Πολλές φορές θυμώνω με εμάς τους ανθρώπους. Γιατί προτιμάμε να αφήσουμε τον εγωισμό μας να κυριαρχήσει και να μας φέρει μακριά με δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους. Προτιμάμε να μένουμε μαλωμένοι παρά να αξιοποιήσουμε αυτό το σπουδαίο δώρο που έχουμε, το διάλογο και τη συζήτηση. 

Η αξία του διαλόγου

Ο διάλογος δεν είναι μόνο ένα δημοκρατικό επίτευγμα, αλλά και μία σωτήρια λύση σε πολλές σχέσεις μας που περνάνε κρίση. Με το διάλογο μαθαίνουμε να ερχόμαστε κοντά με τους άλλους ανθρώπους, διδασκόμαστε την υπεράσπιση του εαυτού μας και απελευθερωνόμαστε από διάφορα αρνητικά συναισθήματα. Η συζήτηση και ο διάλογος εξυψώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και μπορούν να μας διδάξουν ότι ο εγωισμός μας πρέπει να παραμερίζεται όταν θέλουμε να σώσουμε πολλές φορές τις σχέσεις μας.

Είναι πολύ σπουδαίο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να εκφράζουμε τα παράπονά μας και να αγωνιζόμαστε για τις σχέσεις μας πριν αποφασίσουμε να βγάλουμε ανθρώπους από τη ζωή μας.

Διάλογος και παιδιά

Ο διάλογος είναι μία πράξη στην οποία τα παιδιά μπορούν να μυηθούν από μικρή ηλικία. Σίγουρα τα παιδιά δεν μπορεί να αποφασίζουν για τα σημαντικά  και πιο ακανθώδη ζητήματα της οικογένειας, αλλά σίγουρα μπορούν να εκφέρουν γνώμη για πράγματα που αφορούν τα ίδια, πχ, τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμεί  το παιδί να διδαχτεί, το κατοικίδιο που θέλει να αποκτήσει ή το άθλημα με το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί. Έτσι και το παιδί θα χτίσει τις βάσεις για την αυτοεκτίμηση όταν δει πως η γνώμη του εκτιμάται  και πως το ίδιο μπορεί να έχει λόγο για τη ζωή του και θα μάθει από μικρό πως ο διάλογος μπορεί να βρει λύσεις σε πολλά επικοινωνιακά προβλήματα. Το παιδί είναι και αυτό ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινάει να χτίζει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του απόψεις; και αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται.

Όλες μας οι σχέσεις –οικογενειακές, φιλικές, συναισθηματικές, εργασιακές- είναι αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα περάσουν κάποια κρίση. Είναι σημαντικό όταν εμφανιστούν παράπονα, αγωνίες και άλλες πολλές αγωνίες είναι σημαντικό αντί να χαθούμε σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων οι οποίες μπορεί και να παραποιήσουν γεγονότα και καταστάσεις, να μιλήσουμε ανοιχτά με τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας.

Ο διάλογος εξυψώνει τις ανθρώπινες σχέσεις διότι μας μαθαίνει πως οι άνθρωποι όταν εκφραστούν αληθινά και με ειλικρίνεια κερδίζουν περισσότερα από το να οχυρωθούν πίσω από τον εγωισμό τους και να αφήνουν τον άλλο στην άγνοια.

Είναι σύνηθες φαινόμενο ο άλλος άνθρωπος να μη γνωρίζει πως κάτι μας ενοχλεί ή να μην έχει αντιληφθεί ότι κάποια ενέργειά του να μας έχει πληγώσει. 

Η γόνιμη συζήτηση όμως εκτός από την επίλυση διαφορών, ενισχύει την κοινωνικοποίηση του ανθρώπου και του δίνει το έναυσμα να καλλιεργήσει τη γνώμη του για διάφορα ζητήματα μέσα από τη θέαση των άλλων προσφιλών του –και όχι μόνο- ατόμων. Οι διαφορετικές αντιλήψεις, οι πολλές γνώμες και το άκουσμα της πλευράς του άλλου μας βοηθάει να διευρύνουμε την πνευματική μας αντίληψη.

Όταν πιστεύουμε ότι κάποιος μας φέρεται άσχημα και έχει πληγώσει, είναι σημαντικό πριν πάρουμε οποιαδήποτε άλλη απόφαση να ακούσουμε και τη δική του πλευρά. Είναι δικαίωμα να ζητήσουμε εξήγηση και μετά από αυτή να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για την έκβαση της σχέσης.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Ο διάλογος λύνει πολλά προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις. Ας τον εντάξουμε περισσότερο στη ζωή μας, ο εγωισμός δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ