Ακρόαση άρθρου......

Οι άνθρωποι εύκολα απογοητευόμαστε και δύσκολα μένουμε ικανοποιημένοι από ένα αποτέλεσμα. Συχνά γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε. Εστιάζουμε σε όλα όσα δεν έχουμε και δεν κατακτήσαμε. Συχνά εστιάζουμε ακόμα και σε όσα έχουν οι άλλοι.
Το αρνητικό το συγκρατούμε στη μνήμη μας και μας συντροφεύει, ενώ το θετικό μπορεί να μας προκαλέσει ένα αίσθημα χαράς, το οποίο όμως θα το ξεχάσουμε σχετικά εύκολα.

Θα εστιάσουμε στα λάθη μας, θα αναλύσουμε τον τρόπο σκέψης μας, συχνά εμμονικά και θα παραμείνουμε στο παρελθόν, σχεδόν πάντα με ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή, καλλιεργώντας έναν φαύλο κύκλο σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων... και παραμένουμε, ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι αυτό είναι λάθος.

Αποκτήστε το βιβλίο Γεννημένοι νικητές, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Ποιος είναι όμως ο νικητής;

Νικητής δεν είναι αυτός που είναι αρνητικός με όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν. Νικητής δεν είναι αυτός που θα παραπονιέται και θα μηρυκάζει όλα όσα δεν έκανε και όλα όσα δεν συνέβησαν.

Νικητής είναι αυτός που αγαπάει τον εαυτό του και τον φροντίζει. Νικητής είναι αυτός που είναι ευέλικτος και προσαρμόζεται... αυτός που δεν αφήνει το λάθος, την αποτυχία, την λανθασμένη επιλογή να τον στιγματίσει. Είναι αυτός που θα μάθει από το λάθος, αλλά θα το ξεπεράσει γρήγορα και θα το αφήσει να φύγει, να ξεχαστεί.

Νικητής είναι αυτός που δεν αφήνει το πάθος του να χαθεί. Το πάθος για το σύντροφό του, την σύντροφό του, το πάθος για την δουλειά του, το πάθος για μία ενασχόληση που τον χαλαρώνει και τον ανακουφίζει, το πάθος για την ίδια την ζωή.

Νικητής είναι αυτός που δεν μαθαίνει να απογοητεύεται, αλλά χτίζει μία φιλοσοφία ζωής, εστιάσμενη σε αυτά που θέλει να κάνει, που επιβραβεύει τον εαυτό του, που του λέει μπράβο, που δεν αφήνει ούτε την επιτυχία αλλά ούτε και την αποτυχία να του στερήσει τη μαγεία της στιγμής.

Νικητής είναι αυτός που απολαμβάνει την καθημερινότητα και την ορίζει σαν κίνητρο για να συνεχίσει.

Νικητής, τελικά, είναι αυτός που ορίζει σαν κίνητρό του την ίδια τη ζωή και βοηθάει τον εαυτό του να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της και να την απολαμβάνει. Που συγχωρεί τον εαυτό του και που συνεχίζει βάζοντας έναν στόχο κάθε φορά.

Νικητής είναι αυτός, τελικά, που μέσα από το δρόμο της αυτό-εκτίμησης, δουλεύει πνευματικά και ψυχικά για να μην αφήνει την καθημερινότητα να του στερεί την απόλαυση της ζωής.

Τι ανέφερε ο Rafael Nadal, πρωταθλητής στο τέννις, σε συνέντευξη μετά την κατάκτηση το Ιταλικού Masters.

Το εσωτερικό παιδί, στα υπόγεια της Σκιάς μας, χωρίς προκαταλήψεις: Online σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR | Το σεμινάριο συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής Gestalt και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδώρου, σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα.| Ημερ. διεξαγωγής: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18.00 - 21.00

«Δουλεύεις το πνευματικό κομμάτι όταν πρέπει να πας στο γήπεδο κάθε μέρα. Δεν παραπονιέσαι όταν παίζεις άσχημα, όταν έχει προβλήματα, όταν νιώθεις πόνο. Έχεις τη σωστή συμπεριφορά, τη σωστή έκφραση στο πρόσωπό σου. Δεν είσαι αρνητικός με όποιο θέμα προκύψει, αν παίξεις άσχημα, αν έχεις προβλήματα με το σώμα σου. Πηγαίνεις στο court κάθε μέρα με το ίδιο πάθος να συνεχίσεις να προπονείσαι. Αυτή είναι πνευματική δουλειά.

Είναι κάτι που έκανα σε όλη την καριέρα μου, δεν απογοητευόμουν όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Δεν ήμουν αρνητικός. Γι’ αυτό κατάφερνα πάντα να έχω ευκαιρίες να επιστρέψω.

Εδώ είμαστε και πάλι. Ένας σημαντικός τίτλος, μια σημαντική στιγμή. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να συνεχίσω.

Πνευματικά ακόμα και αν τα κατάφερα και είχα μια καλή σεζόν, έπρεπε πολλές φορές να δεχτώ τις δυσκολίες. Έπρεπε να εγκαταλείψω στο Australian Open και στο US Open. Στην αρχή της σεζόν υπήρχαν συνεχώς θέματα.

Αλλά είναι η τελευταία φορά που μιλάω γι’ αυτά τα πράγματα. Αυτά συνέβησαν. Τώρα είμαστε εδώ. Δούλεψα σκληρά για να είμαι εδώ. Αυτό σημαίνει η νίκη. Είναι η καθημερινή δουλειά. Η πιο σημαντική νίκη που μπορούμε να πάρουμε, είναι η καθημερινή δουλειά και το κίνητρο για να επιστρέφουμε …», Rafael Nadal, πρωταθλητής στο τέννις (tennisnews.gr - Μάιος 2019).

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.