Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας παρουσιάζει και προτείνει 13 βιβλία για τις εξαρτήσεις και την απεξάρτηση. Μεταξύ των βιβλίων αυτών, θα βρείτε: αληθινές ιστορίες, εμπειρίες στον κόσμο των ψυχοδραστικών ουσιών, βιβλία αυτοβοήθειας αλλά και κάποια βιβλία που απευθύνονται κυρίως σε ειδικούς ψυχικής υγείας που εργάζονται στον τομέα της συμβουλευτικής εξαρτήσεων. Αποκτήστε τα βιβλία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Για τις αιτίες και τη θεραπεία των εξαρτήσεων

Μια απαλλαγμένη από πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις ψυχολογική και ψυχιατρική έρευνα θα αναδείκνυε τη σημασία της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της μείωσης των οικονομικών ανισοτήτων ως ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των πολιτών.

Οι ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες θα αποκτούσαν ουσιαστικό νόημα και θα συνεισέφεραν στην προσωπική και κοινωνική αλλαγή μόνο αν συνέδεαν τα προσωπικά ψυχολογικά προβλήματα των μελών τους και με τις εκάστοτε επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες.

Αποκτήστε το βιβλίο Για τις αιτίες και τη θεραπεία των εξαρτήσεων από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Αλήθειες, ψέματα και μυστικά της απεξάρτησης

Η εξάρτηση -η οποιαδήποτε εξάρτηση- καταδυναστεύει τον άνθρωπο. Τον απαξιώνει. Τον περιθωριοποιεί. Τον εξαθλιώνει. Του στερεί την προσωπικότητα του και ελέγχει τις συμπεριφορές του. Ο Εξαρτημένος στερείται κύρους και αξιοπρέπειας. Δεν είναι ο εαυτός του, εφόσον η φυσική του διάσταση, η λογική του, οι συναισθηματικές του εκφράσεις υποδουλώνονται στον εξαρτησιογόνο -τον κάθε εξαρτησιογόνο- παράγοντα.

Η Απεξάρτηση ανασυγκροτεί το άτομο και επαναπροσδιορίζει το ρόλο του. Του αποδίδει μία νέα κοινωνική επιφάνεια, ενισχύοντας την ικανότητα να επικοινωνεί με τον εαυτό του και να έρχεται σε επαφή με τους άλλους, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο σταθερές και ικανοποιητικές σχέσεις. Η Πρόληψη ανάπτυξης εξαρτητικών συμπεριφορών καθώς και η αντιμετώπιση τους συνιστούν συνολική κοινωνική υποχρέωση. Ιδιαίτερο όμως χρέος και καθήκον, όσων επαγγελματικά απασχολούνται σε αυτούς τους χώρους, είναι η παραδοχή από μέρους τους, πως η γνώση και η εμπειρία, δεν συνιστούν από μόνες εχέγγυα αποτελεσματικής λύσης.

Επιβάλλεται να συνοδεύονται από την επένδυση συναισθήματος, το σεβασμό του άλλου, την κατάργηση των στενών χρονικών εργασιακών ορίων και την αξιοποίηση στον ίδιο βαθμό κάθε μορφή επικοινωνίας -λεκτικής και εξωλεκτικής.

Αποκτήστε το βιβλίο Αλήθειες, ψέματα και μυστικά της απεξάρτησης από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Εξάρτηση και εξαρτήσεις

Η βαθιά κρίση της κοινωνίας, που βιώνεται σήμερα ως μια διαρκής τραυματική διαδικασία, δημιουργεί τους όρους μιας μαζικής στροφής των νέων, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και στη διάδοση των εξαρτήσεων.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο πολύπλοκο και πολυπαραγονπκό, μια ακραία μορφή αλλοτρίωσης του συγχρόνου ανθρώπου. Έχει μεγάλη σημασία ότι το βιβλίο του Σ. Παπατριανταφύλλου θεμελιώνεται στην αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, στον "πολιτισμό της αποδοχής", όπως λέει.

Και αυτή η στάση ζωής αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν αφορά τα εξαρτημένα άτομα, τα οποία, ως διαφορετικά, παρεκκλίνοντα από την κοινωνική νόρμα, γίνονται αποδέκτες του κοινωνικού ρατσισμού, που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη σημερινή εποχή της κρίσης. Για μια "συνάντηση προσώπων", μια συνάντηση με όρους ισοτιμίας, μιλά το βιβλίο και αυτό το κάνει ξεχωριστό. (Κατερίνα Μάτσα, Ψυχίατρος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αποκτήστε το βιβλίο Εξάρτηση και εξαρτήσεις από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές. Το αίνιγμα της τοξικομανίας

Που θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τη λύση του αινίγματος της τοξικομανίας; Στην εποχή μας, τα ναρκωτικά, όλες δηλαδή οι ψυχοτρόποι ουσίες που μπορούν να γίνουν αντικείμενο τοξικομανιακής χρήσης, έρχονται να καλύψουν θεμελιακά ελλείμματα στον ψυχισμό του ανθρώπου. Παίρνουν τη θέση μιας αινιγματικής απουσίας, της απουσίας του Άλλου, της αδύνατης επικοινωνίας. Στο βιβλίο επιχειρείται να δοθεί μια απάντηση σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την τοξικομανία και έχουν συνέπειες στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Επιχειρείται η ανάλυση της θεραπευτικής διαδικασίας απεξάρτησης στην επιστημονικής της διάσταση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις άλλες εξίσου σημαντικές διαστάσεις της, την ηθική, την ιδεολογική, την κοινωνική. Επιχειρείται επίσης μια διαλεκτική προσέγγιση των μεγάλων ζητημάτων που αφορούν τη βία, το ρίσκο, την παραβατικότητα του τοξικομανούς, τον κοινωνικό έλεγχο, το νομικό καθεστώς των ναρκωτικών και τις θεωρίες που στην εποχή μας συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών μύθων. Σ' αυτή την προσπάθεια αποτυπώνεται η αγωνία και η επιστημονική αναζήτηση στο χώρο που δίνεται η μάχη της απεξάρτησης, στο θεραπευτικό πρόγραμμα του 18 Άνω.

Αποκτήστε το βιβλίο Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές. Το αίνιγμα της τοξικομανίας από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Με λένε Αντώνη και είμαι ναρκομανής σε ανάρρωση

Πάσχω από μία αρρώστια. Την αρρώστια του εθισμού. Τα κακά νέα είναι ότι η αρρώστια είναι θανάσιμη, ζει μέσα στο κεφάλι μου, με κυνηγάει να με σκοτώσει, και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει λύση. Άλλοι άνθρωποι γεννιούνται με προδιάθεση για καρκίνο, εγώ γεννήθηκα με τον εθισμό στο αίμα μου. Κολλάω με οτιδήποτε, έρωτες, φαγητό, ψώνια, ναρκωτικά, αλκοόλ. Κανείς δεν μπορεί να με σώσει, παρά η πίστη μου σε μια δύναμη ανώτερη από μένα.

Ανάρρωση για μένα δεν είναι προορισμός. Είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ταπεινοφροσύνης, αποδοχής, συγχώρεσης, αγάπης, κατανόησης και υποτροπής ακόμα καμιά φορά. Ανάρρωση είναι ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια. Ανάρρωση είναι η πραγματική ενηλικίωση, όχι αυτή της ηλικίας αλλά αυτή της ψυχής. Χρόνια μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, αναπολώ... αναπολώ, μια ζωή χαραμισμένη, αναπολώ μια ζωή ξοδεμένη, και πενθώ αυτά που δεν έζησα αλλά και αυτά που ανώριμα πέταξα και που τα βρήκαν και τα χάρηκαν άλλοι. Έφυγε ο θυμός και έμεινε ολόγυμνος ο πόνος, παλιά δεν ήξερα τι να τον κάνω, πώς να τον διώξω, πώς να τον διαχειριστώ, με έμαθαν όμως, αν και πολλές φορές ξεχνάω και για λίγο ξεφεύγω και κινδυνεύω.

Απλά πια έχω τα εργαλεία να το μαζεύω λίγο νωρίτερα, πιο ώριμα και με περισσότερη αξιοπρέπεια. Κατέστρεψα την υγεία μου, δεν έχω μύτη και κάθε ανάσα με πονάει. Δεν έχω όσφρηση, δεν κοιμάμαι καλά, αρρωσταίνω εύκολα, τα νεφρά μου δεν λειτουργούν καλά. Αλλά ζω, και κάθε λεπτό πάνω σε αυτή τη γη είναι επιτυχία για ανθρώπους σαν κι εμένα. Πολλές φορές το μόνο που θέλω είναι να "πιω", και να εξαφανιστώ για λίγο. Όμως, αν κάνω λίγο υπομονή, αν φανταστώ τη ζωή μου ως χρήστης, το συναίσθημα περνάει. Σήμερα έχω το δικαίωμα επιλογής που δεν είχα πριν".

Αποκτήστε το βιβλίο Με λένε Αντώνη και είμαι ναρκομανής σε ανάρρωση από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Κάνναβη

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν κάθε κυβέρνηση σκεφτόταν ότι έπρεπε να απονέμει αυστηρές ποινές σε όσους αγοράζουν και χρησιμοποιούν ναρκωτικά. Μετά από αρκετές δεκαετίες αυτής της στάσης που δεν απέδωσε και πολλά, μερικοί στρέφονται σε εναλλακτικές τακτικές. Ο πόλεμος -εναντίον της κάνναβης φαίνεται σιγά-σιγά να πέφτει έξω.

Είναι καιρός να νομιμοποιηθεί η παραγωγή και διάθεση και της ιατρικής και της ψυχαγωγικής κάνναβης. Στο σχέδιο που περιγράφεται στο βιβλίο, όλες οι πλευρές θα βγουν κερδισμένες.

Αποκτήστε το βιβλίο Κάνναβη από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr

Εξάρτηση - Λόγος και συναίσθημα

Ποιοι είναι οι κυρίαρχοι λόγοι για την εξάρτηση; Τι υπαγορεύει τον κάθε ένα λόγο, ποιοι είναι οι φορείς του και σε τι αποσκοπούν; Πως εμφανίζεται ο λόγος στην εξάρτηση, ως το νόημα της εμπειρίας της χρήσης και της ανάρρωσης; Είναι δυνατή η ερευνητική τεκμηρίωση του νοήματος στην εξάρτηση;

Ποιος είναι ο ρόλος του συναισθήματος, ως βασικού συστατικού στην ανάπτυξη, τη διατήρηση και την αποθεραπεία της εξάρτησης; Ποιος ο ρόλος των θετικών και των αρνητικών συναισθημάτων; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση ως επιλογή;

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη συγκέντρωση θεωρητικών και ερευνητικών στοιχείων γύρω από την εξάρτηση ψυχοτρόπων ουσιών με βασικούς άξονες ανάπτυξης του προβληματισμού, το λόγο και το συναίσθημα.

Αποκτήστε το βιβλίο Εξάρτηση - Λόγος και συναίσθημα από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Ουσίες εξάρτησης

Η προβληματική σχετικά με την έννοια της αξιολόγησης των προσφερόμενων θεραπευτικών προσεγγίσεων αλλά και με την μεθοδολογία, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του παρόντος βιβλίου.

Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην περιγραφή των προγραμμάτων απεξάρτησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως αυτών με "αναπτυγμένα" συστήματα υγειονομικής περίθαλψης) αλλά και στην χώρα μας. Σημαντικότερος στόχος μας ήταν να εστιάσουμε στην έννοια της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων κοινωνικής/ψυχολογικής κατεύθυνσης κέρδισε το ενδιαφέρον ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σημαντικός αριθμός μελετών εκπονήθηκε και δημοσιεύτηκε σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως αν και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την συλλογή και ανάλυση των στοιχείων ήταν ανεπαρκής.

Ένα από τα βασικά κίνητρα για την συλλογική συγγραφή του ανά χείρας πονήματος ήταν η πρόσφατη έκθεση του "Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας" όπου μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η χρήση των ουσιών εξάρτησης είναι σε υψηλά επίπεδα και το γεγονός ότι τα θεραπευτικά προγράμματα πρέπει να "προσαρμοστούν" στην αντιμετώπιση νέων συνθετικών ουσιών.

Αποκτήστε το βιβλίο Ουσίες εξάρτησης από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη

H χρήση των ναρκωτικών για όλα αυτά τα νέα παιδιά, που περιφέρουν την δυστυχισμένη τους ύπαρξη σε δρόμους και πλατείες, γίνεται ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας, μια διαρκής αναμέτρηση με το θάνατο. Αναζητούν απελπισμένα τη δόση τους, γνωρίζοντας ότι κάθε δόση μπορεί να είναι η μοιραία δόση. Επιμένουν όχι από ευχαρίστηση, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά από ανάγκη.

Η ίδια η εξάρτηση δεν είναι παρά ένας τυραννικός καταναγκασμός πού μετατρέπει τη ζωή τους σε κόλαση.

Ο θάνατος κυριαρχεί στην ψυχική σκηνή. Σφραγίζει την καθημερινότητα της ζωής τους, γιατί έχει ήδη σφραγίσει από πριν τον εσωτερικό ψυχικό τους κόσμο. Μέσα σ' αυτόν βρίσκεται, συχνά, κλεισμένος ένας αγαπημένος νεκρός που δεν μπόρεσαν να πενθήσουν, εγκιβωτισμένος σε μια "κρύπτη" στο εσωτερικό του Εγώ. Το πένθος αυτού του νεκρού ήταν ανέφικτο μέσα στις συνθήκες πού συντελέστηκε η μεγάλη απώλεια.

Η έναρξη της χρήσης των ναρκωτικών τοποθετείται, συνήθως, μετά την τραυματική εμπειρία του θανάτου του αγαπημένου προσώπου, το ανέφικτο πένθος και τη δημιουργία της κρύπτης. Βαθύτερη επιδίωξη αυτού του άνθρωπου, στην ηλικία της εφηβείας συνήθως, είναι να βάλει τα ναρκωτικά στην θέση αυτού πού έχει χάσει οριστικά, της ανεπανόρθωτης απώλειας, την οποία αρνείται ολοκληρωτικά.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται ενδεικτικά 14 κλινικές περιπτώσεις τοξικομανών, όπου υπάρχει το ανέφικτο, το μη επιτελεσμένο πένθος και η κρύπτη. Το θέμα έχει τεράστιο κλινικό ενδιαφέρον και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της απεξάρτησης.

Αποκτήστε το βιβλίο Το αδύνατο πένθος και η κρυπτή από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Κλινικό εγχειρίδιο ψυχοφαρμακολογίας εξαρτήσεων

Το εξαιρετικά ενδελεχές, ωστόσο, μικρού μεγέθους κλινικό εγχειρίδιο φαρμακολογίας των εξαρτήσεων των Kranzler, Ciraulo και Zindel, αποτελεί απαραίτητο βοήθημα για ιατρούς και άλλους παρόχους υγείας οι οποίοι αντιμετωπίζουν ασθενείς με διαταραχές εξάρτησης. Ο οδηγός αυτός είναι γραμμένος με σαφήνεια και πολύ καλά οργανωμένος, καλύπτοντας ευρεία ποικιλία θεμάτων μερικά από τα οποία αφορούν στις διαταραχές χρήσης αλκοόλ, στην κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στους αγωνιστές συνθετικών κανναβινοειδών.

Το εγχειρίδιο παρέχει κατανοητές συνόψεις επιστημονικών μελετών σχετικά με τις φαρμακολογικές θεραπείες, μεταξύ των οποίων είναι οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφορικά με τη φαρμακογενετική, προσφέροντας παράλληλα πρακτικές συμβουλές για τους κλινικούς ιατρούς. Το εγχειρίδιο αυτό μπορεί να υπηρετήσει ως εξαιρετικό διδακτικό βοήθημα για ειδικευόμενους ιατρούς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εξειδίκευσης στην Ψυχιατρική της Εξάρτησης. Συνολικά, το βιβλίο έχει πολλά να προσφέρει τόσο σε έμπειρους επαγγελματίες όσο και σε εκείνους οι οποίοι ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στην ιατρική των εξαρτήσεων.

Η ψυχοφαρμακολογία είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο, με νέα φάρμακα να διατίθενται στο εμπόριο και τα υπάρχοντα φάρμακα να εγκρίνονται για καινούργιες θεραπείες με πολύ γοργό ρυθμό.

Η νέα αυτή έκδοση του συγγράμματος "Κλινικό Εγχειρίδιο Ψυχοφαρμακολογίας Εξαρτήσεων" προσφέρει τις τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τη φαρμακολογική θεραπεία της εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα. Η θεραπεία ιδίως της εξάρτησης από το αλκοόλ, τον καπνό και τα οπιοειδή έχει εξελιχθεί και τα κεφάλαια που αφορούν στα συγκεκριμένα θέματα αναθεωρήθηκαν σε βάθος. Επιπροσθέτως, το εγχειρίδιο αντανακλά τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών και τεκμηριωμένων απόψεων όσον αφορά στις φαρμακολογικές δράσεις άλλων φαρμάκων κατάχρησης.

Αποκτήστε το βιβλίο Κλινικό εγχειρίδιο ψυχοφαρμακολογίας εξαρτήσεων από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας

Εξάρτηση, εθισμός και αυτοδιαχείριση των ναρκωτικών

Το παρόν επιχειρεί μια αντικειμενική πληροφόρηση για την κατανόηση της ανάγκης των ανθρώπων, να αλλάζουν τον τρόπο που νοιώθουν, με τη λήψη ουσιών που μεταβάλουν τη διάθεση. Ποια είναι η φύση αυτών των ουσιών και πώς εξηγείται η ανάγκη λήψης τους. Πότε η ανάγκη για χρήση γίνεται εθισμός και πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα. Αυτά και άλλα παρεμφερή ζητήματα αναπτύσσονται σε αυτή τη μελέτη που αποσκοπεί σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος.

Αποκτήστε το βιβλίο Εξάρτηση, εθισμός και αυτοδιαχείριση των ναρκωτικών από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας του Psychology.gr

Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση

Στο 18 Άνω, τη μεγαλύτερη δημόσια Μονάδα Απεξάρτησης στην Ελλάδα, η ανθρωποκεντρική, ψυχοκοινωνική προσέγγιση του εξαρτημένου ατόμου, με τη διαλεκτική ως κύριο μεθοδολογικό εργαλείο και τη θεραπευτική ομάδα ως συλλογικότητα, διαμορφώνεις του αναγκαίους όρους για την ανάπτυξη του θεραπευτικού πλαισίου της απεξάρτησης.

Στο 18 Άνω, η Ψυχοθεραπεία και η Τέχνη, στη διαλεκτική τους σχέση, δημιουργούν έναν καταπληκτικό αστερισμό ομάδων, κινητοποιώντας τις τόσο ελλειμματικές στον τοξικομανή διαδικασίες της συμβολοποίησης, της επανάκτησης δηλαδή του κόσμου των συμβόλων και της κοινωνικής ατομικότητας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της απεξάρτησης, ως διαδικασίας απελευθέρωσης από κάθε είδους δεσμά, ο τοξικομανής αποκτά πρόσβαση στο συμβολικό και το φανταστικό, στην πνευματική ζωή και την κουλτούρα.

Γίνεται ικανός να ανακαλύπτει κάθε στιγμή το καινούργιο νόημα, που αποκτούν γι' αυτόν τα πράγματα και η ζωή του βγαίνοντας από το κοινωνικό περιθώριο και συμμετέχοντας ενεργητικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, γίνεται ικανός να οργανώνει την καινούργια ζωή του με άξονα την αντίστασή του στις δυνάμεις της βιοεξουσίας και σε κάθε μορφή κοινωνικού ελέγχου, κάθε μορφή συντήρησης της εξάρτησής του, μέσα από τη φυλακή ή τη νόμιμη χορήγηση υποκατάστατων.

Στην Τέχνη ο τοξικομανής βρίσκει το κλειδί για να ξεκλειδώσει τον πλούσιο, αλλά ερμητικά κλειστό μέχρι τώρα, ψυχικό του κόσμο.

Με τη ζωγραφιά, το γλυπτό, τη μουσική, την ποίηση, το θέατρο, τη φωτογραφία κατακτά, μέσα στις ομάδες, τη δυνατότητα να εκφράζεται, να δημιουργεί, να ηρεμεί, να κάνει σχέσεις, να χαίρεται τη ζωή του. Ανακαλύπτει σ' αυτή την πορεία τις άγνωστες μέχρι τώρα καλλιτεχνικές ικανότητές του και όλους τους λόγους που τον κάνουν να ελπίζει και να αγωνίζεται. Συνειδητοποιεί ότι έχει και ο ίδιος αξία, που αναγνωρίζεται, ότι δεν είναι "ένα τίποτα", όπως πίστευε πριν.

Σιγά σιγά ανοίγει το δικό του παράθυρο στον κόσμο...

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους μαθητές

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα ευρήματα της τελευταίας πανελλήνιας έρευνας του ΕΠΙΨΥ (2007) για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από τους έφηβους μαθητές της χώρας μας, ηλικίας 13-18 ετών. Παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για το κάπνισμα, τη χρήση οινοπνευματωδών και τη χρήση παράνομων ουσιών ("ναρκωτικών") από τους μαθητές. Περιγράφεται η διαχρονική πορεία της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ελλάδα και παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία για τη χρήση από δεκαεξάχρονους μαθητές στη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη κατάσταση στις 34 άλλες χώρες του πανευρωπαϊκού προγράμματος ΕSPAD.

Το βιβλίο προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Αποτελεί οδηγό στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης για επαγγελματίες της υγείας, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, γονείς καθώς και το ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό.

Αποκτήστε το βιβλίο Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους μαθητές από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας

Μεγάλωσε και μείνε

Μεγάλωσε και μείνε Το ταξίδι στην απεξάρτηση ...όταν πάρει κανείς μια φορά μέρος στο πρόγραμμα ποτέ ξανά δεν είναι πια ο ίδιος... Ποιο είναι το νόημα που συνδέει αυτή την προσπάθεια ζωής με την Πρόληψη;

Η αναφορά σε ανθρώπους που αγωνίζονται να βρουν την ισορροπία τους πάνω στο τεντωμένο σκοινί της σύγχρονης ζωής, να προβληματιστούν για τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους με σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους, την οικογένειά τους, την παλιά και την καινούργια, τους τρόπους που νοηματοδοτούν την καθημερινότητά τους.

Αποκτήστε το βιβλίο Μεγάλωσε και μείνε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Ο ήχος της χειροπέδας

Έχω δικαίωμα στις σκέψεις μου, στα συναισθήματά μου, μπορώ να μιλάω πλέον με μένα, το μυαλό μου, την ψυχή μου. Εξάλλου, αυτό μόνο μου έχει απομείνει και δεν μπορεί να μου το στερήσει κανένας και τίποτα! Ο Δημήτρης Ελεύθερος (ψευδώνυμο) γράφει με την τριπλή ιδιότητά του ως χρήστη (και εμπόρου) ναρκωτικών, ως βαρυποινίτη που πέρασε σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή του στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, και ως ανθρώπου που αποφάσισε ν' αλλάξει ζωή και μετά από τόσων χρόνων αλόγιστη χρήση ηρωίνης και κόκας είναι πια τεσσεράμισι χρόνια "καθαρός".

Γράφει για να "σώσει την ψυχή του" σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια εξομολόγηση που σπανίως κρύβει λόγια, ενώ συχνά φανερώνει και ονόματα. Η παραμύθα, το νταλαβέρι, η Τουρκία, η Ινδία, η Ολλανδία ως σταθμοί χρήσης και διακίνησης, η είσοδος στο χώρο της παρανομίας, ο βαρύς ήχος της χειροπέδας και ακολούθως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι δικαστές, οι ψυχίατροι, οι συγκρατούμενοι, οι επισκέτες, οι ρουφιάνοι, η μάνα, η κοινωνία... περνούν μέσα από τις σελίδες του με ξεχωριστή αμεσότητα και ζωντάνια. Και συνάμα οι σκέψεις που παίρνουν τη μορφή επινοήσεων, τεχνασμάτων, ψευδαισθήσεων, τύψεων και καμιά φορά μιας ιδιαίτερα κριτικής εγρήγορσης, δένουν την αφήγηση σε μια ιστορία με συνοχή και σκοπό. Όχι τόσο για τα βάσανα που πέρασε, όχι τόσο για το ενδιαφέρον του υποκόσμου και την έλξη που γεννά το κακό, όσο για τη δύναμη του ήρωα να μην καταβληθεί αλλά να χαράξει μια αυτόνομη δική του πορεία, για αυτή την αφήγηση αλλαγής πορείας που μοιάζει με θαύμα, το ογκώδες βιβλίο του Δημήτρη Ελεύθερου, θεωρείται πολύ ενδιαφέρον.

Το βιβλίο αυτό περιγράφει τη ζωή του, τη διαδρομή του στον κόσμο των ναρκωτικών, της παραβατικότητας και της φυλακής, καθώς και την απεξάρτησή του και την κοινωνική του επανένταξη. Από το 2005 έως και σήμερα είναι καθαρός.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο ήχος της χειροπέδας από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Οικογενειακή θεραπεία για την κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση

To βιβλίο αυτό -το έβδομο στη σειρά "Ο άνθρωπος και ο κόσμος του", που εκδίδεται σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ- είναι ένα εργαλείο σκέψης και στοχασμού για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται στο χώρο της κατάχρησης ουσιών και της εξάρτησης, ανεξαρτήτως θεωρητικής κατεύθυνσης. Είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο-πυξίδα για την εργασία που απαιτείται με τις οικογένειες των εξαρτημένων ατόμων για τους θεραπευτές οικογένειας συστημικής προσπέλασης.

«Το παρόν βιβλίο αμφισβητεί τη θεωρία και την πρακτική πολλών προγραμμάτων απεξάρτησης. Σε έναν τομέα όπου τα περισσότερα προγράμματα εστιάζουν στην υπευθυνότητα του ατόμου, την εγγύτητα, τη συνοχή της ομάδας και τη συμμετρία, οι συγγραφείς τονίζουν την αμοιβαία ευθύνη των μελών της οικογένειας στον τρόπο λειτουργίας της και δημιουργούν μια θεραπευτική μέθοδο που εστιάζει στην ιεραρχική αναδόμηση και την αποστασιοποίηση.

Το ρεπερτόριο όμως του θεραπευτή χρειάζεται έναν πολύ ξεκάθαρα διατυπωμένο χάρτη για να τον προφυλάξει, να μην τον αφήσει να χαθεί στο λαβύρινθο της μερικής αλήθειας που αποτελεί την πραγματικότητα της παρέκκλισης. Το βιβλίο αυτό προσφέρει το υφάδι και το στημόνι της θεραπείας. Παρουσιάζει ένα ακριβές εννοιολογικό μοντέλο που ισοσταθμίζεται και συχνά αμφισβητείται από τις λεπτομέρειες και τις τροποποιήσεις των κλινικών κεφαλαίων - η θεωρία και η πράξη αναπτύσσονται, αμφισβητούν και διευρύνουν η μία την άλλη. Ο αναγνώστης έλκεται από την περιγραφή του θεραπευτικού χορού: το συνταίριασμα του πνεύματος δύο ειδικών, του εξαρτημένου και του θεραπευτή, στο χειρισμό της πραγματικότητας.

Αποκτήστε το βιβλίο Οικογενειακή θεραπεία για την κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης Ψυχολογίας

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.