Ο έρωτας συνδέεται έντονα με την επιθυμία να έρχονται σε επικοινωνία άμεση τα πρόσωπα τα οποία βιώνουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας λαχταρά, προσμένει, χαίρεται να βλέπει το χαμόγελό του άλλου, να αντικρίζει τα μάτια του και να μπορεί να έχει μία διαπροσωπική επικοινωνία μαζί του.

Εν μέσω, όμως, καραντίνας όλες οι σχέσεις φιλικές, οικογενειακές επαγγελματικές, διαπροσωπικές παιρνούν μία κρίσιμη δοκιμασία, η οποία δεν έρχεται να τις εξουθενώσει αλλά με την κατάλληλη υγιή αντιμετώπιση έρχεται να τις βοηθήσει να στηριχθούν σε ακόμη περισσότερο γερά θεμέλια.

Η αγάπη δεν γίνεται να καταργηθεί ακόμα και αν υπάρχουν τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των προσώπων τα οποία αισθάνονται αυτό το υπέροχο  συναίσθημα. Σε αυτήν την ιδιαίτερη εποχή που βρισκόμαστε όλοι σε καραντίνα έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα, τα οποία διαθέτουμε για να αισθανθούμε όσο πιο κοντά γίνεται ο ένας στον άλλον.

Ένα ζεστό χαμόγελο σε μία φωτογραφία, ένα μήνυμα, ένα τηλεφώνημα είναι αρκετά για να μπορέσουν να ξεκουράσουν και να δώσουν ένα χαμόγελο χαράς και μια ηλιαχτίδα αγάπης στους ανθρώπους, τους οποίους νοιαζόμαστε και αγαπάμε.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Ας περάσουμε στο κρίσιμο ζήτημα της ψυχικής ανθεκτικότητας (resilience). Η ψυχική ανθεκτικότητα την οποία μελετούν τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί ψυχολόγοι είναι η ικανότητα των προσώπων να μπορούν να ανταπεξέρχονται με υγιές τρόπο σε δοκιμασίες και συνθήκες, οι οποίες έρχονται να διαταράξουν και να προκαλέσουν εμπόδια και δυσκολίες στην μέχρι τώρα γνωστή  καθημερινότητά τους.

Ψυχική ανθεκτικότητα (Resilience) σημαίνει να επανέλθει, να ανακάμψει κάποιος μετά από τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες της ζωής.

Στον τομέα της μηχανικής και της φυσικής η λέξη resilience σημαίνει την ικανότητα ενός υλικού να απορροφά την ενέργεια, να παρουσιάζει αντίσταση στη ζημιά και γρήγορα να αποκτά εκ νέου την δύναμή του. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι Steven J.Wolin and Sybil Wolin (1993): η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανακάμψεις, να αντέξεις τις δυσκολίες και να επιδιορθώσεις τον εαυτό σου.

Στις ημέρες μας είναι μία δύσκολη περίπτωση που έρχεται να δοκιμάσει τις σχέσεις. Μάλιστα, όπως καταγράφεται σε πάρα πολλές έρευνες οι άνθρωποι που βιώνουν την καραντίνα αισθάνονται ότι πολλές φορές είναι απομονωμένοι, είναι αποκομμένοι και ψυχικά από τον οικογενειακό, φιλικό τους περίγυρο και αισθάνονται το συναίσθημα της μοναξιάς.

Για να μη βιώνουμε γενικά την μοναξιά χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να έχουμε φτάσει στο σημείο να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας και να αγαπήσουμε αληθινά τον εαυτό μας.

Καλή σχέση με τον εαυτό μας

Η πρώτη σχέση, την οποία είναι καλό να φροντίσουμε να δομήσουμε σε υγιείς βάσεις είναι η σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν πραγματικά μπορέσουμε σταδιακά να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας και να μας αγαπήσουμε με τα θετικά μας στοιχεία αλλά και με τα στοιχεία που χρειάζεται να δουλέψουμε τότε δεν θα αισθανόμαστε τόσο πολύ αποκομμένοι από τους άλλους ανθρώπους και δεν θα επιδιώκουμε συνεχώς την αποδοχή των άλλων.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αποδοχή πηγάζει από μέσα μας πράγμα που σημαίνει ότι όταν εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε τον εαυτό μας τότε δεν μένει να μεταφραστεί αυτό το συναίσθημα και στις καρδιές των ανθρώπων που μας περιτριγυρίζουν.

Μία κρίσιμη δοκιμασία για τις σχέσεις, για τον έρωτα και την αγάπη είναι η επικοινωνία, η δυνατότητα δηλαδή ακόμη και εν μέσω καραντίνας να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σε συνθήκες που δεν είναι αυτές, οι οποίες θα θέλαμε να υπάρχουν κανονικά στην καθημερινή ζωή μας.

Η ζωή αρκετές φορές είναι πλημμυρισμένη από δυσκολίες, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία, ελπίδα πίστη και χαμόγελο.

Ας δούμε αυτή την καραντίνα σαν μία ευκαιρία να κάνουμε την ενδοσκόπηση μας, να αυξήσουμε το κομμάτι της αυτογνωσίας μας και να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε σε τι είδους πραγματικές σχέσεις χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να επενδύσουμε.

Επιδιώκοντας τη σύνδεση με τους ανθρώπους

Η αγάπη και ο έρωτας είναι τόλμημα και μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και στις πιο σκληρές δοκιμασίες. Οι άνθρωποι που αγαπιούνται δεν χάνονται γιατί οι ίδιοι επιδιώκουν ακόμα και σε κρίσιμες συνθήκες να επικοινωνούν με τα μέσα που διαθέτουν.

Όταν υπήρχαν πόλεμοι και πολεμικές συρράξεις έχουμε μαρτυρίες ζευγαριών που επικοινωνούσαν αποκλειστικά και μόνο με επιστολές και γράμματα και παρόλα αυτά ομολογούν ότι όταν συναντήθηκαν ο ένας με τον άλλον το συναίσθημα της αγάπης αντί να είναι μειωμένο ήταν αυξημένο ή μάλλον πολλαπλασιασμένο.

Αυτό σημαίνει ότι αν πραγματικά επιδιώκουμε τη σύνδεση με τους ανθρώπους που αγαπάμε τότε αυτό είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί ακόμα και με τα μέσα που διαθέτουμε στην περίοδο της καραντίνας. Ο κάθε άνθρωπος ακόμα και μέσα από ένα τηλεφώνημα, μέσα από ένα μήνυμα μπορεί να αναγνωρίσει την αυθεντικότητα του συναισθήματος που πηγάζει μέσα από την καρδιά μας. Για αυτό η αγάπη όπως αναφέρει ο Άγιος Πορφύριος πηγαίνει τηλεγράφημα στην ψυχή των άλλων.

Ο κάθε άνθρωπος χωρίς να πούμε πολλά λόγια μπορεί να καταλάβει αν πραγματικά τον αγαπάμε, αν νοιαζόμαστε για αυτόν ή εάν απλά διατηρούμε μία τυπική επικοινωνία μαζί του.

Οι συνθήκες ως ευκαιρία για εξέλιξη

Χρειάζεται να μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα μέσα από μία αληθοφανή σκοπιά στη ζωή γιατί δεν θα υπάρχουν ποτέ ιδανικές συνθήκες αλλά εμείς σε οποιαδήποτε συνθήκη όσο δύσκολη και αν είναι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σύμφωνα και με τις δικές μας δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην κριτική του εαυτού μας ή να πέσουμε στην κατάσταση της μεμψιμοιρίας.

Δεν είναι απαραίτητο να θυματοποιηθούμε και να θεωρήσουμε ότι αυτή η καραντίνα ήρθε για να μας εξοντώσει. Καλό είναι να δούμε την πανδημία σαν μία ευκαιρία να εκτιμήσουμε όσα ήδη έχουμε και όσα μας περιβάλλουν. Όσους ανθρώπους είναι δίπλα μας και πάντα μας στηρίζουν με αγάπη καλοσύνη και ευγένεια.

Ευγνωμοσύνη

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ψυχικής ανθεκτικότητας είναι η ευγνωμοσύνη. Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι μας βοηθάει πάρα πολύ τουλάχιστον στο τέλος της ημέρας μας να έχουμε ένα σημειωματάριο που καταγράφουμε ορισμένα στοιχεία που μας έκαναν να αισθανθούμε ευγνωμοσύνη την ημέρα που πέρασε.

Αυτό γεμίζει τις μπαταρίες μας και μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις και γεμάτοι για να συνεχίσουμε την πορεία της ζωής μας. Κάθε φορά που χαρίζουμε αγάπη είναι σίγουρο ότι πρώτα εμάς τους ίδιους γεμίζει. Τα αληθινά συναισθήματα μπορούν να περάσουν αλώβητα μέσα από οποιαδήποτε δοκιμασία όπως αναφέρει και ο Ιερός Χρυσόστομος η αγάπη νικάει πάντα ακόμα και τις μεγαλύτερες δοκιμασίες.

 

Bιβλιογραφικές αναφορές

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, Alice Miller, εκδόσεις Ροές, Αθήνα 2003
Να θέλεις και να ερωτεύεσαι, Rollo May, εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2016

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.