Ακρόαση άρθρου......

Όταν μιλάμε για τη συγχώρεση των άλλων, ξέρεις πως τους έχεις συγχωρήσει πλήρως όταν νιώθεις γαλήνη και δεν χρειάζεται να πεις κάτι άλλο. Όταν όλα είναι ήρεμα και νιώθεις ευγνωμοσύνη για όλα όσα σου δίδαξε ο άνθρωπος αυτός και για όλα όσα έζησες μαζί του.

Η εμπειρία του να συγχωρείς

Η συγχώρεση είναι σαν το καθάρισμα. Αναπόφευκτα συγκεντρώνεται βρομιά στο σπίτι μας, και πρέπει περιοδικά να καθαρίζουμε και τον εαυτό μας από κάθε πικρία, ενοχή, κριτική και φόβο που δημιουργείται υποσυνείδητα στην καθημερινότητά μας.

Να θυμάσαι πως αυτό που βλέπεις ως πραγματικότητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Μπορεί να έχεις την αίσθηση ότι δεν νιώθεις ενοχές για κάτι, αλλά, υποσυνείδητα, όταν δεν νιώθεις γαλήνη σημαίνει πως κάτι κρύβεται.

Αν δεν νιώθεις γαλήνη, είναι γιατί κάπου μέσα σου υπάρχει ενοχή ή πικρία.

Όταν συγχωρείς κάποιον με τον οποίο έχεις έρθει σε σύγκρουση, και το μόνο που απομένει μετά τη συγχώρεση είναι η αγάπη, θα δεις ότι και στον άλλο δεν μένει καμία πικρία.

Η πρακτική του ho' oponopono βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την αρχή. Αν εξαλείψεις την πικρία που νιώθεις απέναντι στο αγαπημένο σου πρόσωπο, θα εξαλείψεις και τη δική του. Γιατί όλοι είμαστε ενωμένοι, όλοι αποτελούμε κομμάτι της αγάπης που μας δημιούργησε.

Συγχωρώντας τον εαυτό μας

Οι δάσκαλοι πάντα έλεγαν ότι «τα προβλήματά μας είναι απλώς η έλλειψη συγχώρεσης απέναντι στον εαυτό μας σε κάποιον τομέα της ζωής μας».

Δεν μπορείς να γεμίσεις ένα ποτήρι που είναι ήδη γεμάτο. Γι' αυτό, για να μπορέσεις να κατανοήσεις τις έννοιες αυτές, είναι απαραίτητο να αφήσεις για μια στιγμή τις πεποιθήσεις σου στην άκρη και να ανοίξεις το μυαλό σου προκειμένου να κατανοήσεις αυτές τις ιδέες.

Αυτό που πιστεύεις πολλές φορές ότι σε χωρίζει από τους ανθρώπους που αγαπάς δεν βρίσκεται μέσα τους, αλλά μέσα σου.

Εξειδικευμένες Ψηφιακές Υπηρεσίες για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας .
Διαχείριση Social Media, Διαφήμιση στη Google, Υποστήριξη Επαγγελματικής Ιστοσελίδας, Προβολή στο PSYCHOLOGY.GR, χτίσιμο διαδικτυακού brand...

Το αν θα νιώσεις καλά και ήρεμα με έναν άνθρωπο δεν εξαρτάται από το τι κάνει εκείνος. Εξαρτάται από το πώς ερμηνεύεις αυτό που κάνει.

Αν νιώθεις πως έχεις χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο, για να ενωθείς και πάλι μαζί του πρέπει να κάνεις μόνο ένα πράγμα: να το συγχωρήσεις.

Ό,τι μας χωρίζει από τους ανθρώπους που αγαπάμε εξαφανίζεται όταν τους συγχωρούμε απόλυτα. Όπως πολύ καλά ξέρεις, το να νιώθεις ενωμένος με κάποιον δεν έχει σχέση με το αν θα βρίσκεσαι σωματικά κοντά του ή μακριά του. Μπορεί να περιβάλλεσαι από ανθρώπους και να νιώθεις μόνος, και μπορεί να είσαι μόνος και να νιώθεις πολύ αγαπητός από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ακόμα κι αν δεν είναι είναι μαζί σου.

Αν έχεις απομακρυνθεί από κάποιον

Γι' αυτό, αν νιώθεις ότι έχεις απομακρυνθεί από κάποιον, στην πραγματικότητα, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την απόσταση, ούτε με τον άλλο. Έχει να κάνει με κάτι που βρίσκεται μέσα σου. Και πάλι, το γεγονός ότι νιώθεις αποκομμένος είναι η συνέπεια του τρόπου που ερμηνεύεις αυτό που σου συμβαίνει. Δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο, όλα βρίσκονται μέσα σου.

Αν νιώθεις ότι έχεις απομακρυνθεί από κάποιον, αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα υπάρχει κάτι μέσα σου που εμποδίζει την αγάπη να ρέει στη ζωή σου. Φαντάσου ότι η καρδιά σου είναι ένα δωμάτιο με μια πόρτα μέσω της οποίας δέχεσαι και στέλνεις αγάπη από και προς τους άλλους. Κάθε φορά που μαλώνεις τον εαυτό σου ή τον κατηγορείς είναι σαν να αρχίζεις να πετάς σκουπίδια μπροστά σε αυτή την πόρτα. Κάθε φορά που κατηγορείς τον εαυτό σου, τον επικρίνεις, παραπονιέσαι, ρίχνεις λίγα σκουπίδια ακόμα.

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Και έρχεται μια στιγμή που, χωρίς να το καταλάβουμε, με τόσα σκουπίδια, έχουμε κλείσει την πόρτα, κι όση αγάπη κι αν προσπαθεί να μπει από εκεί δεν θα το καταφέρει ποτέ.

Αν νιώθεις ότι έχεις απομακρυνθεί από κάποιον, δεν θα μπορέσεις να νιώσεις ποτέ ξανά κοντά του όσο εξακολουθούν να πονούν οι πράξεις ή τα λόγια του.

Πώς να πάψει να σε πονάει κάτι

Για να πάψει να σε πονάει κάτι, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις την καρδιά σου και να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που σου έκανε τόσο κακό. Μόλις απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, θυμίσου πως όλα είναι μια αντανάκλαση.

Κανονικά, μας πονά αυτό που μας κάνουν ή η έλλειψη αυτού που θα θέλαμε να δεχτούμε. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τι προκάλεσε τον πόνο. Για παράδειγμα: ο σύντροφός μου δεν εκτιμά ό,τι κάνω γι' αυτόν και δεν νιώθω πια ότι αναγνωρίζει την αξία μου.

Το δεύτερο είναι να εφαρμόσεις την αντανάκλαση. Άλλαξε το υποκείμενο της φράσης με το «εγώ»: «Εγώ δεν εκτιμώ ό,τι κάνω», «Εγώ δεν αναγνωρίζω την αξία μου». Αυτό είναι που σε πονά στην πραγματικότητα. Αφού εσύ δεν εκτιμάς τον εαυτό σου, περιμένεις και χρειάζεσαι την εκτίμηση του άλλου. Όταν ο άλλος σε εκτιμά, νιώθεις καλά, αλλά όταν δεν το κάνει, πονάς. Περιμένεις να γεμίσει ο άλλος το κενό σου, και τη στιγμή που συμβαίνει αυτό, η αγάπη μετατρέπεται σε εξάρτηση.

Το τρίτο βήμα είναι να δώσεις στον εαυτό σου αυτό που χρειάζεσαι και να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για όλα όσα πρέπει να τον συγχωρήσεις.

Για παράδειγμα: «Είμαι πολύ σημαντικός και εκτιμώ ό,τι κάνω». «Αναγνωρίζω την απεριόριστη αξία μου».

Αν θέλεις να είσαι καλά με κάποιον, πρώτα πρέπει να είσαι καλά με τον ίδιο σου τον εαυτό. Και κατά τον ίδιο τρόπο, για να μπορέσεις να συγχωρήσεις κάποιον, πρώτα πρέπει να συγχωρήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αν δεν συγχωρέσεις, είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι, γιατί θα κουβαλάς ένα πολύ μεγάλο βάρος που στο τέλος θα εμποδίσει την εξέλιξή σου.

Η συγχώρεση είναι μία από τις πιο υπέροχες και αναζωογονητικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς. Η συγχώρεση είναι μία από τις πιο εποικοδομητικές ασκήσεις που υπάρχουν.

Η αγάπη είναι μόνο μία. Όταν αγαπάς κάποιον, η αγάπη είναι κάτι που σας ενώνει. Ο θυμός είναι η μη αναγνώριση αυτής της αγάπης, ένα μπλοκάρισμα που διακόπτει την επικοινωνία αυτής της αγάπης. Κατά συνέπεια, αν η αγάπη είναι μόνο μία, τότε και ο θυμός που εμποδίζει τη ροή αυτής της αγάπης είναι ένας.

Όταν συγχωρείς τον εαυτό σου, ανοίγεις μια τεράστια πόρτα σε όλα τα καλά που προσπαθούν να μπουν στη ζωή σου και δεν μπορούν, επειδή πέφτουν πάνω στην πόρτα της ενοχής.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Κάνε τα όνειρά σου Πραγματικότητα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.