"Σε αυτό το βιβλίο θα ήθελα να μοιραστώ παρεμβάσεις που είχαν θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους πελάτες μου, ελπίζοντας να φανεί χρήσιμο και σε θεραπευτές νέους στις καταστάσεις του εγώ αλλά και σε παλαιότερους που θέλουν να εμπλουτίσουν τις ψυχοθεραπευτικές τους τεχνικές και δεξιότητες.

Πολλές από τις παρεμβάσεις στο βιβλίο αυτό είναι κατάλληλες για όλους τους πελάτες με φυσιολογικά αναπτυξιακά ζητήματα, ενώ άλλες έχουν εφαρμογή σε πελάτες ολόκληρου του διασχιστικού φάσματος, και βέβαια σε θεραπευόμενους που υποφέρουν από απλό και σύνθετο τραύμα.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα μιας γενικής παρέμβασης στην κατάσταση του εγώ, χρήσιμη σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, ειδικά σε θεραπευτές.

"Μεταφερθείτε σε έναν εσωτερικό χώρο. Παρατηρήστε, καθώς κάθεστε βαθιά στην καρέκλα σας, ότι είστε ενήλικας. Ως ενήλικας, έχετε όρια. Έχετε επαγγελματικές και άλλες δεξιότητες...

Σκεφτείτε τον εαυτό σας να πράττει επιδέξια καθώς συναναστρέφεται με τους πελάτες σας, να πληρώνει τους λογαριασμούς, να συμπεριφέρεται ως ενήλικας στις σχέσεις σας... Τώρα πηγαίνετε βαθύτερα και, με τον ίδιο τρόπο που βρήκατε τον ικανό ενήλικα, βρείτε το μικρό παιδί που κρύβεται μέσα σας. Παρατηρήστε πώς αυτό το παιδί διατηρεί την περιέργειά σας, την ανάγκη σας να πάρετε αγάπη και έγκριση και για πολλούς από εσάς, δεδομένου ότι επιλέξατε αυτό το επάγγελμα, την ανάγκη να φροντίσετε τους γύρω σας.

Μόλις βρείτε το μικρό παιδί, κοιτάξτε το και αισθανθείτε το βλέμμα του να επιστρέφει σε σας και αφήστε τον εαυτό σας να κατανοήσει αν αυτό το μικρό παιδί αξίζει τη φροντίδα σας: να φάει, να προστατευτεί, να του επιτρέπεται κανονικός ύπνος, να αγαπηθεί, να βρίσκεται γύρω από αγαπημένους ανθρώπους και να έχει όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος. Θα δεσμευθείτε να φροντίσετε αυτό το παιδί μέσα σας;... Και εσείς, ως ενήλικας, θα κρατήσετε αυτό το παιδί μακριά από καταστάσεις στις οποίες πρέπει να είστε και να ενεργείτε ως ενήλικας; ... Καλώς......".

Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη θα σας εμπνεύσει με νέους τρόπους προσέγγισης των πελατών σας και θα σας εφοδιάσει με νέες θεραπευτικές δεξιότητες.
Σας εύχομαι καλή δουλειά, και στους πελάτες σας καλή θεραπεία." (Από τον πρόλογο της Robin Shapiro)

Περιεχόμενα βιβλίου:

Ακρωνύμια και συντομογραφίες

Εισαγωγή στη θεραπεία των καταστάσεων του Εγώ

  • Ορισμός και διάγνωση των καταστάσεων του Εγώ
  • Θεμελιώδης παρέμβαση: Προσεγγίζοντας τις θετικές καταστάσεις
  • Θεμελιώδης παρέμβαση: Δημιουργώντας ασφαλείς θέσεις και εσωτερικούς φροντιστές
  • Θεμελιώδης παρέμβαση: Δουλεύοντας με βρεφικές και παιδικές καταστάσεις

Ειδικές παρεμβάσεις

  • Δουλεύοντας με το τραύμα
  • Δουλεύοντας με τις προκλήσεις των σχέσεων
  • Δουλεύοντας με τις διαταραχές προσωπικότητας
  • Δουλεύοντας με αυτοκτονικούς πελάτες
  • Δουλεύοντας με πολιτισμικές, οικογενειακές σχετιζόμενες με βία ενδοβολές

Βιβλιογραφικές αναφορές

Ευχαριστίες

Ευρετήριο

Επιστημονική επιμέλεια: Τσιριγώτης Θεόδωρος, Χαραλαμπάκης Αναστάσιος

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις καταστάσεις του Εγώ, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr