ψυχολογία νικητή

Οι άνθρωποι εύκολα απογοητευόμαστε και δύσκολα μένουμε ικανοποιημένοι από ένα αποτέλεσμα. Συχνά γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε. Εστιάζουμε σε όλα όσα δεν έχουμε και δεν κατακτήσαμε. Συχνά εστιάζουμε ακόμα και σε όσα έχουν οι άλλοι.
Το αρνητικό το συγκρατούμε στη μνήμη μας και μας συντροφεύει, ενώ το θετικό μπορεί να μας προκαλέσει ένα αίσθημα χαράς, το οποίο όμως θα το ξεχάσουμε σχετικά εύκολα.

Θα εστιάσουμε στα λάθη μας, θα αναλύσουμε τον τρόπο σκέψης μας, συχνά εμμονικά και θα παραμείνουμε στο παρελθόν, σχεδόν πάντα με ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή, καλλιεργώντας έναν φαύλο κύκλο σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων... και παραμένουμε, ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι αυτό είναι λάθος.

Αποκτήστε το βιβλίο Γεννημένοι νικητές, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Ποιος είναι όμως ο νικητής;

Νικητής δεν είναι αυτός που είναι αρνητικός με όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν. Νικητής δεν είναι αυτός που θα παραπονιέται και θα μηρυκάζει όλα όσα δεν έκανε και όλα όσα δεν συνέβησαν.

Νικητής είναι αυτός που αγαπάει τον εαυτό του και τον φροντίζει. Νικητής είναι αυτός που είναι ευέλικτος και προσαρμόζεται... αυτός που δεν αφήνει το λάθος, την αποτυχία, την λανθασμένη επιλογή να τον στιγματίσει. Είναι αυτός που θα μάθει από το λάθος, αλλά θα το ξεπεράσει γρήγορα και θα το αφήσει να φύγει, να ξεχαστεί.

Νικητής είναι αυτός που δεν αφήνει το πάθος του να χαθεί. Το πάθος για το σύντροφό του, την σύντροφό του, το πάθος για την δουλειά του, το πάθος για μία ενασχόληση που τον χαλαρώνει και τον ανακουφίζει, το πάθος για την ίδια την ζωή.

Νικητής είναι αυτός που δεν μαθαίνει να απογοητεύεται, αλλά χτίζει μία φιλοσοφία ζωής, εστιάσμενη σε αυτά που θέλει να κάνει, που επιβραβεύει τον εαυτό του, που του λέει μπράβο, που δεν αφήνει ούτε την επιτυχία αλλά ούτε και την αποτυχία να του στερήσει τη μαγεία της στιγμής.

Νικητής είναι αυτός που απολαμβάνει την καθημερινότητα και την ορίζει σαν κίνητρο για να συνεχίσει.

Νικητής, τελικά, είναι αυτός που ορίζει σαν κίνητρό του την ίδια τη ζωή και βοηθάει τον εαυτό του να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της και να την απολαμβάνει. Που συγχωρεί τον εαυτό του και που συνεχίζει βάζοντας έναν στόχο κάθε φορά.

Νικητής είναι αυτός, τελικά, που μέσα από το δρόμο της αυτό-εκτίμησης, δουλεύει πνευματικά και ψυχικά για να μην αφήνει την καθημερινότητα να του στερεί την απόλαυση της ζωής.

Τι ανέφερε ο Rafael Nadal, πρωταθλητής στο τέννις, σε συνέντευξη μετά την κατάκτηση το Ιταλικού Masters.

«Δουλεύεις το πνευματικό κομμάτι όταν πρέπει να πας στο γήπεδο κάθε μέρα. Δεν παραπονιέσαι όταν παίζεις άσχημα, όταν έχει προβλήματα, όταν νιώθεις πόνο. Έχεις τη σωστή συμπεριφορά, τη σωστή έκφραση στο πρόσωπό σου. Δεν είσαι αρνητικός με όποιο θέμα προκύψει, αν παίξεις άσχημα, αν έχεις προβλήματα με το σώμα σου. Πηγαίνεις στο court κάθε μέρα με το ίδιο πάθος να συνεχίσεις να προπονείσαι. Αυτή είναι πνευματική δουλειά.

Είναι κάτι που έκανα σε όλη την καριέρα μου, δεν απογοητευόμουν όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Δεν ήμουν αρνητικός. Γι’ αυτό κατάφερνα πάντα να έχω ευκαιρίες να επιστρέψω.

Εδώ είμαστε και πάλι. Ένας σημαντικός τίτλος, μια σημαντική στιγμή. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να συνεχίσω.

Πνευματικά ακόμα και αν τα κατάφερα και είχα μια καλή σεζόν, έπρεπε πολλές φορές να δεχτώ τις δυσκολίες. Έπρεπε να εγκαταλείψω στο Australian Open και στο US Open. Στην αρχή της σεζόν υπήρχαν συνεχώς θέματα.

Αλλά είναι η τελευταία φορά που μιλάω γι’ αυτά τα πράγματα. Αυτά συνέβησαν. Τώρα είμαστε εδώ. Δούλεψα σκληρά για να είμαι εδώ. Αυτό σημαίνει η νίκη. Είναι η καθημερινή δουλειά. Η πιο σημαντική νίκη που μπορούμε να πάρουμε, είναι η καθημερινή δουλειά και το κίνητρο για να επιστρέφουμε …», Rafael Nadal, πρωταθλητής στο τέννις (tennisnews.gr - Μάιος 2019).

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Οι σκέψεις των κρίσεων πανικού
κρίσεις πανιικού

Κρίσεις πανικού...ένα συχνό εμπόδιο στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, μία αιτία για να είμαστε δυσλειτουργικοί, μία αιτία για να κινητοποιούνται σκέψεις, αισθήματα αβοηθησίας, ανασφάλειας, απόγνωσης, αναξιότητας και φόβοι.

Πλήττεται η αυτοεικόνα μας, νιώθουμε ανίκανοι να διαχειριστούμε καταστάσεις, νιώθουμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και όταν αρχίζουμε μετά από κόπο να το κάνουμε, νιώθουμε ενοχές και προσπαθούμε να αποδεικνύουμε μόνιμα την αξία μας στους άλλους...

Επιβιώνοντας από την απόρριψη
απόρριψη

Απόρριψη... Μία λέξη, με πολλές συνέπειες, που δημιουργεί πολλές σκέψεις και πολλά περαιτέρω συναισθήματα… φόβους, άγχη...

Πόσες φορές δεν έχουμε μιλήσει για ανθρώπους που μεγάλωσαν σε απορριπτικό περιβάλλον και ανέπτυξαν συμπεριφορές άμυνας, χαμηλή αυτό-εικόνα, φόβο απόρριψης, φόβο εγκατάλειψης, φόβο μοναξιάς.

Ο φόβος της ψυχοθεραπείας
ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μαγικό ταξίδι, ένας δρόμος που βοηθάει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, μία σχέση με τον θεραπευτή του, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ουσιαστική επικοινωνία..

Ο αγχώδης σου εαυτός
Αγχώδης εαυτός

Όσα άρθρα και αν γράψουμε για το άγχος, νομίζω ότι λίγα θα είναι καθώς για πολλούς από μας είναι ένας ύπουλος εχθρός, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε, κάτι που μας προκαλεί φόβο, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και των σκέψεών μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares