Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου όλα αλλάζουν κι όλα μετακινούνται.. Η καθημερινότητα είναι πιο απαιτητική, οι ρυθμοί γρήγοροι και οι απαιτήσεις αυξάνονται.. Τι γίνεται με τους ρόλους όμως των φύλων; Αλλάζουν ή επικρατούν ακόμα στερεοτυπικές αντιλήψεις;

Μπαίνοντας οι γυναίκες πιο ενεργά στον επαγγελματικό χώρο με αποτέλεσμα να αφήνουν κάπως στην άκρη και να περιορίζουν την προοπτική δημιουργίας οικογένειας, οι άντρες διαπραγματεύονται το ρόλο τους.

Ο παραδοσιακός ρόλος του άντρα-κουβαλητή φαίνεται ότι περνά «κρίση». Φαίνεται ότι πλέον και η γυναίκα συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι. Επομένως εκείνος τι θα κάνει; Αγωνιά, φοβάται και ίσως θυμώνει. Πώς μπορεί να βοηθήσει σε πρώτο επίπεδο τους άλλους και σε δεύτερο τον εαυτό του; Πώς θα είναι χρήσιμος στην οικογένεια του;

Πολλοί άντρες, αφήνοντας πίσω τα ταμπού έρχονται σε θεραπεία με αίτημα τη διαπραγμάτευση του ρόλου τους. «Αισθάνομαι άχρηστος», «Δε μπορώ να βρω τρόπους να κάνω την οικογένειά μου ευτυχισμένη» ή «Με φοβίζουν οι αλλαγές» είναι μερικά από τα λόγια τους. Αισθάνονται «θολωμένοι», απελπισμένοι, χωρίς στόχο και με δυσκολία κατεύθυνσης. Τους «στοιχίζει» που και η γυναίκα έχει αποκτήσει δύναμη και ίσως φοβούνται μήπως χάσουν την ισχυρή θέση που κατέχουν στην κοινωνία αλλά και την προσοχή των γύρω τους..

Πλέον, βλέπουμε τους άντρες να μένουν σπίτι, να βοηθούν στα του νοικοκυριού και το θετικότερο όλων, να δημιουργούν καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά τους. Θέλουν να περνούν ποιοτικό χρόνο γιατί ίσως βλέπουν την αναγκαιότητα της παρουσίας τους για τα παιδιά.

Ίσως τελικά οι κοινωνικές αλλαγές και συνεχόμενες εξελίξεις να έχουν θετική έκβαση στην αλλαγή του ρόλου του άντρα. Ζητάει βοήθεια, γιατί επιδιώκει χρησιμότητα και προσοχή. Βοηθάει, ενισχύει και συμβιβάζεται. Αρχικά, φοβάται τις αλλαγές αλλά γνωρίζοντας την αναγκαιότητά τους, δεσμεύεται να ακολουθήσει την εξέλιξη. Το σημαντικότερο όλων είναι να αποφασίσει να δει τις αλλαγές, να ψάξει την νέα του ταυτότητα και να δει ότι: «από εκείνον εξαρτάται».

Για να δει το ρόλο του, οφείλει να αποκτήσει πρόσβαση στο άδυτα του ασυνείδητου και να δεσμευτεί σε αυτό. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο, ωστόσο η προσπάθεια και η θέληση μπορούν να οδηγήσουν στην εκάστοτε θετική μετατόπιση, μια μετατόπιση αρχικά εξωτερική και έπειτα εσωτερική…

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αικατερίνη Μούτουπα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εκπαιδευόμενη συστημική ψυχοθεραπεύτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.