Ακρόαση άρθρου......

Όπως ακριβώς βλέπεις ένα λουλούδι να ζει στο φυσικό του περιβάλλον, να παίρνει τη δύναμή του από το χώμα, το νερό, τον ήλιο αλλά και το οξυγόνο έτσι ακριβώς είναι και η σχέση.

 Ενεργητική παρουσία στη σχέση

Είναι ένα λουλούδι το οποίο για να τραφεί χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να φροντίζουν να το καλλιεργούν με το οξυγόνο της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού, της άνευ όρων αποδοχής και της τρυφερότητας. Οι άνθρωποι όταν είναι ερωτευμένοι αισθάνονται πως μία στιγμή μπορεί να διαρκέσει αιώνια. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ενεργητικά παρόντες τη στιγμή που αντικρύζουν ο ένας σύντροφος το πρόσωπο του άλλου, ξεχνούν τις μέριμνες, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις ανησυχίες τους και ουσιαστικά παραδίνονται στην αγάπη που αισθάνεται ο ένας για τον άλλον.

Το συναίσθημα του έρωτα συνεπαίρνει την ανθρώπινη καρδιά, η οποία προσπαθεί να εμπεριέξει στην ψυχή της κάθε πολύτιμη στιγμή τρυφερότητας και ζεστασιάς.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται ο ένας σύντροφος να γίνει το οξυγόνο του άλλου, να μπορέσει δηλαδή να του προσφέρει όλα όσα αισθάνεται ότι θα γεμίσουν την ψυχή του και όχι να του αφαιρεί ζωτικές δυνάμεις και χαρά. Ο κάθε άνθρωπος έχει μεγαλώσει σε μία διαφορετική οικογένεια με αποτέλεσμα να έχει διαφορετικά βιώματα, εμπειρίες, πληγές και τραύματα πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε σύντροφος χρειάζεται να αισθάνεται ασφάλεια και να μπορεί να εμπιστευτεί στον άνθρωπο του όλα όσα έχει περάσει.

Να μπορεί να εμπιστευτεί όλα όσα αισθάνεται, πράγματα που τον έχουν πληγώσει έτσι ώστε να αναπτυχθεί μεταξύ τους μία υγιής συνεξέλιξη  και να γίνει ουσιαστικά ο ένας το βάλσαμο και το νέκταρ που θα θεραπεύσει τις πληγές του άλλου.

Εμπιστοσύνη, πυλώνας της σχέσης

Το πιο σημαντικό κομμάτι στις σχέσεις αλλά και στις οικογένειές είναι η εμπιστοσύνη, το να αισθάνεσαι δηλαδή πραγματικά ότι ο άλλος δεν θα σε εγκαταλείψει στην πρώτη δυσκολία. Δεν πρόκειται να σε κρίνει όταν θα του ανοιχτείς συναισθηματικά αλλά θα είναι πραγματικά παρών εκεί για να σε στηρίξει και για να σου εκφράσει και εκείνος την αγάπη του. Να σου κρατήσει το χέρι και να νιώσεις τη στοργική του αγκαλιά.

Αποκτήστε το βιβλίο Όταν μια σχέση γίνεται έμμονη ιδέα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Έλλειψη επικοινωνίας και ψυχολογική απομάκρυνση

Είναι γεγονός ότι όπως αποδεικνύουν και ψυχολογικές έρευνες αυτό το οποίο φθείρει και αποδυναμώνει τις σχέσεις με το χρόνο είναι η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και παντρεμένα ζευγάρια που συμβιώνουν για πάρα πολλά χρόνια μπορεί στην πραγματικότητα να μη γνωρίζουν ο ένας την καρδιά του άλλου, να μην έχει δηλαδή μπορέσει πραγματικά ο ένας να εκφράσει όλα όσα αισθάνεται στον άλλον. Να εκφράσει τις δικές του ανησυχίες, τον εσωτερικό του κόσμο, να τον κάνει κοινωνό της ζωής του και συμμέτοχο του παλμού της καρδιάς του αλλά και του εαυτού του.

Το αποτέλεσμα είναι με τα χρόνια να επέρχεται μία ψυχολογική απομάκρυνση. Ξεκινά σταδιακά, αφήνει τα αποτυπώματα και τα κενά της και όσο περνάει ο χρόνος και όσο εξελίσσεται η ζωή τόσο περισσότερο έρχονται στην επιφάνεια όλα εκείνα τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συντρόφων.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Όσο οι ψυχές απομακρύνονται τότε απομακρύνεται και το αίσθημα της αγάπης και της στοργής  που αισθάνεται ο ένας για τον άλλον.

Σε αγαπώ σημαίνει μπορώ να σε εμπιστευτώ, μπορώ να σου ανοίξω την καρδιά μου, μπορώ να σε κάνω κοινωνό και των πιο ευαίσθητων πτυχών της ψυχής μου, μπορώ να σε αφήσω να ακουμπήσεις τις πληγές μου, να μου δείξεις αποδοχή και ενσυναίσθηση.

Ευαλωτότητα

Πολλές φορές οι άνθρωποι για λόγους δήθεν αυτοπροστασίας, και στην ουσία φόβου, αισθάνονται πολλά συναισθήματα να τους κατακλύζουν όμως δεν μπορούν να ανοιχτούν και να τα εμπιστευτούν. Κρατούν όλα τους τα προβλήματα και τις ανησυχίες να τα διαχειριστούν αποκλειστικά οι ίδιοι μόνοι τους.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο σταδιακά αισθάνονται ότι απομακρύνονται από τη συντροφική σχέση και ότι δεν μπορούν να μοιραστούν πράγματα για να ανακουφιστούν και να βιώσουν την υποστήριξη και τη συμπόρευση.

Προσπαθώντας να πορευτούμε στη ζωή χωρίς ουσιαστικά να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είμαστε ευάλωτοι, στην ουσία ανθρώπινοι και να ανοιχτούμε στο σύντροφο της ζωής μας σημαίνει ότι είμαστε σε μία ξεχωριστή πορεία, η οποία είναι περιχαρακωμένη και δεν επιτρέπει την υγιή συντροφικότητα.

Η πηγή του έρωτα

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Όταν σε μία σχέση ή και σε ένα γάμο ο άλλος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ψυχική απόσταση και απομόνωση ακόμα και αν εμείς δεν το εκφράζουμε ουσιαστικά, ρητά  τότε η σχέση βαδίζει προς την δύση της αργά ίσως αλλά πολύ σταθερά.

Συμπερασματικά, η αγάπη διαρκεί μία αιωνιότητα και μπορούν οι άνθρωποι να γευτούν την κάθε στιγμή της αρκεί και οι δύο σύντροφοι να αγγίξουν απαλά με ευγένεια ο ένας την καρδιά του άλλου και να την φροντίσουν ως τον πιο πολύτιμο θησαυρό. 

Εκεί βρίσκεται η πηγή του έρωτα. Στη δημιουργία και βίωση όμορφων στιγμών που θα συνδέουν όλο και πιο βαθιά και ουσιαστικά το ζευγάρι. Η ευγνωμοσύνη για όλα όσα ο ένας σύντροφος με χαρά προσφέρει στον άλλον πραγματικά δένει τις ψυχές. Απαραίτητη όμως είναι και η διαλλακτικότητα. Να υπάρχει διάλογος με υγιή επικοινωνία σε κλίμα αληθινού σεβασμού και αλληλοκατανόησης.

Ο έρωτας ζει αιώνια στις καρδιές που αγαπιούνται και υπόσχονται να παλέψουν να κρατούν την αγάπη τους ζωντανή.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.