουμε πράγματα, καθώς και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές δυσκολίες.

Η διεύρυνση των ορίων σας δεν σας δίνει μόνο την ευκαιρία να ζήσετε μια πιο εκπληκτική ζωή, αλλά σας βοηθάει επίσης να ξορκίσετε τις ανησυχίες σας και να απομακρύνετε στο μέλλον τις άχρηστες σκέψεις για το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε.

Η έξοδος από τη ζώνη άνεσής σας δεν είναι εύκολη, αλλά παίρνοντας ένα βήμα κάθε φορά θα εκπλαγείτε με αυτό που είστε σε θέση να επιτύχετε.

Συγγραφή Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

αυστηρός γονιός

06-06-2020 By Χρύσα Πράντζαλου

Πόσο αυστηρός πρέπει να είναι ο γονιός; Οι 3 προσεγγίσεις στην καθοδήγηση της συμπεριφοράς ενός παιδιού

Οι τρεις πιο συνηθισμένες προσεγγίσεις στην προσπάθεια καθοδήγησης της συμπεριφοράς ενός παιδιού είναι: η αυστηρότητα...

Προσωπικοτητα...

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση

Tι είναι η προσωπικότητα και πως μπορούμε να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε την λειτουργία της;  Ποια είναι η οριακή διαταραχή προσωπικότητας και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά;

Ψυχολογια Σχεσεων...

ψυχοθεραπεία

Η επικοινωνία στην εποχή των social media

Η εποχή μας άλλαξε και αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς. Η επικοινωνία πια στηρίζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με όρους και προυποθέσει...

κακοποιητικές σχέσεις

Κακοποιητικές σχέσεις

Ορισμένα συνηθισμένα στερεότυπα γύρω από το ζήτημα των κακοποιητικών σχέσεων είναι πως αφορούν μόνο σε ζητήματα σωματικής βίας και πως τα θύματα παραμ...

παρελθόν συντρόφου

Να τα ξέρω όλα ή να μην ξέρω τίποτα για…

Όλοι οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια νέα σχέση -ακόμα κι αν είναι η πρώτη τους- κουβαλώντας ο καθένας τις εμπειρίες του. Στη συνάντησή μας με τους ανθρώπο...

ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ...

Byron Katie

Απελευθερωθείτε από τις αρνητικές σκέψεις με τις…

H Byron Katie είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και σύμβουλος, που διδάσκει μια μέθοδο αναζήτησης του εαυτού γνωστή ως «Η εργασία της Μπάιρον Κέιτι» ή απλώ...

Οδηγός καλοκαιρινής μελαγχολίας

Οδηγός καλοκαιρινής μελαγχολίας

Έφτασε επιτέλους η πολυαναμενόμενη στιγμή των καλοκαιρινών διακοπών! Μια στιγμή λίγο διαφορετική από εκείνες που έχουμε συνηθίσει… Η πανδημία που ξέσπ...

αυτοπραγμάτωση

Όταν τα μικρά και ασήμαντα γίνονται αυτοσκοποί

Οι άνθρωποι πολύ συχνά συγχέουμε τα μέσα και τους επιμέρους στόχους με τον απώτερο σκοπό, τον τελικό προορισμό, τον προορισμό εκείνο που κατακτώντας τ...

Συνεντεύξεις

Αναζητώ...

Νομός
Ονοματεπώνυμο
Ειδικότητα

Αξίζει να διαβάσετε

Trending Now...

ΕΓΡΑΨΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ Ψ.ΥΓΕΙΑΣ

Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική

Οι θεραπευτές στο ντιβάνι...

Διασημοι Ψυχολογοι

Μαρία Μοντεσσόρι

23-05-2020 Hits:2830

Οι αλήθειες της Μαρία Μοντεσσόρι

Η Μαρία Μοντεσσόρι γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1870. Αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά και ανέπτυξε τη Μοντεσσοριανή μέθοδο, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Ακολουθούν ορισμένα...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Ζωή Ράπτη

05-08-2020 Hits:565

Η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας σε θέματα ψυχικής υγείας μετά τον ανασχηματισμό της κυ…

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ανασχηματισμό, ο οποίος ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε την τοποθέτηση της κας Ζωή...

Διασημα Πειραματα Ψυχολογιας

κοινωνικός κομφορμισμός

18-02-2017 By Χατζηστρατή Μάγδα

Πείραμα Μίλγκραμ: Η τρανή απόδειξη του κοινωνικού …

Το ηθικό ερώτημα, αν πρέπει κανείς να υπακούει τις εντολές, όταν αυτές αντίκεινται στην ανθρώπινη...

ΝΕΑ ΦΟΡΕΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

συνθετική παιγνιόδραση

30-07-2020 By Εμψύχωσις

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμψύχωσης ομάδας με τη συνθετική παιγνιόδραση

Η Συνθετική Παιγνιόδραση είναι μία βιωματική μέθοδος Εκπαίδευσης, Συμβουλευτικής & Εμψύχωσης ομάδων που προσεγγίζει αυτή τη σύνθεση, χρησιμοποιώντ...