Στο βιβλίο της «Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις καταστάσεις του Εγώ» η Robin Shapiro μοιράζεται τις παρεμβάσεις που είχαν θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους πελάτες της, ελπίζοντας να φανεί χρήσιμο και σε θεραπευτές νέους στις καταστάσεις του εγώ αλλά και σε παλαιότερους που θέλουν να εμπλουτίσουν τις ψυχοθεραπευτικές τους τεχνικές και δεξιότητες.

Πολλές από τις παρεμβάσεις στο βιβλίο αυτό είναι κατάλληλες για όλους τους πελάτες με φυσιολογικά αναπτυξιακά ζητήματα, ενώ άλλες έχουν εφαρμογή σε πελάτες ολόκληρου του διασχιστικού φάσματος, και βέβαια σε θεραπευόμενους που υποφέρουν από απλό και σύνθετο τραύμα.

Τι είναι οι καταστάσεις του Εγώ;

Σύντομα μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για δέσμες των νευρωνικών συνδέσεων που συγκρατούν παγιωμένα πρότυπα πληροφοριών, θυμικού, προσοχής, συμπεριφοράς και ενίοτε ταυτότητα, τα οποία ανήκουν σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές ηλικίες ή καταστάσεις.

Αποκτήστε το βιβλίο της Robin Shapiro: Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του Εγώ από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Ας πάρουμε μια πρώτη εικόνα παρέμβασης στην κατάσταση του Εγώ, βοηθητική σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά σε θεραπευτές. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε στον εαυτό σας, κλείστε για λίγο τα μάτια σας ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση στις δικές σας ιδιαίτερες «καταστάσεις».

Στρέψτε την προσοχή μέσα και πιάστε επαφή. Παρατηρήστε, καθώς κάθεστε αναπαυκτικά στην καρέκλα σας, πώς είναι το να είστε ενήλικας. Ως ενήλικας έχετε όρια. Έχετε επαγγελματικές και άλλες δεξιότητες. Και έχετε μια ευρεία προοπτική. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ικανό και επιδέξιο καθώς συναναστρέφεται με τους πελάτες, να πληρώνει λογαριασμούς, να ψηφίζει και να συμπεριφέρεται ως ενήλικας στις σχέσεις σας...

Τώρα πηγαίνετε βαθύτερα, και με τον ίδιο τρόπο που βρήκατε τον ικανό ενήλικα, βρείτε το μικρό παιδί που κρύβεται μέσα σας. Παρατηρήστε πώς αυτό το παιδί κινεί την περιέργειά σας, την ανάγκη σας να πάρετε αγάπη και επιβεβαίωση και, για πολλούς από εσάς, δεδομένου ότι επιλέξατε το επάγγελμα του ψυχολόγου, την ανάγκη να φροντίσετε τους γύρω σας.

Μόλις βρείτε το μικρό παιδί μέσα σας, κοιτάξτε το και αισθανθείτε το βλέμμα του να επιστρέφει σε σας και αφήστε τον εαυτό σας να κατανοήσει αν αυτό το μικρό παιδί αξίζει τη φροντίδα σας: να ταϊστεί, να προστατευτεί, να του επιτρέπεται φυσιολογικός ύπνος, να αγαπηθεί, ώστε να βρίσκεται γύρω από αγαπημένα πρόσωπα και να έχει όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος.

Θα δεσμευτείτε να φροντίσετε αυτό το παιδί μέσα σας;

Και εσείς, ως ενήλικας, θα κρατήσετε αυτό το παιδί μακριά από καταστάσεις στις οποίες πρέπει να είστε και να ενεργείτε ως ενήλικας;

Τώρα θα ήθελα να φανταστείτε ότι βιώνετε μια συνηθισμένη μέρα που κάνετε όλα εκείνα τα «ενήλικα» πράγματα, καθώς φροντίζετε και προστατεύετε αυτό το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί τρώει, ενυδατώνεται, κοιμάται καλά και διασκεδάζει. Βεβαιωθείτε ότι ο ενήλικος εαυτός κρατά το παιδί μακριά από καταστάσεις που απαιτούν ενήλικη συμπεριφορά. Περάστε την κανονική σας μέρα αφήνοντας τον ενήλικο εαυτό να αποφασίσει ποια θα είναι τα όριά σας με την εργασία σας, τις οικογένειές σας και τις ανάγκες όλων των υπολοίπων...

Όταν είστε έτοιμοι, αγκαλιάστε το παιδί που βρίσκεται μέσα σας, αισθανθείτε αυτή τη νεανική καρδούλα του να χτυπάει με τη δική σας και εκείνους τους μικρούς πνεύμονες να αναπνέουν μαζί σας. Τώρα μπορείτε να επιστρέψετε στο δωμάτιο και στο εδώ και τώρα.

Τι κάναμε μόλις τώρα;

  • Αλλάξαμε την «κατάστασή» σας κλείνοντας τα μάτια σας και μπαίνοντας προς τα «μέσα».
  • Αποκτήσαμε πρόσβαση στο ενήλικο λειτουργικό τμήμα του εαυτού σας, συμπεριλαμβανομένου ενός ενήλικου ρόλου.
  • Επιστρέψαμε σε μια παιδική κατάσταση και κανονικοποιήσαμε ορισμένες από τις λειτουργίες της.
  • Συνδέσαμε τις δύο καταστάσεις.
  • Θέσαμε την ενήλικη κατάσταση υπεύθυνη και πήραμε τη συγκατάθεσή της ότι η παιδική κατάσταση θα βρίσκεται υπό την ευθύνη της. Κατόπιν προσδιορίσαμε αυτές τις ευθύνες.
  • Σε ορισμένους από εσάς δώσαμε έναν νέο τρόπο σκέψης σχετικά με την αυτο-φροντίδα και τα όρια.
  • Και τέλος, ενσωματώσαμε το νεότρο τμήμα (τον παιδικό μας εαυτό) στον ενήλικα του «εδώ-και-τώρα».

Για περισσότερα προμηθευτείτε το βιβλίο Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του Εγώ από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.