αγάπη

Το ν’αγαπάς το παιδί σου είναι απλό και περίπλοκο ταυτόχρονα. Δεν αρκεί μόνο να νιώθεις την αγάπη χρειάζεται και να τη δείχνεις. Την αγάπη που έχεις μέσα σου για το μωρό, το μικρό παιδί, τον έφηβο που ανατρέφεις, χρειάζεται να την εκφράζεις έμπρακτα σε όλα τα στάδια και τις φάσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι γονείς το ν΄αγαπάς το παιδί σου είναι μια δεσμευση ζωής που χρειάζεται να της δώσεις πολλή από την ενέργειά σου, που απαιτεί πολλή δουλειά και που σε καλεί να αναθεωρήσεις τις παλιές σου ιδέες. Η έμπρακτη έκφραση της αγάπης σου αρχίζει από την στιγμή που φέρνεις το παιδί σου στον κόσμο και δεν τελειώνει ποτέ.

Η αγάπη όμως για τον εαυτό σου είναι η βάση που στηρίζει το καθετί όμορφο και σημαντικό που βιώνεις στην ανθρώπινη εμπειρία και φυσικά το να είσαι γονιός δεν αποτελεί εξαίρεση σ’αυτό. Με άλλα λόγια όπως η αγάπη για τον εαυτό σου είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου για τον ίδιο λόγο δεν μπορείς να γίνεις καλός γονιός αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Ανακαλύπτοντας πόσο μοναδικός και πολύτιμοs είσαι αποκτάς τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αισθάνεσαι καλά μέσα σου, έχεις δική σου ταυτότητα και δεν προσπαθείς να επιβεβαιωθείς μέσα από τα παιδιά σου. Η αγάπη για τον εαυτό σου είναι το πρώτο βήμα για να κάνεις χώρο να μπεί στη ζωή σου ένας νέος, μικρός άνθρωπος γιατί τότε πια είσαι έτοιμος να αγαπήσεις αυτόν τον άνθρωπο για την ίδια την αγάπη και όχι γι’αυτά που εκείνος μπορεί να σου δώσει.

Τι σημαίνει ν’αγαπάς τον εαυτό σου όταν είσαι γονιός;

Σημαίνει να αφιερώνεις λίγη ώρα κάθε μέρα στον εαυτό σου, να τον σέβεσαι. Σημαίνει να μαθαίνεις ποια είναι τα δικά σου, ξεχωριστά ταλέντα και να απολαμβάνεις όλα εκείνα που κάνουν χαρούμενη την καρδιά σου. Αυτή η καθημερινή διεργασία μέσα από την οποία γνωρίζεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι, τον συγχωρείς για τα όχι και τόσο όμορφα κομμάτια του που ανακαλύπτεις και τελικά μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις εκείνες τις γεμάτες αγάπη πράξεις που θα βοηθήσουν στην προσωπική σου εξέλιξη.

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αποδέχεσαι τις αδυναμίες του ξεροντας πως παρόλο που δεν ήταν πάντα ευκολα τα πραγματα για σένα έκανες σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που μπορούσες. Όταν αποδέχεσαι αυτό που είσαι τότε δεν φοβάσαι να αλλάξεις, να μάθεις, να αναπτυχθείς. Υπάρχει ζωντάνια και ενέργεια να αναθρέψεις τα παιδιά σου με στοργή, αγάπη και ταυτόχρονα να το απολαμβάνεις αυτό.

Και τέλος, επειδή τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παράδειγμα των άλλων, εσύ μπορείς να είσαι ο πιο σπουδαίος δάσκαλος και μπορείς να τους δείξεις πόσο σημαντικό είναι ν’αγαπά κανείς τον εαυτό του. Και αν κάποιες φορές αισθάνεσαι πικραμένος με τα παιδιά σου και λες ή σκέφτεσαι «ύστερα από όσα έχω κάνει εγώ για σας.......» τότε είναι καιρός να στρέψεις την προσοχή σου στον εαυτο σου. Οταν δεν νιώθεις πληρότητα και ικανοποίηση αρχίζεις να χάνεις τις ισορροπίες σου, χτίζεις ένα τείχος πικρίας ανάμεσα σε σένα και το παιδί σου γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου για να νιώθουν και τα παιδιά σου ικανοποίηση μέσα τους.


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία για Γονείς:

 • Γιωσαφάτ Ματθαίος (2010) Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια. Η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού και ο ρόλος των γονέων: Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση. Εκδόσεις Αρμός.
 • Γεωργιάδου Νένα (2005) Παιδιά γονείς κι αυτοπεποίθηση. Πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας... και τη δικής σας. Εκδόσεις Οξυγόνο.
 • Παπαδάκη – Μιχαηλίδη, Ε. (2012). Η σιωπηλή γλώσσα των συναισθημάτων. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο.
 • Ρώσση-Ζαΐρη Ρένα (2013) Επάγγελμα γονέας..Πανεύκολο!Οδηγός για νέους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά. Εκδόσεις Ψυχογιός.
 • Ντέμπορα Στάινερ (2006) Κατανοώντας το παιδί σας,1-2 ετών. Εκδόσεις Καστανιώτη.
 • Ντέσμοντ Μόρις (2008) Ο θαυμαστός κόσμος του βρέφους. Εκδόσεις Καστανιώτη.
 • Λίζα Μίλερ (2006) Κατανοώντας το βρέφος σας. Εκδόσεις Καστανιώτη.
 • Μυρτώ Γεωργίου – Νίλσεν (2002) Η τέχνη να είσαι γονιός. Εκδόσεις Καστανιώτη.
 • Nolte, Dorothy-Law (2009) Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν. Εκδόσεις Θυμάρι.
 • Winnicott, W. Donald (2001) Το παιδί, η οικογένεια και ο εξωτερικός του κόσμος. Εκδόσεις Καστανιώτη.
 • Young, Caroline (2013) Ψυχαγωγώντας και εκπαιδεύοντας το μωρό σας. Εκδόσεις Πατάκη.

 

Συγγραφή Άρθρου

Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού

koutsompou violeta eiriniΣυμβουλευτική - Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Συναισθηματικής Ανάπτυξης.
Μέλος της British Psychological Society και της American Psychological Association.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Μαμά, μπαμπά φοβάμαι... Μαθαίνοντας για τους φόβους των παιδιών

Ξεκινώντας ας κάνουμε την ερώτηση τι είναι φόβος. Φόβος, λοιπόν, είναι η συναισθηματική αντίδραση σε έναν πραγματικό ή αναμενόμενο κίνδυνο είτε αυτός είναι πρόσωπο, αντικείμενο ή κάποια κατάσταση. Ως τρόποι δημιουργίας ενός φόβου εντοπίζονται οι παρακάτω:

Ο ουσιαστικός Γονεϊκός Ρόλος και η Παγίδα της Υπερπροστατευτικότητας

Ξεκινώντας θα λέγαμε απλά «ΜΗΝ κάνετε για το παιδί ότι μπορεί να κάνει μόνο του». Ο κανόνας αυτός είναι ΠΑΡΑ πολύ σημαντικός και χρειάζεται να τον επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέσα στη μέρα σας. Αν είναι δύσκολο να το θυμάστε μπορείτε να το γράψετε, να το εκτυπώσετε και να το κολλήσετε σε εμφανές σημείο στο σπίτι σας.

Άγιος Βασίλης: Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει

Ο Δεκέμβριος αγαπημένος μήνας λόγω των γιορτών, της διασκέδασης και της ανάπαυλας για τα μικρά παιδιά. Μήνας χαράς και αισιοδοξίας για όλους μικρούς και μεγάλους με τα υπέροχα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα λαχταριστά γλυκά, με τα λαμπάκια, τις μπάλες, τα παραδοσιακά τραγούδια και ένα γενικότερο κλίμα προσφοράς και αγάπης.

5 Τρόποι για να Βοηθήσετε τα Παιδιά σας να Πιστέψουν στον Εαυτό τους

Όλα τα παιδιά γεννιούνται με μια εσωτερική πυξίδα που, όταν προάγεται μέσω της θετικής άσκησης του δικού μας γονικού ρόλου, βοηθάει τα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους και να έχουν επιτυχία τόσο στο σχολείο όσο και στη ζωή τους. Ακόμη και οι μικρές, καθημερινές, θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονέων και των παιδιών, μπορούν να κάνουν αυτή τη δυνατότητα, πραγματικότητα.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares