Tags: Στρες  
αισιοδοξία

Η αισιοδοξία είναι μια οπτική γωνία από την οποία αντικρίζει κανείς τον κόσμο. Είναι ένας τρόπος να σκεφτόμαστε για το μέλλον, όχι απαραίτητα περιμένοντας πάντα την θετική έκβαση των πραγμάτων, άλλα έχοντας την βεβαιότητα ότι θα βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία ή αντιξοότητα παρουσιαστεί μπροστά μας. Είναι μια επιλογή να εστιάζουμε σε λύσεις αντί σε προβλήματα και να βλέπουμε δυνατότητες εκεί όπου άλλοι βλέπουν δυσκολίες.

Αισιόδοξη και θετική στάση ζωής

Εκτός από το ότι κάνει την καθημερινότητα μας πιο εύκολη, η αισιόδοξη και θετική στάση ζωής φαίνεται πως έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για αυτούς που την υπηρετούν. Δεν είναι λίγες και σίγουρα δεν είναι ευκαταφρόνητες οι έρευνες που υποστηρίζουν πως η θετική στάση ζωής συνδέεται με την μακροζωία.

Προς υποστήριξη λοιπόν όλων των παραπάνω, πρόσφατη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2019 στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (PNAS) έρχεται να ταχθεί υπέρ της άποψης πως οι άνθρωποι με θετική και αισιόδοξη στάση ζωής ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από αυτούς με αρνητική στάση ζωής. Άνδρες και γυναίκες με υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας είχαν 11 με 15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο από τους συμμετέχοντες με χαμηλή αισιοδοξία. Αυτοί με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 85 έτη ή και παραπάνω, σε σύγκριση πάντα με όσους έχουν χαμηλό επίπεδο αισιόδοξης στάσης ζωής.

Οι γυναίκες με τον υψηλότερο βαθμό αισιοδοξίας είχαν 1,5 περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν ως τα 85 ή και παραπάνω, σε σχέση με εκείνες με χαμηλό βαθμό αισιοδοξίας. Αντίστοιχα στους άνδρες η πιθανότητα ανεβαίνει στο 1,7.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, θεμάτων υγείας, κατάθλιψης, καπνίσματος, κοινωνικών συναναστροφών, κακής διατροφής και αλκοόλ. Πράγμα που σημαίνει με απλά λόγια πως τα θετικά οφέλη της θετικής στάσης απέναντι στη ζωή ισχύουν ανεξαρτήτως της επιρροής όλων των παραπάνω παραγόντων

Η έρευνα προτείνει την θετική στάση ζωής ως έναν καθοριστικό παράγοντα παράτασης της ζωής στην Τρίτη ηλικία

Αποκτήστε το βιβλίο του Λέο Μπουσκάλια Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύλης μας.

Πώς συνδέεται στην πράξη το γεγονός ότι το να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, προσθέτει χρόνια στη ζωή μας;

Σύμφωνα με την Lewina Lee, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας, οι αισιόδοξοι άνθρωποι, είναι πιο πιθανό να θέτουν στόχους και να έχουν την αυτοπεποίθηση να τους πετύχουν. Έτσι η αισιοδοξία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καλλιεργούν και να συντηρούν υγιείς συνήθειες. Εξάλλου εφόσον μόνο το 25% της αισιοδοξίας μας είναι κληρονομικό, φαίνεται να υπάρχει πολύ περιθώριο για να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί μέσα από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Παλιότερες έρευνες είχαν βρει πως οι άνθρωποι με υψηλή αισιοδοξία έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ακόμα και από καρκίνο. Επίσης, οι αισιόδοξοι έχουν πιο ανεπτυγμένη την ικανότητα να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Είναι λιγότερο πιθανό να θυμώνουν ή να εκνευρίζονται, σύμφωνα με τον Josh Klapow, κλινικό ψυχολόγο και ερευνητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Birmingham.

Η σύνδεση της θετικής στάσης ζωής με την μακροζωία δεν είναι κάτι καινούριο

Η ερευνητική υποστήριξη για την σύνδεση της θετικής στάσης ζωής με την μακροζωία δεν είναι κάτι καινούριο. Παλιότερες έρευνες είχαν καταλήξει σε συναφή συμπεράσματα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Yale το 2002 ρώτησε 660 ηλικιωμένους αν συμφωνούν με την άποψη ότι γινόμαστε λιγότερο χρήσιμοι όσο μεγαλώνουμε. Αυτοί που δεν συμφωνούσαν με αυτήν την άποψη - άρα διατηρούσαν μια πιο θετική στάση ζωής αναφορικά με το γήρας - έζησαν κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια παραπάνω από όσους, έχοντας πιο αρνητική άποψη, συμφώνησαν ότι γινόμαστε λιγότερο χρήσιμοι με το πέρασμα του χρόνου.

Ολλανδική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2004 προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 999 άτομα ηλικίας 65 ως 85 ετών, διερευνήθηκαν η υποκειμενική αίσθηση ευεξίας, σε παράγοντες όπως υγεία, αυτοσεβασμός, ηθική, αισιοδοξία και κοινωνικές επαφές. Στα αποτελέσματα της αναφέρεται μια προστατευτική σχέση ανάμεσα στην αισιοδοξία και την θνησιμότητα: με απλά λόγια, οι αισιόδοξοι, ζουν περισσότερο. Επίσης είχαν 77% λιγότερο ρίσκο για καρδιαγγειακές παθήσεις από ότι οι απαισιόδοξοι.

Αν λοιπόν η θετική στάση ζωής, η αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων μπορεί να προσθέσει εκτός από ποιότητα και ποσότητα στη ζωή μας, νομίζω πως αξίζει να αρχίσουμε να την εξασκούμε ως συνήθεια. Το να αλλάξουμε την οπτική από την οποία αντικρίζουμε τόσο τον κόσμο όσο και τον εαυτό μας είναι εφικτός στόχος. Φτάνει να γίνει στόχος.

Επιστημονικές Πηγές

1. Ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
2. jamanetwork.com/journals
3. Pnas.org/
4. Today.com/health 

Συγγραφή Άρθρου

Βάλια Παυλίδου - Ψυχολόγος

Βάλια Παυλίδου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βάλια Παυλίδου είναι ψυχολόγος Γνωστικής Συμπεριφορικής Κατεύθυνσης και εργάζεται από το 2011 ιδιωτικά στην Θεσσαλονίκη παρέχοντας ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Διαχείριση των ψυχολογικών επιπτώσεων της καραντίνας
ψυχική υγεία

Είναι αλήθεια πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η ταχύτατη διάδοση του κορωνοϊού ανά την υφήλιο και οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία, έχει αναγκάσει κυβερνήσεις, οργανισμούς και φορείς να πάρουν δραστικά μέτρα προκειμένου να ελαττωθεί όσο το δυνατόν ο ρυθμός μετάδοσης του. Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων ήταν να αλλάξει σημαντικά η καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων - ανάμεσα στους οποίους είμαστε και όλοι εμείς - μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

7 Λόγοι για να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο
ψυχολόγος

Αν κάτι σε δυσκολεύει για πολύ καιρό

Όλοι μας ταλανιζόμαστε στην καθημερινότητα μας από προβλήματα, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας. Είτε αφορούν την διεκπεραίωση της καθημερινότητας μας, είτε τις σχέσεις μας με τους γύρω μας, είτε τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό, τα προβλήματα αυτά μπορεί να πάρουν το χαρακτήρα του σημαντικού και ανεπίλυτου όταν παλεύουμε με αυτά για μακρύ χρονικό διάστημα, χωρίς να σημειώσουμε μια πρόοδο ως προς την επίλυση τους.

Πώς η υπερβολική χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μειώνει τις κοινωνικές μας δεξιότητες;
διαδικτυακή εξάρτηση

Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Επικοινωνούμε, προβάλουμε τον εαυτό μας ή τη δουλειά μας, ενημερωνόμαστε, διασκεδάζουμε, δουλεύουμε. Όλα γίνονται πλέον και διαδικτυακά, πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο ανέξοδα.
Η χρήση του διαδικτύου έχει σίγουρα θετικά οφέλη: σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν στο εξωτερικό 39% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο κοντά στους φίλους τους λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα 26% δηλώνει πως πιστεύει πως έχει πιο πολλούς φίλους λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς να ΜΗΝ σκέφτεσαι για το πέρασμα του χρόνου
πέρασμα του χρόνου

Ο χρόνος κυλάει για όλους. Κυλάει το ίδιο όπως κυλούσε χθες και προχθές και χρόνια πριν. Και πάντα έτσι θα ρέει, με την ίδια σταθερή ταχύτητα αλλάζοντας, όμως, τα πάντα στο πέρασμα του. Αλλάζοντας και εμάς μαζί. Αφορμή για να αναφερθώ στο πέρασμα του χρόνου και πως μας επηρεάζει παίρνω μέσα από τους ανθρώπους, την αγωνία των οποίων μοιράζομαι καθημερινά.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares