Πολλές συνήθειες, συμπεριφορές, ιδιοσυγκρασίες και ιδιοτροπίες μας είναι ορατές. Ας εξετάσουμε τις συνήθειες που δεν σας αφήνουν να εξελιχθείτε. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας έρθουν αμέσως κάποιες στο μυαλό.

Κακές συνήθειες

Ορισμένες κακές συνήθειες είναι οι ακόλουθες:

 • Αργοπορείτε σε συναντήσεις και ραντεβού.
 • Κακή επικοινωνία με τους συναδέλφους και το προσωπικό.
 • Δεν ανανεώνετε ποτέ την επαγγελματική ιστοσελίδα σας.
 • Δεν υπολογίζετε αρκετό χρόνο για τη μετακίνηση όταν έχετε ραντεβού με πελάτες ή ενδιαφερόμενους αγοραστές σε εξωτερικά ραντεβού.
 • Δεν είστε γρήγοροι και αποδοτικοί όταν ασχολείστε με τα γραφειοκρατικά.
 • Σπαταλάτε χρόνο στο διαδίκτυο.
 • Αφήνετε λογαριασμούς να λήξουν, κάτι που φέρνει μεγάλες προσαυξήσεις.
 • Δεν διεκδικείτε συστηματικά τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις σας.
 • Μιλάτε αντί να ακούτε.
 • Πατάτε το κουμπί αναβολής αφύπνισης αρκετές φορές το πρωί προτού σηκωθείτε.
 • Δουλεύετε όλη μέρα χωρίς να γυμνάζεστε ή να κάνετε συχνά διαλείμματα.
 • Δεν περνάτε αρκετό χρόνο με τα παιδιά σας.
 • Τρώτε φαστ φουντ κάθε μέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή.
 • Τρώτε ακανόνιστες ώρες μέσα στη μέρα.
 • Φεύγετε από το σπίτι το πρωί χωρίς να αγκαλιάσετε τον/τη σύζυγό σας, τα παιδιά και το σκύλο σας.
 • Παίρνετε δουλειά για το σπίτι.
 • Είστε κολλημένοι στο κινητό σας ενώ δειπνείτε με τον/τη σύντροφό σας.
 • Δεν κρατάτε τις υποσχέσεις σας.
 • Δεν βρίσκετε αρκετό χρόνο για ψυχαγωγία και για την οικογένειά σας.
 • Προσπαθείτε να ελέγξετε κάθε απόφαση, ιδιαίτερα τα μικροπράγματα με τα οποία δεν πρέπει να ασχολείστε!
 • Αναβάλλετε τα πάντα, από τη φορολογική δήλωση μέχρι το καθάρισμα του γκαράζ.

Ενημερωθείτε για το ασύγχρονο σεμινάριο Η ψυχική δουλειά στην αυτοπεποίθηση από την πλατφόρμα του PSYVERSITY

Εντοπίστε την αντιπαραγωγική συμπεριφορά σας

Τώρα εξετάστε τον εαυτό σας κάνοντας μια λίστα με όλες τις συνήθειες που σας κρατούν αντιπαραγωγικούς. Αφιερώστε μία ώρα για να σκεφτείτε σε βάθος. Και φροντίστε να μη σας διακόψει κανείς. Είναι μια άσκηση που αξίζει να κάνετε και θα δώσει δυνατές βάσεις για να βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας τα επόμενα χρόνια. Οι κακές συνήθειες ή τα εμπόδια στην πραγματοποίηση των στόχων σας είναι τα σκαλοπάτια που σας οδηγούν στη μελλοντική επιτυχία.

Αλλά μέχρι να συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς σας κρατάει στάσιμους, είναι δύσκολο να δημιουργήσετε παραγωγικότερες συνήθειες. Η Συνταγή Συνηθειών Επιτυχίας σας δίνει έναν πρακτικό τρόπο να μεταμορφώσετε τις κακές συνήθειες σε επιτυχημένες στρατηγικές.

Ένας άλλος τρόπος να διακρίνετε κάποια αντιπαραγωγική συμπεριφορά σας είναι να ζητήσετε τη γνώμη των άλλων. Μιλήστε με άτομα που σέβεστε και θαυμάζετε, που σας γνωρίζουν καλά. Ρωτήστε τους ποιες κακές συνήθειές σας έχουν παρατηρήσει. Εστιάστε σε ό,τι αναφερθεί περισσότερο. Αν μιλήσετε σε δέκα άτομα και οι οκτώ σας πουν ότι δεν απαντάτε ποτέ εγκαίρως σε σημαντικά μέιλ, πρέπει να δώσετε προσοχή.

Να θυμάστε - αλήθεια είναι η εξωτερική συμπεριφορά σας, ενώ το πώς την αντιλαμβάνεστε εσείς αποτελεί συχνά ψευδαίσθηση. Αν είστε ανοιχτοί στην ειλικρινή κριτική των άλλων, μπορείτε να προσαρμοστείτε γρήγορα και να εξαλείψετε μια για πάντα τις κακές συνήθειες.

Η σημασία του περιβάλλοντος στην κοσμοαντίληψή μας

Πρέπει να κατανοήσετε ότι τα άτομα που συναναστρέφεστε και το περιβάλλον όπου ζείτε επηρεάζουν έντονα τις πράξεις σας. Κάποιος που μεγάλωσε σε αρνητικό περιβάλλον και υπήρξε θύμα συστηματικής σωματικής ή λεκτικής κακοποίησης έχει πολύ διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο από ένα παιδί που μεγάλωσε σε μια ζεστή, στοργική και υποστηρικτική οικογένεια. Η στάση τους και το επίπεδο αυτοεκτίμησής τους διαφέρουν.

Συχνά ένα περιβάλλον κακοποίησης παράγει συναισθήματα αναξιότητας, έλλειψη αυτοπεποίθησης και φυσικά φόβο. Αυτό το αρνητικό σύστημα πεποιθήσεων, αν μεταφερθεί στην ενήλικη ζωή, μπορεί να γεννήσει ένα σωρό αντιπαραγωγικές συνήθειες όπως εθισμό στα ναρκωτικά, τάση προς την εγκληματικότητα και ανικανότητα δημιουργίας μιας σταθερής σταδιοδρομίας.

Η πίεση των ομοτίμων παίζει επίσης θετικό ή αρνητικό ρόλο. Αν συναναστρέφεστε με άτομα που παραπονιούνται συνεχώς για το πόσο στραβά είναι όλα, ίσως αρχίσετε να τους πιστεύετε. Από την άλλη, αν περιστοιχίζεστε από δυνατά και θετικά άτομα, το πιθανότερο είναι να βλέπετε γύρω σας έναν κόσμο γεμάτο περιπέτειες και ευκαιρίες.

Αλλά μπορείτε να αλλάξετε ακόμα και αν είχατε την ατυχία να προέρχεστε από εξαιτερικά αρνητικό περιβάλλον. Και ίσως χρειαστεί ένα μόνο άτομο να σας βοηθήσει με τη μετάβαση. 'Ενας εξαιρετικός σύμβουλος, δάσκαλος, ψυχοθεραπευτής, μέντορας ή κάποιος που έχετε ως πρότυπο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον σας.

Η μόνη προϋπόθεση είναι να δεσμευτείτε ότι θα αλλάξετε.

Όταν είστε έτοιμοι, οι σωστοί άνθρωποι θα αρχίσουν να εμφανίζονται για να σας βοηθήσουν. Εκ πείρας γνωρίζουμε ότι το πασίγνωστο ρητό «Ο δάσκαλος εμφανίζεται όταν είναι έτοιμος ο μαθητής» ισχύει.

Ακολουθεί η μέθοδος που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καλύτερες συνήθειες βήμα βήμα. Είναι αποτελεσματική γιατί είναι απλή. Δεν χρειάζεστε πολύπλοκες στρατηγικές. Αυτή η συνταγή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τομέα της ζωής σας, προσωπικό ή επαγγελματικό. Αν την εφαρμόσετε με συνέπεια, θα σας βοηθήσει να πετύχετε ό,τι επιθυμείτε.

Αποτελείται από τρία απλά, βασικά βήματα που αναλύονται στη συνέχεια.

Προσδιορίστε ξεκάθαρα τις κακές ή αντιπαραγωγικές συνήθειές σας

Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε τις μελλοντικές συνέπειες των κακών συνηθειών σας. Μπορεί να μην παρουσιαστούν αύριο, την ερχόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. Η πραγματική επίδρασή τους μπορεί να γίνει αισθητή χρόνια αργότερα. Όταν εξετάζετε την αντιπαραγωγική συμπεριφορά σας μέρα τη μέρα, ίσως δεν φαίνεται τόσο βλαβερή.

Για παράδειγμα, οι καπνιστές λένε «Τι κακό μου κάνει σήμερα να καπνίσω μερικά τσιγάρα; Με βοηθάει να χαλαρώσω. Ούτε δύσπνοια έχω, ούτε βήχα».

Παρ' όλα αυτά, οι μέρες μαζεύονται και μετά από είκοσι χρόνια οι ακτινογραφίες που κάνετε το αποδεικνύουν. Σκεφτείτε το εξής: Αν καπνίζετε δέκα τσιγάρα τη μέρα για είκοσι χρόνια, συνολικά είναι εβδομήντα τρεις χιλιάδες τσιγάρα. Πιστεύετε ότι εβδομήντα τρεις χιλιάσες τσιγάρα δεν έχουν αρνητική επίπτωση στους πνεύμονές σας; Φυσικά και έχουν! Και μάλιστα ενδεχομένως να είναι μοιραίες. Έτσι, όταν εξετάζετε τις κακές συνήθειές σας, σκεφτείτε τις μακροπρόθεσμες συνήθειές σας, σκεφτείτε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Να είστε απόλυτα ειλικρινείς. Ίσως κινδυνεύει η ζωή σας.

Ορίστε τη νέα συνήθεια επιτυχίας σας

Συνήθως η συνήθεια της επιτυχίας είναι απλώς η αντίθετη της κακής σας συνήθειας. Στο παράδειγμα του καπνιστή θα ήταν να κόψει το κάπνισμα. Τι θα κάνετε λοιπόν; Για παρακίνηση σκεφτείτε όλα τα οφέλη και τις ανταμοιβές αν υιοθετήσετε τη νέα συνήθεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα με τα οφέλη που θα σας προσφέρει. όσο πιο ζωντανά τα περιγράψετε, τόσο πιο πιθανό είναι να ενεργήσετε.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης τριών σταδίων

Αυτη είναι όλη η ουσία. Στο παράδειγμα του καπνιστή υπάρχουν διάφορες επιλογές. Διαβάστε βιβλία για το πώς να κόψετε το κάπνισμα. Ξεκινήστε ύπνωση. Αντικαταστήστε την επιθυμία να καπνίσετε με κάτι άλλο. Βάλε στοίχημα με έναν φίλο για να έχετε να λογοδοτείτε σε κάποιον. Ξεκινήστε ένα καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής. Χρησιμοποιήστε επιθέματα νικοτίνης. Μείνετε μακριά από άλλους καπνιστές.

Το σημαντικό είναι να αποφασίσετε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα ακολουθήσετε. Πρέπει να δράσετε. Ξεκινήστε με μια συνήθεια που θέλετε πραγματικά να αλλάξετε. Μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

Εστιάστε στα τρία άμεσα βήματα και εφαρμόστε τα στην πράξη. Θυμηθείτε, τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι να αλλάξετε εσείς.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Κάνε focus που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr