Η κατάσταση σήμερα

Η τεχνολογία καλπάζει με μεγάλους ρυθμούς με αποτέλεσμα πολλές νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται και κατά συνέπεια κάποιες να καταργούνται. Για παράδειγμα, κάποιος επιθυμεί να γίνει μηχανικός.

 

Χρειάζεται να ξέρει να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή, να γνωρίζει ξένες γλώσσες, να παρακολουθεί και να γνωρίζει πώς εξελίσσονται τα πράγματα, τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής στην οποία απασχολείται, τις νέες τάσεις και προοπτικές κ.ο.κ.

Χρειάζεται, επομένως, ένας συνδυασμός γνώσεων και δεξιοτήτων οι οποίες συνεχώς αναβαθμίζονται (αυτοεπιμόρφωση) ώστε να υπάρχει κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι οικονομικές-εργασιακές συνθήκες τόσο στη χώρα μας όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλάζουν καθημερινά. Στον τομέα της εργασίας-απασχόλησης η μετανάστευση ανθρώπων διαφόρων ηλικιών για επαγγελματικούς-βιοποριστικούς λόγους (το φαινόμενο brain drain), αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Δεδομένων των νέων, συνεχώς μεταβαλλόμενων και αρκετές φορές πιεστικών εργασιακών συνθηκών τόσο σε ποσοτικό (ωράριο εργασίας) όσο και σε ποιοτικό επίπεδο (διαχείριση άγχους, επαγγελματική εξουθένωση, επαγγελματικό αδιέξοδο, αρχή-συνέχιση καριέρας), η παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής σταδιοδρομίας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον σημερινό εργαζόμενο.

Δείτε επιλεγμένα βιβλία Εργασιακής Ψυχολογίας στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Τι είναι όμως η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας;

Καθώς οι συνθήκες αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον, δεν αρκεί μόνο η αναγνώριση των ενδιαφερόντων και των κλίσεων του ατόμου και η παροχή «συμβουλών» για το επόμενο βήμα (επιλογή κατεύθυνσης, σχολής, μεταπτυχιακού κ.ο.κ.). Χρειάζεται μια ουσιαστική δουλειά σε βάθος ώστε να μπορεί ο σύμβουλος και ο συμβουλευόμενος από κοινού να θέτουν τον κάθε στόχο ξεχωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας με τον συμβουλευόμενο χαράζουν από κοινού τη «διαδρομή» καριέρας και ζωής πάνω στην οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να διευθετήσει θέματα που τον απασχολούν, να συνειδητοποιήσει τις δικές του ιδιαίτερες επιθυμίες και ανάγκες, προσωπικές και επαγγελματικές, να θέσει και να επιτύχει τους στόχους του με απώτερο σκοπό μια όμορφη και ευτυχισμένη ζωή.

Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πραγματοποιούνται συνεδρίες ψυχολογικής βάσης ώστε να εντοπιστούν και αναδειχθούν τα λειτουργικά και λιγότερο λειτουργικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός.

Στην πορεία της συνεργασίας σύμβουλου και συμβουλευόμενου δημιουργείται ένας εξατομικευμένος φάκελος στον οποίο ανατρέχουν αμφότεροι όποτε παραστεί ανάγκη.

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας, ως κλάδος της ψυχολογίας, είναι, επομένως, μια διαδικασία δυναμική, συνεχιζόμενη και ευπροσάρμοστη ανάλογα με τη φάση ζωής και τις ανάγκες του συμβουλευόμενου. Μια διαδικασία κινούμενη σε επίπεδο προσωπικότητας, πεποιθήσεων και βιωμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν κατά περίπτωση κάποια ερωτηματολόγια και τεστ. Παρόλα αυτά, όσο αξιόπιστο και να είναι ένα τεστ – ερωτηματολόγιο, δεν παύει να είναι ένα εργαλείο, η αυτούσια χορήγηση του οποίου δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι πολύ απλά δεν μπορεί να λάβει υπόψη του τον παράγοντα άνθρωπο με τις ανησυχίες, τους φόβους, τα θέλω και τις εσωτερικές του ανάγκες.

Εξ αποστάσεως (online) Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας (Career Counseling)

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ενώ πριν από λιγότερο από 15 χρόνια φάνταζε επιστημονική φαντασία η κινητή τηλεφωνία, πλέον μέσω ενός απλού κινητού τηλεφώνου ή tablet μπορεί κάποιος να ρυθμίσει το κλιματιστικό και τη θέρμανση στο σπίτι του.

Με τα άλματα της τεχνολογίας στο σύνολό της να είναι μεγάλα και συνεχή, δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως η ιατρική, η παιδαγωγική και βεβαίως η ψυχολογική – συμβουλευτική υποστήριξη.

Οι προαναφερθείσες υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας μπορούν κάλλιστα να πραγματοποιηθούν στο σύνολό τους μέσω διαδικτύου.

Μέσω ευρέως διαδεδομένων μέσων όπως το skype, viber, whatsapp παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα με δυσκολία μετακίνησης, με πιεσμένο καθημερινό πρόγραμμα, σε κατοίκους εκτός Αθηνών αλλά και εξωτερικού, να απολαύσουν τα οφέλη της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας από την άνεση του σπιτιού ή της δουλειάς τους.

Τα μόνα προαπαιτούμενα είναι μια σταθερή σύνδεση στο internet, ένας φορητός ή επιτραπέζιος υπολογιστής με κάμερα και μικρόφωνο και ένα πρόγραμμα τύπου office.

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μόνο αδιέξοδες σκέψεις»

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ορέστης Μπάλλας - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ορέστης Μπάλλας: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξατομικευμένες υπηρεσίες Συμβουλευτικής Εκπαίδευσης & Εργασίας για μαθητές, φοιτητές, εν ενεργεία εργαζόμενους, ανέργους. Συνεδρίες μέσω skype.