Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Κατά τη διαδικασία της συμβουλευτικής συμβαίνει πολύ συχνά να συναντάμε εμπόδια και αντιστάσεις από τη μεριά του θεραπευόμενου, που ως βάση έχουν κάποιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες μέσα τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα στη θεραπεία τους. Ο θεραπευόμενος έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δουλειά του Συμβούλου να του δώσει την ελευθερία του.

Δεν θα τον απελευθερώσει ο ίδιος, αλλά θα του δώσει το κλειδί, με το οποίο θα μπορεί να ανοίξει την πόρτα και να ανακτήσει την προσωπική του ελευθερία. 

Ο σύμβουλος, κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις και ακούγοντας με προσοχή αυτά που λέει ο θεραπευόμενος, θα ανακαλύψει και θα εντοπίσει αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Είναι ουσιαστικό ο Σύμβουλος να καταλάβει πώς δημιουργούνται οι πεποιθήσεις αυτές και ποιος είναι ο αντίκτυπος στους ίδιους και τους πελάτες τους και κατ’ επέκταση στη θεραπεία. Με αυτή την κατανόηση και την προσωπική εμπειρία μπορεί ο Σύμβουλος να κάνει το καλύτερό του και επίσης να επιτύχει την καλύτερη πορεία και συνειδητοποίηση του θεραπευόμενου του. Χωρίς αυτή τη γνώση και κατανόηση ο Σύμβουλος μπορεί να χάσει πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να δουλέψει σε σημεία, τα οποία κυριαρχούνται από θεμελιώδεις πεποιθήσεις του πελάτη. 

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των συνεδριών θα τις εκθέσει και παρουσιάσει στον θεραπευόμενο και θα τις συζητήσει μαζί του. Μέσα από τη συζήτηση αυτή ο θεραπευόμενος θα συνειδητοποιήσει πώς αυτές οι πεποιθήσεις τον περιορίζουν στη ζωή του και πώς τον δυσκολεύουν στο να είναι λειτουργικός.

Από τη στιγμή που ο θεραπευόμενος συνειδητοποιήσει πώς επηρεάζεται και το επιθυμήσει θα προσπαθήσει με τη βοήθεια του συμβούλου να απαλλαγεί από αυτές, να απελευθερωθεί και να μπορέσει να κάνει πρόοδο προς τους στόχους του.

Μόλις πάρει την απόφαση να αλλάξει, ξαφνικά έχει την ουσιαστική ελευθερία να διαλέξει και κατά συνέπεια να απολαύσει πεποιθήσεις και συμπεριφορές που τον ενδυναμώνουν. Η διαδικασία είναι η ίδια για όλα τα άτομα. 

 

Οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν. Όλων οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν.

Πρώτα χρειάζεται ο θεραπευόμενος να εντοπίσει τις περιοριστικές του πεποιθήσεις, όπως για παράδειγμα «Είμαι πολύ μεγάλη/ος/χοντρή/ός/χαζή/ός» κλπ. και να σκεφτεί πως τον κάνουν να νιώθει ανήμπορος, ανασφαλής, χωρίς αυτοπεποίθηση κλπ.

Μετά ο θεραπευόμενος μπορεί να διαλέξει μία από αυτές τις πεποιθήσεις και να προσπαθήσει να την αλλάξει. Θα προσπαθήσει να εντοπίσει όλες τις σχετικές προσωπικές του αναμνήσεις σχετικά με αυτή την πεποίθηση.

Σε αυτό το σημείο θα αποφασίσει κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό θα πρέπει να είναι το ακριβώς αντίθετο. Για παράδειγμα εάν διαλέξει την πεποίθηση «Είμαι χαζή/ός», αποφασίζει ότι από δω και πέρα η πεποίθησή του πάνω σε αυτό θα είναι «Είμαι έξυπνη/ος».

Θα του ζητηθεί να δημιουργήσει μία πρόταση-δήλωση για την νέα θετική του πεποίθηση και θα την επαναλάμβάνει ξανά και ξανά. Η συνεχής επανάληψη θα ενισχύσει την εικόνα για τον εαυτό του και θα δημιουργήσει ρήγμα στην κλειστή επαναλαμβανόμενη διαδικασία που αφορά τις πεποιθήσεις του.

Τρία στοιχεία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται στις θετικές προτάσεις:

1) Να είναι προσωπικές, χρησιμοποιώντας την αντωνυμία «Εγώ»

2) Να είναι σε ενεστώτα χρόνο, χρησιμοποιώντας το ρήμα «Είμαι»

3) Να είναι θετικές π.χ.: Εγώ είμαι χαρούμενος/η, Εγώ είμαι καλός/ή στην επικοινωνία με τους ανθρώπους.

Όταν ξαναπιάσει τον εαυτό του να λειτουργεί με τον παλιό περιοριστικό τρόπο, ή ακόμα και να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο πρέπει να σταματάει αυτή τη φωνή στο κεφάλι του και να την αντικαθιστά αμέσως  με τη νέα διαμορφωμένη δήλωσή του, ακόμα κι αν δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα προς το παρόν.

Ουσιαστικά αναγνωρίζει την παλιά διαδικασία  (pattern), τη διακόπτει και τη σπάει και μετά την αντικαθιστά με τη νέα θετική και ενισχυτική πεποίθηση. Όποτε νιώθει ότι η παλιά πεποίθηση αναβιώνει στο πώς βλέπει τον εαυτό του απλώς να επαναλαμβάνει τη νέα πεποίθηση και σταδιακά αυτή θα γίνει η αληθινή.

 Όπως χρειάστηκε μια ζωή στον θεραπευόμενο να αποκτήσει τις παλιές, περιοριστικές πεποιθήσεις του, έτσι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να φαντάζει αληθινή η νέα πεποίθηση.

Να θυμάστε ότι εσείς επιλέγετε να πιστεύετε τις δικές σας πεποιθήσεις και επομένως μπορείτε να τις αλλάξετε. Όπως λέει ο εξέχων ομιλητής,  Anthony Robbins, «Τις στιγμές των αποφάσεών σας διαμορφώνεται το πεπρωμένο σας». Άρα, μία από τις κυριότερες στιγμές αποφάσεων πρέπει να είναι όταν αποφασίζετε να μην πιστεύετε σε περιοριστικές πεποιθήσεις.

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα

vicky kaoulaΕκπαιδευμένη στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αποφασίστε τι θέλετε και πετύχετέ το!
στόχοι, επιτυχία

Οι πιο πολλοί άνθρωποι βασανίζονται με ερωτήσεις του τύπου: «Τι θεωρούμε επιτυχία;», «Ποιος θέλω να γίνω;», «Τι εμπειρίες θέλω να ζήσω;», «Τι περιουσία θέλω ν' αποκτήσω;». Νιώθουν την εσωτερική παρόρμηση να κάνουν κάτι που ενθουσιάζει στο άκουσμά του. Γενικότερα, όμως, σπανίως το πετυχαίνουν.

Ποιες είναι οι δεξιότητες των Συμβούλων-Θεραπευτών;
ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία και κάποιες φορές γινόμαστε ευάλωτοι. Η διαφορά έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις αδυναμίες μας. Τις αποδεχόμαστε και νιώθουμε άνετα να είναι εμφανείς ή νιώθουμε άβολα που υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρύψουμε, οπότε κατ’ επέκταση βρισκόμαστε σε διαρκή πίεση και άγχος, προσέχοντας την κάθε μας κίνηση στη λεπτομέρειά της;

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares