Αυτό-αμφισβήτηση

Αμφιβολία... Αμφισβήτηση... Αυτό-αμφισβήτηση… Αυτό-κριτική… Αυτό-εικόνα... Αυτοπεποίθηση...

Για σένα λοιπόν που η αποτυχία διαρκεί περισσότερο από την επιτυχία.
Για σένα που η αποτυχία είναι ένα status, ενώ η ευτυχία απομονώνεται μόνο σε στιγμές...

Για σένα που κάθε φορά που αντιμετωπίζεις μία πρόκληση, έχεις μάθει να δημιουργείς το αρνητικό σενάριο στο μυαλό σου, με την αιτιολογία ότι προσπαθείς να προετοιμαστείς για όλα τα ενδεχόμενα. Και ποτέ δεν το μεταφράζεις ως πρόκληση, αλλά πάντα είναι κάτι που σε γεμίζει με άγχος και φόβο για το αν θα τα καταφέρεις και τι θα σκεφτούν οι άλλοι για σένα.

Απόκτησε το σχετικό βιβλίο Είσαι Γαμάτος Είσαι Γαμάτη, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Για σένα λοιπόν που δεν πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις

Για σένα που θα αναλωθείς στην ανάλυση της αποτυχίας πολύ περισσότερο από ότι σε αυτό που κατάφερες.

Για σένα που ποτέ δεν είσαι σίγουρος για μία απόφασή σου και πάντα αναζητάς την επιβεβαίωση από τους άλλους και ίσως στο τέλος κουραστείς τόσο πολύ με την ανάλυση και την συζήτηση, που μπορεί να μην αποφασίσεις τίποτα.

Για σένα που χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου με περισσότερους αρνητικούς χαρακτηρισμούς και υποτιμάς τα θετικά σου στοιχεία..

Για σένα που επηρεάζεσαι από την άποψη των τρίτων και δυσκολεύεσαι να επιχειρηματολογήσεις για την δική σου.

Για σένα που όταν πετυχαίνεις κάτι, το αποδίδεις στην τύχη, στους άλλους, στον χρόνο, στις συμπτώσεις, ποτέ όμως σε σένα και σε αυτά που αξίζεις... Ίσως γιατί δεν μπορείς να δεις αυτά που αξίζεις.

«Η αμφιβολία σκοτώνει περισσότερα όνειρα, από ότι θα σκοτώσει η αποτυχία», έλεγε ένα quote που βρήκα στο διαδίκτυο...

Γιατί η αμφιβολία θα σε μάθει να περιμένεις από τον εαυτό σου το λάθος

Γιατί η αμφιβολία θα σου καλλιεργεί πάντα την αίσθηση της αναμενόμενης αποτυχίας.

Γιατί η αμφιβολία θα σε μάθει να ακυρώνεις τον εαυτό σου και τα όνειρά σου.

Γιατί η αμφιβολία θα σε μάθει να νιώθεις ότι δεν αξίζεις, αφού θα μάθεις να αμφισβητείς την αξία όλων όσων πετυχαίνεις...

Γιατί η αμφιβολία θα σου δημιουργεί μόνιμα ένα νοητικό φίλτρο με το οποίο θα εστιάζεις στα αρνητικά και στα λάθη και σπάνια στα θετικά.

Γιατί στα μάτια σου θα είσαι αυτός και αυτή, που ποτέ δεν θα αναζητήσει το καλύτερο, γιατί πάντα θα αμφιβάλλεις ότι εσύ μπορείς να το αποκτήσεις.

Έχεις μάθει χρόνια να αμφισβητείς τον εαυτό σου, τα επιτεύγματά σου, τα καλά σου στοιχεία…

Μάλλον σου έχουν μάθει ότι πρέπει να αρκείσαι στα λίγα

Και κάθε χρόνος, κάθε μέρα είναι πιο δύσκολη.. Γιατί κάθε μέρα το αίσθημα της απογοήτευσης είναι μεγαλύτερο.. Γιατί γίνεσαι ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με βαθιά ριζωμένες πλέον πυρηνικές πεποιθήσεις, ότι δεν αξίζεις.. Γιατί γεμίζεις με ανασφάλεια, με άγχος. Γιατί δεν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου και όταν αποτυγχάνεις κάπου, δεν σκέφτεσαι ποτέ να προσπαθήσεις εκ νέου.

Και κάθε μέρα πονάς ολοένα και περισσότερο... Με σένα, με τους άλλους. Με τις μεταφράσεις σου, με τον τρόπο που αναλύεις τα γεγονότα και τα ερεθίσματα. Και κάθε μέρα βιώνεις την αποτυχία, το λάθος, την απόρριψη, το χωρισμό, την απώλεια, ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση. Και ίσως να κλείνεσαι ολοένα και περισσότερο στον εαυτό σου. Γιατί όλα τα στρεσογόνα γεγονότα για σένα θα είναι οδυνηρά, επώδυνα και θα σε κάνουν να νιώθεις ολοένα και πιο ευάλωτος, ολοένα και πιο ευάλωτη.

Για σένα λοιπόν...

Πρέπει να θυμάσαι ότι τα πάντα είναι θέμα μετάφρασης... Και πάντα να θυμάσαι να δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σου... Και αν σε κάθε σου επιχείρημα και σε κάθε σου πρόταση υπάρχει ένα «όμως…» ή ένα «αλλά..» πρέπει να σκέφτεσαι ότι με αυτό τον τρόπο το μόνο που κάνεις είναι να συντηρείς τον φαύλο κύκλο της αμφισβήτησης...

Και αν δυσκολεύεσαι πολύ να αλλάξεις, μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια... Γιατί οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παλεύοντας μόνιμα για την αποδοχή των άλλων
αποδοχή

Αποδέχομαι εμένα, την αξία μου, αυτά που καταφέρνω, αποδέχομαι τα ελαττώματά μου αλλά και τα προτερήματά μου. Αποδέχομαι την γυμνή εικόνα μου μπροστά στον καθρέφτη και νιώθω όμορφη/όμορφος, νιώθω αίσθημα ικανοποίησης για εμένα και τα επιτεύγματά μου, χωρίς να υπάρχει το «αλλά» στην πρότασή μου, που ουσιαστικά θα ακυρώσω τον ίδιο μου τον εαυτό.

Υπαρξιακά αδιέξοδα και κορωνοϊός
υπαρξιακά ερωτήματα

Επίμονη κινητοποίηση σκέψεων, εγκλωβισμός μέσα στο σπίτι, υπερένταση, θυμός, ιεροτελεστίες καθαριότητας, άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον, αδυναμία ελέγχου ή πρόβλεψης όσων πρόκειται να συμβούν, οικονομικές ανησυχίες, εμμονική παρακολούθηση ειδήσεων και αίσθημα ανηδονίας για κάποιους.

Ψυχοσωματικά, καθημερινότητα & Κορωνοϊός
ψυχοσωματικά συμπτώματα

Μία περίοδος αλλαγών... μια στρεσογόνα περίοδος, που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει. Μια περίοδος η οποία θα φέρει πολλούς στα όρια των ψυχικών τους αντοχών. Μια περίοδος κατά την οποία θα μείνουμε μέσα στο σπίτι και πιθανώς θα επιβαρύνει τις σχέσεις μας, την οικονομική μας κατάσταση.

Άγχος και κορωνοϊός
Άγχος κορωνοϊός

Κορωνοϊός COVID-19... Ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ένας ιός, που όπως κάθε ερέθισμα το οποίο δεν γνωρίζουμε μπορεί να προκαλέσει απουσία ελέγχου, έντονο άγχος, φόβο για το μέλλον.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares