Μη φοβάσαι…. Σήκω!! Φτιάξε τα μαλλιά σου, πάρε μια βαθιά ανάσα και κάρφωσε το χαμόγελο στα χείλη σου. Έτσι…με το ζόρι! Η Ζωή είναι περιπέτεια. Ακόμη να το καταλάβεις;; Ζει αυτός που ρισκάρει και εσύ έζησες και ζεις ακόμη. Πόνος, θλίψη, θυμός, όλα αυτά ανάμεικτα και ζωντανά. Σου θυμίζουν ότι είσαι ζωντανή, ότι το αίμα σου κυλά στις φλέβες σου.

Αυτή είναι η ζωή

Το φως διαδέχεται το σκοτάδι, η άνοιξη το χειμώνα και πάλι από την αρχή. Κάθε δύση και μια ανατολή! Κάθε δάκρυ και ένα χαμόγελο. Ένας σταθερός κύκλος, μία αδιάλειπτη κίνηση χωρίς σταματημό.

Μη χάνεις τη δική σου Άνοιξη. Άσε πίσω κάθε φυλακή… δυο βήματα και ξεμακραίνεις. Μη διστάζεις, μη φοβάσαι.

Η ζωή δε μπορεί να ζει με μάσκες, διώξε τη σκιά και χαιρέτησε το φως! Μη γίνεσαι σκιά! Έλα στο φως. Όλα αυτά φαίνονται απλά μπαγάζια για το ταξίδι της ζωής, μα αν καταφέρεις να τα κρατήσεις….δε ζεις απλά αλλά ταξιδεύεις.

Η ζωή μοιάζει με κύκλο, με χιλιάδες άλλους ομόκεντρους κύκλους μέσα της. Το κέντρο το κατέχει η καρδιά. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ίδιο σημείο, στη καρδιά. Χόρευε τον κύκλο, κάνε τις καλύτερές σου φιγούρες, με σκέρτσο, με νάζι, με τσαχπινιά. Ανάλαφρα κύλισε πάνω στον κύκλο. Και αν πέσεις; Απλά θα σηκωθείς, θα τινάξεις τη σκόνη και θα συνεχίσεις. Και αν χτυπήσεις; Θα αναρρώσεις για λίγο, θα ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και αφού πάρεις μια βαθιά ανάσα θα αρχίσεις και πάλι από την αρχή.

Ό,τι μας πληγώνει μας χτίζει, ό,τι δε μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Το μηδέν είναι δύναμη, είναι πάθος, είναι χαρά για την έναρξη κάτι καινούριου. Το μηδέν είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, η δύναμή μας για να ξεκινήσουμε ξανά, αφετηρία για κάτι νέο, πιο συναρπαστικό. Είναι ο ρυθμός που θα μας ξεσηκώσει για ένα καινούριο χορό, με νέες πιο εντυπωσιακές φιγούρες.

Να κυνηγάς με πάθος τη ζωή, μη χάνεις τα όνειρά σου, μη σταματάς να ονειρεύεσαι. Μη φοβάσαι το μηδέν. Άσε τη ζωή να σε οδηγήσει απαλά. Ξέρει αυτή και μάλιστα καλύτερα από εσένα. Αποτάξου τη μισαλλοδοξία, αποτάξου το "αποκλείεται", το "δεν", το "ποτέ" . Άνοιξε τη πόρτα σου να μπει φρέσκος, καθαρός αέρας και καλωσόρισε με αυτοπεποίθηση το δύσκολο. Μη φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις! Μπορείς! Ζήσε το ταξίδι και μη κάνεις πίσω. Κάθε κορυφή έχει και τη δικής της μαγεία. Μη σπαταλάς αναπνοές, όχι μιζέριες και κλάψες.

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας επιλεγμένα βιβλία αυτοβοήθειας

Ο δρόμος της ψυχής δεν εγγυάται ασφάλεια αλλά δοκιμασία

Η ζωή είναι όμορφη, αρκεί να τη ζει κανείς. Να τη ζει ελεύθερα χωρίς μιζέρια και υποκρισία. Οι ανθρώπινες ψυχές φτιάχτηκαν για να ταξιδεύουν ελεύθερες.

Γαλήνεψε την καρδιά σου, πάτα το παρελθόν και προχώρα. Ο πόνος είναι απλά μια ψευδαίσθηση, στην οποία βρισκόμαστε παγιδευμένοι. Η δυστυχία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το περιεχόμενο της ύπαρξής μας, κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούμε! Όπως αγνοούμε βέβαια, πως τόσο η κατάσταση της δυστυχίας όσο και της ευτυχίας είναι αποκλειστικά στο δικό μας χέρι, αφού είναι αποτέλεσμα των δικών μας επιλογών. Το να απελευθερωθούμε από τα αρνητικά συναισθήματα εξαρτάται από εμάς και μόνο. Πρέπει να μάθουμε λοιπόν να λειτουργούμε έτσι ώστε να μην γινόμαστε σκλάβοι των συναισθημάτων μας.

Να είσαι τρυφερός με τον εαυτό σου, ευγενής και υπομονετικός. Αποδέξου τον, αγάπησέ τον και πίστεψέ τον. Άσε τη μαγεία της ζωής να καθαρίσει το μονοπάτι σου και να σου δείξει τον προορισμό. Ξέχνα το χρόνο. Η δουλειά του είναι να μετρά λεπτά και δευτερόλεπτα. Εσύ να μετράς στιγμές, στιγμές γεμάτες χαρά και ικανοποίηση, αγάπη και ευγνωμοσύνη. Τότε και ο χρόνος θα γίνει σύμμαχός σου. Η ευτυχία μοιάζει με τις δροσοσταλίδες του ανοιξιάτικου πρωινού, προορισμένες να χαθούν σε μια στιγμή. Αν το θυμόμαστε αυτό, δε θα αφήνουμε τις στιγμές να φεύγουν μέσα από τα χέρια μας χωρίς να τις ζούμε!

Το μυαλό μας είναι η φυλακή μας. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που η ποινή τελειώνει. Δε θα υπομένουμε τη ζωή αλλά θα ζούμε τη ζωή μας! Καθημερινά δίνεις πολλά και παίρνεις πολλά, αλλά δεν τολμάς να δώσεις κομμάτια της ψυχής σου. Όταν φτάσεις λοιπόν στο μηδέν, όπου θα νομίζεις ότι τίποτα άλλο δεν έχεις να δώσεις, άνοιξε τα μονοπάτια της ψυχής σου, άνοιξε μονοπάτια χαράς και απόλαυσης. Τότε θα καταλάβεις ότι ποτίζεις τον κόσμο γύρω σου με το άρωμα της ψυχής σου και ο κόσμος γίνεται η ίδια σου η ψυχή.

Βρες το χαμογελαστό μάγκα πιτσιρικά μέσα στα βάθη της ψυχής σου. Νιώσε το κορμί σου να λάμπει, νιώσε τη ψυχή σου να πετά στην ομορφιά του δειλινού. Δε χρειάζεται να ζηλεύεις κανένα, δε χρειάζεται να μοιάζεις κανενός! Είσαι υπέροχη και μοναδική από μόνη σου! Δε χρειάζεσαι το χέρι κανενός για το μονοπάτι της ζωής. Έχεις εσένα και μπορείς να γευτείς τη μαγεία της με όλο σου το είναι!

* Εμπνευσμένο από τη συνέντευξη της ζωγράφου της ψυχής και ποιήτρια της ζωής Λιλίκας Αρνάκη με τίτλο: Ζω με πάθος. Εκπομπή La cort, στο ραδιόφωνο του ΕΟΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Παπαδανιήλ Ελπίδα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Παπαδανιήλ Ελπίδα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Λογοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός, MSc in Education:Special Educational Needs and Disabilities, Mediterranean College Thessaloniki & University of Derby,UK,MA in Speech Language Pathologist and Therapist with second Speciality Oligophreno-Pedagogy, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ραδιοφωνικός παραγωγός.