Ακρόαση άρθρου......

Making Slough Happy (Φέρνοντας την ευτυχία στο Slough), είναι η εκπομπή που πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε στη Βρετανική Τηλεόραση. Το επίκεντρο της εκπομπής αυτής, ήταν η ευτυχία. Σκοπός της εκπομπής ήταν να συγκεντρώσει ένα σύνολο δραστηριοτήτων και συμπεριφορών που μπορούν να φέρουν τη μέγιστη ευτυχία σ΄ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ακόμη και σε όσους αισθάνονται πεσμένοι ψυχολογικά.

Πράγματι η εκπομπή είχε σκοπό να κάνει τους κατοίκους του Slough, μιας πόλης εμφανώς συνδεδεμένης στο μυαλό πολλών με τη δυστυχία (αφού στα αγγλικά slough σημαίνει βάλτος), περισσότερο ευτυχισμένους.

Για να πετύχει την πρόκληση αυτή, η ομάδα της εκπομπής δημιούργησε ένα μανιφέστο ευτυχίας, το οποίο ζήτησε από πολλούς ανθρώπους, να το εφαρμόσουν για μερικές εβδομάδες.

Το μανιφέστο είχε γραφτεί από κάποιους ειδικούς σε θέματα ευζωίας μεταξύ των οποίων από τον ψυχολόγο Richard Stevens και τον ψυχοθεραπευτή, Brett Kahr.

Το μανιφέστο της ευτυχίας, βασίστηκε στην έρευνα της θετικής ψυχολογίας και καθεμία από τις προτεινόμενες ασκήσεις έδειχνε ότι αύξανε σημαντικά το βαθμό ευτυχίας.

Οι υπεύθυνοι της εκπομπής, παρουσίασαν το μανιφέστο στους συμμετέχοντες και τους προέτρεψαν να το ακολουθήσουν.

Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα αλλαγής βασίστηκε στο να κάνει τους συμμετέχοντες να καταπιαστούν με συγκεκριμένες, θετικές πράξεις που έχουν δείξει ότι δίνουν στο άτομο την αίσθηση της αυτοβελτίωσης και της υποκειμενικής ευζωίας.

Κάθε μια από τις δραστηριότητες βασίστηκε σε στοιχεία μιας εμβριθούς επιστημονικής έρευνας.

Οι δημιουργοί της εκπομπής, μπόρεσαν να αποδείξουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό για μερικές εβδομάδες, αύξησαν πράγματι τον βαθμό της ευτυχίας τους.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Επιχειρώντας βέβαια να κάνουμε μια κριτική στην προσπάθεια αυτή, θεωρούμε πως ήταν αναπόφευκτο να αυξηθεί ο υποκειμενικός βαθμός της ευτυχίας τους. Οι πράξεις του προγράμματος είναι όλες σχεδιασμένες για να μας συνδέουν όλο και περισσότερο με τους άλλους, με τον εαυτό μας και με τη φύση, με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

Πρόκειται αναμφίβολα για καλές, ακόμη και έξοχες συνήθειες και οι συμμετέχοντες έτυχαν ενθουσιώδους βοήθειας από την ομάδα, στο να εφαρμόσουν αυτές τις ιδέες στην πράξη.

Συνεχίζοντας μια απόπειρα ερμηνείας και κριτικής του προγράμματος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι υπήρξαν ερωτήσεις που επιμελώς αγνοήθηκαν και αφορούν το γιατί οι άνθρωποι, εγκαταλείπουν γενικά τέτοια πράγματα και γιατί, ακόμη και όταν τα εφαρμόζουν, δεν έχουν πάντα κάποιο όφελος.

Είναι πιθανό να τα κάνουν όλα αυτά με ένα μηχανικό τρόπο ή με μια αίσθηση καθήκοντος, χωρίς το πνεύμα ενθουσιασμού που απαιτείται. Στην περίπτωση αυτή, οι ασκήσεις γίνονται μια ενοχλητική αγγαρεία και όχι απόλαυση.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, λειτούργησε εξαιρετικά καλά, εν μέρει επειδή οι υπεύθυνοι της εκπομπής επένδυσαν μεγάλο ενθουσιασμό στις ασκήσεις και εν μέρει γιατί οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν πολύ από τη συμμετοχή τους σε ένα τηλεοπτικό πείραμα.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Θα ήταν πολύ περισσότερο εντυπωσιακό αν η προσωρινή αύξηση του δείκτη ευτυχίας που επιτεύχθηκε, μπορούσε να διατηρηθεί και για ένα ακόμη χρόνο, μετά το τέλος της εκπομπής.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η θετική ψυχολογία απασχολεί ολοένα και περισσότερους, ειδικούς ή μη, τα τελευταία χρόνια, στις σύγχρονες, δυτικές αστικές κοινωνίες. Σε επόμενο άρθρο, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα, τόσο στα επιχειρήματα των υποστηρικτών, όσο και σε αυτά των διαφωνούντων.

Το μανιφέστο της ευτυχίας

Παραθέτουμε το μανιφέστο της ευτυχίας που προβλήθηκε και χρησιμοποιήθηκε, στα πλαίσια της εκπομπής "Making Slough Happy"

Έχε καλή σωματική κατάσταση. Κάνε γυμναστική μισή ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα.

Μέτρησε όλα τα καλά που απολαμβάνεις από τη ζωή σου. Στο τέλος της κάθε ημέρας, σκέψου πέντε πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.

Χρόνος συζήτησης. Αφιέρωσε μία ώρα χωρίς διακοπή, κάθε εβδομάδα, για να κουβεντιάζεις με τον σύντροφο σου ή με ένα φίλο.

Φύτεψε κάτι! Ακόμη κι αν είναι ένα μικρό γλαστράκι. Κράτα το ζωντανό!

Μείωσε στο μισό τον χρόνο που βλέπεις τηλεόραση.

Χαμογέλασε ή/και χαιρέτησε έναν άγνωστο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Τηλεφώνησε σε ένα φίλο. Έλα σε επαφή τουλάχιστον με ένα χαμένο φίλο ή σχέση.

Γέλασε πολύ τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Φρόντισε κάθε μέρα να κερνάς κάτι τον εαυτό σου. Βρες χρόνο να το απολαμβάνεις πραγματικά.

Καθημερινή ευγένεια. Πρόσφερε κάθε μέρα τη βοήθεια σου σε κάποιον.

 

Το άρθρο έχει προέλευση από το βιβλίο " Η ψυχοθεραπεία και η αναζήτηση της ευτυχίας, της Emmy Van Deurzen. Εκδόσεις: Κονδύλι

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr