Ακρόαση άρθρου......

Διαταραχές διάθεσης, ανηδονία, άγχος, αίσθημα αναξιότητας... Κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, σωματική δυσμορφία... Μέσα από τα μάτια, τα τραγούδια και τις συνεντεύξεις της η Billie Eilish δε διστάζει να μιλήσει για το παρελθόν της και να κινητοποιήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους να μιλάνε και να μην φοβούνται να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους.

H Eilish έγινε η νεότερη solo τραγουδίστρια που καταλαμβάνει την πρώτη θέση των βρετανικών charts, νικήτρια στα μουσικά βραβεία των Grammys.

Η ίδια δήλωσε σε μία συνέντευξή της στο περιοδικό Rolling Stones ότι έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας από την ηλικία των 13 ετών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το άγχος αλλά και οι τάσεις αυτοκαταστροφής και η κατάθλιψη.

Δηλώσεις της Eilish για την κατάθλιψη

«Υπάρχουν τόσο λίγοι άνθρωποι στον κόσμο που μπορούν να το καταλάβουν. Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που δεν τα καταλαβαίνεις εάν δεν τα δεις μπροστά σου. Όταν κάποιος που αγαπάς χάνει ένα πολύ κοντινό πρόσωπο, δν μπορείς να πεις ότι τους νιώθεις. Απλά δεν μπορείς. Είναι εντάξει, δε χρειάζεται να πεις ότι καταλαβαίνεις όταν δε μπορείς. Απλά άκου. Νιώθω ότι ορισμένοι προσπαθούν να συμπεριφέρονται σαν να ξέρουν, όμως απλά ακούστε. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην κατάθλιψή. Δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι πιο λυπημένος ή ποιος έχει περάσει πιο δύσκολα. Έχει να κάνει με το να ακούτε τον κόσμο και να νοιάζεστε πραγματικά για αυτούς.» δήλωσε στη συνέντευξή της.

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια, όταν αυτή και τα αδέρφια της μεγάλωναν, οι γονείς της ποτέ δεν είπαν ότι είναι περήφανοι για τα παιδιά τους, κάτι το οποίο έπαιρναν προσωπικά για πολλά χρόνια.

«Όσο μεγαλώνω νιώθω πως το καταλαβαίνω περισσότερο, πως οι γονείς μας το έκαναν για να μην νιώθουμε ότι έπρεπε να είναι περήφανοι για να καταφέρουμε πράματα» εξήγησε η Eilish.

Η κατάθλιψη και οι αυτοτραυματισμοί

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της, η ίδια υπέφερε από σωματική δυσμορφία όταν ήταν επαγγελματίας χορεύτρια και έπαθε κατάθλιψη όταν αναγκάστηκε να παρατήσει το χορό. Η - τότε - 13χρονη Eilish πέρασε μια περίοδο όπου αυτοτραυματιζόταν.

«Νομίζω ότι όταν ξεκίνησε η κατάθλιψη με έστειλε στον πάτο. Βρέθηκα σε μία απαίσια φάση της ζωής μου που βυθιζόμουν όλο και πιο πολύ. Αλλά το χειρότερο σε όλο αυτό είναι ότι πίστευα ότι μου άξιζε να βιώνω τον πόνο. Είναι αστείο. Όταν όλοι νόμιζαν ότι η Billie στα 14 της περνούσε τέλεια, εγώ ήμουν καταθλιπτική. Ήμουν εντελώς απελπισμένη και μπερδεμένη».

Απλά ακούστε…Εξαιρετική συμβουλή για τους ανθρώπους που στο οικείο περιβάλλον τους υπάρχει κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη.

Αποκτήστε το βιβλίο του Γ. Βασιλειάδη Πόσο αντέχεις την αλήθεια; από το εξεξιδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύλης μας

Πώς μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος που περνά κατάθλιψη

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ακούστε... Ακούστε ότι όταν όλοι οι άλλοι νόμιζαν ότι η Eilish περνούσε τέλεια, εκείνη αυτοτραυματιζόταν και ένιωθε ένα αίσθημα απελπισίας. Ας μην εστιάζουμε λοιπόν μόνο στην εικόνα, μόνο σε αυτό που προσπαθεί να μας δείξει ο άλλος. Ας μην εστιάσουμε και στην άρνησή του με τυπικές απαντήσεις όπως «δεν έχω ανάγκη εγώ... θα περάσει... μία φάση είναι... μην ανησυχείς...»

Ακούστε γιατί συχνά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις σκέψεις των άλλων και εστιάζουμε μόνο σε αυτό που βλέπουμε, συχνά υποβαθμίζοντάς το. Ίσως γιατί και εμείς δεν νιώθουμε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε ή να το αντιμετωπίσουμε.

Ακούστε, γιατί οι άνθρωποι που είναι κοντά μας θέλουν να καταλάβουν και να ακούσουν ότι είμαστε περήφανοι γι’αυτούς και ότι αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα και τις μάχες που δίνουν... γιατί είναι όμορφο συναίσθημα να εισπράττει ο άλλος ότι τον ακούμε πραγματικά και νιώθουμε περηφάνεια γι’αυτόν.

Ακούστε, γιατί ο άνθρωπος που περνάει κατάθλιψη ή εμφανίζει καταθλιπτικά στοιχεία νιώθει μόνος, υποτιμά τον εαυτό του, νιώθει ότι δεν αξίζει και ότι δεν υπάρχει μέλλον. Συχνά νιώθει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι και εμφανίζει όλα τα εμπόδια σε μία συζήτηση, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής. Νιώθει ότι κανένας δε μπορεί να τον καταλάβει ουσιαστικά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ακόμα και αν τον βλέπετε να σαρκάζει τον εαυτό του, τις πράξεις και τις επιλογές του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νιώθει βαθύ πόνο για όλο αυτό. Απλά του είναι πολύ βαρύ να αλλάξει. Νιώθει ότι είναι εγκλωβισμένος μέσα σε μία κατάσταση και δεν μπορεί να δει το φως.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ας ακούσουμε λοιπόν… Ας ακούσουμε ακόμα και με εκείνη την ενεργητική σιωπή, που ο άλλος θα καταλάβει ότι είμαστε δίπλα του, μαζί του, σε αυτή τη μάχη.

Γιατί οι μάχες θέλουν συμμάχους. Και οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.