Ακρόαση άρθρου......

Η αυθεντική έκφραση αναφέρεται στην δυνατότητα εκφραστικότητας του ατόμου με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τον εαυτό του. Είναι η ικανότητα να εκφραστεί κανείς με αυθεντικό τρόπο και να αναδείξει την πραγματική του προσωπικότητα, παρά τον κίνδυνο να απορριφθεί ή να κριθεί. 

Η αυθεντική έκφραση είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να ζήσουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση. Όταν εκφραζόμαστε αυθεντικά, αισθανόμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας, πιο σίγουροι για την ταυτότητά μας και τη θέση μας στον κόσμο.

Επιπλέον, βοηθάει στη δημιουργία ενός βαθύτερου επιπέδου επικοινωνίας με τους άλλους, καθώς επιτρέπει την έκφρασή μας με σαφήνεια και ειλικρίνεια. 

Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Στη σημερινή κοινωνία, υπάρχουν πολλές πιέσεις για τους ανθρώπους να προσαρμόζονται σε διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές προσδοκίες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια απομάκρυνση από τον πραγματικό μας εαυτό και συναισθήματα και σε δυσκολίες στις σχέσεις μας και στην προσωπική μας ευημερία.

Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται ότι αν εκφραστούν ειλικρινά, θα κατακριθούν ή θα απορριφθούν από άλλους.

Επιπλέον, οι πολλές κοινωνικές προσδοκίες που επιβάλλονται σε εμάς μπορούν να μας εμποδίζουν να εκφραστούμε με τρόπο που ανταποκρίνεται σε αυτό που αισθανόμαστε πραγματικά. 

Ωστόσο, η αυθεντική έκφραση μπορεί να εξασφαλίσει στους ανθρώπους μια καλύτερη ψυχική ευημερία και προσωπική ικανοποίηση, μπορούμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη εκτίμηση για εμάς και τις ικανότητές μας και να αποδεχτούμε τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές μας ως μέρος του εαυτού μας. Οι άνθρωποι που εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, πιο σταθερές σχέσεις και μια πιο ικανοποιητική ζωή. 

Για να εκφραστεί κανείς αυθεντικά, πρέπει να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τον πραγματικό του εαυτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλογιστεί τις δικές του αξίες, τα ενδιαφέροντα, τα όρια και τα συναισθήματά του, και να τα εκφράσει με ειλικρίνεια στους άλλους. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά με την επανάληψη και την πρακτική μπορεί να γίνει μια φυσική διαδικασία.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Προκειμένου να το καταφέρουμε αυτό, χρειαζόμαστε να ακούμε τον εαυτό μας και να δίνουμε προσοχή στα συναισθήματά μας. Δηλαδή, να είμαστε προσεκτικοί στα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας, όπως οι αλλαγές στην αναπνοή, στον παλμό ή στη θερμοκρασία του σώματος. Αυτά τα σημάδια μπορούν να μας δείξουν όταν κάτι δεν είναι σωστό, ή αλλιώς, είναι ένας δείκτης που μπορεί να μας βοηθήσει στη βαθύτερη ερμηνεία των καταστάσεων που βρισκόμαστε. 

Όταν εκφραζόμαστε αυθεντικά, επιτρέπουμε στους άλλους να μας καταλάβουν καλύτερα και να συνδεθούμε μαζί τους σε βαθύτερο επίπεδο. Αυτό είναι σημαντικό για την επίτευξη υγειών και ισορροπημένων σχέσεων, καθώς και για την επίτευξη προσωπικής ικανοποίησης και ευτυχίας. 

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας και την αυτοεκτίμησή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις δικές μας απόψεις και συναισθήματα, και δεν επιτρέπουμε σε άλλους να μας καθορίζουν ή να μας επηρεάζουν αρνητικά. Ενώ ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τις διαφορές μας με άλλους ανθρώπους. Δεν είναι απαραίτητο όλοι να συμφωνούν μαζί μας, αλλά πρέπει να μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα και να σέβονται οι άλλοι τις απόψεις μας. 

Πώς μπορούμε να επιτύχουμε την αυθεντική έκφραση;

Συνολικά, η αυθεντική έκφραση είναι σημαντική για την επίτευξη ευτυχίας και επιτυχίας στη ζωή μας, αλλά πώς μπορούμε να την επιτύχουμε; 

Πρώτα απ' όλα, χρειαζόμαστε να αναγνωρίσουμε τα δικά μας συναισθήματα, σκέψεις, ανάγκες και επιθυμίες. Αυτό σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε τους φόβους και τις ανησυχίες μας, και να τις εκφράζουμε με αυθεντικό τρόπο. Ή μπορεί να σημαίνει να ζητήσουμε βοήθεια όταν την χρειαζόμαστε ή να πούμε "όχι" όταν δεν θέλουμε να κάνουμε ή να πούμε κάτι που δεν επιθυμούμε. Μπορεί να απαιτηθεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια για να μάθουμε πως να τα αναγνωρίσουμε αυτά, αλλά με τον καιρό μπορούμε να γίνουμε πιο εξοικειωμένοι με αυτόν τον τρόπο έκφρασης. 

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Δεύτερον, να είμαστε ειλικρινείς και διαφανείς με τους άλλους. Δηλαδή, να μην προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι που δεν είμαστε, να μην κρύβουμε τα συναισθήματά μας και να μην φοβόμαστε να εκφραστούμε με τον τρόπο που αισθανόμαστε. Πολλές φορές φοβόμαστε ότι οι άλλοι θα μας κρίνουν ή θα μας απορρίψουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μας γίνονται πιο βαθιές και πιο γνήσιες όταν εκφραζόμαστε αυθεντικά. 

Τρίτον, πρέπει να δεχόμαστε τους εαυτούς μας και τις ατέλειές μας. Η αυθεντική έκφραση σημαίνει να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί για αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μας, ακόμη και αν δεν είναι ευχάριστα.

Όταν αποδεχόμαστε και εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, ακόμα και αν είναι αρνητικά, αποφεύγουμε τη συσσώρευσή τους και την ενδεχόμενη έκρηξη ή εκδήλωσή τους με τρόπο που θεωρούμε αρνητικό.

Αντίθετα, μπορούμε να τα εκφράσουμε αποτελεσματικά και να βρούμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από τους ανθρώπους γύρω μας και έτσι να βρούμε τη δύναμη και την ενέργεια για να αλλάξουμε και να αναπτυχθούμε περαιτέρω. 

Τέλος, αναζητούμε τη στήριξη των ανθρώπων που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε. Μπορεί να είναι δύσκολο να αναλάβουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας και να τα μοιραστούμε με άλλους, αλλά όταν το κάνουμε, μπορούμε να βρούμε την κατανόηση που αναζητάμε από τους ανθρώπους που μας αγαπούν και μας στηρίζουν. Αυτό μας βοηθάει να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι και αγαπημένοι μαζί τους, και μας επιτρέπει να αναπτύξουμε την αυθεντική μας φωνή. 

Σε γενικές γραμμές, η αυθεντική έκφραση είναι μια διαδικασία που μας βοηθά να αναπτύξουμε την αυτοσυνειδησία μας και να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας.

Επιπλέον, μας βοηθάει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να αισθανόμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι και ευτυχισμένοι μαζί τους και ταυτόχρονα με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αντίθετα, η έλλειψη αυτής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η απομάκρυνση από τους άλλους, η εντατικοποίηση της ανησυχίας και του άγχους, καθώς και η ανάπτυξη εσωτερικού αδιεξόδου.

Για να βελτιώσουμε την αυθεντική μας έκφραση, μπορούμε να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να αποδεχόμαστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας χωρίς να τα καταδικάζουμε. Μπορούμε επίσης να αναζητήσουμε τη στήριξη και τη βοήθεια από ειδικούς, όπως ψυχολόγους ή συμβούλους. 

Εν τέλη, η αυθεντική έκφραση είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή, προσπάθεια και χρόνο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός πιο ευτυχισμένου και ισορροπημένου βίου. Με την αυθεντική μας έκφραση, μπορούμε να είμαστε πιο συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας και τους άλλους, και να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του εαυτού μας και της ζωής μας. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Φώτης Γεωργακόπουλος - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για τη διαχείριση έντονων συναισθημάτων, προσωπική ανάπτυξη, υποστήριξη στην προσαρμογή και αντιμετώπιση της σύγχρονης ζωής νεαρών ενηλίκων στην Ελλάδα.