Ομαδική θεραπεία

Η δουλειά σε ομάδα είναι μία μοναδική εμπειρία! Η δυναμική, που δημιουργείται ανάμεσα στα άτομα, μου θυμίζει ένα νήμα που ξεκινάει από κάπου και μεταφέρεται από άτομο σε άτομο. Μεταφέρεται από εμπειρία σε εμπειρία, αποκτά τα χρώματα του καθενός, τη φωνή του, τα συναισθήματα του, και μεταφέρεται στον επόμενο ο οποίος προσθέτει την δική του ποιότητα σε αυτό. Έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα συνδέσεων, ένας ιστός αλληλεπιδράσεων μέσα στην ομάδα.

Η ομάδα είναι αυτό που συμβαίνει μεταξύ μας και κάτι παραπάνω, σαν μαγικό!

Η ομαδική δουλειά συμβαίνει σε πολλαπλά επίπεδα ταυτόχρονα. Το άτομο αναπτύσσει πολλές ικανότητες παράλληλα, χωρίς να το αντιλαμβάνεται πάντα. Πέρα από αυτό που συμβαίνει στην ομάδα εκείνη τη στιγμή, στο εμφανές επίπεδο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που συμβαίνουν πιο συμβολικά ή έμμεσα.

Καθώς ερχόμαστε στην ομάδα, φέρνουμε κάτι που μας απασχολεί και πιθανά να θέλουμε να δουλέψουμε. Οπότε, στην αρχή της δημιουργίας ομάδας, έχουμε έναν αριθμό ατόμων που θέλουν να δουλέψουν με κάποια θέματα, κοινά ή μη. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται όλοι εμείς που αποτελούμε την ομάδα να βρεθούμε στο ίδιο κλίμα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη και ασφάλεια μεταξύ μας. Χρειάζεται να μάθουμε να υπάρχουμε μαζί, να ακούμε ο ένας τον άλλον, είτε συμφωνούμε είτε όχι, να βρούμε την αποδοχή. Και για να υπάρξει αποδοχή, χρειάζεται να αναπτύξουμε αυτήν την ικανότητα μέσα μας, την ικανότητα του να εμπεριέχουμε όσα ακούμε, να τα χωράμε, να μη βιάζομαστε να απαντήσουμε ή να βγάλουμε συμπέρασμα, την ικανότητα να μένουμε ανοιχτοί, να ακούμε πραγματικά χωρίς προκατάληψη.

Όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται στην ικανότητα μας να συνδεόμαστε με τους άλλους, να μπορούμε να δούμε, μέσα μας, που μας αγγίζει αυτό που ακούγεται, πως μας αφορά, να μπορούμε να βρούμε το αντίστοιχο σημείο, μέσα μας, το οποίο αυτό που ακούμε βρίσκει τη θέση του. Να αναπτύξουμε την ικανότητα μας να εντοπίζουμε αυτό το μικρό ή μεγάλο κοινό που μπορεί να έχουμε με τον άλλον.

Το μοίρασμα της αλήθειας μας

Αφού το εντοπίσουμε και συνδεθούμε, το επόμενο βήμα είναι να μοιραστούμε την αλήθεια μας. Να εκφράσουμε με ειλικρίνεια αυτό που εντοπίσαμε, “που μας πήγε” η ιστορία του άλλου, πως μας άγγιξε. Να μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, να μπορούμε να μιλήσουμε στους άλλους γι' αυτά. Να έχουμε την ικανότητα να εκθέσουμε-εκφράσουμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια και ανοιχτότητα.

Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά, θα επικαλεστούμε τον αυθορμητισμό μας και την ικανότητα μας να εκφραζόμαστε με ελεύθερο τρόπο. Η ομαδική δουλειά θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τα αυθόρμητα στοιχεία μέσα μας που θα μας κάνουν να εκφράζουμε τον εαυτό μας με τον καταλληλότερο τρόπο την κατάλληλη στιγμή, χωρίς λογοκρισία, χωρίς να μας σταματάμε ή να υπερβαίνουμε τη στιγμή. Η ικανότητα του αυθορμητισμού αναπτύσσεται μέσα στην ομάδα και παρασέρνει  την ικανότητα μας να είμαστε στο εδώ και τώρα. Θα μπορούμε να παρακολουθούμε αυτό που συμβαίνει και να συνδεόμαστε με αυτό εκείνη τη στιγμή, όντας ουσιαστικά παρόντες.

Κάποιες φορές μέσα στην ομάδα, θα χρειαστεί να διεκδικήσουμε χώρο να μιλήσουμε, να βγούμε μπροστά, να κάνουμε αυτό το βήμα.

Η ομάδα μας μαθαίνει να συνεργάζομαστε με τους άλλους, χωρίς να ξεχνάμε τον εαυτό μας, μας μαθαίνει να ακούμε τους άλλους πραγματικά, να βρίσκουμε την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο τρόπο να συνδεθούμε αλλά να μας εμπεριέχουμε μέσα σε αυτό που συμβαίνει ενεργά. Μας μαθαίνει να αναγνωρίζουμε τη στιγμή που θέλουμε να μας ακούσουν.

Για να ζητήσουμε να μας ακούσουν, χρειάζεται να μπορούμε να το δεχτούμε κιόλας. Αυτό αφορά την ικανότητα μας να αντέχουμε να είμαστε στο επίκεντρο της προσοχής των άλλων ανθρώπων. Συχνά μαθαίνουμε από τη ζωή μας, να μην τραβάμε την προσοχή και να είμαστε διακριτικοί, με κόστος να αφήνουμε πίσω τον εαυτό μας, κάποια ανάγκη μας ή την επιθυμία μας να μοιραστούμε κάτι. Η ομάδα μας μαθαίνει να ακούμε αυτήν την ανάγκη και να αντέχουμε την προσοχή που θα δεχτούμε. Μας μαθαίνει ότι, το να δέχομαστε είναι εξίσου σημαντικό με το να δίνουμε. Κι είναι και αυτό μία ικανότητα που αναπτύσσεται μέσα μας.

Ατομική θεραπεία vs Ομαδική Θεραπεία

Στην ομάδα, η δουλειά που γίνεται είναι διαφορετική απ' ότι στις ατομικές συναντήσεις. Δεν έχουμε τον ίδιο χρόνο να μιλήσουμε και να αναπτύξουμε όσα μας απασχολούν. Καμιά φορά, στην ομάδα μπορεί να μην μιλήσουμε και καθόλου γι' αυτά. Η δουλειά που γίνεται, ακολουθεί μία άλλη πορεία, συμβαίνει με συμβολικό τρόπο ή με έναν πιο ρευστό και γενικευμένο τρόπο. Δουλεύουμε τον εαυτό μας, μέσα από την παρουσία μας στην ομάδα και την ικανότητα μας να είμαστε μέλος της, να συνυπάρχουμε, να ακούμε και να μοιράζομαστε. Δουλεύουμε τον εαυτό μας, με αυτά που κάνουμε, παρατηρώντας πως υπάρχουμε μέσα στην ομάδα, πως δρούμε, πως λειτουργούμε μέσα σε ένα σύνολο ατόμων, πως αλληλεπιδρούμε. Δουλεύουμε τον εαυτό μας, μέσα από τους άλλους, μέσα από αυτά που μοιράζονται, μέσα από τις συνδέσεις που γίνονται, μέσα από τα συναισθήματα που βιώνονται. Δουλεύουμε τον εαυτό μας, μέσα από όλα όσα θα συμβούν μέσα μας και γύρω από συνάντηση σε συνάντηση.

Και είναι σημαντικό όλα όσα μαθαίνουμε στην ομάδα να μπορούμε να τα αναγάγουμε στην ζωή μας, να τα εξασκούμε στην πραγματικότητα μας, να κοιτάμε το πως όλα αυτά μας επηρεάζουν, μας αλλάζουν, μας διαμορφώνουν.

Η ομάδα είναι ένας χώρος όπου μπορούμε να μάθουμε να δημιουργούμε σχέσεις αληθινές, να εκφράζουμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια και με όλοκληρη την αλήθεια του, να μάθουμε να χωράμε στις καταστάσεις. Να βρούμε αυτό το αληθινό "τόσο, όσο" της ύπαρξης μας και να έχουμε το θάρρος να το εκφράσουμε!

Η ομάδα είναι όλα αυτά που συμβαίνουν και κάτι παραπάνω, όλοι εμείς που την αποτελούμε και κάτι ακόμα παραπάνω, σαν μαγικό που μας ενώνει, μας συνοδεύει, μας μεγαλώνει, μας αναπτύσσει, μας μαθαίνει να ζούμε με όλη μας την καρδιά!

Συγγραφή Άρθρου

Πεσσάρη Ηλιάννα - Ψυχολόγος

Πεσσάρη Ηλιάννα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Ψυχολογίας, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια. Ατομική Θεραπεία, Συντονισμός ομάδων Ψυχοδράματος, Θεραπεία Ζεύγους, Ομάδες εφήβων. Προσωπική Ανάπτυξη, Χώρος ψυχοθεραπείας και Ψυχοδράματος.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η ζωή σε παύση
ενδοσκόπηση

Όταν κάνω μία παύση από την καθημερινότητα και επιτρέπω στον εαυτό μου να κάτσει, να σταθεί, όταν του δίνω χώρο απλά να υπάρχει, με όλα όσα έχει μέσα του, με όλα όσα είναι εκεί, αυτό που συμβαίνει με μαθαίνει τα περισσότερα.

Ο χώρος που φτιάχνουμε μαζί
Απόσταση στο ζευγάρι

Η απόσταση μεταξύ μας

Kάθε φορά που δεν λέω κάτι που σκέφτομαι για μας, μεγαλώνω την απόσταση.

Κάθε φορά που θυμώνω μαζί σου και το κρύβω, μεγαλώνω την απόσταση.

Κάθε φορά που υποχωρώ σε κάτι απέναντι σου χωρίς να στο πω, μεγαλώνω την απόσταση.

Η ζωή και ο θάνατος, οι δύο δυνάμεις που κυριαρχούν
ζωή, θάνατος

Η ζωή και ο θάνατος, οι δύο δυνάμεις που κυριαρχούν στη ζωή! Η μία διαδέχεται την άλλη, ή υπάρχουν μαζί! Αυτές οι δύο αντίθετες έννοιες, σχεδόν ακατανόητες, χάνουν την έννοια τους η μία χωρίς την άλλη. Κυριέυουν τη ζωή μας κάθε στιγμή, είναι πάντα εκεί, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Η βαθύτερη έννοια της ενηλικίωσης
ενηλικίωση

Ο αγώνας για την ενηλικίωση, για το μεγάλωμα είναι από τους μεγαλύτερους αγώνες που δίνουμε στη ζωή. Ο πιο δύσκολος, ο πιο συνεχής. Η επιθυμία να γίνουμε ένα άτομο ολοκληρωμένο που θα έχει μία θέση ξεκάθαρη και σταθερή την εκάστοτε στιγμή τόσο μέσα μας όσο και απέναντι στους άλλους, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Εμπεριέχει πόνο και κόπο.

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares