ψυχολογία νικητή

Οι άνθρωποι εύκολα απογοητευόμαστε και δύσκολα μένουμε ικανοποιημένοι από ένα αποτέλεσμα. Συχνά γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε. Εστιάζουμε σε όλα όσα δεν έχουμε και δεν κατακτήσαμε. Συχνά εστιάζουμε ακόμα και σε όσα έχουν οι άλλοι.
Το αρνητικό το συγκρατούμε στη μνήμη μας και μας συντροφεύει, ενώ το θετικό μπορεί να μας προκαλέσει ένα αίσθημα χαράς, το οποίο όμως θα το ξεχάσουμε σχετικά εύκολα.

Θα εστιάσουμε στα λάθη μας, θα αναλύσουμε τον τρόπο σκέψης μας, συχνά εμμονικά και θα παραμείνουμε στο παρελθόν, σχεδόν πάντα με ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή, καλλιεργώντας έναν φαύλο κύκλο σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων... και παραμένουμε, ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι αυτό είναι λάθος.

Αποκτήστε το βιβλίο Γεννημένοι νικητές, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Ποιος είναι όμως ο νικητής;

Νικητής δεν είναι αυτός που είναι αρνητικός με όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν. Νικητής δεν είναι αυτός που θα παραπονιέται και θα μηρυκάζει όλα όσα δεν έκανε και όλα όσα δεν συνέβησαν.

Νικητής είναι αυτός που αγαπάει τον εαυτό του και τον φροντίζει. Νικητής είναι αυτός που είναι ευέλικτος και προσαρμόζεται... αυτός που δεν αφήνει το λάθος, την αποτυχία, την λανθασμένη επιλογή να τον στιγματίσει. Είναι αυτός που θα μάθει από το λάθος, αλλά θα το ξεπεράσει γρήγορα και θα το αφήσει να φύγει, να ξεχαστεί.

Νικητής είναι αυτός που δεν αφήνει το πάθος του να χαθεί. Το πάθος για το σύντροφό του, την σύντροφό του, το πάθος για την δουλειά του, το πάθος για μία ενασχόληση που τον χαλαρώνει και τον ανακουφίζει, το πάθος για την ίδια την ζωή.

Νικητής είναι αυτός που δεν μαθαίνει να απογοητεύεται, αλλά χτίζει μία φιλοσοφία ζωής, εστιάσμενη σε αυτά που θέλει να κάνει, που επιβραβεύει τον εαυτό του, που του λέει μπράβο, που δεν αφήνει ούτε την επιτυχία αλλά ούτε και την αποτυχία να του στερήσει τη μαγεία της στιγμής.

Νικητής είναι αυτός που απολαμβάνει την καθημερινότητα και την ορίζει σαν κίνητρο για να συνεχίσει.

Νικητής, τελικά, είναι αυτός που ορίζει σαν κίνητρό του την ίδια τη ζωή και βοηθάει τον εαυτό του να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της και να την απολαμβάνει. Που συγχωρεί τον εαυτό του και που συνεχίζει βάζοντας έναν στόχο κάθε φορά.

Νικητής είναι αυτός, τελικά, που μέσα από το δρόμο της αυτό-εκτίμησης, δουλεύει πνευματικά και ψυχικά για να μην αφήνει την καθημερινότητα να του στερεί την απόλαυση της ζωής.

Τι ανέφερε ο Rafael Nadal, πρωταθλητής στο τέννις, σε συνέντευξη μετά την κατάκτηση το Ιταλικού Masters.

«Δουλεύεις το πνευματικό κομμάτι όταν πρέπει να πας στο γήπεδο κάθε μέρα. Δεν παραπονιέσαι όταν παίζεις άσχημα, όταν έχει προβλήματα, όταν νιώθεις πόνο. Έχεις τη σωστή συμπεριφορά, τη σωστή έκφραση στο πρόσωπό σου. Δεν είσαι αρνητικός με όποιο θέμα προκύψει, αν παίξεις άσχημα, αν έχεις προβλήματα με το σώμα σου. Πηγαίνεις στο court κάθε μέρα με το ίδιο πάθος να συνεχίσεις να προπονείσαι. Αυτή είναι πνευματική δουλειά.

Είναι κάτι που έκανα σε όλη την καριέρα μου, δεν απογοητευόμουν όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Δεν ήμουν αρνητικός. Γι’ αυτό κατάφερνα πάντα να έχω ευκαιρίες να επιστρέψω.

Εδώ είμαστε και πάλι. Ένας σημαντικός τίτλος, μια σημαντική στιγμή. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να συνεχίσω.

Πνευματικά ακόμα και αν τα κατάφερα και είχα μια καλή σεζόν, έπρεπε πολλές φορές να δεχτώ τις δυσκολίες. Έπρεπε να εγκαταλείψω στο Australian Open και στο US Open. Στην αρχή της σεζόν υπήρχαν συνεχώς θέματα.

Αλλά είναι η τελευταία φορά που μιλάω γι’ αυτά τα πράγματα. Αυτά συνέβησαν. Τώρα είμαστε εδώ. Δούλεψα σκληρά για να είμαι εδώ. Αυτό σημαίνει η νίκη. Είναι η καθημερινή δουλειά. Η πιο σημαντική νίκη που μπορούμε να πάρουμε, είναι η καθημερινή δουλειά και το κίνητρο για να επιστρέφουμε …», Rafael Nadal, πρωταθλητής στο τέννις (tennisnews.gr - Μάιος 2019).

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παλεύοντας μόνιμα για την αποδοχή των άλλων
αποδοχή

Αποδέχομαι εμένα, την αξία μου, αυτά που καταφέρνω, αποδέχομαι τα ελαττώματά μου αλλά και τα προτερήματά μου. Αποδέχομαι την γυμνή εικόνα μου μπροστά στον καθρέφτη και νιώθω όμορφη/όμορφος, νιώθω αίσθημα ικανοποίησης για εμένα και τα επιτεύγματά μου, χωρίς να υπάρχει το «αλλά» στην πρότασή μου, που ουσιαστικά θα ακυρώσω τον ίδιο μου τον εαυτό.

Υπαρξιακά αδιέξοδα και κορωνοϊός
υπαρξιακά ερωτήματα

Επίμονη κινητοποίηση σκέψεων, εγκλωβισμός μέσα στο σπίτι, υπερένταση, θυμός, ιεροτελεστίες καθαριότητας, άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον, αδυναμία ελέγχου ή πρόβλεψης όσων πρόκειται να συμβούν, οικονομικές ανησυχίες, εμμονική παρακολούθηση ειδήσεων και αίσθημα ανηδονίας για κάποιους.

Ψυχοσωματικά, καθημερινότητα & Κορωνοϊός
ψυχοσωματικά συμπτώματα

Μία περίοδος αλλαγών... μια στρεσογόνα περίοδος, που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει. Μια περίοδος η οποία θα φέρει πολλούς στα όρια των ψυχικών τους αντοχών. Μια περίοδος κατά την οποία θα μείνουμε μέσα στο σπίτι και πιθανώς θα επιβαρύνει τις σχέσεις μας, την οικονομική μας κατάσταση.

Άγχος και κορωνοϊός
Άγχος κορωνοϊός

Κορωνοϊός COVID-19... Ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ένας ιός, που όπως κάθε ερέθισμα το οποίο δεν γνωρίζουμε μπορεί να προκαλέσει απουσία ελέγχου, έντονο άγχος, φόβο για το μέλλον.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares