Ακρόαση άρθρου......

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε μια σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που χρειάζεται ο Άνθρωπος (μετωπιαίος εγκέφαλος) και αυτό που χρειάζεται ο Χιμπατζής (η συναισθηματική μηχανή του εγκεφάλου σας -μεταιχμιακός εγκέφαλος), ειδικά σε συναισθηματικό, σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Πολλές φορές οι ανάγκες και οι παρορμήσεις του Χιμπατζή και του Ανθρώπου δεν ταιριάζουν.

Εγκέφαλος και ευτυχία

Μερικές ανάγκες και παρορμήσεις είναι εύκολο να τις διαχειριστείτε. Για παράδειγμα, ο αθλητισμός μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει τις επιθετικές και σχετικές με την περιοχή συμπεριφορές του Χιμπατζή. Αυτό είναι κοινωνικά αποδεκτό και ο Άνθρωπος μπορεί να το απολαύσει επίσης. Αν δεν υπάρχει εκτόνωση της επιθετικότητας, τότε μπορεί να εκφραστεί ως βλαβερή βία.

Μερικές φορές πρέπει να υπάρχει ένας συμβιβασμός, επειδή ο Χιμπατζής και ο Άνθρωπος δεν συμφωνούν. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ένα ζευγάρι να μην ταιριάζει σε ερωτικό επίπεδο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, και οι δυο θα θέλουν να υπάρχει σεβασμός μεταξύ τους, όπως απαιτεί ο Άνθρωπος μέσα τους, αλλά πρέπει να ικανοποιήσουν και τις ερωτικές ανάγκες τους. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει εκρηκτικό αν δεν αντιμετωπιστεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει το ζευγάρι είναι να μιλήσουν ειλικρινά ο ένας στον άλλο και προσπαθήσουν μαζί να βρουν αποδεκτές λύσεις. Είναι επικίνδυνο να αγνοείτε μια ισχυρή ορμή του Χιμπατζή, επειδή, αν το κάνετε, απλώς θα εκνευριστεί και μπορεί να σας οδηγήσει σε μέρη στα οποία δεν θέλετε να πάτε.

Η ευτυχία βασίζεται στην κατανόηση των αναγκών του Aνθρώπου και του Χιμπατζή σας και στην προσπάθεια να ικανοποιούνται και να συμβαδίζουν.

Αποκτήστε το βιβλίο Το παράδοξο του Χιμπατζή από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Σαμποτάρετε την ευτυχία και την επιτυχία σας; Παλεύετε να κατανοήσετε τον εαυτό σας; Μήπως τα συναισθήματά σας υπαγορεύουν τον τρόπο ζωής σας; Το Παράδοξο του χιμπατζή είναι ένα απίστευτα δυνατό πρόγραμμα Διαχείρισης του Νου, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ένας ευτυχισμένος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και επιτυχημένος άνθρωπος.

Βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν και χρειάζονται κάποιον για να μοιραστούν τη ζωή τους μαζί του. Το πρόβλημα, μιλώντας απλοϊκά, είναι ότι ο Χιμπατζής και ο Άνθρωπος ψάχνουν διαφορετικά πράγματα σε αυτό τον σύντροφο.

Ο Χιμπατζής βλέπει μόνο ένα ταίρι για να κάνει δεσμό μαζί του προκειμένου να εξασφαλίσει την περιοχή του, να κάνει οικογένεια και να αναπαραχθεί. Είναι προγραμματισμένος να το κάνει αυτό εξετάζοντας τις σωματικές διαστάσεις του συντρόφου, καθώς και τις συναισθηματικές διαστάσεις που ταιριάζουν με τις επιδιώξεις του. Ο Άνθρωπος, από την άλλη μεριά, ψάχνει μια αδελφή ψυχή ή σύντροφο και αναζητά ανθρώπινες αξίες σε αυτόν.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση είτε με τον Χιμπατζή είτε με τον Ανθρωπό τους, αλλά όχι και με τους δύο.

Θα χρειαστεί να βεβαιωθείτε ότι είστε ευχαριστημένοι με τον Χιμπατζή και τον Άνθρωπο του άλλου ατόμου. Προσέξτε τα έντονα συναισθήματα του δικού σας Χιμπατζή, καθώς μπορεί να αποδειχτούν πολύ άστατα μακροπρόθεσμα, όσο αληθινά κι αν φαίνονται εκείνη τη στιγμή. Απολαύστε τα συναισθήματα, αλλά μην επενδύσετε μόνο πάνω σε αυτά. Γενικά, μπορείτε να καταλάβετε πώς είναι ο Χιμπατζής και ο Άνθρωπος στους άλλους.

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τους άλλους

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Αφού το έχετε κάνει αυτό, θα είναι χρήσιμη άσκηση να φτιάξετε τρεις στήλες σε ένα κομμάτι χαρτί. Στην πρώτη στήλη βάλτε όλα τα καλά σημεία του Χιμπατζή και του Ανθρώπου τους. Στη δεύτερη στήλη γράψτε όλα τα όχι και τόσο καλά σημεία, που δεν σας ενοχλούν και τόσο.

Προσέξτε: Είπα όλα τα όχι και τόσο καλά σημεία που δεν σας ενοχλούν και τόσο και όχι όλα τα όχι και τόσο καλά σημεία που νομίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε σε εκείνους.

Είναι εξαιρετικά απίθανο να τους αλλάξετε (Εξαιρετικά απίθανο σημαίνει εξαιρετικά απίθανο.) Οπότε, τα σημεία στη δεύτερη στήλη πρέπει να είναι εκείνα που δεν σας επηρεάζουν. Η τρίτη στήλη είναι για πράγματα, στον Άνθρωπο ή στον Χιμπατζή που δεν σας αρέσουν και δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε.

Τώρα σκεφτείτε προσεκτικά: Μπορείτε να ζήσετε με τα καλά σημεία οποιουδήποτε. Επομένως, αφαιρέστε την πρώτη στήλη και μην τη σκέφτεστε. Μην εστιάζετε σε αυτή, καθώς πολύ συχνά θα σας τυφλώνει, δεν θα βλέπετε τα κακά σημεία και θα προσκολλάστε στο άτομο που μπορεί συναισθηματικά να σας κάνει κακό.

Σχέσεις που δεν κρατάνε

Η δεύτερη στήλη σημαίνει ότι μπορείτε πραγματικά να ζήσετε με τα σημεία αυτά και ότι τα αποδέχεστε όπως είναι, οπότε αγνοήστε και αυτή τη στήλη. Τέλος, φτάνουμε στην τρίτη στήλη. Αν έχετε γράψει κάτι στη στήλη αυτή, τότε δεν μπορείτε να ζήσετε με το άτομο αυτό. Φαίνεται σκληρό, αλλά έρευνες που εξέτασαν πολλά ζευγάρια δείχνουν ότι όποτε υπάρχει έστω και μια καταγραφή στην τελευταία στήλη η σχέση είναι απίθανο να κρατήσει.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Αυτό το ένα στοιχείο θα μπορούσε να μοιάζει με μια σταγόνα δηλητήριο. Άσχετα από το πόσο νόστιμο φαίνεται ένα γεύμα, αν προσθέσετε έστω και μια σταγόνα δηλητήριο δεν τρώγεται και είναι θανατηφόρο. Οι σχέσεις, τα περιβάλλοντα και οι δουλειές μπορεί να είναι έτσι. Προσέξτε τη σταγόνα του δηλητηρίου που είναι μόνο μια άλυτη ή απαράδεκτη διαφορά. Μην εκπλαγείτε αν φάτε το φαγητό και αρρωστήσετε. Κατά τον ίδιο τρόπο, μην εκπλαγείτε αν υποφέρετε συναισθηματικά, αν υπάρχει έστω και μια σταγόνα δηλητήριο στη ζωή σας.

Επομένως, να σκέφτεστε πολύ προσεκτικά πριν μπείτε σε μια σχέση. Μην κοιτάζετε τις δύο πρωτες στήλες, επειδή δεν αποτελούν ένδειξη πραγματικής συμβατότητας. Κοιτάξτε την τελευταία στήλη και πείτε την αλήθεια στον εαυτό σας. Δεν είναι εύκολο να βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο, αλλά αξίζει τον κόπο να ψάξετε. Αν είστε σε μια σταθερή συναισθηματική καάσταση, θα προσελκύσετε πολλούς ανθρώπους, και όταν βάλετε τον εαυτό σας στη σωστή θέση για να τους γνωρίσετε θα ανταμειφθείτε.

Χτίστε ικανοποιητικές σχέσεις

Αναρωτηθείτε αν έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να σας προσφέρει το συγκεκριμένο άτομο, είτε πρόκειται για φίλο είτε για ερωτικό σύντροφο. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύετε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες σας και ότι ένας φίλος ή σύντροφος θα σας προσφέρει όλα όσα θέλετε. Οι περισσότερες σχέσεις είναι πιο υγιείς όταν υπάρχουν κι άλλοι συγγενείς και φίλοι στην εικόνα.

Να επιλέγετε τους φίλους σας με βάση όχι μόνο το τι μπορείτε να τους προσφέρετε εσείς, αλλά και το τι μπορούν να σας προσφέρουν εκείνοι.

Ένας ιδανικός φίλος ή σύντροφος θα έπρεπε:

  • Να σας κάνει να νιώθετε καλά για τον εαυτό σας.
  • Να σας βοηθάει να αναπτυχθείτε ως άτομο.
  • Να βγάζει τα καλύτερα στοιχεία σας στην επιφάνεια.
  • Να βάζει εσάς πάνω από τον εαυτό του.
  • Να σας αποδέχεται όπως είστε.

Η συγχώρεση στις σχέσεις

Ισχύει φυσικά και το αντίθετο, ότι εσείς ως καλοί φίλοι θα έπρεπε να κάνετε τα ίδια πράγματα για εκείνον. Όλοι οι σύντροφοι μας πληγώνουν και μας απογοητεύουν κάποιες φορές. Για να κρατήσετε ζωντανή τη σχέση, πρέπει να το ξεπερνάτε και να δείχνετε κατανόηση. Αν έχετε συγχωρέσει έναν μετανιωμένο σύντροφο, αυτό σημαίνει ότι θα αφήσετε πίσω σας το συγκεκριμένο περιστατικό.

Συγχωρώ δε σημαίνει αποθηκεύω στη μνήμη μου κάθε κακή συμπεριφορά και τη χρησιμοποιώ ξανά και ξανά στο μέλλον, όταν με βολεύει.

Αν κάνετε κάτι τέτοιο, τότε το συγχωρώ δεν είναι η σωστή λέξη. Η σωστή λέξη σ' αυτή την περίπτωση είναι το βασανίζω. Μπορείτε να συγχωρέσετε τον σύντροφό σας και να μην αναφερθείτε στο συμβάν αυτό ποτέ ξανά ή μπορείτε να χωρίσετε και να αφήσετε το άτομο αυτό να βρει κάποιον άλλο που δεν θα το βασανίζει.

Προσέξτε: Συγχωρώ δε σημαίνει ξεχνώ. Σημαίνει απλώς ότι δεν χρησιμοποιώ το δυσάρεστο συβάν ως όπλο. Ωστόσο, μερικές φορές είναι έξυπνο να θυμάστε ένα συμβάν ή μια συμπεριφορά αν το άλλο άτομο εξακολουθεί να την επαναλαμβάνει, οπότε μπορεί να σκεφτείτε ότι είναι καιρός να προχωρήσετε!

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Steve Peters Το Παράδοξο του Χιμπατζή που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για Best seller στο Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.