Είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ζευγαριών και όσο πιο συχνές είναι οι συγκρούσεις γύρω από τα οικονομικά, τόσο πιο πιθανό είναι το ζευγάρι να χωρίσει τελικά.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως μια ένδειξη δέσμευσης κι εμπιστοσύνης, είναι το περίφημο «κοινό ταμείο».

Άλλοι πάλι πιστεύουν πως ο καθένας χρειάζεται να κρατά τα δικά του χρήματα και να συμβάλλει στα έξοδα του σπιτιού. Κι άλλοι… δεν ξέρουμε τι σκέφτονται, γιατί δυσκολεύονται να συζητήσουν με τον σύντροφο τους το θέμα «χρήματα». Αρκετά ζευγάρια είναι χρόνια μαζί χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα του συντρόφου, ή της διαχείρισης των οικονομικών της καθημερινής κοινής τους ζωής.

Πριν μια απόφαση για δέσμευση και συγκατοίκηση, είναι καλό να υπάρχει επικοινωνία και καλή πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση και τον τρόπο διαχείρισης του κάθε συντρόφου. Βασιστείτε σε αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης σε συνδυασμό με ανοιχτή συζήτηση. Κανένας τρόπος από μόνος του δεν είναι επαρκής.

Από τη στιγμή που θα υπάρξει εμπιστοσύνη και γνώση, τρία είναι τα βασικά ζητήματα που είναι καλό να έχουμε κατά νου:

Το «ταμείο» του σπιτιού. Μέσα σε μία σχέση συγκατοίκησης-γάμου είναι σημαντικό να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα έξοδα καθημερινής διαβίωσης και συντήρησης του σπιτιού. Σε αυτό χρειάζεται μηνιαίος προϋπολογισμός και απολογισμός.

Πόσα χρήματα υπολογίζετε πως χρειάζονται για τους λογαριασμούς και τα ψώνια του σπιτιού;
Πόσα τελικά ξοδέψατε στο τέλος του μήνα;
Έχετε προβλέψει για έκτακτα έξοδα;

Επίσης είναι σημαντικό να αποφασίσετε ποιος θα διαχειρίζεται το ταμείο είτε συνολικά, είτε για ένα μέρος των υποχρεώσεων. Δεν είναι καλή ιδέα να το αφήνουμε στο «όποιος μπορεί». Τέλος, χρειάζεται να αποφασίσετε τη συμβολή του καθενός. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε ήδη γνωρίσει και αποδεχτεί το σύντροφο μας, την εργασία του, τις δυνατότητες του, τις ανάγκες του. Να έχουμε συζητήσει διεξοδικά και συμφωνήσει πώς ο καθένας θα συμμετέχει, ώστε κανένας να μην νιώθει αδικημένος, κανένας να μην στερείται, να μην ενισχύονται ανταγωνιστικές σχέσεις κι αρνητικά συναισθήματα.

Η οικονομική ανεξαρτησία του καθενός. Είναι σημαντικό κάθε σύντροφος να μπορεί να είναι αυτάρκης. Οι ελπίδες για ένα όμορφο κοινό μέλλον και η αξία της συνεργασίας, δεν ακυρώνονται αλλά αντίθετα ενισχύονται από την αυτονομία του καθενός. Είναι καλό όλα όσα έχετε μαζί (π.χ. σπίτι, παιδιά) να μπορείτε να τα αναλάβετε και μόνοι σας αν χρειαστεί. Αν στη σκέψη πως θα βρεθείτε μόνοι, νιώθετε αβοήθητοι, πανικόβλητοι, εγκλωβισμένοι, μετέωροι, τότε είναι καιρός να αλλάξετε κάτι και να φροντίσετε κι εσάς. Επίσης, μην προσπαθείτε να ελέγξετε όλα τα ατομικά ενδιαφέροντα και προσωπικά έξοδα του συντρόφου, ή τα προηγούμενα αποκτήματα.

Οι απόψεις και συνήθειες του καθενός. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως οι τσακωμοί δεν γίνονται για τα χρήματα, αλλά για τη σημασία που τους αποδίδουμε. Τα χρήματα δεν είναι μόνο ένα ποσό αλλά και ένα σύμβολο, π.χ. ελέγχου, κυριαρχίας, προσωπικής αξίας. Είναι ένα μέσο, π.χ. μια ανταμοιβή για κάποιο επίτευγμα, για να νιώσουμε ασφάλεια, να τα ξοδέψουμε ως αγχολυτικό, να συντηρήσουμε κοινωνικές σχέσεις. Είναι επίσης συνδεδεμένα με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, όπως τσιγκούνης ή σπάταλος, μίζερος, γενναιόδωρος, ανοιχτοχέρης, παραδόπιστος κ.ά. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα χρήματα και τα αποκτήματα για τον σύντροφο, ποιες είναι οι αξίες, οι στάσεις, οι προηγούμενες εμπειρίες του. Είναι δύσκολο να συνυπάρξουμε αρμονικά αν διαφέρουμε πολύ σε όλα αυτά. Συζητήστε επίσης τις προσωπικές αντιλήψεις, προτιμήσεις και προτεραιότητες, όχι μόνο για τις τωρινές συνθήκες, αλλά και για περιόδους αφθονίας ή κρίσης και οριοθετείστε τη συμμετοχή ή παρέμβαση τρίτων προσώπων στα οικονομικά του σπιτιού σας.

Γενικά είναι καλό να επιλέγουμε ως συντρόφους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε παρόμοιες αντιλήψεις, που μπορούν να είναι καλοί συνέταιροι στην οικονομική διαχείριση και να φροντίζουμε να λύνουμε τις συγκρούσεις ή διαφωνίες που προκύπτουν με άξονα τα χρήματα.

Όσο κι αν κάποιες φορές το παραβλέπουμε, στις μακροχρόνιες σχέσεις και εν μέσω των γεγονότων της ζωής, η συμφωνία και συμβατότητα στα οικονομικά θέματα αποδεικνύεται από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τοξικότητα και bullying στη σχέση του ζευγαριού
τοξικότητα, σχέσεις

Όταν μιλάμε για «νταήδες» και «τραμπούκους» το μυαλό μας πηγαίνει σε σχολικό ή εργασιακό περιβάλλον, όμως μπορεί να υπάρχει εκφοβισμός και ψυχολογική βία και μέσα στις προσωπικές μας σχέσεις. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι να νιώθουμε δυστυχισμένοι, πληγωμένοι, παραμελημένοι, ανικανοποίητοι. Έτσι, δημιουργούμε και συντηρούμε μια τοξική σχέση.

Γνωσιακή θεραπεία στην κατάθλιψη
γνωσιακή θεραπεία, κατάθλιψη

Η γνωσιακή θεραπεία, βασίζεται στη σημασία της ερμηνείας, καθώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και κατανοεί με διαφορετικό τρόπο. Ο στόχος είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης (γνωστική αλλαγή), των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και των αυτόματων σκέψεων, με τελικό αποτέλεσμα τη συναισθηματική και συμπεριφορική αλλαγή. 

Κατανοήστε και αντιμετωπίστε τους φόβους σας!
αντιμετώπιση φόβων

«Οι δειλοί πεθαίνουν πολλές φορές», είχε πει ο Σέξπιρ. Εννοώντας πως κάθε φορά που δειλιάζουμε, δεν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, αποφεύγουμε το άγνωστο, το ρίσκο, τις δυσκολίες, δεν αγωνιζόμαστε για τα πιστεύω και τις επιθυμίες μας, δεν εκφράζουμε τη γνώμη μας, είναι ένας μικρός θάνατος.

Στρες στα παιδιά: τρόποι αντιμετώπισης
Στρες στα παιδιά

Ως ενήλικοι έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα παιδιά: στην πορεία της ζωής μαθαίνουμε στρατηγικές και τρόπους αντιμετώπισης των στρεσογόνων καταστάσεων, ενώ τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα λόγω της περιορισμένης εμπειρίας. Επίσης είναι εξαρτημένα από εμάς και δεν μπορούν να είναι αυτάρκη, δεν έχουν διαμορφώσει την ατομική τους ταυτότητα και τις κοινωνικές τους σχέσεις, βιώνουν γρήγορες και σημαντικές αλλαγές στον εαυτό τους. 

Στρες στα παιδιά: αιτίες και συμπτώματα
στρες παιδιά

Ως ενήλικοι και μάλιστα πιεσμένοι από το σύγχρονο τρόπο ζωής, αναπολούμε την παιδική μας ηλικία σαν μια περίοδο ανεμελιάς και ελεύθερης έκφρασης. Συχνά λοιπόν πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν μπορεί να υποφέρουν από στρες, άγχος, κατάθλιψη και τα θεωρούμε ευτυχισμένα και ξένοιαστα. Στο κάτω-κάτω, δεν έχουν εργασιακά προβλήματα, δάνεια και λογαριασμούς που τρέχουν, τη φροντίδα της οικογένειας ή δύσκολες συζυγικές σχέσεις. 

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).