Ακρόαση άρθρου......

Στα πλαίσια της στήλης Q&A Mental Sessions, σας ρωτήσαμε: «Γιατί η απιστία μπορεί να συμβεί και στους πιο πετυχημένους γάμους;»
Ακολουθούν οι απαντήσεις σας:

Για μένα δεν υπάρχει πετυχημένος γάμος! Αποφασίζουν δύο άνθρωποι, που ο καθένας κουβαλάει τα δικά του, να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν οικογένεια! Αν υπάρχει ωριμότητα με καλή πρόθεση, αλληλοσεβασμό, κατανόηση, υπομονή και πολύ κουβέντα θα επιβιώσουν. Οπότε και η απιστία κάποιες φορές κομμάτι του γάμου είναι!

Μια χαρά, μπορεί... Επειδή μπορεί ν΄αγαπάς τον άνθρωπό σου, βαθιά... αλλά μπορεί -σε μια μακροχρόνια σχέση- να ερωτευθείς.. Τόσο απλά. Το ένα, δεν αναιρεί το άλλο.

Γιατί κατά βάση ο άνθρωπος είναι πολυγαμικό ον. Ακόμα και φουλ ερωτευμένοι να ξεκινήσουν 2 άνθρωποι, στην πορεία μπαίνουν προβλήματα της καθημερινότητας στη μέση, ρουτίνα σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού. Σε ένα γάμο που έχει κρατήσει χρόνια δε μου φαίνεται και τόσο παράλογο κάποια στιγμή να υπάρξει και μια ανάγκη για ανανέωση, όσο κι αυτό πονάει αν μαθευτεί. Το μόνο που πιστεύω ότι διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ότι ο άντρας κερατώνει πιο πολύ για την ανανέωση των εμπειριών του, συνήθως με κάποια νεότερη, ενώ η γυναίκα όταν δεν παίρνει αρκετή προσοχή και σεξουαλική επιβεβαίωση από τον άντρα της. Τότε κι εκεινη πάει να βρει συνήθως κάποιον νεότερο εραστή ώστε να ξανανιώσει ποθητή.

Ο γάμος είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός που δύσκολα μπορεί μέσα του να μείνει ελεύθερος κι ευτυχισμένος ένας άνθρωπος. Δεν συνάδει με την ανθρώπινη φύση αλλά με τη θρησκεία και την κοινωνία.

Πετυχημένος γάμος.... Είναι μια γενική ορολογία το τι θεωρείται πετυχημένος γάμος. Που στηρίζεται αυτός ο γάμος. Που σκοπεύει αυτός ο γάμος.Τι εξυπηρετεί αυτός ο γάμος...Τότε ίσως θα απαντηθεί και ο λόγος "απιστία" που θα συμβεί...

Ο άνθρωπος την αχαριστία την έχει μέσα του. Άλλος σε μεγάλο βαθμό, άλλος σε μικρό, άλλος σε μέτριο. Αυτό που έχει το βγάζει και αυτοκαταστρέφεται. 

Το θέμα είναι η απιστία να μην είναι συναισθηματική. Αν είναι καθαρά σεξουαλική είμαστε πιο ανεκτικοί. Κάνουμε και τα σταβά ματιά αν τον αγαπάμε. Αν όμως έχει ερωτικά αισθήματα δε ξέρω... Αυτό σημαίνει ότι δε σε αγαπάει και ότι ο γάμος δεν είναι πετυχημένος.

Αν ένας γάμος είναι πετυχημένος και με σωστές βάσεις απ' την αρχή, η απιστία δεν χωράει μέσα σ' αυτόν! Γιατί όταν αγαπάς δεν προδίδεις την εμπιστοσύνη του άλλου!

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Ένας από τους λόγους πιστεύω είναι ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις από τα social media!

Είναι λόγω ανάγκης καθαρά επιβεβαίωσης και υπεροχής. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς, συνεπώς η απιστία είναι ο εύκολος τρόπος μιας προσωρινής κάλυψης της ανάγκης τους.

Θα πω αυτό που έλεγε ο άντρας μου, ότι στη ζωή δεν υπάρχουν συμβόλαια για τίποτα. Ας μην αναφερθώ στις αξίες. Αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα... Κι επίσης πιστεύω ότι κανένας πια δε δίνει ψυχή.

Άλλο έρωτας κι άλλο ενθουσιασμός. Αυτό θέλει προσοχή. Επίσης να μην μπερδεύεις τη φιλία με τον έρωτα. Δε βαριέσαι ποτέ έναν άνθρωπο που μιλάει στο μυαλό σου και ζωντανεύει την καρδιά σου.

Το ότι αγαπάς κάποιον, είστε μαζί ευτυχισμένοι, δεν τον βαριέσαι και προχωράτε στο δρόμο της ζωής, δε σημαίνει ότι δεν έχεις αρχέγονα ένστικτα επιβίωσης και αναπαραγωγής ή ορμονικά θέματα που θα σε οδηγήσουν σε αναζήτηση καθαρά σαρκικής επαφής.

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία Αυτοβελτίωσης αυτό τον μήνα.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Τα αρχέγονα ένστικτα υπάρχουν πάντα, κυριαρχούν όμως μόνο όταν απομονώνεται το ζευγάρι στις μεταξύ τους σχεσεις. Όσο είσαι παρών η παρούσα μέσα στη σχέση, οι σκιές εξαφανίζονται με το πρώτο φως.

Η απιστία πάντα υπάρχει στον καθένα μας μέσα... δεν χρειάζεται να είσαι παντρεμένος. Κάποια στιγμή θα γίνει η στραβή.
Η απιστία δε γίνεται τυχαία. Αποδεικνύει κάτι. Εκτός και αν είναι ανωριμότητα ή στάση ζωής... το τσιμπολόγημα. Πάντως αγάπη δεν αποδεικνύεται.

 • Γιατί κάποιοι άνθρωποι είτε είναι από τη φύση τους, είτε μαθαίνουν στην παιδική τους ηλικία να είναι απλά ανικανοποίητοι.
 • Γιατί είναι δύσκολη η αγάπη κι εμείς θέλουμε τα εύκολα.
 • Γιατί είναι στη φύση του ανθρώπου...
 • Γιατί οι περισσότεροι βαριούνται και δεν εκτιμούν τη ζωή και τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους.
 • Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι μονογαμικά όντα... τόσο απλά.
 • Γιατί πολύ απλά ο άνθρωπος από την φύση του είναι εγωιστικό ον που κυριεύεται πολλές φορές από τις ακόρεστες επιθυμίες και τα πάθη του!
 • Είναι όλα επιφανειακά δυστυχώς.
 • Άραγε είναι στη φύση μας η μονογαμία;

 Μας απαντήσατε ακόμη τα εξής:

 • Γιατί τελικά δεν είναι επιτυχημένος γάμος!
 • Γιατί τα κατασκευασμένα "πρέπει" που δημιούργησαν οι κοινωνίες και οι θρησκείες δε συμβαδίζουν με τη λογική και τα ένστικτα.
 • Γιατί είναι σχετική η έννοια του πετυχημένου γάμου.
 • Γιατί ο γάμος είναι σαν τα λουλούδια... θέλουν συνέχεια πότισμα και από τους δύο.
 • Γιατί όταν αρχίσουν οι ευθύνες, ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του και την ευτυχία του.
 • Καταρχάς δεν υπάρχουν πετυχημένοι γάμοι. Μόνο όσοι εξασφάλισαν τα οικονομικά τους συμβόλαια.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.