Πολλά έχουν γραφτεί για το άγχος και αναμένεται να γραφτούν ακόμη περισσότερα. Αν η κατάθλιψη ήταν η ασθένεια του 20ου αιώνα, τότε ίσως το άγχος δικαιωματικά να είναι η ασθένεια του τωρινού.  Σύμφωνα άλλωστε και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η πιο συχνά εμφανιζόμενη ψυχική διαταραχή στην Ελλάδα είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ).

Και η οικονομική κρίση φυσικά, δυσχεραίνει κατά πολύ τα πράγματα. Ωστόσο, το άγχος αυτό καθαυτό δεν είναι και τόσο κακό το κακόμοιρο.  

Δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι ψυχολόγοι. Σαφώς και σκέφτεσαι όλες εκείνες τις στιγμές που σε παρέλυσε το άγχος, που σε άφησε άϋπνο ή που σε έκανε να τα χάσεις μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη για εσένα κατάσταση.

Ωστόσο επιμένω,τα συναισθήματα δεν είναι αρνητικά. Η κατάχρησή τους είναι αυτή που τα κάνει αρνητικά. (Παν μέτρον άριστον δεν έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες;)

Κάθε συναίσθημα αποσκοπεί σε κάτι και βοηθάει στην καλύτερη προσαρμογή μας.Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Μας ενεργοποιεί για να αντιδράσουμε μπροστά σε κάτι καινούριο ή σε κάτι δύσκολο. Διαφορετικά δεν θα σηκωνόμασταν από το κρεβάτι.. Και αν θέλεις τη γνώμη μου, το πιο άχρηστο άγχος είναι το άγχος για το ότι αγχώθηκες. ("γιατί να αγχωθώ τώρα;" κι αγχώνεσαι κι άλλο!)

Τι προτείνει η ψυχολογία;

Η ψυχολογία προτείνει πολλά και διάφορα. Και ευτυχώς για όλους μας οι αγχώδεις διαταραχές είναι και αυτές που έχουν την καλύτερη πρόγνωση για θεραπεία.

  • Ενημερώσου, διάβασε, ψάξε για το άγχος και πώς λειτουργεί. Για να νικήσεις τον "εχθρό" σου πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις. 
  • Προσπάθησε να βρείς τις καταστάσεις που σε αγχώνουν. Δεν γίνεται να σε αγχώνουν όλα το ίδιο, κι ας σου φαίνεται έτσι.
  • Επισκέψου έναν ψυχολόγο. Η διαχείριση άγχους γίνεται σε λίγες συνήθως συνεδρίες και έχει καλά αποτελέσματα.
  • Μάθε μια τεχνική χαλάρωσης. Ένα αγχωμένο μυαλό δεν έχει καμία δουλειά σε ένα ήρεμο και χαλαρό σώμα. 
  • Κάνε αθλητισμό. Η φυσική δραστηριότητα ηρεμεί και αναζωογονεί.

Πάντα θα υπάρουν καταστάσεις που θα σε αγχώνουν, θα σε ξαφνιάζουν, θα σε ταλαιπωρούν. Η ψυχολογία δεν θα σε βοηθήσει να αλλάξεις όλες αυτές τις καταστάσεις. Θα ήταν αδύνατο και ουτοπικό. Η ψυχολογία θα σε βοηθήσει να βρεις τρόπους για να αντέχεις όλες αυτές τις καταστάσεις. Και πριν προλάβεις να σκεφτείς σαν θύμα (πάλι εγώ πρέπει να αλλάξω; οι άλλοι τίποτα;) σε προλαβαίνω και σου απαντάω: εσύ είσαι που διαβάζεις αυτό το κείμενο γιατί θες να βελτιώσεις τη ζωή σου και όχι οι άλλοι..

"Δεν μπορείς να κόψεις στα μέτρα σου τις καταστάσεις που αντιμετωπίζεις στη ζωή, αλλά μπορεί να κόψεις στα μέτρα σου τη στάση και τη νοοτροπία σου για να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις."

Συγγραφή Άρθρου

Σοφία Δήμου
Ψυχολόγος ΑΠΘ
Msc. στο άγχος και το στρες, UCM Ισπανίας

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η κατάθλιψη μετά τις Διακοπές ή αλλιώς το Σύνδρομο Άγχους μετά τις διακοπές(Post Vacation Stress Syndrome) και η αντιμετώπισή του
σύνδρομο άγχους

Αν και οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας δεν αποδέχονται επισήμως τον όρο αυτό στις διεθνείς ταξινομήσεις, το σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές φαίνεται ότι πλήττει πολλούς ανθρώπους και όταν συνυπάρχει μάλιστα με άλλες ψυχολογικές διαταραχές χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Αλλωστε, η συμπτωματολογία του μοιάζει πολύ με αυτήν της κατάθλιψης.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares