Ακρόαση άρθρου......

Η σχέση είναι δούναι και λαβείν. Χρειάζεται συμβιβασμός (με όρια), υπομονή, κατανόηση και αγάπη. Κάποιες φορές είμαστε τόσο έτοιμοι να τα παρατήσουμε, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε…

Μια μακρόχρονη σχέση ποτέ δεν είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν πραγματικότητα και είναι ευτυχισμένοι.

Σε ένα άρθρο της New York Daily Νews, μία μελέτη σε γάμους που κρατούν στο χρόνο, έλεγε ότι:

Οι ευτυχισμένοι γάμοι οφείλονται σε υγιέστερες συνήθειες και καλύτερους μηχανισμούς όπως το να δίνουν κουράγιο, να φροντίζουν, να περιθάλπτουν και να δίνουν προσοχή όποτε χρειάζεται, να κοιμούνται αγκαλιά και γενικά να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια ή μετά από μία πολύ αγχωτική μέρα. 

Στα ευτυχισμένα ζευγάρια ο κάθε ένας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και χόμπι

Είστε δεσμευμένοι αλλά όχι δέσμιοι. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν τον τρόπο τους να δημιουργούν χαρά και να έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και χόμπι. Μπορεί να είναι το ψάρεμα, η ζωγραφική, η δημιουργική γραφή, οι κατασκευές, η ανάγνωση ενός βιβλίου και μόνοι,-ες, χωρίς τον-τη σύντροφό τους. Το κάθε ένα άτομο μέσα στη σχέση είναι θεμιτό να έχει χρόνο και να απολαμβάνει όλα αυτά που το ευχαριστεί.

Όταν περνούν χρόνο ξεχωριστά, δεν νιώθουν ότι χάνουν ένα μέρος του εαυτού τους, μιας και κρατούν τη μοναδικότητά τους μέσα στη σχέση.

Φιλία ως αξία μέσα στη σχέση

Ο Νίτσε έλεγε: Δεν είναι η έλλειψη αγάπης αλλά η έλλειψη φιλίας που δημιουργεί δυστυχισμένους γάμους. Οι γάμοι που έχουν βασιστεί σε φιλίες αντέχουν στο χρόνο. Οικονομικές, ιατρικές και άλλες δυσκολίες προφανώς ξεπερνιούνται πιο εύκολα μαζί παρά χώρια.

Οι άνθρωποι που αγαπιούνται, συνήθως αποκτούν τα χαρακτηριστικά ή το στυλ του άλλου. Κάποια στιγμή μοιάζουν και φέρονται με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιούν ίδιες εκφράσεις και (εσωτερικό) κώδικα επικοινωνίας.

Θαυμάζουν ο ένας τον άλλο, αλλά δεν είναι μόνο η υποστήριξη που προσφέρουν. Οι άνθρωποι που αγαπιούνται πραγματικά διασκεδάζουν και περνούν όμορφα με το να κατακτούν κοινούς στόχους. Οργανώνουν, σχεδιάζουν και συζητούν χωρίς να υποτιμούν.

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: 5ος Κύκλος Σεμιναρίων & Εργαστηρίων Αυτοβελτίωσης
2 ημέρες - 10 ώρες ουσιαστικής επαφής με την προσωποκεντρική στάση ζωής

Διεξαγωγή: 15-16 Ιουνίου 2024 | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ

Μπορεί να μην συμφωνούν πάντα, αλλά τα χαρούμενα ζευγάρια σίγουρα βρίσκουν έναν τρόπο να βρουν τη λύση και να είναι υποστηρικτικοί.

Παρέχοντας ευχαρίστηση ο ένας στον άλλο

Οι ερωτικές στιγμές δεν είναι το μόνο πράγμα που φέρνει ευχαρίστηση στα ζευγάρια. Τα ζευγάρια που αγαπιούνται αφιερώνουν χρόνο μεταξύ τους. Στέλνουν αυθόρμητα μηνύματα, χωρίς λόγο γιορτάζουν, προσφέρουν λουλούδια και γλυκά στο/στη σύντροφό τους, λένε στον σύντροφο τους πόσο σημαντικός,-ή είναι, κάθε τόσο οργανώνουν να πάνε σε μία συναυλία, ή απλώς κάνουν χάδια ή ένα τρίψιμο στην πλάτη. 

Υπάρχει ένας θαυμασμός που κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Κάνουν πράγματα, όπως το να βγάλουν τα σκουπίδια, να πλύνουν το σκύλο, να πλύνουν τα ρούχα, και άλλες τέτοιες μικρολεπτομέρειες που ουσιαστικά βοηθούν να αυξηθεί η αλληλοεκτίμηση.

Προτεραιότητα ο άλλος

Ακόμη και όταν έχουν παιδιά, τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί από αγάπη, βάζουν τις ανάγκες του άλλου σε προτεραιότητα, και έτσι μεγαλώνουν την οικογένεια. Στο τέλος της ημέρας, αφιερώνουν χρόνο για να μοιραστούν τις εμπειρίες της ημέρας, ή για να απελευθερώσουν το άγχος που προκύπτει από την εργασία και τις άλλες μορφές στρες, που μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις τους.

Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο και να γνωρίζουμε όλο και καλύτερα τους αγαπημένους μας. Οι άνθρωποι δεν είναι μονοδιάστατοι.

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Δε χρειάζεται να γενικεύουμε και να απλουστεύουμε την άποψη μας. Ο άνθρωπός μας είναι εκεί, μπορούμε να ρωτήσουμε, να αφιερώσουμε χρόνο σε πράγματα που θα μάθουμε και τελικά θα μας κάνουν κι εμάς ευτυχείς.

Χρόνος με τον εαυτό μας

Είναι σημαντικό και υγιές να έχετε και διαφορετικούς φίλους, εκτός από εκείνους που είναι κοινοί. Κάποιες φορές οι άνθρωποι που αγαπιούνται χρειάζονται ομάδες φίλων, χρειάζονται ταξίδια χωριστά, να πηγαίνουν σε κάποιες εκδηλώσεις μόνοι τους.

Είναι σημαντικό για κάποιο άτομο που είναι χρόνια σε σχέση ή παντρεμένο να βρίσκει το δικό του χρόνο και να έχει τα δικά του ενδιαφέροντα καθώς και τους ανθρώπους που θα έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα. Οι μακροχρόνιες σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, στην κατανόηση.

Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις ότι συνεχίζεις να κάνεις πράγματα παρόλο που είσαι σε μία σχέση.

Αν βλέπεις ότι έχεις αφαιρέσει ή σταματήσει δραστηριότητες και εξόδους, συζήτησέ το με τον εαυτό σου να καταλάβεις γιατί το έκανες και έπειτα συζήτησέ το με τον-τη σύντροφό σου.

Οι άνθρωποι σε μακροχρόνια σχέση δε θυσιάζουν τη σχέση τους

Ο χωρισμός ή το διαζύγιο δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Οι άνθρωποι που είναι σε μακροχρόνια σχέση ή έχουν παντρευτεί από αγάπη δεν παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους.

Δεν υπάρχει μία λύση για όλα, αλλά όταν σκέφτεσαι ότι έχεις δεσμευτεί στον άνθρωπό σου το μετατρέπεις σε προτεραιότητα. Πρόκειται για συντροφικότητα πια. Τελικά, ο ευτυχισμένος γάμος είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, σεβασμού, αγάπης, αναγνώρισης και αποδοχής.

Σχέση με τον εαυτό & με τον-τη σύντροφο

Είναι πολύ σημαντικό όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία μέσα στη σχέση, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτιόμαστε: Εγώ αυτή την περίοδο είμαι καλά στη ζωή μου, με τη δουλειά μου, με την οικογένειά μου, με τις ασχολίες μου, με τα θέλω μου; Ακολουθώ και κάνω όλα όσα θέλω;

Αυτή η στροφή προς τα μέσα, μπορεί να είναι σωτήρια!

Η πιο μακρόχρονη σχέση, πριν από όλες, είναι η σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Συχνά άλυτα θέματα με τον εαυτό μας είναι και αυτά που μεταφέρουν προβλήματα σε ένα μεγάλο ποσοστό στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και σίγουρα και με τον-τη σύντροφό μας.

Επομένως, μια ενδοσκόπηση, όπως γίνεται στην ψυχοθεραπεία, μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση!

Αν εγώ με τον εαυτό μου, τα έχω καλά, νιώθω καλά, κάνω τα πράγματα που θέλω, έχει νόημα η ζωή μου και είμαι ευτυχισμένος, τότε θα έχω την καταλληλότερη βάση για μια υγιή, λειτουργική και ευτυχισμένη σχέση με το ταίρι μου! 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άγγελος Λεβέντης - Ψυχοθεραπευτής

Άγγελος Λεβέντης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινικός Κοινωνικός Λειτουργός & Ψυχοθεραπευτής, MEd, επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ειδικεύεται στο Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα, Αγχώδεις Διαταραχές, θέματα Ταυτότητας και Φύλου, την Αυταξία - Αυτοπεποίθηση & τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής & Εικόνας Σώματος. ψυχοθεραπεία.