Η μάχη των 2 κόσμων.
Στη σημερινή κοινωνία όλα μοιάζουν να συμβαίνουν τόσο γρήγορα γύρω μας, που συχνά καταλήγουμε να έχουμε τον έλεγχο μόνο για το 50% αυτών που λέμε και κάνουμε – καμιά φορά ούτε τόσο. Δυστυχώς όμως, αυτοί οι ρυθμοί πολλές φορές κοστίζουν στη σχέση μας, και ως επέκταση και στον εαυτό μας.

 

 

Πόσοι καυγάδες και πόσες παρεξηγήσεις έχουν ξεπηδήσει από το πουθενά, μόνο και μόνο από σφάλμα επικοινωνίας ή ένταση της στιγμής! Έχουμε ποτέ όμως αναρωτηθεί, αν ο σύντροφος μας στις διενέξεις μας μοιράζεται την ίδια οπτική με εμάς για αυτά που συμβαίνουν και λέγονται;

Και αν ναι, τότε γιατί υπάρχει διαφωνία και εκνευρισμός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια οπτική γωνία; Αν πάλι ο καθένας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από την πλευρά του, τότε τι είναι αυτό που προκαλεί αυτήν τη διαφοροποίηση, και ακόμη πιο σημαντικό: Πώς θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε πραγματικά με τον άνθρωπό μας, αν όντως για κάθε τι που μας κάνει να βγάζουμε σπίθες από τα μάτια, εμείς δεν μπορούμε να δούμε την πλευρά του – πόσο μάλλον να καταλάβουμε το πως αισθάνεται…

Η δύναμη της ερμηνείας

Είναι προσωπική μου γνώμη πως η αρχή του κακού βρίσκεται στις ερμηνείες – και προσέξτε, δεν θα πω ‘λαθεμένες’ ερμηνείες, γιατί η κάθε ερμηνεία αντιπροσωπεύει τον της στιγμής κόσμο του καθενός, και έτσι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως λάθος ή σωστή.

Ο καθένας μας λοιπόν ερμηνεύει οτιδήποτε του συμβαίνει καθημερινά με το δικό του τρόπο, και οι ερμηνείες που δίνει στα γεγονότα συνήθως έχουν τη βάση τους σε προσωπικές εμπειρίες και προσωπικά δεδομένα. Αυτή όμως είναι και η φυλακή μας, το ότι κάνουμε ερμηνείες για το τι συμβαίνει χωρίς να επικοινωνούμε με τον άλλον, και εκείνος με την σειρά του αν δεν έχει επικοινωνήσει με εμάς βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο Χάρης και η Ζακλίν

Ο Χάρης και η Ζακλίν είναι παντρεμένοι μόλις τρία χρόνια τώρα. Νιώθουν πως γενικά είναι καλά μαζί, αλλά που και που υπάρχουν μικρο-πράγματα που προκαλούν μεγάλη ενόχληση στη σχέση. Τελευταία, αυτά τα μικρο-πράγματα έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα, αλλά και πιο συχνά.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Η Ζακλίν, λέει συνεχώς στο Χάρη το πόσο την ενοχλεί που δεν την βοηθάει στο μάζεμα του τραπεζιού μετά από κάθε τους γεύμα. Η γυναίκα, ερμηνεύει αυτήν τη συμπεριφορά του συντρόφου της ως απάθεια και έλλειψη σεβασμού. Νιώθει πως εκείνος δεν αντιλαμβάνεται το πόσα κάνει για αυτόν και τη σχέση τους, το πόσο αναλώνεται για χάρη του κάθε μέρα. Ο Χάρης από την πλευρά του, νιώθει πως τελευταία η σύντροφος του τον κρίνει συνέχεια και παραπονιέται πως όλο κάτι κάνει λάθος. Δεν μπορεί να καταλάβει αυτήν την ‘ξαφνική’ αλλαγή. Έχει αρχίσει να νιώθει μη-χρήσιμος, και ένοχος που είναι πάντα η αιτία να δυσαρεστηθεί η Ζακλίν. Ο Χάρης νιώθει ότι η μόνη λύση είναι να απομακρυνθεί για λίγο καιρό, μέχρι η γυναίκα του να νιώσει πάλι ο εαυτός της, ίσως απλά να χρειάζεται το χώρο της – άλλωστε και αυτός πολλές φορές νιώθει πως θέλει το χώρο του για να ηρεμήσει.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως το ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Έτσι, ενώ η Ζακλίν θέλει απλά περισσότερη προσοχή από το Χάρη για να νιώσει πως την εκτιμά, η συμπεριφορά της κάνει το Χάρη να πιστεύει πως εκείνη χρειάζεται χώρο. Αυτό τον αδηγεί στο να γίνει πιο απαθής, καθώς οι πράξεις του προς τη σύζυγο του τελευταία κρίνονται δυσμενώς. Εδώ λοιπόν βλέπουμε το πως οι λαθεμένες ερμηνείες μπορούν να φέρουν στη σχέση το χάος. Το πολυτιμότερο δώρο και επίτευγμα σε μια σχέση είναι η επιτυχής επικοινωνία, χωρίς αυτή το ζευγάρι απομακρύνεται και μαραζώνει. Για να υπάρξει επικοινωνία, πρέπει ο άντρας και η γυναίκα να καταλάβουν αρχικά τις ανάγκες τους, το πως λειτουργούν, και μετά με σωστό τρόπο να μάθουν να επικοινωνούν αυτές τις πληροφορίες στο σύντροφο τους. Χωρίς επικοινωνία, οι λαθεμένες ερμηνείες παίρνουν φωτιά, και το ζευγάρι οδεύει προς την δυστυχία και όχι προς την προσωπική του ανάπτυξη!

Ας μάθουμε λοιπόν να επικοινωνούμε την αλήθεια μας στον άνθρωπο μας, και αντί καθημερινά να απομακρυνόμαστε, να έρθουμε πιο κοντά! Μην ξεχνάμε πως μια υγιής σχέση δημιουργεί μια υγιή οικογένεια με ισορροπημένα παιδιά, που μια μέρα θα κάνουν τις δικές τους οικογένειες με βάση αυτά που διδάχθηκαν από εμάς!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρτίνα Αθανασίου

athanasiou martinaΨυχολόγος και Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις και τις ψυχοσωματικές παθήσεις.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.