Εμμηνόπαυση

Όπως είναι γνωστό πλέον, η εμμηνόπαυση (ή αλλιώς κλιμακτήριος) αφορά τις γυναίκες και συνιστά τη διακοπή της έμμηνης ρύσης συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 45 και 55 ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο διάρκειας από 1 μέχρι και 5 έτη, κατά το οποίο η γυναίκα αφήνει πίσω τις αναπαραγωγικές ηλικίες. Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο στη ζωή των γυναικών, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονα συμπτώματα και διαταραχές πολλών παραγόντων βιολογικού, οικογενειακού, προσωπικού και επαγγελματικού επιπέδου.

Η αλήθεια είναι πως η εμμηνόπαυση "συνοδεύεται" συχνά από κάποιους μύθους, προκαταλήψεις και φόβους, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για αυτούς. Είναι σημαντικό να διαβεβαιώνονται όλες οι γυναίκες από τους ειδικούς σχετικά με το φυσιολογικό της εμμηνόπαυσης κυρίως για τις ανάγκες προσαρμογής αυτών στα νέα δεδομένα.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Συνεχίζοντας, θα σημειωθούν ορισμένα χαρακτηριστικά της εμμηνόπαυσης σε επίπεδο συμπτωμάτων. Ειδικότερα, όσον αφορά της ψυχικές διαταραχές γενικώς έχει ειπωθεί πως η προ-νοσηρή προσωπικότητα μιας γυναίκας αναφορικά με την εμπειρία της, η αδυναμία που παρουσιάζουν ορισμένοι άνθρωποι ως προς τη διαχείριση των νέων δεδομένων και το ιστορικό ψυχικών διαταραχών του ατόμου σχετίζονται αναμφίβολα με την εμμηνόπαυση. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δύνανται να εμφανιστούν ψυχικές διαταραχές όπως η υποστροφική μελαγχολία, η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα κατάθλιψης, από έντονο άγχος, στρες και ανησυχία.

Επιπλέον, η υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή παρουσιάζεται μεν και σε γυναίκες και σε άνδρες έπειτα από κάποιο ψυχικά καταπιεστικό γεγονός, αλλά είθισται να εμφανίζεται κυρίως στο γυναικείο φύλο. Η διάρκειά του αγγίζει πολλές φορές μέχρι και τον ένα χρόνο και δύναται να θεραπευτεί πλήρως, κυρίως μέσω ψυχοθεραπείας και ίσως με την αρωγή αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής.

Παρενθετικά, στη συμπτωματολογία της διακοπής της εμμήνου ρύσης συμπεριλαμβάνονται και τα κάτωθι: οι εξάψεις (ως αίσθημα ψυχρού και ζεστού), τα αναπάντεχα φουντώματα και οι συχνές εφιδρώσεις. Επιπλέον, στο ίδιο επίπεδο, παρατηρείται η απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, η ξηρότητα της περιοχής του κόλπου και οι διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα. Τέλος, είναι συνηθισμένη η συναισθηματική αστάθεια, τα ξεσπάσματα κλάματος, οι αϋπνίες και γενικώς η έλλειψη ενδιαφέροντος για προγενέστερες δραστηριότητες.

Συμπληρώνοντας, οι μακροπρόθεσμες νευρολογικές επιβαρύνσεις της εμμηνόπαυσης αρχίζουν με μερική απώλεια μνήμης- στο στάδιο αυτό όχι λειτουργικά επίφοβες- αλλά εν συνεχεία δύνανται να επιδεινωθούν σε πιο σημαντική απώλεια μνήμης και συγχρόνως να παρουσιαστεί βαθμιαία απώλεια συναισθηματικών και νοητικών λειτουργιών.

Η διαχείριση της εμμηνόπαυσης

Εν κατακλείδι, η ατομική διαχείριση κάθε γυναίκας σε δύσκολες περιόδους της ζωής της, όπως η εμμηνόπαυση και όσα συνεπάγεται αυτή που σημειώθηκαν νωρίτερα, έχει να κάνει κυρίως με την προσωπικότητά της και με την ενδεχόμενη προνοσηρή της κατάσταση. Δηλαδή οι άνθρωποι που δεν ωριμάζουν και βρίσκονται προσκολλημένοι σε πατρικές φιγούρες και γενικώς στην οικογένεια τους, που θεωρούν την αφοσίωση στα παιδιά τους ως αυτοσκοπό, που παρουσιάζουν δυσκολίες προσαρμογής εν γένει και που έχουν παρουσιάσει σε νεότερες ηλικίες έντονες ψυχολογικές αστάθειες, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής. Αναντίλεκτα στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με ψυχιατρικό ιστορικό.

Γίνεται έτσι κατανοητό, πως η εμμηνόπαυση αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις γυναίκες και αφορά κάθε σημείο της καθημερινής τους ζωής. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ενισχύονται υποστηρικτικά οι γυναίκες και να ενθαρρύνονται στο μέτρο του φυσιολογικού γεγονότος της διακοπής της εμμήνου ρύσης. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διαχείριση και οι εναλλακτικές λύσεις στα κωλύματα που ανακύπτουν, καθώς πρέπει η κάθε γυναίκα να αντιμετωπίζει με αγάπη τον εαυτό της και αποδοχή την κάθε ηλικία της, διότι έχει πάντα το δικαίωμα σε νέες επιλογές, νέες δραστηριότητες και καινούριες ασχολίες. Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί, πως από τη στιγμή που η γυναίκα μπαίνει σε μια περίοδο αλλαγών, τόσο στον ψυχικό της κόσμο όσο και στο σώμα της, πρέπει να μην παραλείπει τις ιατρικές εξετάσεις, να ελέγχει τις ορμόνες της και στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να απευθύνεται σε κάποιον ψυχοθεραπευτή με σκοπό να έχει μια ομαλότερη προσαρμογή ή αντιμετώπιση στο εκάστοτε ζήτημα.

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξειδ. Ιατρική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α., Συνθετική συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία, Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Υπνοθεραπεία. Μελος Ε.Ε.Σ, E.A.C., I.A.R.P.P.,GHSC

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Eρωτική σχέση και επικοινωνία
Eρωτική σχέση

Από την περίοδο που ο άνθρωπος ξεκίνησε να αναρωτιέται περί του κόσμου, άρχισε συγχρόνως να ερευνά σχετικά με το μυστήριο της ανθρώπινης φύσης. Αν και τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες του ο άνθρωπος τις θεωρεί δεδομένες, όταν αυτές εξεταστούν με συστηματικό τρόπο μπορούν να αποβούν αινιγματικές.

Διακοπή ψυχοθεραπείας - παράγοντες και κίνητρα
Διακοπή ψυχοθεραπείας

Η διακοπή της ψυχοθεραπείας, όπως και η συνεχής απουσία του θεραπευόμενου από τις συνεδρίες, είναι βέβαια μια κατάσταση όχι σπάνια. Ωστόσο ακόμα πιο συχνή είναι η σκέψη για την ενδεχόμενη διακοπή της ψυχοθεραπείας, η οποία αρκετές φορές έχει περάσει - έστω και φευγαλέα - ή βρίσκεται σταθερά στο μυαλό εκείνων που επισκέπτονται κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο.

Oριακή μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας
Oριακή διαταραχή

Βάσει των όσων γνωστοποιούνται από τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύλλογο, η οριακή μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας συγκαταλέγεται μεταξύ των διαταραχών προσωπικότητας Β κατηγορίας, ενώ ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της είναι ο έντονα μεταβαλλόμενος συναισθηματικός κόσμος του ατόμου. Δηλαδή, το άτομο εκείνο εμφανίζεται ασταθές στις διαπροσωπικές του σχέσεις, καθώς και έντονα παρορμητικό.

Αντίσταση στη θεραπεία
Αντίσταση θεραπευόμενου

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ως γνωστόν, συνιστά την πορεία εκείνου του ατόμου, το οποίο αποφασίζει να αλλάξει την παθητική στάση που έχει προς τον εαυτό του σε κριτική, με σκοπό να βελτιώσει ή να αλλάξει εξ ολοκλήρου τον τρόπο ζωής του. Βεβαίως μια τέτοια τακτική συνεπάγεται και το να πάρει ο θεραπευόμενος την ευθύνη που έχει για τη ζωή, την οποία επιθυμεί να αλλάξει, και να κινητοποιηθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares