Διάλογος

Πολλές φορές θυμώνω με εμάς τους ανθρώπους. Γιατί προτιμάμε να αφήσουμε τον εγωισμό μας να κυριαρχήσει και να μας φέρει μακριά με δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους. Προτιμάμε να μένουμε μαλωμένοι παρά να αξιοποιήσουμε αυτό το σπουδαίο δώρο που έχουμε, το διάλογο και τη συζήτηση. 

Η αξία του διαλόγου

Ο διάλογος δεν είναι μόνο ένα δημοκρατικό επίτευγμα, αλλά και μία σωτήρια λύση σε πολλές σχέσεις μας που περνάνε κρίση. Με το διάλογο μαθαίνουμε να ερχόμαστε κοντά με τους άλλους ανθρώπους, διδασκόμαστε την υπεράσπιση του εαυτού μας και απελευθερωνόμαστε από διάφορα αρνητικά συναισθήματα. Η συζήτηση και ο διάλογος εξυψώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και μπορούν να μας διδάξουν ότι ο εγωισμός μας πρέπει να παραμερίζεται όταν θέλουμε να σώσουμε πολλές φορές τις σχέσεις μας.

Είναι πολύ σπουδαίο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να εκφράζουμε τα παράπονά μας και να αγωνιζόμαστε για τις σχέσεις μας πριν αποφασίσουμε να βγάλουμε ανθρώπους από τη ζωή μας.

Διάλογος και παιδιά

Ο διάλογος είναι μία πράξη στην οποία τα παιδιά μπορούν να μυηθούν από μικρή ηλικία. Σίγουρα τα παιδιά δεν μπορεί να αποφασίζουν για τα σημαντικά  και πιο ακανθώδη ζητήματα της οικογένειας, αλλά σίγουρα μπορούν να εκφέρουν γνώμη για πράγματα που αφορούν τα ίδια, πχ, τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμεί  το παιδί να διδαχτεί, το κατοικίδιο που θέλει να αποκτήσει ή το άθλημα με το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί. Έτσι και το παιδί θα χτίσει τις βάσεις για την αυτοεκτίμηση όταν δει πως η γνώμη του εκτιμάται  και πως το ίδιο μπορεί να έχει λόγο για τη ζωή του και θα μάθει από μικρό πως ο διάλογος μπορεί να βρει λύσεις σε πολλά επικοινωνιακά προβλήματα. Το παιδί είναι και αυτό ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινάει να χτίζει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του απόψεις; και αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται.

Όλες μας οι σχέσεις –οικογενειακές, φιλικές, συναισθηματικές, εργασιακές- είναι αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα περάσουν κάποια κρίση. Είναι σημαντικό όταν εμφανιστούν παράπονα, αγωνίες και άλλες πολλές αγωνίες είναι σημαντικό αντί να χαθούμε σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων οι οποίες μπορεί και να παραποιήσουν γεγονότα και καταστάσεις, να μιλήσουμε ανοιχτά με τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας.

Ο διάλογος εξυψώνει τις ανθρώπινες σχέσεις διότι μας μαθαίνει πως οι άνθρωποι όταν εκφραστούν αληθινά και με ειλικρίνεια κερδίζουν περισσότερα από το να οχυρωθούν πίσω από τον εγωισμό τους και να αφήνουν τον άλλο στην άγνοια.

Είναι σύνηθες φαινόμενο ο άλλος άνθρωπος να μη γνωρίζει πως κάτι μας ενοχλεί ή να μην έχει αντιληφθεί ότι κάποια ενέργειά του να μας έχει πληγώσει. 

Η γόνιμη συζήτηση όμως εκτός από την επίλυση διαφορών, ενισχύει την κοινωνικοποίηση του ανθρώπου και του δίνει το έναυσμα να καλλιεργήσει τη γνώμη του για διάφορα ζητήματα μέσα από τη θέαση των άλλων προσφιλών του –και όχι μόνο- ατόμων. Οι διαφορετικές αντιλήψεις, οι πολλές γνώμες και το άκουσμα της πλευράς του άλλου μας βοηθάει να διευρύνουμε την πνευματική μας αντίληψη.

Όταν πιστεύουμε ότι κάποιος μας φέρεται άσχημα και έχει πληγώσει, είναι σημαντικό πριν πάρουμε οποιαδήποτε άλλη απόφαση να ακούσουμε και τη δική του πλευρά. Είναι δικαίωμα να ζητήσουμε εξήγηση και μετά από αυτή να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για την έκβαση της σχέσης.

Ο διάλογος λύνει πολλά προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις. Ας τον εντάξουμε περισσότερο στη ζωή μας, ο εγωισμός δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αισθήματα αναξιότητας
αναξιότητα

Τα αισθήματα αναξιότητας δεν είναι άγνωστα στους περισσότερους; όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από αυτά και ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πέφταμε στην παγίδα να μεγαλώνουμε διαρκώς την αξία των άλλων και να μικραίνουμε τη δική μας.  

Η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού
σεξουαλικός προσανατολισμός

Η έκφραση σεξουαλικός προσανατολισμός χρησιμοποιείται ώστε να περιγράφει ένα διαρκές συναισθηματικό και σεξουαλικό μοτίβο ενός ανθρώπου ως προς το αντίθετο, το διαφορετικό ή και τα δύο φύλα. Η κοινωνία ανέκαθεν τοποθετούσε στο περιθώριο ανθρώπους οι οποίοι είχαν έναν σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος διαφοροποιούταν από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας (στην κοινωνία μας ειδικά είναι ιδιαιτέρως γνωστό το φαινόμενο της ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αντίληψης πως η ετεροφυλία είναι ανώτερη όλων των άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών).

Πώς μπορώ να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία της Αττικής
τραγωδία, παιδιά

Η χώρα μας υπέστη τις τελευταίες ημέρες μία ανείπωτη τραγωδία, με πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες. Οι ώρες φόβου, ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων, η  απώλεια περιουσιών, αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :