Διπολική διαταραχή

Οι συναισθηματικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης και όχι από διαταραχή σκέψης ή συμπεριφοράς. Περιλαμβάνουν καταστάσεις στις οποίες κυριαρχούν έντονα συναισθήματα, (χωρίς να υπάρχει εκλυτικός - εξωγενής παράγοντας που να τα δικαιολογεί). Βέβαια, όταν η ένταση του συναισθήματος φτάσει ή ξεπεράσει την αντοχή του ατόμου, μπορεί να επηρεάσει και την συμπεριφορά του και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των συναισθηματικών διαταραχών είναι η διάρκειά τους. Ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα που τις προκαλεί, δεν καταλαγιάζουν, δεν αποφορτίζονται αλλά αντιθέτως διαρκούν και επαναλαμβάνονται.

Παρόλο που η ταξινόμηση των συναισθηματικών διαταραχών δεν είναι και δεν ήταν ποτέ εύκολη, συνοπτικά και απλά θα λέγαμε ότι, τα άτομα που βιώνουν μόνο καταθλιπτικά επεισόδια, ταξινομούνται στην μονοπολική διαταραχή, ενώ εκείνα που βιώνουν καταθλιπτικά και μανιακά (ή πιο σπάνια μόνο μανιακά) επεισόδια, ταξινομούνται στην διπολική διαταραχή. Τυπικά, τα άτομα περνούν από φάσεις έντονης μανίας που εναλλάσσονται με φάσεις βαθιάς κατάθλιψης.

Συμπτωματολογία Διπολικής Διαταραχής

"Μέσα η καρδιά μου με πονεί, μα δεν ηξεύρω τι έχει, κάνε πουλί τηνέ τσιμπά, κάνε θηριό την τρώγει, κάνε μαχαίρι δίκοπο είναι και τηνε κόβει". (Δημοτικό Μοιρολόϊ)

Για την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της, βρίσκουμε στοιχεία από την καταγραφή θα λέγαμε της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Ιπποκράτης ήταν αυτός που την ονόμασε Μελαγχολία γιατί πίστευε ότι την προκαλούσε η "μαύρη χολή" στο μυαλό. Λύπη που διαρκεί, απώλεια ενέργειας, ελάττωση της σεξουαλικής διάθεσης, άγχος, διαταραχή του ύπνου και της όρεξης συνάμα με αισθήματα ενοχής ή και σκέψεις - απόπειρες αυτοκτονίας, είναι μερικά από τα πιο κύρια συμπώματα της κατάθλιψης. Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως όταν η κατάθλιψη είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να υπάρχουν και ψυχωτικά συμπώματα, όπως παραληρητικές ιδέες και ψευδαιθήσεις.

Στην διπολική διαταραχή, τα συμπτώματα στην φάση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, δεν διαφέρουν από αυτά της μονοπολικής διαταραχής. Αυτό που διακρίνει το άτομο με διπολική διαταραχή, είναι η έξαρση. Η έξαρση αφορά την ευμετάβλητη συναισθηματική διάθεση, η οποία μπορεί να κινείται από την φυσιολογική κατάσταση της ευφορίας, έως την παθολογική κατάσταση της μανίας. Διεγερμένη διάθεση (ευφορία - ευερεθιστότητα), υπερκινητικότητα, λογόρροια, παρατολμία, επιθετικότητα και διογκωμένη αυτοεκτίμηση, είναι τα κύρια συμπτώματα που χαρακτηρίζουν ένα μανιακό επεισόδιο. Και όπως και στην κατάθλιψη βαριάς μορφής, υπάρχουν παραληρηματικές ιδέες και ψευδαισθήσεις.

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας, το βιβλίο Ψευδαισθήσεις, στο οποίο ο συγγραφέας Oliver Sacks εξετάζει, με άμεση, κρυστάλλινη γλώσσα, το φαινόμενο ψευδαισθήσεις σε όλες τις πτυχές του.

Επιπολασμός Διπολικής Διαταραχής

Αρκετά συχνά, στην διπολική διαταραχή, το πρώτο επεισόδιο είναι μανιακό. Παρότι, ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μήνες, συνήθως είναι μικρότερης διάρκειας από το καταθλιπτικό. Το πρώτο μανιακό επεισόδιο στην διπολική διαταραχή, συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 20 - 25 ετών και σπάνια στην ηλικία άνω των 50 ετών.

Η διπολική διαταραχή αφορά εξίσου και τους άντρες και τις γυναίκες και δεν εξαρτάται η εμφάνισή της από κοινωνικό οικονομικές σταθερές. Η συχνότητά της όμως είναι μεγαλύτερη στους συγγενείς πρώτου βαθμού. Εξίσου και στην αιτιολογία εμφάνισης της διαταραχής, η πιο εμπεριστατωμένη πληροφόρηση που υπάρχει, αφορά και υποστηρίζει την γενετική προδιάθεση της νόσου.

Αντιμετώπιση Διπολικής Διαταραχής

Αφού κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων, αυτονόητα, καταλαβαίνουμε ότι στις οξείες φάσεις των επεισοδίων, κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία τόσο για την προστασία του ατόμου απέναντι στον ευατό του και τους άλλους αλλά και γιατί μπορεί να ελαττώσει το άγχος και να καθησυχάσει την έντονη διέγερση.

Το πόσο υποφέρει ένα άτομο με διπολική διαταραχή, είναι μη μετρήσιμο μέγεθος. Οι συνέπειες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της ζωής του είναι σημαντικές και πολλές φορές καταστροφικές. Προσπαθώντας να ελέγξει και να ισορροπήσει τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του (εργασία - προσωπική ζωή - οικονομικός έλεγχος), βιώνει ένα βαθύ άγχος για το πώς, πότε και σε ποιά ένταση θα εμφανισθεί ένα επεισόδιο (μανιακό ή καταθλιπτικό ) και πόσο θα διαρκέσει. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, χρειάζεται η βοήθεια (από γιατρό ή τμήμα ψυχιατρικής κλινικής), στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του κάθε επεισοδίου, έτσι ώστε να προλαμβάνεται νωρίς η ανάπτυξή του. Η βοήθεια αυτή αφορά όχι μόνο το άτομο αλλά φυσικά και το οικογενειακό ή στενό του περιβάλλον.

Όσον αφορά το θεραπευτικό πλαίσιο, αυτό που είναι αποδεκτό ως ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία. Η στενή διαδραστική σχέση που αναπτύσσεται στην υποστηρικτική ψυχοθεραπεία μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου και ο εστιασμός στο παρόν, βοηθά σημαντικά τα άτομα να αντιμετωπίσουν της συνέπειες της νόσου. Η δημιουργία μιας εμψυχωτικής δυναμικής, βοηθά το άτομο να ελαττώσει το άγχος του, να γίνει πιο λειτουργικό και εν κατακλείδι να ενισχύσει τα υγιή και προσαρμοστικά μοτίβα του.

Βιβλιογραφία:

1. Εισαγωγή στην Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία, Winston Arnold, Rosenthal N. Richard, Pinsker Henry, Εκδόσεις: Παρισιανού Α.Ε. , 2011
2. The mechanism of depression In : P, Grernacre, Bibring E., Affective Disorders, New York, International Universities Press, 1953
3. Νίκος Μάνος, Βασικά στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής, University Studio Press, 1988

Δείτε ακόμη στο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας:

Συγγραφή Άρθρου

Ακριβή Καρίμπα - Ψυχολόγος

Ψυχολόγος με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης.
Συμβουλευτική ενηλίκων και εφήβων.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παιδί και ιδρυματισμός
Υιοθεσία ιδρυματισμός

Σύμφωνα με τον Goffman, ιδρυματισμός είναι όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων αποκόπτεται από την κοινωνία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και ζει πλέον μία έγκλειστη ζωή και υπάρχουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι μπορούν να βρεθούν σε δομές με εντελώς διαφορετικό σύστημα κανόνων διαβίωσης, όπως οι φυλακές, μια μοναστική δομή, ή το δωμάτιο ενός οικοτροφείου. 

Περί ψυχής και ευθύνης
Freud Αριστοτέλης

Η συνείδηση μοιάζει με συντριβάνι που παιχνιδίζει στον ήλιο και ξαναβυθίζεται στη μεγάλη υπόγεια δεξαμενή του υποσυνείδητου από όπου πηγάζει. Αυτά έλεγε ο Freud όταν μιλούσε για την ψυχή. Είχε ήδη ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες δεν συμπεριφέρονται μόνο με την λογική αλλά και με κάτι που έμοιαζε πηγαίο και πολλές φορές ακατονόητο.

Κλειτοριδεκτομή, ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία
Κλειτοριδεκτομή

«Τι έγκλημα έχουμε κάνει για να αξίζουμε να γεννηθούμε;» Λαμαρτίνος, Γάλλος ποιητής. Και αφού γεννηθήκαμε, ποια άραγε αμαρτία ξεπληρώνουμε και μας αφαιρείται το δικαίωμα στην ευχαρίστηση, το δικαίωμα στον έλεγχο του οργασμού μας και του σώματός μας;

Αντρικός βιασμός - επειδή ο βιασμός δεν έχει φύλο
Αντρικός βιασμός

«Ενοιωσα και κατάλαβα πώς νοιώθει μια γυναίκα που έχει υποστεί βιασμό»

Τα λόγια ενός καλού φίλου, που με εμπιστεύτηκε και μου εκμυστηρεύτηκε τον βιασμό του από την πρώην σύζυγό του.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares